Slovenija

FOTO: 'Ogrožena bodo tudi življenja'

Ljubljana, 23. 12. 2009 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na jugu in jugozahodu Slovenije že velja rdeča stopnja ogroženosti, pravijo na Agenciji RS za okolje in dodajajo, da bodo ponekod ogrožena tudi človeška življenja. Padavin bo tudi do 300 milimetrov, morje pa se bo dvignilo tudi za 40 centimetrov.

Padavine so po vsej državi ponehale in tudi naraščanje rek se je umirilo, vendar pa gre zgolj za zatišje pred viharjem. Dež bo namreč do jutra zajelo vso Slovenijo in se do petka stopnjeval. Po besedah Braneta Gregorčiča (Arso) bo najhuje v noči s četrtka na petek, količina vseh padavin pa lahko doseže tudi 300 milimetrov.

Posledice deževja bodo občutili predvsem blizu rek in morja. Gregorčič pravi, da morje v petek lahko tudi za 40 centimetrov preseže obalno linijo, poplavljale pa bodo tudi reke.

Vremensko opozorilo za jutri.
Vremensko opozorilo za jutri. FOTO: meteoalarm.eu

Vremenoslovci in hidrometeorologi predvsem opozarjajo na reko Vipavo, spodnji tok Soče, Idrijco, Savo Bohinjko, obe Sori, Ljubljanico z Gradaščičo, reko Reko, Kamniško Bistrico, Tržiško Bistrico, Savo v Zasavju, Krko, Savinjo in Kolpo.

Na jugu in jugozahodu Slovenije že velja rdeča stopnja ogroženosti, je povedal Janez Polajnar (Arso). "Lahko bodo ogrožena tudi človeška življenja."

"Kar je morda dobro v tej situaciji, je to, da voda ne bo silovito drla, tako kot smo vajeni pri hudourniških poplavah, vendar bo vsaj na kraških poljih in rekah naraščala počasneje, ampak vztrajno. Tako da se bodo poplavljene površine, zlasti na kraških poljih, zadržale še tudi v prihodnjem tednu," nam je še povedal Polajnar, ki dodaja, da bodo poplavljena tudi tista območja, kjer poplave sicer niso pogost pojav. Ob tem je opozoril na veliko nevarnost zemeljskih, višje pa tudi snežnih plazov.

V nekatere kraje že odpeljali protipoplavne vreče

Srečko Šestan iz Uprave za zaščito in reševanje pa je povedal, da so na pobudo županov Idrije, Vipave in Kobarida že posredovali in v te kraje pripeljali protipoplavne vreče. V Idrijo so jih pripeljali 4000, v Vipavo 3000, v Kobarid pa 2000. Dodaj je, da imajo župani občin primarno odgovornost, da poskrbijo za varnost.

Uprava za zaščito in reševanje se je sicer z gasilsko zvezo dogovorila, da bodo tristo gasilcev iz vzhodne Slovenije napotili na pomoč v bolj ogrožene zahodne kraje. To so po Polajnerjevih besedah predvsem naselja ob Vipavi, na južnem delu Ljubljane, na območju Domžal in na širšem celjskem območju.

Velike težave na Idrijskem in na Obali

Vas Dolenja Trebuša je bila tri ure odrezana od sveta, so nam sporočili bralci.
Vas Dolenja Trebuša je bila tri ure odrezana od sveta, so nam sporočili bralci. FOTO: Matjaž Rejc

Deževje je sicer povzročilo številne preglavice, tako ob morju kot ob številnih rekah, ki so poplavile. Največ težav so imeli na Idrijskem, kjer je voda zalila poslovno-stanovanjski kompleks na Šolski ulici v Spodnji Idriji, bencinski servis, parkirišče pri Mercatorju, voda pa ogroža tudi poslovne in proizvodne prostore podjetja Iskra Rotomatika.

Gasilci so imeli veliko dela tudi na Obali. Zalilo je Ukmarjev trg in Semedelsko cesto ter parkirišče ob črpališcu fekalij komunalnega podjetja in parkirišče ob koprski tržnici.

Morje je namreč prestopilo obalno črto in zalilo plažo pred hotelom Piran, Kidričevo nabrežje, Tartinijev trg, terase lokalov na Prešernovem nabrežju, enega od lokalov ter pet parkiranih osebnih vozil. V vodi se je znašlo okoli 40 parkiranih osebnih vozil, ki jim je voda zalila pnevmatike in platišča.

V Izoli je morje zaradi visoke plime zalilo Veliki trg, rob Sončnega nabrežja ter Ribiško in Skladiščno ulico, Ulico ob stolpu, Istrska vrata ter Kocjančičevo ulico, kjer je zalilo tudi štiri stanovanja. V vodi se je znašlo 75 parkiranih osebnih vozil, ki jim je voda zalila pnevmatike in platišča.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Granitna_kocka
26. 12. 2009 12.35
@ rdarko "Živite na območju, ki ga ogrožajo narasle vode? Pošljite nam fotografije na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in kako naj vas podpišemo."
deerar
26. 12. 2009 12.30
Kako se pošlje fotografije v Fotogalerijo?
nevtro
24. 12. 2009 10.11
Bučke po 5€... Lepe praznike!
klavdijl
24. 12. 2009 09.27
jakac8 - se strinjam ... poplave in švoh' zime niso neka velikanovost ... podnebne razmere s bodo za nas poznale z otoplitvjo za ene par stopinj, kar pa pozimi, ko bi bilo sicer -15 lahko še vedno pomeni -10 (naj spomnimo da je zadnja taka 'nenadna' in stalna sprememba temperature za okrog 5 stopinj pobila okrog 90% življenja na zemlji) problem je ko se pričen topit arktični led - pol bo pa po pol evrope kar nekaj čsa še bolj hladno zaradi arktičnih tokov - zemlja se tudi sama regulira ;) To so vse običajni pojavi ob prehodu iz ledene (ko so deli celine poledeneli - in ja trenutno smo v ledeni dobi) v ne-ledeno dobo (ni večjih povšin s stalno poledenitvijo) ... samo to navadno traja ogromno let... če se naredi preitro je pa ...plus vprašanje je kaj se zgodi če se to pojavi prej, potem pa še po naravni poti (dvojna doza) ?
klavdijl
24. 12. 2009 09.22
mupet23.12.2009, 23:48 A je potrebna za napihljiv čoln (brez vetrobranskega stekla) dolžine 1,5 metra vinjeta? če ga boš po poplavljeni avtocesti vozu pol ja - sam vprašanje je kdo ti jo bo takrat preverjal :)
hotchilipoper
24. 12. 2009 06.24
York-Ta ti je pa dobra
jakac8
24. 12. 2009 04.52
No no, ne flancajte eni toliko...Saj je res, da se podnebje spreminja in bi blo prav, da bi se že enkrat zavedali tega, da bi manj onesnaževali... Ampak, take vode so se pač pojavljale in se še bodo...Boga pitaj kaj je bilo takrat, da so dinozavri izumrli, pa ni bilo industrije in vsega tega kot sedaj...Pač podnebje se spreminja na vsakih 500-1000 let al še veliko več...in lahko, da smo sedaj v tistem delu, ko se segreva ozračje...Mislim, da s temi raznimi akcijami o varovanju okolja se tudi malo propagira nek trend ali kak biznis....Tako, da sem za to, da se naravo čuva, ampak za vsako tako stvar krivit onesnaževanje narave je pa malo bedasto, sploh, pa da se nam očita, ki smo male ribe pri onesnaževanju, a tisti, ki so pa res zasvinjali se pa lepi delajo in izmikajo in stremijo samo za dobičkom...Pa će bi vas nekatere tako skrbela narava in bi bili tako hudičevo ozaveščeni, sploh nebi imeli interneta, oz. računalnika, ker z njim se tudi onesnažuje...pa nebi imeli elektrike, avtov in še česa, tako, da taki meni delujete navadni dvoličneži...Raje priskočite tem ljudem na pomoč, če jih bodo(upam pa da ne hudo)prizadele poplave..
dule
24. 12. 2009 03.51
dobro rit ma voditeljca .. 5ka
kubo
24. 12. 2009 02.49
panika..bos vidu,kaj je panika
demon26
24. 12. 2009 02.34
joj, panika ... kaj bomo pa zdaj !? .. svašta
veselo-na-delo
24. 12. 2009 02.05
Jas sploh nebom gledal video posnetkov tud zarad totih reklam če jih nebi blo bi dost hitreje vse pregledal,tako da je obup.
zbodljaj
24. 12. 2009 00.49
heh, pred tednom dni ste se pa smejali "lažem" o podnebnih spremebah
I.G.I.
24. 12. 2009 00.34
Narava vrača in verjemite mi to je šele začetek, vse slabše razmere bodo povsod po svetu ampak na žalost se tega nekateri premalo zavedajo in ravno tisti kateri najbolj škodujejo zemlji bodo najbolj trpeli! Čisto možno je da bo leta 2012 res konec sveta (česar sam še ne verjamem) glede na to kako se nekateri obnašajo do mati narave.
mac4_m
24. 12. 2009 00.21
ma telm vremenoslovcem je kr vse normalno. Ti pojavi niso normalni, in to je šele začetek.. Vi pa razmišlajte o bananah in podobnem sranju. Tale voda bi mogal stat po hribih do marca ne da se splakuje takole.. Kam bo le šla tista, ki jo bomo stopili na polih. Tm na konferenci pa še zmerom ritolizenje ljudem, ki bojo uničili planet...
mupet
23. 12. 2009 23.48
A je potrebna za napihljiv čoln (brez vetrobranskega stekla) dolžine 1,5 metra vinjeta?
Asterix65
23. 12. 2009 23.22
Kaj se vam pokaže na tole zahtevo Več videovsebin pri vsaki temi in novici ter klik na video posnetek...... Reklama ,pa nato zopet reklama Dobro ,da ni še na SLIKAH TAKO ,ko kliknete na sliko da se vam ne odvrti najprej reklama... Pa lahko noč vsem ,ki imate še živce za te reklame ,ki nas ubijajo ,pa ne samo tu ,ampak tudi povsod na TV postajah.. Saj včasih je Film ali oddaja trajala cca recimo film povprečno 90minut ,sedaj film traja po 3 ure z pričetkom ob 20.00h pa do najmanj do 23h vmes pa za 1.30h reklam
Asterix65
23. 12. 2009 23.08
negro23.12.2009, 23:01 1 Asterix65 se podpišem. Okoljevarstvo je na nuli! Hvala in se strinjam.. In dodajam Jas vsako jutro ko vstanem si prižgem računalnik in pogledam naprej na novice 24UR novice.. Priznam ,ampak mi pokvari celi dan vse skupaj ,ampak zaradi reklam ,ne zaradi novic.. Novice so po mojem okusu urejene in nudijo informacije iz prve roke Na tem vsa čast ,ali po BOGU ,ma dejte nehat v startu z reklamami.. Sej moram na WC ,da se odvrtijo reklame in nato da vidim novice.. No sedaj ste začeli z reklamami tudi ne samo v startu ,kliku na novico ,ampak tudi ko se novica konča ,se pravi ma zatežili ste do konca..
sheldon_cooper
23. 12. 2009 23.03
astrerix65... če bi bile reklame na koncu jih ne bi nihče videl ker bi po ogledu novice prekinil predvajanje... no js za sebe vem da bi. iskrene čestitke 24ur.com za dramatičen naslov... treba delat paniko, ljudje so čist preveč mirni...
negro
23. 12. 2009 23.02
Reklama za jaslice je neumesna!
negro
23. 12. 2009 23.01
Asterix65 se podpišem. Okoljevarstvo je na nuli!