Slovenija

Zakaj so sploh hranili posnetke sej vlad?

Ljubljana, 09. 12. 2011 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./S.S.Š./24UR/STA
Komentarji
266

Na YouTubu so tajni posnetki sej vlade. Katarina Kresal govori o resni grožnji premika nemirov na ulice, Samuel Žbogar pa o "neprijetnem sestanku" glede Hrvaške. Zadevo preiskuje policija, informacijska pooblaščenka pa se sprašuje, zakaj so hranili posnetke.

Na spletnem portalu YouTube so se pojavili trije zmontirani videoposnetki s sej slovenske vlade, ki jih je objavil uporabnik "stariobrazi". Med njimi so tudi posnetki sej, kjer so obravnavali gradiva, ki so varovana s stopnjami tajnosti, so opozorili v generalnem sekretariatu vlade. "Pristojnim organom je bilo naloženo, naj preiskovanju tega dejanja namenijo najvišjo stopnjo prioritete, hkrati pa bodo sproženi prav vsi razpoložljivi pravni in preiskovalni postopki, ki so potrebni za zaščito interesov države in za ugotavljanje kazenske odgovornosti za nastalo dejanje," so sporočili.

Vlada je že v četrtek zahtevala od administratorjev portala YouTube, da umakne videoposnetke, ki prikazujejo dele razprav s sej vlade, je potrdil direktor urada za komuniciranje Darijan Košir. Za zdaj reakcije še ni. Nekdanji in aktualni ministri, ki so na posnetkih, pa ne vedo, kako so se ti posnetki znašli v javnosti.

Premier Borut Pahor in takratna vodja njegovega kabineta Simona Dimic
Premier Borut Pahor in takratna vodja njegovega kabineta Simona Dimic FOTO: Dare Čekeliš
Na policiji so po javni objavi posnetkov od generalnega sekretariata vlade prejeli kazensko ovadbo, iz katere izhaja sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov, za kar je zagrožena do petletna zaporna kazen. Zdaj preverjajo navedbe v ovadbi in obstoj morebitnih drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Na enem izmed posnetkov takratna notranja ministrica Katarina Kresal govori o čedalje večji možnosti, da se bodo nemiri zaradi krize premaknili iz dvoran na ulice. Opozarja na premajhno število policistov. Tedanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs poudari, da se eni ukvarjajo z vprašanjem, kako prihraniti ob krizi, drugi pa imajo z njihovim iskanjem rešitev za prihranek denarja zelo velike težave. "Živimo v različnih svetovih," ugotavlja in dodaja: "S tega mesta mislimo resno."

Tudi druge ministre skrbi kriza in varčevanje, zaradi katerega po njihovih besedah ne morejo uresničevati načrtov. Takratni zdravstveni minister Borut Miklavčič prosi za sklep, da bi lahko dobil sredstva. "Borut, tukaj sem, pa ne dobim odgovora," je dejal. Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik v nadaljevanju poudari, da so vsi dobili usmeritve. Potarna, da imajo predstavnike v nadzornem svetu v državnih podjetjih, ki ne obvestijo o izplačilih nagrad. "Še bolje, da še banko prodamo," je dodal, pri čemer je verjetno govoril o NLB.

Tudi o Hrvaški

Zunanji minister Samuel Žbogar na eni od sej govori o sestanku glede odnosov s Hrvaško s triom, ki je bil po njegovem mnenju "zelo neprijeten in nesprejemljiv za članico EU". Napovedal je pismo trem ministrom, "da se takih sestankov ne bom več udeležil, ker so izgledali bolj kot neko sodišče in tribunal kot pogovor. In na vse moje argumente ni bilo nobene reakcije, razen to, da vsi stojijo za Rehnom (evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Olijem Rehnom, op. a.) in da pričakujejo, da bomo sprejeli predlog."

Premier Borut Pahor in minister Samuel Žbogar
Premier Borut Pahor in minister Samuel Žbogar FOTO: Blaž Garbajs

Nadaljuje: "Odločalo naj bi se vzporedno pod eno arbitražo o meji na morju in kopnem v skladu z mednarodnim pravom. Hkrati naj bi se odločali tudi o režimu za uporabo relevantnih pomorskih območij in o slovenskem dostopu do odprtega morja." Ob tem poudari, da ni teritorialnega stika in da naj bi se odločali o načelu pravičnosti. "Skratka, rezultat naj bi bil pravičen." Na vprašanje novinarke oddaje 24UR na POP TV Tee Šentjurc, zakaj si njegovo ministrstvo prizadeva za umik posnetkov z YouTuba, je Žbogar danes odgovoril: "Zato, ker je bil to del razprave na vladi, ki je bil zaupne narave, in tako kot zaupni dokumenti tudi taki pogovori članov vlade ne morejo biti javni."

Objavili so tudi sejo prejšnje vlade Janeza Janše, na kateri nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak nasprotuje, da se za fasade hiš uporablja denar, prvotno namenjen za druge projekte. "Ni fer, da se od elektrike pobira, od deleža, ki je namenjen obnovljivim virom, za fasade hiš." Takratni finančni minister Andrej Bajuk govori o inflaciji o verjetnem padcu realne vrednosti plače.

V SLS in NSi obsojajo objavo

V Uradu predsednika Danila Türka ne želijo komentirati objave posnetkov. "Zadevo naj raziščejo pristojni organi," so sporočili. Glede navzočnosti predstavnikov urada predsednika republike na sejah vlade pa pojasnjujejo, da je to praksa, ki jo poznajo tudi v drugih državah. Na YouTubu se je namreč znašel tudi del posnetka s seje vlade, na kateri je obravnavala predlog urada predsednika Türka, da bi bil na sejah vlade navzoč tudi njihov predstavnik.

Zadevo preiskuje policija. V SLS Radovana Žerjava menijo, da je nedopustno, da se na spletni strani pojavijo posnetki delovnih sej vlade, na katerih obravnavajo zaupna gradiva. "To je škandal, predvsem pa zelo resen problem, saj je s tem lahko ogrožena suverenost države. SLS pričakuje, da bodo tako na vladi in pristojnih preiskovalnih institucijah nemudoma ustrezno preiskali zadevo in seveda takoj ukrepali," so dodali.

V NSi Ljudmile Novak so objavo posnetkov sprejeli z ogorčenjem. "Objava škodi interesom države, zato obsojamo dejanje. Pristojni organi morajo čim prej ukrepati in kazensko preganjati tiste, ki so posnetke odtujili in jih objavili. Kdo je za objavo posnetkov odgovoren, morajo ugotoviti pristojni organi," so poudarili. Tudi v SDS Janeza Janše pričakujejo, da bodo pristojni organi opravili svoje delo, "ker gre za objavo podatkov, ki so označeni s stopnjo tajnosti." Iz SD so sporočili: "Na taka kazniva ravnanja druge države reagirajo skrajno resno in zato od pristojnih organov pričakujemo, da bo tako tudi pri nas."

Gregor Golobič, ki je v času Pahorjeve vlade opravljal delo ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je povedal, da sam sicer nima težav s tem, da javnost vidi njegovo izvajanje na sejah, meni pa, da če že, naj se objavijo posnetki v celoti, ne pa montaža posameznih odsekov, kar lahko tudi potvarja resnico. Golobič je sicer izpostavil, da je evidentno, da je posnetek zabeležila kamera na stropu dvorane, pri čemer po njegovih trditvah nihče od članov vlade ni vedel, da "s temi posnetki kdo operira".

Stranka SD je na družbenem omrežju Twitter objavila, da "tovrstna ravnanja druge države obravnavajo skrajno resno, zato od pristojnih organov pričakujemo, da bo tako tudi pri nas."

Zakaj je vlada hranila posnetke?

Minister Samuel Žbogar je govoril o odnosih s Hrvaško. Ob njem je bil premier Borut Pahor.
Minister Samuel Žbogar je govoril o odnosih s Hrvaško. Ob njem je bil premier Borut Pahor. FOTO: YouTube

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je dejala, da se je najprej treba vprašati, zakaj vlada sploh video snema svoje seje. "Pri občinskih svetih, kjer je video snemanje pravilo, smo seznanjeni, da so posnetki uporabljeni v skladu z njihovimi poslovniki tudi za namen obveščanja javnosti. Seje vlade pa niso javne, zato ni videti razloga, da bi se tudi video snemale." Poslovnik sicer določa, da se seje vlade lahko snema, da torej to ni obvezno. "Če vlada že video snema svoje seje, potem je prav, da uredi tudi hrambo zbirke videoposnetkov, določi roke hrambe, pooblaščene osebe za ravnanje s posnetki in namene uporabe posnetkov. Če je takšna zbirka tako urejena, potem je zakonska zahteva tudi izvedba načela sledljivosti, ki omogoča preverjanje, kdo je do zbirke dostopal," je poudarila.

Obenem se sprašuje tudi po temelju snemanja. Iz poslovnika vlade izhaja, da je video in avdio snemanje zgolj pripomoček za pripravo zapisnika in sklepov. "Če je tako, potem bi pričakovali, da se po pripravi zapisnika posnetki uničijo: očitno na roke hrambe na vladi niso pomislili. Iz dosedaj zbranih informacij bi lahko kazalo, da gre za pristojnost pooblaščenca, saj po vsej verjetnosti gre na vladi za zbirko video posnetkov sej." Napovedala je, da bodo zadeve preverili v okviru inšpekcijskega postopka.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

labcon
11. 12. 2011 17.07
+2
Zakaj so sedaj vsi ogorčeni? Naj se ve kaj dela "vlada" in kdo nam v resnivi VLADA....in se naj nehajo skrivati; pa vsi so tako PRO Evropski.... euROPA my asss!
Maady
11. 12. 2011 12.01
+2
Lepo je povedal Žbogar v Evropi so za nas povsod zaprta vrata, nihče nas ne šljivi z Kučanovo izbiro Jankovičem jih bodo pa dvakrat zaklenili.In propad Slovenije je zagotovljen.
Tonček Balonček
10. 12. 2011 23.46
+4
Zanimo je perd vsem to, da nikoli ni nobenih posnedkov od Janšata, če pa že so, prej ali slej izginejo, so izbriani, jih sploh ni,... Še s sodišča izginjao cele priloge sodnih spisov, jih je miška ukradal! Sefi v SKB-ju so bili kar izpraznjeni,m 150 m stran od policijem, nasproti postojanke Sove! Res čudno je že vse skupaj!
mlad3n
10. 12. 2011 10.32
-1
Kje je Video 24 ur? Men napiše Error pa neke cifre.
ffet
10. 12. 2011 10.29
+12
Zato ni Jankovič hotel na vlado, saj je vedel, da bi ga snemali.
cirus
10. 12. 2011 10.11
+2
Zadeva me spominje na film "Požigalec". Ker ni možno prilepiti link, lahko najdete ne googlu.
cirus
10. 12. 2011 11.55
+4
Miran Andonov 1
10. 12. 2011 09.41
+2
Politiki nas bodo pokopali ,nič ni treba delat samo čakajmo , bodimo pridni in delovni saj politika zase poskrbi .Glejmo jih in trpimo ,pa ne it na ulice ,le pridni bodimo ,take nas majo radi . PA TEJ TRPIMO !
Jimi1
10. 12. 2011 09.32
+5
Pa naj še kdo reče, da ni bil arbitražni sporazum VELEIZDAJA posrancev, ki bi glede na dani mandat morali ščititi interese slovenskega naroda in države !
antonino
10. 12. 2011 09.02
+6
a ste slišali od žbogarja, kako zunaj cenijo slovenijo - samo so naročili, kako moramo narediti - toliko o EU, ZDA in naši " vplivnosti " v svetu
antonino
10. 12. 2011 09.01
+0
kje pa so posnetki 1 in 3 - jih ni na youtube - posnetki iz otroškega vrtca z oznako državna tajnost - beda na kvadrat
dule100
10. 12. 2011 08.42
+8
Ne, Slovencem še vedno ni kapnilo, zakaj je država tik pred zlomom !
Tonček Balonček
10. 12. 2011 08.14
+10
Zakaj pa hodijo jamrat v Evropo? Janša s eje vs elepo s sanaderjem zmenil! NA sprehodih po Breledu ali ap po telefonu. Kakšen dolgas je zdaj v Savudrijski uvali in okoli Jorasove hiše! Hočemo Rupla nazaj!
Raztezje
10. 12. 2011 08.12
+7
Upam, da kdo hrani vse posnetke, vseh zasedanj vlad do danes. Zanimivo bi si bilo pogledati tiste prve sjednice, ko so hodili še v škornjih, iz katerih je odpadalo blato in so se šele učili govoriti, artikulirati besede brez kletvic in tujk ter jih skleniti v stavke, z obveznimi izstopajočimi krvnimi žilicami, na rdečem vratu, ličkah in nosovih. Takrat je narod pretežno še ugibal, kdo je bolj butast in kdo zapit, pa kje so našli onega ali tega pokvarjenega bedaka. Vendar se niso pustili motiti in tako smo po komaj 20 letih evolucije prišli do danes. Ko bodo v strope in stene namestili še 3D digitalne kamere z visoko ločljivostjo, razne indukcijske senzorje, detektorje laži in bralnike misli, ob Pahorjevem make-upu in stilu, ki ga je vnesel v naš vrh politike, bo naša vlada zgledala skoraj kot prava, kot bi snemali neki film. Tako se pogovarjajo tudi v Rusiji, le da se tam zares ne poznajo, ker je ogromno ljudi in se med sestanki na vrhu hitro odločajo predvsem z da ali ne, saj je večini itak že vse jasno. Še bolj zanimivi so sestanki občinskih svetov, ki so še najbolj podobni posvetom v družini, po 20 letih, se vsi še predobro poznajo in se imajo zadosti. Marsikaj se danes posname tudi na mobitele, vendar tega potem itak nihče noče gledati. In vendar smo danes sodobna Evropska država, z razvito parlamentarno demokracijo ter kolosalno državno birokracijo, v kateri že od nekdaj vse funkcionira kot namazano. Če so bile te vlade res tako slabe, zakaj ugovorov in komentarjev iz videa ni na zapisnikih, kako je pa to mogoče? Najprej je treba ljudem razložiti, kaj je to zapisnik. Glejte, to je nekaj takega kot naš admin, on vse naše komentarje sprevrača v lepe, s tem, ko jih pusti pri miru ali jih preprosto izbriše, ker ne ustezajo moralnim ter zakonskim, vsebinskim kriterijem za javno objavo. Recimo tudi, ponoči nekaj komentiraš, zjutraj tega ni več, prejšnji večer so bile dovoljene sanje, zjutraj je nov dan, nova realnost. Če bi kdo še lektoriral, popravil in zložil preostale komentarje, pa bi dobili že pravi zapisnik, podoben onim iz sej vlade, ki bi bil čez kak mesec cenzure zrel za objavo. Hočem reči, evolucija zadnje nove Slovenske države se kaže predvsem v produkciji, posebnih efektih in montaži, drugje pa nismo ravno napredovali. Včasih so si vsaj programe napisali sami, zdaj morajo le poskrbeti, da se jih sprejema po vnaprej zastavljenem urniku in načrtih, pa da vse skupaj zgleda kolikor toliko fino. Kar se tiče prelisičenja varnostnih sistemov in krtov, pa so za te od nekdaj zadolženi varnostniki, povprečni člani vlade še sim kartico s težavo vzamejo iz telefona, kaj šele, da bi jo znali skopirati, sploh drugi osebi in medtem, ko ga nosi v žepu.
dule100
10. 12. 2011 08.05
+6
Žbogar pravi, da levih evropa ne mara in pika !
Raztezje
10. 12. 2011 08.12
+4
Edino kar Žbogar zadnje čase pametnega pove je, kako je bilo na jadralnih regatah.
QueerAsYou
10. 12. 2011 08.00
+4
Še ena afera ki to sploh ni!
killer1971
10. 12. 2011 07.39
+11
mal jim je nerodno,ker je narod slišu,da pričakujejo nemire po vsej državi,ker pač tako "dobro vodijo državo"
hotchilipoper
10. 12. 2011 07.08
+15
Ja kje pa je zdej Simonca,a se je v zemljo vdrla
Antikapitalist
10. 12. 2011 12.11
+5
AS12
10. 12. 2011 05.40
-4
ZOKI BO VSE REŠU................
Negan
10. 12. 2011 02.06
+17
Oni so navadni ljudje kot mi vsi, če kdo misl drugače je lepo povedano en navaden XXXXX. Diktator takšen ali drugačen, vlada takšna ali drugačna je sestavljena iz ljudi, ki želijo moč. Ljudje so kar so. Ne se sprenevedat. Tu ni dobrih in slabih, tu so je samo moč, tista ki šteje. Tisti, ki pa mislite, da je novi mandatar drugačen, lepo za vas, samo upam, da na koncu ne boste razočarani.
pipimachen
10. 12. 2011 01.28
+3
Čisto prav! "Vsak robček obriše enkrat svoj nos....", da se ne izrazim po starem pregovoru, ki ne bi bil objavljen :)))