Slovenija

V SDS se opravičujejo slovenski javnosti, ne pa tudi Türku

Ljubljana, 23. 02. 2011 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V SDS dopuščajo možnost, da so bile glede na (ne)urejenost gradiva SZDL v arhivu v isto mapo zložene in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980. Opravičujejo se bralcem, predsedniku Türku pa ne.

Časnik Delo je poročal, da so v SDS priredili del dokumenta arhiva, ki se nanaša na predsednika Danila Türka, tako da so mu dodali še dokument, ki ga Türk ni prejel. Prvak SDS Janez Janša je to sprva zanikal in zapisal, da so vsi dokumenti v arhivu, razen če je prišlo do dodatnega čiščenja.

Janez Janša laže, trdi poslanec Zares Franco Juri.
Janez Janša laže, trdi poslanec Zares Franco Juri. FOTO: Blaž Garbajs
Danes je en dokument z naših spletnih strani napihnjen v ogromno afero. Nobene podobne afere se ne spomnimo, ko je bilo uničenih na tisoče dokumentov iz tistega časa. Ni večjega ponarejanja, kot je selektivno uničevanje arhivov, ki so ga vodili prav tisti, ki zdaj nas najbolj glasno obtožujejo. Zato imamo danes vpogled v manjši in pazljivo prebran del svoje neslavne zgodovine. In še dostop do tega bi vlada ob oportunem molku predsednika države rada zaprla. SDS

Danes pa so na spletni strani SDS objavili 'Opravičilo in pojasnilo bralcem spletne strani SDS': ''9. februarja 2011 smo na spletnih straneh SDS objavili pristne dokumente iz Arhiva Slovenije. Kaj pa so naslovniki v prilogah dopisa, ki ga je poslal republiški sekretariat za mednarodno sodelovanje 2. julija 1980, dejansko dobili v roke – po današnjem preverjanju celotnega postopka odbire gradiva pred slabim letom dni – danes z gotovostjo ne moremo trditi.''

Nadaljujejo, da ''zagotovo k dopisu sodijo najpomembnejši priloženi dokumenti (poročilo ambasade SFRJ o sojenju), saj to izhaja iz vsebine dopisa samega. Dopuščamo pa možnost, da so bile glede na (ne)urejenost gradiva SZDL v Arhivu Slovenije v isto mapo zložene in nato v datoteko (dokument 5) poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980. Če bi se izkazalo, da je to res, je bila to naša malomarnost, ker dokumentov nismo dovolj natančno preverili in jo obžalujemo ter se bralcem zanjo opravičujemo. V naslednjih dneh bomo na licu mesta v Arhivu Slovenije rekonstruirali celoten postopek odbire gradiva izpred enega leta ter vnovič preverili vse gradivo komisije za manjšinska vprašanja iz obdobja 1978–1983. Šele po tem bomo lahko dali končno sodbo.''

Gradiva v Arhiv RS so urejena in to lahko preveri vsakdo, je direktor Arhiva RS Dragan Matić odgovoril na navedbe SDS o (ne)urejenosti gradiva v arhivu.

Niso pa se opravičili predsedniku Türku, ''ker to v ničemer ne spreminja dejstva, da je bil Türk v najožji skupini takratnega republiškega vodstva, ki so ga obveščali o zadevi Velikovec. Nesporna, nanj naslovljena dokumenta poročata o sojenju sodelavcem UDBE. Poznal je ozadja, ki navadnim državljanom niso bila znana. Ozadja so mu bila znana leta 1980 in so mu bila znana leta 2010, ko je odlikoval protagonista te akcije, Tomaža Ertla. To dokazujejo dokumenti tudi v obliki, kot sta jih objavila Delo in Arhiv Slovenije.''

Juri: Janša se zapleta v lastne pasti

Pred tem je poslanec Zares Franco Juri dejal, da poročilo delovne komisije nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma, ki je bilo sprejeto na vladi, dokazuje, da je bila Janševa vlada seznanjena s sporazumom, da ostane del arhivskih dokumentov zaprt. Sporazum, da ostane del arhivskih dokumentov zaprt, je nastal na podlagi uredbe, ki omogoča predajo arhivov iz Sove v Arhiv RS. Kot je v Odmevih dejal predsednik SDS Janša, je sporazum, če je bil sestavljen, nezakonit. Sestavljen je bil brez njegove in vladne vednosti, je zatrdil.

Kot pravi Juri, je to laž, saj je sporazum omejen tudi v poročilu delovne skupine, ki ga je vlada Janeza Janše dobila leta 2008. Vlada je bila po navedbah vodje poslanske skupine Zares uradno seznanjena z vsemi akti in dokumenti, ki so nastali na podlagi uredbe z Janševim podpisom. Janša se zapleta v lastne pasti, v lastne laži, v lastne manipulacije, je poudaril. Janševe torkove besede v Odmevih so tako po Jurijevem mnenju "potrdilo, da imamo opravka z nevarnim fenomenom sistematičnega laganja in sistematičnega pretvarjanja dejstev".

Nisem prvič žrtev vaših lažnih obtožb. Nobene doslej niste dokazali. Zato Vas pozivam, da zavrnete moje trditve: da nikoli nisem soodločal ali dajal nalogov za uničevanje arhivov, da nikoli nisem bil v državnem arhivu, niti sam, niti v spremstvu kakšnega delavca arhiva, niti v delu, v katerem naj bi bili javni, niti v katerem naj bi bili tajni dokumenti. Da torej nisem niti odnesel niti uničeval nobenih arhivskih dokumentov, niti enega samega. Zato za zavrnitev mojih trditev ponudite kakršne koli dokaze za svoje neresnične trditve. Poslanec SD Miran Potrč poziva Janeza Janšo, "naj preneha z lažmi in manipulacijami"

Po Jurijevih besedah je zdaj, kot kaže, dokazana tudi manipulacija SDS z dokumenti arhiva, ki se nanašajo na predsednika Türka. Prirejanje dela dela dokumenta je Juri označil kot največji škandal v slovenski poosamosvojitveni zgodovini. Po njegovih besedah gre za dvojen škandal. Gre za to, kako stranka laže in kakšne metode uporablja, in za namen, saj z lažmi napadajo predsednika republike in škodujejo ugledu države, pojasnjuje.

"Osupli smo in pričakujemo, da se bo nekaj premaknilo," je dejal. Po njegovem mnenju gre za kaznivo dejanje, zato se morajo do tega opredeliti tudi organi pregona. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ima zdaj priložnost, da dokaže, da ni le politični privesek Janše, ampak da je vodja najvišjega tožilskega organa, je poudaril. Ob tem je omenil tudi sume o vpletenosti Janše v orožarske posle v začetku 90. let.

Predsednik republike Danilo Türk. Dokument SDS naj bi bil ponarejen.
Predsednik republike Danilo Türk. Dokument SDS naj bi bil ponarejen. FOTO: Sani Karič

Kot pojasnjuje, je postavil tudi javno vprašanje ministrstvu za zunanje zadeve, kako ocenjujejo paradržavniške poti Janše v nekatere države, s katerimi Slovenija nima diplomatskih odnosov, kot je Tajvan. Ob tem se je vprašal, ali pomenijo te države politično ali morda tudi poslovno oazo. Vsa ta "gonja zoper predsednika republike" in vprašanje arhivov sta lahko po Jurijevem mnenju "samo dimna zavesa, ki je nastala v trenutku, ko je Janša zaslutil, da nekaj prihaja na dan".

Tanko hoče odgovore

Vodja poslanske pisarne SDS Jože Tanko medtem poziva predsednika Danila Türka, naj odgovori na vprašanja, ki mu jih zastavlja opozicija. Zaradi molka sumi, da je ''v arhivih še nekaj, česar javnost še ni videla ali vedela in kar bi lahko še dodatno zatemnilo vašo v javnosti skrbno negovano podobo''. Nadaljuje: ''Lahko skrivate, lahko še kaj zakurite ali drugače uničite, neizpodbitno dejstvo je, da ste, gospod predsednik, vedeli več in prej kot so pisali mediji in kot ste pripravljeni priznati. Pa tudi Ertla poznate mnoge dlje in bolj kot le bežno.'' Predsednika Türka sprašuje, ''kdaj se boste za izrečene laži opravičili slovenski javnosti in nenazadnje tistim, ki so vas volili''.

Objavili izvirne dokumente

Demanti je objavil kar trenutno največji zagovornik zapiranja arhivov Dragan Matić. Arhiv je podal dokaze, da Danilo Türk ni bil obveščan samo s strani medijev, ampak je dobival tudi posebna poročila ambasade SFRJ na Dunaju, v arhivu komisije, ki jo je vodil, pa je hranil prav taka poročila ambasade SFRJ na Dunaju od nekaj mesecev prej. Oboje dokazuje, da sta bila tako njegov predhodnik Jože Hartman kot Danilo Türk obveščana s posebnimi poročili, v katerih so bila opisana ozadja, ki jih v od strani države cenzuriranih medijih ni bilo. SDS

Direktor arhiva Dragan Matić pa je na spletni strani zapisal, da je dokument, ki ga je kot enotnega objavila SDS na spletni strani, sestavljen iz delov različnih dokumentov. Kot navaja, objavljeno arhivsko gradivo hranijo v arhivskem fondu SI AS 537, Republiška konferenca Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije. Gradivo fonda je po veljavni arhivski zakonodaji javno dostopno, prav tako ni predmet nedavno sprejete novele arhivskega zakona, je dodal.

Izvirni dokumenti:

Informacija o sodnem procesu Vidmar–Blaj,
Posebna informacija št. 81 o mednarodnih odnosih in dogodkih, z dne 2. 10. 1979 in
Posebna informacija št. 83 o mednarodnih odnosih in dogodkih, z dne 5. 10. 1979.

V SDS so prepričani, da je Matić postavil predsednika Türka na laž.

Je bilo storjeno kaznivo dejanje?

Kar zadeva vprašanje ponarejanja dokumentov, predsednik Türk pričakuje, da bodo v primeru ugotovljenih protipravnosti pristojni organi ustrezno ukrepali. S policije pa so sporočili, da bodo v omenjenem primeru preverili obstoj razlogov za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje in ob potrditvi razlogov ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili.

SI AS 537, RK SZDL, šk. 1618, p.e. 2662, julij 1980, Informacija o sodnem procesu Vidmar–Blaj (objavljen v celoti v dveh delih)
SI AS 537, RK SZDL, šk. 1658, p.e. 2758, Posebna informacija št. 81 o mednarodnih odnosih in dogodkih, z dne 2. 10. 1979 (objavljena točka 1)
SI AS 537, RK SZDL, šk. 1658, p.e. 2758, Posebna informacija št. 83 o mednarodnih odnosih in dogodkih, z dne 5. 10. 1979 (objavljeni točki 2 in 3)
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (595)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
26. 02. 2011 15.13
Pa ste se dobro opravičili...?? da vam ne pade v vodo plan 50 1... le kdo vam še verjame?????''
Musti
24. 02. 2011 14.09
SDS = slovenska demagoška stranka nimajo tud tolk jajc ne, da bi priznal da so lagal, zdej bodo spet vsi ostali krivi za njihovo laganje in ponarejanje sam SDS in Janez ne. in seveda jij verjamejo spet samo ruralni marginalci ;) in hvlospeve vidim spet samo s strani enih in istih imen, ki so najverjetneje nekateri celo plačani za to. kekci, kaj pa drugega ;)
saintjozef
24. 02. 2011 13.51
popravek za dsd, ma brez veze
saintjozef
24. 02. 2011 13.49
A je DSD mogoče napisal, da se opravičuje, ker je hotel z temi dejanji škoditi predsedniku države?
Klemen Poljakovi?
24. 02. 2011 12.52
Čkte no čakte, kdo pa je ta Turk, da se mu bo veliki "bos" opravičeval. V kateri deželi pa smo. saj so izjavili, da sem jim mora predsednik države opravičiti. Na Turkovem mestu bi vse akterje te afere tožil za veliko odškodnino. SDS ima preganjavico.
mulcon
24. 02. 2011 12.36
Nekaterim je dovoljeno vse. Lahko lažejo, kradejo, prirejajo, uničujejo, ...
povemvsem
24. 02. 2011 12.33
Bombni napad na mestni muzej v Velikovcu se je zgodil 18. septembra 1979 in v SDS-u pravijo, da je bil sedanji predsednik države Danilo Turk o tem napadu neposredno obveščen. SDS so svojo absurdno obtožbo podkrepili z dokazom, in sicer z dokumentom, ki je nastal takoj po bombnem napadu, ki jasno kaže, da je bil Turk obveščen takoj po napadih.SDS je namreč svojo sramotno in izmišljeno obtožbo z dokumenti, ki so bili Danilu Turku poslani šele 1. Julija 1980, torej skoraj eno leto po bombnih napadih! S tem so v SDS-u, po njihovem mnenju, dokazali, da je bil Turk neposredno obveščen o napadih.To je absurdno in nelogično, kako si lahko o nečem neposredno obveščen, če se je zgodilo pred enim letom nazaj? Toda SDS izigravajo naivno javnost in z njo manipulirajo, pravzaprav nas,hočejo imeti za norce, kot da nimamo logičnega razmišljanja, da bi sešteli ena in ena, vsak, ki vsaj malo razmišlja s svojo glavo, bo videl, da so v SDS s temi dokumenti prevarali javnost, vsaj tisto javnost, ki je dovzetna za neumnosti in laži ter zlahka naseda takšni primitivno politiki, ki jo gojijo v SDS.Seveda, Janševi podložniki so te dokumente takoj vzeli za neizpodbiten dokaz, čeprav ga niso ne prebrali, še manj, da bi pregledali datume, ki so navedeni!
Andi1234
24. 02. 2011 12.25
Janša itak sam laže
nefretete
24. 02. 2011 12.23
SDS dopušča možnost malomarnega zlaganja dokumentov... Morete misliti? Dopuščajo možnost? Vmes bi lahko bilo karkoli. Kako že? FUNKCIONALNO NEPISMENI. In s tem so mahali v kamere? Po moje si Ivan Janez želi, da bi se zemlja razklala. Nekdo od študentov je pa fino nasrkal. Eden mora bit kriv. Čistilka, ker je pomešala dokumente, ko je brisala prah.
saintjozef
24. 02. 2011 12.21
loden Ne upam se kaj preveč svetit, ker mi svetlobo nosi v tej situaciji malo bolj levo. Desno je tema. In seveda si prec zamere nakopljem.
batom@pinkponk.com
24. 02. 2011 12.19
čakajte malo, za tako dejanje (ponarejanje dokumentov & nedokazano obtoževanje) pa samo opravičilo ne bo dovolj!!! Jaz ga kot del slovenske javnosti niti ne sprejmem. Za take stvari mora biti kazenski pregon in takojšen odstop iz vseh javnih funkcij. Ker to je pa pod vsako moralo, ki pritiče ne samo javnim osebam ampak človeku kot takemu. In "vodja" tu pade.
saintjozef
24. 02. 2011 12.18
maq66 ok, naj ti verjamem, da nisi SDS. In zakaj potem bolj verjameš JJ kot Turku? In kaj bi bilo narobe, če bi Turk bil obveščen o dogodku? Niti mu ne bi bilo potrebno zanikati, saj je bil plačan zato, da ve kaj se dogaja. Sedaj se je izkazalo, da mu je SDS to hotela pdtakniti zaradi odlikovanja Ertlu in ga vplesti v dogodek. Tako pač znajo. Mislim, da je bila že dovolj kritika SDSa za to in jo celo jaz sprejemam, saj se z vso pravico o nečem ne strinjajo. To sedaj pa je maščevanje in Janša ves čas to počne, namesto, da bi delal na tem, da kaj izboljša.
M-teorija
24. 02. 2011 12.17
Posebno obvestilo! Vse SDS azilante obveščamo, da se zaradi navala na azilni center SLS, predhodno najavijo pri pristojnemu za sprejem azilantov. Francu Pukšiču, ki jih bo z veseljem sprejel!
Tonček Balonček
24. 02. 2011 12.16
Imaš seveda prav, pčoptreben je za viličariste in še za marsikoga. Ti tipi tudi nimajo odpovednih rokov, kar odstopijo! Trenutno plačujemo dva minsitra za kmetijstvo in dva za gospodarstvo, zakaj bi šel v službo, rečeš pač, da se ne greš več ali pa odstopiš iz drugih razlogov, ker si pa pač profesor, počakaš do naslednje jeseni, tacajt pa vlečeš 3000 EUR. Ali ap si v zaporu kot Šuštar /skoraj edini primerek/ in opravljaš družbeno koristnod elo pri kakšni firmi, po odsluženi "kazni" pa greš domov s par desettisoč EUR! ! Smo pa uvedli spet višje kazni za neke brezzvezne prekrške, če boš recimo ponoči peljal po Letališki 100 na uro, boš morda končal celo v Guantanamu in se od tam ne boš nikoli več vrnil....l!
loden
24. 02. 2011 11.55
Tonček Balonček 24.02.2011, 11:42 ... mene pa bolj moti to, da imajo PRAVICO KANDIDIRAT VSI... brez predhohnega opravljenega psihofizičnega testa...:):)::)
nefretete
24. 02. 2011 11.51
... s pridihom modre...☺
Tonček Balonček
24. 02. 2011 11.50
Couter, popolnoma nič ne bo drugače, nikoli!! Beri: Miroslav Krleža, v knjigi esejev Evropa danas: 'Največje evropske resnice so izgovorjene pod vešali, na moriščih, po ječah in na golgotah. Te križane in popljuvane resnice pa postanejo evropske zastave in trajajo skozi vekove.' Seveda, je jasno, da je bil Krleža komunajzar, s Titom, največjim morilcem prejšnjega stoletja je igral celo šah! Sprijaznimo se že enkrat, da smo ljudje le del božjega načrta.... Tu ne pomagajo ne revolucije, osvoboditelji, tovori orožja, svobodne volitve, provizije in še kaj, še najmanj pa prostaštvo, lepljenje in sestavlajne dokumentov ter njih serviranje "bralcem" niti obiski po Tajvanu ali Kitajsem! Očitno je tako, da več kot sveta si ogledaš, bolj postaneš omejen! Zato en hodim več na Hrvaško! Zdaj še bolj vem, da so hudobni!
loden
24. 02. 2011 11.45
... pa res "najlepše svetita":):):)
Tonček Balonček
24. 02. 2011 11.42
Mene pri demokraciji najbolj moti to, da imajo volilno in vse druge politične pravice (ne govorim o tistih iz naslova zdravstvenih, socialnih, iz dela itd.) tudi ljudje, ki sploh niso sposobni razbrati časovnih razlik, datumov recimo, naslovnikov, niso sposobni sortirati dokumentov po različnih kriterijih, ne razumejo vsenbine napisanega, ne znajo razumeti besedilnega sporočila itd.). In vs ete mase ljudi volijo, odločajo, pišejo, govorijo itd. Gre za velik kamen, ki zavira razvoj družbe. Ko bo nekdo nekoga ubil, bodo kot olajševalno okoliščino in marginalizacijo razpredali, da sta jih pa Plut in Trobec še več. In če bodo nekoga, ki nam je simpatičen, bremenili za 10 mio EUR, bomo rekli, da je pa oni drugi odtujil 100 miljinov! To je totalno izprevržena miselnost! Pojavlja s epa čedalje pogosteje, ljudje sploh več ne obsojajo moralne in kakrnekoli druge (npr. spolne) izprijenosti, ne vem kaj se dogaja! De zalotijo fajmoštra pedofila, začnejo kampanjo, da je takšnih itak veliko, če zalotijo Bavšćčarja, gre za politično gonjo, če dva psa lastnika zaradi spolne zlorabe raztrgata, iščejo krivca med referenti na ministrstvih, če neka škofija počne malverzacije in nategne na desttisoče ljudi,. začnejo nakladati, da so komunisti pokradli še več itd. Če laže in ponareja Janša (ne on, ni dokazov, nek štab strokovnjakov, poslanci SDS so prostodušno povedali, da niso videli nobenega dokumenta, so le bralci spletnih strani SDS-ja!?!-katastrofa), je lažnivec Turk. Zakaj? Ker je povedal, da je vso vsebino tistih brezzveznih dopisov, ki jih Janša kot kakšno lovsko trovfejo ponuja medijem, videl že v javnih medijih. In ker ni povedal, da je vs eto pot festum dobil še po popšti, laže in s espreneveda Ljudje božji!! Predsednik Smučarske zveze bo tudi preje poročilo iz Garmischa, ne od ambasade v Berlinu, ampak od vodje delegacije, Koširja itd. Ampak on je o rezultatih izvedel že iz medijev!!!! In zdaj nam bo lagal, da ne dobiva pošte?! Skratka ne nas zafrkava s temi neumnostmi in Janša naj si najde pametnejše delo, kot da za 3000 EUR neto klati bedarije!
mulcon
24. 02. 2011 11.41
polifem Ko bodo res nekoga postavili pred zid potem bo verjetno kaj drugače. Do takrat pa se ne bo nič spremenilo in bodo lahko vsi delali kaj hočejo.