Slovenija

Objavili nov razpis

Ljubljana, 28. 11. 2008 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo nov javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije, potem ko je prejšnjega razveljavilo zaradi 'diskriminatornosti'.

Kdo bo novi generalni direktor policije?
Kdo bo novi generalni direktor policije? FOTO: POP TV


Kandidati morajo biti po navedbah razpisa slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji, pri čemer pa ne smejo imeti dvojnega državljanstva. Pogoj je tudi univerzitetna izobrazba pravne, varstvoslovne ali družboslovne smeri oziroma najmanj visoka strokovna izobrazba s specializacijo ali z magisterijem. Merilom natečaja ustreza tudi magistrska izobrazba (druga bolonjska stopnja), kandidati pa morajo znati vsaj en tuj jezik.

Prihodnji generalni direktor slovenske policije naj bi imel najmanj 10 let delovnih izkušenj in izpit za izvajanje policijskih pooblastil. Če tega izpita nima, ga lahko opravi v enem letu od sklenitve delovnega razmerja. Prav tako naj bi imel tudi dovoljenje za dostop do tajnih podatkov stopnje 'Strogo tajno', 'Strogo tajno - EU' in 'Strogo tajno - NATO'.

Kot je navedeno v javnem natečaju, kandidati ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, niti zoper njih ne sme biti vložena pravnomočna obtožnica zaradi takšnega dejanja. Prav tako ne smejo biti obsojeni na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot treh mesecev.

Kresalova s prejšnjim razpisom ni bila zadovoljna.
Kresalova s prejšnjim razpisom ni bila zadovoljna. FOTO: Dare Čekeliš

Posebna natečajna komisija bo kandidate preverjala v skladu s standardi strokovne usposobljenosti in   z merili za izbiro in metodami preverjanja usposobljenosti uradnikov na položajih v državni upravi, še navaja natečaj. Pogoje je določil uradniški svet, objavljeni pa so na spletni strani ministrstva za javno upravo. Prav na to ministrstvo morajo kandidati v 15 dneh od objave natečaja v uradnem listu tudi poslati prijave.

Kresal: Prejšnji razpis diskriminatoren

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je sicer v četrtek povedala, da je bil prvi razpis za mesto generalnega direktorja policije razveljavljen. Po posvetovanju s strokovnimi službami na ministrstvu in tudi z nekaterimi zunanjimi strokovnjaki je namreč ugotovila, da bi eden od pogojev lahko "postavljal dvom v to, ali morda razpis ni diskriminatoren".

Gre za pogoj, da mora imeti kandidat že opravljen izpit za policijska pooblastila, je pojasnila Kresalova. Notranja ministrica je kot nepravilnost izpostavila tudi, da ni bilo pogoja, da kandidat ne sme imeti dvojnega državljanstva.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nejco13
29. 11. 2008 13.03
Kot da je bilo kaj drugega za pricakovati...stara levičarska šola z novimi obrazi....pahorjeva \"alternativa\".....
Buena Vita
29. 11. 2008 07.40
pop teve kje je sloboda govora,zakaj ne dovilite objav ko se nekaj hoče povedat kaj zato ker ni v skladu z vašo objavo neresnic,popačenih dejstev
Buena Vita
29. 11. 2008 06.48
cosmos kdo pravi da ne spreminjajo ne se bat,za nas ne bodo nič pametnega pogruntal, samo sebe postelje štimajo-odeje rihtajo
tadejstein@email.si
29. 11. 2008 01.26
tudi razpis za notranjega ministra oz. ministrico bi bilo treba ponoviti....
Braveheart
29. 11. 2008 00.29
Sej je že izbran, kar Senico vprašte.
Dragon_13
28. 11. 2008 20.04
Že pišem prijavo ...
RAZPIS SE BO PONAVLJAL TAKO DOLGO DOKLER NE BO IZBRAN TISTI KATERI USTREZA PAHORJU,KRESALOVKI IN ŠE SEDAJ KAMELEONU RUPLJU. SRAMOTA IN ZAKONI SE SPREMINJAJO NA OČEH CELE SLOVENIJE VSAK DAN KAKOR JIM USTREZA.