Slovenija

Obiskovanje grobov in prižiganje sveč

Ljubljana, 01. 11. 2009 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob dnevu spomina na mrtve se večina Slovencev odpravi na pokopališče in se s prižigom sveč pokloni spominu na mrtve. Ta dan je sicer dela prost dan, a je letos nesrečno padel na nedeljo.

V navadi je, da se umrlih spomnimo s prižigom sveče.
V navadi je, da se umrlih spomnimo s prižigom sveče. FOTO: Reuters

Vsi sveti, praznik vseh svetnikov in rajnih, so bili v Sloveniji po 2. svetovni vojni preimenovani v dan mrtvih, po zakonu o praznikih iz let 1989 in 1991 pa v dan spomina na mrtve.

Na vzhodu je Cerkev praznik vseh svetih obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Praznik je izraz vere Cerkve, da so poleg razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi mnogi neimenovani možje in žene, pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci.

Praznik spomina na vse pokojne tako v Katoliški cerkvi praznujejo 2. novembra, ki ga imenujejo dan vernih rajnih. Toda ker je prvi november v Sloveniji že dolgo časa dela prost dan, so ga ljudje izkoristili tudi za obiskovanje grobov svojih rajnih in sta se dva katoliška praznika nekako stopila v enega.

1. novembra tako v Katoliški cerkvi obhajajo bogoslužja, namenjena vsem svetnikom, ki uradno ne bodo nikoli razglašeni za svetnike, navadno pa prav tako na ta dan, ko ljudje obiskujejo pokopališča, prinašajo cvetje in prižigajo sveče, opravijo še poseben obred blagoslova grobov.

V Evangeličanski cerkvi za 1. november, ki ga v cerkveni terminologiji imenujejo dan vseh svetih, posebnih slovesnosti ali bogoslužij ne prirejajo. Se pa na ta dan spomnijo svojih pokojnih, na pokopališča odnesejo rože in sveče. Na nedeljo pred vsemi svetimi in tudi na nedeljo po vseh svetih je v cerkvah veliko molitev, ko se ljudje spomnijo svojih umrlih svojcev in jih priporočajo Bogu.

V tem obdobju leta so pokopališča mnogo bolj obiskana kot v preostalih dneh leta.
V tem obdobju leta so pokopališča mnogo bolj obiskana kot v preostalih dneh leta. FOTO: Dare Čekeliš

Pravoslavci in muslimani se mrtvih spomnijo drugače

Pravoslavni kristjani 1. novembra ne praznujejo. Pri njih so pokojnim namreč posebej posvečene štiri sobote v letu, ki se imenujejo zadušnice, ko se verniki zberejo pri maši v cerkvi ali na pokopališču. Navadno na grobove ne prinašajo cvetja, ampak jih okadijo s kadilom. Pokojnim prižigajo sveče, sicer pa poudarjajo sakralni pristop ter spomin na pokojne v molitvi. Duhovnik namreč takrat iz posebne knjižice "čitule" prebira imena vseh pokojnih, ki se jih ljudje spominjajo in zanje molijo.

Po starokrščanski pravoslavni navadi so sobote posvečene pokojnim, nedelje, ki sledijo, pa so dnevi življenja in radosti, saj je na ta dan vstal Jezus Kristus.

Prav tako 1. novembra ne praznujejo muslimani. Ti se svojih umrlih spominjajo ob dnevih bajrama oziroma zadnji dan meseca ramadama. Takrat se ljudje odpravijo na pokopališče in ob tej priložnosti izrečejo kakšno molitev. Nekateri pripadniki islamske skupnosti pa se, ker so integrirani v okolje in ga poskušajo posnemati, odpravijo na pokopališče in preživijo nekaj trenutkov na grobu svojih najbližjih tudi 1. novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
02. 11. 2009 08.36
-1
Dan spomina na mrtve oz. praznik vseh svetov je res poseben dan. Ta dan se v veliko primerih pokaže vsa hinavščina sorodstva umrlih. Kajti ta poseben dan se je treba pokazati kdo je kdo. Samo ta dan in nato do naslednjega leta ne. Nekatera poslednja bivališča naših dragih imajo sicer resda zelo drage spomenike, so pa celo leto prav žalostno ti grobovi zapuščeni. Morda se kdo spomni priti še za božič, morda za novo leto potem pa do naslednjega praznika ne. Bi rekla na kratko, poseben praznik imajo te dneve cvetličarji, priložnostni zaslužkarji, kostajnarji, gostinci. Ker so ti dnevi posel leta. Kup denarja gre ob nepregledenem številu prižganih sveč v zrak. Tisti, ki obiskujemo naše rajne vse leto pač ne morejo preslepiti dragi cvetlični aranžmaji in kup sveč na grobu poleg našega, ki je celo leto zapuščen in žalostno sameva. Ni kaj tako je to.
mjolnir
02. 11. 2009 02.02
Mrtve je treba ljubiti in spoštovati in to dosti bolj pogosto in dosti bolj resno kot to ponavadi delamo! Pa ne le s simbonimi gestami, pač pa tudi s tem da jim naklonimo kako misel, da kdaj omenimo v pogovru itn. Sploh se ne gre za tisto neumno "pustimo mrtve, mislimo sam na žive"(ja , žal enim je vč bližnjih mrtvih kot živih in človek je pač tak, da mu več pomeni mrtev sorodnik kot večina živih neznancev in to je tudi povsem NORMALNO)...vse to drži, ampak da ena družina ali en človek postavi trideset sveč in osem vencov na en grob?? To pa je sam eno razkazovanje, 100% sem da se taki globoko v sebi niti ne spomnijo umrlih! Lahko je priti 1. novembra, kokl teh "ljubečih" piromanov pa se npr spomni rojstnega dneva umrlih, ali pa tudi prižge svečo na obletnico smrti(zdi mi se še bolj pomebno kot na 1. novembra) ....me prov zanima!!
privat.baldrick
02. 11. 2009 00.36
Katoliška cerkev je vedno rada kurila stvari, ki so jo postavljale na laž, tako je z njimi blagoslovila svojo srečo pred večerom. Potem se je spomnila, da bi bilo dobro natisniti kako laž.
privat.baldrick
02. 11. 2009 00.17
Nekaj smešnega je v tem, da nekdo blagoslavlja grobove, za tiste, ki ne verujejo, dan zatem pa jih slavi. Na Mojco Veliko!
privat.baldrick
01. 11. 2009 23.52
Na javni mestih se nikoli ne poklanjaj svojim idolom, še manj govori o njihovih skrivnostih.
Tonček Balonček
01. 11. 2009 18.42
Bodimod dobri z ljudmi za časa njihovega in našegaživljenja, vs eostalo je nepomembno, preteklih grehov s epač ne moremo očediti z nagrobniki, svečami in cvetličnimi aranžmaji! Poglejmo razne hiše cvetja, mavzoleje itd., bolj kot je kdo krut in pokvarjen, večji grob ima! Zadnjič sem bil na grobu Edith Piaff v Parizu, pokopali so jo na pokopališču Pere Lachaise, na njen pogreb je prišlo več kot 40.000 ljudi (kje so stali na tistem britofu, mi ni jasno, saj je manji od Žal). Dandsanašnji ima skromen grob, obdan z grobovi iz črnega masivnega marmorja samih pariških Kitajcev, nekih veletrgovcev itd., tako da vs eskupaj izgleda zelo morbidno, dobesedno! Za življenja so jo izkoriščali inmaltretirali, ko je umrla, so jo slavili, zdaj je pa pač tam kjer je, kot vsi pokojniki! Nekaterim s epodobno dogaja že v starosti, ko so betežni in nemočni!
tedo974P8medo
01. 11. 2009 18.29
Sem malo čudno napisal - sem napisal, da nas je dosti in malo takih :)
tedo974P8medo
01. 11. 2009 18.28
Dosti nas je, ki mislimo, da ne rabimo biti na pokopališču, da lahko mislimo oz. smo čustveno ali psihično bližje pokojnim. Žal pa nas je takih bolj malo. Oblast vsakič nosi vence in prižiga sveče na grobove pomembnih mrtvih, pa ne zaradi tega, ker so jim ti mrtvi kaj važni, ampak da pokažejo ostalim, kako se mora delati. Za ikebane, rože, sveče in še kaj se je v tem tednu potrošilo ogromno denarja in seveda država tako dobi svoj procent.
naivna
01. 11. 2009 17.40
Tako je se strinjan z spodaj napisanimi komentarji.... Glavna je ljubezen za zive in tudi ko jih vec ni med zivimi, v srcih jih nosimo in se jih spomnimo vsak dan, veliko vec pomeni , kot pa tiste ikabane. Svecke lahko prizigamo v imenu mrtvih, kjerkoli smo ni ravno potrebno biti na pokopaliscu.
_glamour_
01. 11. 2009 15.46
Sosed soseda izpod obrvi gleda, če je prišel prižgat svečko dedku, medtem, ko se sorodnik kremži, ker je svečka premajhna. Klasična slovenska neumnost! Umrli ne rabijo svečk, ker jih ni tam! Umrli rabijo ljubezen, ki pa se jo da izkazati z eno samo mislijo, pa še zastonj je! Skomercializirana novodobna bedarija, enako kot božič..le da je ta praznik bolj za omike...eh, naj imajo veselje.
Inspire
01. 11. 2009 15.32
Svojcem se je potrebno posvečat takrat ,ko so še živi -po smrti je prepozno .Nobena sveča ali ne vem kako velika ikebana na dan mrtvih ni vredna nič ,če svoje drage za časa življenja zapostavljaš ,jih ne obiščeš ,ne pokličeš po telefonu itd. Toliko v premislek vsem ,ki se svojih dragih spomnite komaj takrat ,ko umrejo !
periot
01. 11. 2009 13.43
Mrtvih se je treba spomnit tudi med letom ??????
manco-capac
01. 11. 2009 12.02
Bog je uredil tako, da v času krize oba praznika (31.10. in 1.11.) padeta na vikend, da se po nemarnem ne zapravlja plačanih delovnih ur.
Jože Pernek
01. 11. 2009 11.00
Tonček Balonček 01.11.2009, 08:29 2 1. november bi se moral preimenovati v praznik cvetličarjev in svečarjev! Pa še dan onesnaževanja okolja!
eraze
01. 11. 2009 10.57
R.I.P Everyone.
renib
01. 11. 2009 09.42
...ma kakšni pelcmantli ,to je blo včasih..danes se razkazujejo kdo ma večji in boljši avto...hahhaha
coccolinetta@email.si
01. 11. 2009 09.19
naivna: se popolnoma strinjam s tabo... Ti grobovi ne kažejo ljubezni in spoštovanja do pokojnih, ampak so eno samo primitvno tekmovanje - tipično po slovensko! Meni grejo te 'grobnice', ki si jih ljudje postavljajo že kar na bruhanje, da ne govorim o ogromnih šopkih UMETNIH rož (ni važno, če je umetno=GRDO, važno, da je večje od sosedovega!), en milijon svečah...Če bi ljudje razumeli, da je sveča le simbol, potem bi prižgali eno samo, kot to narediva midva z možem, ostalo pa raje darovali v dobrodelne namene...
Piko Boss
01. 11. 2009 09.13
dan smeti in pelcmantlnov
naivna
01. 11. 2009 09.04
Ne vem kaj imajo vere z 1 novembem, ta praznik se samo prazuje po Evropi in nikjer drugje. Na pokopalisca gres, kadar zacutis potrebo da prizges svecko in pustis sopek rozic. Ni potrebno se tekmovat, kdo ima lepse okrasen grob in vec sveck.
sesa
01. 11. 2009 08.46
@ jurgelj Ja kar si napisal drži. Jaz osebno grem 2x na mesec na grob