Slovenija

Obilo zadovoljstva z Gutmanom

Ljubljana, 01. 06. 2006 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.M./N.M./STA
Komentarji
2

Premier in nekdanji predsednik republike se glede izbire novega načelnika generalštaba presenetljivo strinjata.

Nov načelnik generalštaba Albin Gutman
Nov načelnik generalštaba Albin Gutman FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na današnji seji na predlog obrambnega ministra Karla Erjavca na položaj načelnika generalštaba Slovenske vojske imenovala Albina Gutmana, je potrdil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

Gutman bo nasledil generalmajorja Ladislava Lipiča, ki je konec aprila napovedal svoj odstop.

Obrambni minister Karel Erjavec (levo) in načelnik generalštaba Gutman na tiskovni konferenci po seji vlade
Obrambni minister Karel Erjavec (levo) in načelnik generalštaba Gutman na tiskovni konferenci po seji vlade FOTO: Dare Čekeliš

Albin Gutman je bilo v dolgotrajnem postopku najpogosteje slišano ime, ki sta ga obrambni minister Erjavec in predsednik vlade Janez Janša dokončno uskladila šele v sredo popoldne v Rusiji in ga mimo kadrovske komisije uvrstila na dnevni red ob začetku seje vlade.

"Pravzaprav je Gutman edini, ki je izpolnjeval formalne pogoje za to mesto tako, da ni bilo kakšnih velikih dilem," je pojasnil Janša in dodal, da Gutman izpolnjuje tudi vse ostale pogoje. "Mislim, da bo dobro vodil generalštab SV," je ocenil Janša.

Albin Gutman je vojaško kariero začel kot poveljnik dolenjske Teritorielne obrambe (TO) v Novem mestu, kmalu je postal namestnik obrambnega ministra, leta 1993 pa je bil v času Janševega ministrovanja tudi že načelnik generalštaba SV.

Čeprav je bil Gutman eden od najprimernejših kandidatov, so mu očitali pomanjkljivo izobrazbo - šesto od zahtevane 7. stopnje, vendar ga je po Erjavčevih besedah rešil Zakon o obrambi, ki je ljudem v vojski na visokih položajih brez ustrezne izobrazbe omogočil, da ohranijo svoje funkcije.

Osnovna naloga novega načelnika bo urediti razmere v vojski, ki niso najboljše. Mnogi predvidevajo, da bo imel zaradi pomanjkanja kadrov in preveč prošenj za premestitve največ težav pri popolnjevanju 10. in 20. bataljoba SV v najelitnejši 1. Brigadi.

Slovenska vojska je dobila novo vodstvo
Slovenska vojska je dobila novo vodstvo FOTO: POP TV

Poleg Gutmana je bil v ožjem krogu kandidatov tudi brigadir Tone Krkovič. Med imeni za Lipičevega naslednika sta se sprva pojavila še poveljnik Poveljstva sil SV Renato Petrič in glavni inšpektor za obrambo Viktor Kranjc.

Premier je še dodal, da obžaluje, da je ob ugibanjih, kdo bo nasledil Ladislava Lipiča na mestu načelnika generalštaba SV, prišlo do različnih zapletov. Medijsko so poskušali ponižati brigadirja Antona Krkoviča, ki je bil prvi načelnik generalštaba SV, ko je ta šele nastajala, torej v najbolj odgovornem času, ugotavlja Janša, ki pričakuje, da se bodo stvari zdaj tudi uredile.

Kučan: Gutman bo uspešen

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan verjame, da bo danes imenovani načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman s svojimi izkušnjami "odgovorno in uspešno nadaljeval proces preobrazbe v sodobno profesionalno vojsko".

Kučan ima dobre izkušnje in dobro mnenje o njem, ko je sodeloval z Gutmanom kot takratnim načelnikom generalštaba, so sporočili iz pisarne nekdanjega predsednika.

Kučan je še spomnil, da je bil Gutman "eden od ključnih ljudi v poveljstvu nekdanjega pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe v Novem mestu in eden tistih, ki so na Dolenjskem nosili največje breme odgovornosti v osamosvojitveni vojni".

Kacin: 'To kar sejejo, to bodo želi'

Predsednik LDS in nekdanji obrambni minister Jelko Kacin imenovanja Gutmana ni želel komentirati, ker bi bila po njegovih besedah to politizacija SV.

Kacin je poudaril, da Gutmana pozna, ker je z njim sodeloval, ni pa želel komentirati dejstva, da je v času, ko je bil minister za obrambo leta 1995, predlagal zamenjavo Gutmana z mesta načelnika generalštaba SV. "Odločitev je v pristojnosti vlade. To kar sejejo, to bodo želi," je dejal Kacin.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
02. 06. 2006 09.29
kako je g. Gutman prišel do čina general podpolkovnika me zanima,....s pedagoško akademijo ,ki je čist druga veja prav gotov ne,... a je bil na Westpoint-u, ...tut to ne ,.. bil je prave politične barve in je dobil čin poleg vsega ostalga, nekaj ne zastopim v tej državi nekaterim ni potrebno izpolnjevati pogojev za zaposlitev ( če si pedagog ne moreš bit še general povrhu brez šol ) to je ravno tako, kot bi si mesar želel zaposlit v projektivnem biroju kjer projektirajo mostove,... gotov ga ne bi zaposlil, zato ugotavljam, da nismo vsi pred zakonom enaki,... kar je praksa v tej državi. TO JE BLA ČIST POLITIČNA VOLJA, TU JE BIL TUT KANDIDAT g. KRKOVIČ, ZAKAJ PA ON NI IZPOLNJEVAL POGOJEV??? ,.... KER NE DIŠI JANŠI OČITNO.
jägermeißter
01. 06. 2006 17.37
Krkovič ni izpolnjeval pogojev,g. Gutman pa je??! Minister Erjavec ga je ocenil za primernega! General je končal pedagoško akademijo! Škoda da se je g.Trobec "zadrgnil"! V generalski uniformi bi bil tudi primeren kandidat!