Slovenija

Virant o povabilu na slavnostno sejo: Želel sem vsaj deloma popraviti napako

Ljubljana, 22. 06. 2012 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Virant je, potem ko na državno proslavo niso bili povabljeni praporščaki vseh veteranskih organizacij, te povabil na slavnostno sejo parlamenta. A nepovabljeni so mu odgovorili, da jih ne bo. Kot pravi, je z vabilom želel vsaj deloma popraviti napako, ki je bila po njegovem prepričanju storjena.

Koordinacijski odbor za državne proslave vodi generalni sekretar vlade Božo Predalič.
Koordinacijski odbor za državne proslave vodi generalni sekretar vlade Božo Predalič. FOTO: Aljoša Kravanja

Danes je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala državna proslava ob dnevu državnosti, ki ga sicer praznujemo 25. junija, še pred tem pa je bila v državnem zboru slavnostna seja. Letos je za organizacijo proslave skrbel koordinacijski odbor za državne proslave, ki ga vodi generalni sekretar vlade Božo Predalič. Ta je s svojim pozivom umetnikom, naj na proslavi zaradi finančne stiske države sodelujejo brezplačno, poskrbel za novo delitev javnosti, saj se je odločil, da na proslavo ne povabi vseh veteranskih organizacij. To je sprožilo burne polemike. 

Direktor Urada vlade za komuniciranje Anže Logar je včeraj sporočil, da bodo stroški proslave znašali okoli 90.000 evrov.

Na proslavo tako niso bili vabljeni praporščaki Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze društev general Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveze društev vojnih invalidov Slovenije. Sodelovali naj bi le praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne. Prapori zveze in policijskih veteranskih društev Sever so se odločili, da se proslave ne bodo udeležili, in na tak način izrazili svoj protest nad selektivnim vabljenjem praporščakov.

Anketa Arhiv
Se strinjate, da na proslavo ob dnevu državnosti niso vabljeni praporščaki vseh veteranskih organizacij?

Del koalicije razočaran nad ideološko delitvijo

Odločitev koordinacijskega odbora je vzbudila nezadovoljstvo v koaliciji. V koalicijski pogodbi so namreč zapisali, da ne bodo odpirali ideoloških tem. Včeraj je Virant odločitev odbora označil za kršitev koalicijske pogodbe. Oster je bil tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, prav tako pa se z odločitvijo niso strinjali v SLS. "Ocenjujeva, da bi morale biti vse veteranske organizacije, ki imajo zasluge, da imamo danes svojo državo, prisotne na takšni državni proslavi," je po srečanju s predsednikom SD Igorjem Lukšičem povedal Erjavec. Meni, da zdaj ni čas za odpiranje ideoloških tem in razdvajanje ljudi, saj so časi pretežki, zato bi morala biti politika enotna. "Če se bodo takšne poteze nadaljevale, se bomo v stranki DeSUS vprašali, ali je smiselno delovati v takšni koaliciji, ki skrbi za to, da je politika razdvojena, namesto da bi skrbela za to, da bi bila politika povezana in da bi reševala konkretne probleme države," je ponovil. Vsebine pogovora s predsednikom vlade Janezom Janšo o zapletu pri proslavi ni želel podrobneje komentirati.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant
Predsednik državnega zbora Gregor Virant FOTO: Damjan Žibert

Do odločitve je bila ostra tudi opozicija. Predsednik Pozitivne Slovenije in ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da vlada ne priznava zgodovine Slovenije in deli državljane na dve kategoriji. Nekdanji predsednik SD Borut Pahor pa je dejal, da obžaluje, da proslava ne povezuje, ampak razdvaja.

Z odločitvijo koordinacijskega odbora pa sta zadovoljni SDS in podmladek NSi.

Užaljenih in celo ponižanih Virantovo vabilo ni prepričalo

Za svojevrstno presenečenje pa je poskrbel predsednik državnega zbora Gregor Virant, ki je na slavnostno sejo povabil praporščake 13 različnih organizacij, med njimi tudi tiste, ki niso bili povabljeni na proslavo. V vabilu je zapisal, da želi, da praporščaki s svojo prisotnostjo in praporom počastijo dan državnosti in 20. obletnico dokončnega konstituiranja Slovenije kot polnopravne članice mednarodne skupnosti ter s tem slavnostni seji pridajo svoj del svečanosti. V sporočilu, ki so ga poslali iz DZ, so še zapisali, da je Virant praporščake povabil v duhu povezovanja in združevanja, ki je v sedanjem času posebej pomembno.

Generalni sekretar Združenja Sever Anton Pozvek je popoldne sporočil, da se njihovi praporščaki seje ne bodo udeležili, ker se ne morejo organizirati v tako kratkem času. Se je pa bosta udeležila on in predsednik združenja, ki sta vabilo za sejo dobila že pred enim tednom.

Iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB so sporočili, da se bo predsednik Janez Stanovnik udeležil svečane seje v državnem zboru. S tem bo izkazal spoštovanje zveze do države in njenih institucij, proslave pa se tako kot praporščaki zveze ne bo udeležil.

Proslava
Proslava FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Zveze vojnih invalidov Slovenije Janez Podržaj je dejal, da so bili ob vabilu na proslavo najprej počaščeni in so nameravali poslati tja tudi praporščaka, pozneje, ko so dobili preklic vabila, pa so bili razočarani in ponižani. Tako praporščakov zveze kljub včerajšnjemu vabilu, naj se udeležijo proslave in da bo ljubljanska občina zagotovila dovolj klopi za vse, na njej ne bo.

Zveza društev general Maister je zapisala, da nočejo soditi o konceptu proslave in vabljenih, so pa opozorili, da ima njihova zveza državotvorni pomen, ki goji sporočilnost in tradicijo dejanj generala Maistra in njegovih borcev. Dodali so, da spoštujejo in slavijo Slovenijo, katere praznik je tudi njihov in si ga želijo praznovati skupaj z vsemi Slovenci.

Predsednik Zveze Milan Lovrenčič je za 24ur.com povedal, da je Janković sicer pokazal dobro voljo, vendar pa po njegovih besedah nima pooblastil za javno povabilo na proslavo. Zato praporščakov ne bo na proslavo. Povedal je, da so bili ob prejemu preklica vabila na proslavo užaloščeni. 

Pozneje je povedal, da se ne bodo odzvali na Virantovo povabilo, ker si želijo z njim oblasti le popraviti svojo napako. "Proslav se ne bomo udeleževali, dokler ne odstopi predsednik koordinacijskega odbora za proslave, ker je prekoračil vsa pooblastila," je povedal. Lovrenčič pravi, da so pristojne prosili za zapisnik odbora, vendar pa jim ga ne pošljejo. Sam je prepričan, da v zapisniku ni omenjenih preklicev vabil za njihove praporščake.

»Praznik naše mlade slovenske države postaja očitno vsako leto poligon za polemično javno razpravo o simbolih državnosti in zaslugah zanjo. To obžalujem. Takrat, ko smo na Trgu republike združeni in z zanosom prvič slovesno dvignili slovensko zastavo in razglasili ustanovitev slovenske države, se nismo spraševali, kateri praporščaki so na slovesnosti in kateri ne. Za svojo lastno državo se je slovenski narod odločil sam. Zato tudi državni praznik in vsakoletna slovesnost pripada njemu – vsem Slovenkam in Slovencem, brez izključevanj. Radovan Žerjav, ki pričakuje opravičilo organizatorja proslave

Iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo so sporočili, da se seje ne bodo udeležili, a razlog ni bojkot ali protest, pač pa je glavni praporščak zaseden s pripravo na državno proslavo ob Dnevu državnosti. "V času prejema vabila so se praporščaki že nahajali na usposabljanju za današnjo prireditev. Vabilo za udeležbo na slavnostni seji je prišlo prepozno, da bi lahko uskladili vse aktivnosti," so zapisali.

Lucijan Pelicon je v imenu Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr dejal, da smo bili v času plebiscita vsi Slovenci enotni, tako je bilo tudi v v času upora proti JLA, zdaj pa se pojavlja razdvojenost, ki ni potrebna. "Vzbujanje teh razlik je škodljivo za celo Slovenijo," je dodal. Pozneje je sporočil, da se njihovo društvo ne bo udeležilo niti slavnostne seje v DZ, ker bi bilo to v tako kratkem času logistično prezahtevno.

Virant neudeležbe omenjenih praporščakov ni želel komentirati. Je pa dejal, da je s svojim vabilom "želel vsaj deloma popraviti napako, ki je bila po mojem prepričanju storjena".

Združenje VSO podpira odločitev vlade

Iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve so sporočili, da v celoti podpirajo koordinacijski odbor za državne proslave. Strinjajo se s tem, da so na proslavo vabljena le društva, ki imajo na svojih praporih "slovenske simbole". "Ko smo udeleženci proslave in dviganja nove Slovenske zastave 26. junija 1991, na Trgu Republike, le-to z nespornim navdušenjem vseh udeležencev pozdravili, smo opravili tudi simbolno gesto preloma s prejšnjim režimom in starimi simboli. Takrat v Sloveniji temu dejanju nihče ni ugovarjal ali protestiral. Zato z velikim začudenjem spremljamo današnje polemike," še pojasnjujejo. Trdno so prepričani, da Slovenije ne more in ne sme tolerirati simbolov "bivšega totalitarnega sistema". Na koncu pa so pozvali slovensko javnost in demokratične sile, da ustavijo kulturni boj in svojo energijo ter znanje preusmerijo v boljšo prihodnost naroda.

Pisatelji pričakujejo opravičilo vlade

Društvo slovenskih pisateljev je zapisalo, da so "osupli in zgroženi nad odločitvijo vlade o segregaciji državljanov na primerne in neprimerne za upravičenost do državljanske samozavesti". Proti takšni miselnosti aktualnih ministrov in ministrskega predsednika ostro protestirajo. "Sodimo, da to dejanje škodljivo načenja državotvorno zavest in enotnost vseh državljanov RS in da to v resnici pomeni sabotažo prizadevanj, da bi skupaj rešili socialne, politične, gospodarske in kulturne probleme in stiske v doslej najtežjih časih, v katerih se je znašla Republika Slovenija," so zapisali in dodali, da od vlade pričakujejo javno opravičilo.

Preberite še: Kaj je v poslanici zapisal premier Janez Janša?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1598)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enaneza
28. 06. 2012 10.47
+1
Razumem Kuntnerjev govor, bi pa bilo bolje ko se v sedanjem času ne bi več segrevalo že tako pregretega političnega ozračja v Sloveniji. Je pa seveda tudi res, da bi morali nehati častiti jugoslovanske simbole. Tu je SLOVENIJA!!! A to bi lahko naredili tudi na kakšen bolj eleganten način...
rj.pakes
26. 06. 2012 19.28
+2
Problem tukaj je v tem, da bi bile potem na proslavi slovenske samostojnosti jugoslovanske zastave ter ostali simboli komunističnega režima, od katerega se je Slovenija osamosvojila. To je tako, kot da bi Američani ob svojem dnevu samostojnosti izobešali Angleške zastave
Andreottii
25. 06. 2012 21.44
+0
Dej no Virant... Vsem pa tud ne moreš biti všečen!
Andreottii
25. 06. 2012 21.37
+0
Vidim, da resnica nekatere še vedno boli in se ne morejo z njo sprijazniti.. Zato pa še enkrat vprašam, ker do zdaj še nisem dobil odgovora.. Kaj od tega kar je Kuntner prebral ni bila resnica? Kje je problem, če se bobu reče bob?
r_inkvizitor
28. 06. 2012 01.45
Kar je prebral Kuntner je res resnica, ampak v sedanjem času (kriza in podobno), bi nam precej bolj prav prišlo, če bi si lahko spregledali kakšno reč na ideološki sceni in se ukvarjali z zadevo, ki ima lukenj kot cedilo, in ji pravimo javne finance.
kukac
24. 06. 2012 19.29
+9
nacisticna vlada to je to....bravo slovenija
Andreottii
25. 06. 2012 21.45
-2
Izdajalci, ki so bili pred 21 leti proti osamosvojitvi pač nimajo na tej proslavi kaj iskati! Bobu bob !!
CtrlDelete
24. 06. 2012 18.33
+2
To proslavo je organizirala vlada Republike Slovenije, torej koalicija. Sestavni del te koalicije so tudi Žerjav, Virant in Erjavec, skupaj s svojimi strankami! Od koga oni zahtevajo kakršnokoli opravičilo ali obžalovanje? Od sebe?
ToJeToZaZdaj
24. 06. 2012 08.41
+6
Trenutna vlada ima zdaj priložnost da na državne proslave vabi podobno misleče.....zadevo lahko tudi malo širše postavijo in povabijo Hajderjeve iz Austrije pa kake predstavnike obritoglavcev iz Nemčije.....z veseljem bi se kaka črna srajčka iz Italije zglasila......pa da ne pozabimo na podobno misleče iz sosednjih republik.....kak predstavnik ustaških in četniških organizacij je zdaj več kot dobrodošel......vsaka vlada ima pravico sodelovat s podobno mislečimi
joca steier
26. 06. 2012 08.06
+0
Ja, pa Bavčar je grozn pasal v prvo vrsto, "škoda" da ni blo še Šrota, pa Zidarja, Pa Tovšakove, pa ostalih tajkunov...pa bi bli nekako popolni..
Thor-1st
24. 06. 2012 08.23
-8
Kje ste bili tovariši praporšćaki leta 1991? Ste se skrivali doma ali na Koroškem?
zmago56
23. 06. 2012 20.12
-8
Virant hotel popraviti napako, ki je ni bilo. Tudi sam sem sprva pomislil, da ni prav, da se ni povabilo praporščakov, ko pa sem malo razmislil, kaj pomeni DAN DRŽAVNOSTI sem spremenil mnenje. DAN DRŽAVNOSTI ( kot že ime pove ) je in naj tudi ostane praznik, ko je Slovenija država postala, zato tja ne pašejo Jugoslovanski simboli, niti Avstroogrski simboli niti simboli knezov in grofov, ki so krojili zgodovino na naših tleh ne pa tudi zgodovine Slovenije.
resslovenka
24. 06. 2012 15.40
+6
Dan državnosti je praznik , ko je Slovenija država postala..., zato ne pašejo .... Lej, če mene vprašaš, marsikdo ni pasal na to proslavo. Na vse videno, bi bilo bolje, da proslave sploh ne bi bilo.
habsburger
25. 06. 2012 15.39
+5
S kakšno obrazložitvijo so povabili na proslavo (v prvo vrsto) prav izdajalce in sovražnike slovnske samostojnosti in demokracije, če bi pa še stare zombije - pleničarje vlekli skupaj, bi pa človek lahko pomislil, da zopet "odpirajo rudniške rove", kamor bi radi zbasali poštene in zavedne Slovence, kot so to počenjali, pod rdečo zvezdo, od 45 in vse do 91 leta!
habsburger
25. 06. 2012 15.39
+2
S kakšno obrazložitvijo so povabili na proslavo (v prvo vrsto) prav izdajalce in sovražnike slovnske samostojnosti in demokracije, če bi pa še stare zombije - pleničarje vlekli skupaj, bi pa človek lahko pomislil, da zopet "odpirajo rudniške rove", kamor bi radi zbasali poštene in zavedne Slovence, kot so to počenjali, pod rdečo zvezdo, od 45 in vse do 91 leta!
hinko.murovec@siol.net
23. 06. 2012 16.29
+17
Daj preVirant, tvoje dvojne igrice so " vžgale " enkrat sedaj pa " Adios amigos " pojdi lagat in nategovat narod kam drugam. Hinavec povzpetniški.
Irena Zvonka
23. 06. 2012 14.11
-1
anketa zgoraj je pa zavajujoča.vprašanje bi se moralo glasiti ali se strinjate da so bili na proslavo vabljeni vsi praporščaki z slovenskimi simboli na praporih katerekoli veteranske organizacije
habsburger
25. 06. 2012 15.41
+4
Ali pričakuješ od te "demkratične strani" da bodo postavljali nezavajujoča vprašanja ter objavljali resnico, ko pa že naših komentarjev ne spuščajo skozi svoje sito, če se le ti razlikujejo od njihove zamegljene in indoktrinirane "resnice", podkrepljene z rdečo lažjo in zavajanjem!
Irena Zvonka
23. 06. 2012 14.08
-2
od konca druge svetovne je že 67 let pa če so se borili pri dvajsetih letih potem so ti borci danes stari 87 let .da ne bo pomote.pravim borcem kapo dol.žal pa imajo v svojih vrstah vse več takih ki z vojno nimajo nobene veze razen te ,da vlečejo mastne pokojnine.na tak način bomo še leta 2050 izplačevali borčevske pokojnine borcem iz druge svetovne.nekoč so bili to simboli,ki so bili naši simboli.po letu 91 pa bi se morali tem krvavim jugo simbolom odpovedati.saj imajo partizanski praporščaki tudi simbole z starimi slovenskimi simboli.ti so bili povabljeni.je pa res skrajni čas da se preneha z nošenjem teh jugo zastav po sloveniji ob raznih proslavah in obujanju raznih štafet mladosti
MsPikapiki
23. 06. 2012 13.05
+13
V kolalicijski pogobi ste podpisali, da se ideoloških tem ne boste šli. Včerajšnje proslave nisem gledala, priznam, da iz protesta. Po komentarjih sodeč je bila žaljiva do vseh, ki nismo janšisti, tudi za veterane vojne za Slovenijo. In kaj zdaj, ali bo DL še v taki koaliciji, ki deli ljudstvo in dela veliko škodo državi, ali boste postopali tako kot je prav-
resslovenka
24. 06. 2012 15.47
+4
Ta vlada še kako odpira ideološke teme. Še več, zastruplja mladi rod. Tega jim res ne gre odpustiti.
saintjozef
23. 06. 2012 10.56
+3
Očitno se morajo Žerjav, Virant in Erjavec še prostonožno med Slovenci gibat. In jim je še malo nerodno. Nimajo vsi tako trde kože kot janez.
lightning
23. 06. 2012 11.45
+9
to je že njihova priprava na naslednje volitve....hočejo svoje riti rešit da ne bodo šli po poteh lds in zares
hinko.murovec@siol.net
23. 06. 2012 16.31
+8
PreVirant in ostali so preveč pokazali kaka je njihova barva in lahko sedaj le sanjajo o tem, da jim bo pošten Slovenec verjel
saintjozef
23. 06. 2012 10.51
+6
Radovan Žerjav pričakuje opravičilo organizatorja proslave. Od kakšnih organizatorjev? Od Janše!
lightning
23. 06. 2012 08.35
+10
nastopajoči brez honorarjev...kam je šlo potem 90K€???? direkt v žep jj ali sds? ajde vlada, stroškovnik ven pa dpokažite da niste pokradli telih 90K€...no mogoče so pa to le nadure vladne elite?
lightning
23. 06. 2012 08.33
+10
me čudi da ni bilo kakega domobranskega prapora...k so glih ta beli na vladi poleg domobranskega prapora bi pa morda pasala tudi zastava domobranskih zaveznikov...torek hakelkreuz še švabi se uradno distancirajo od poražencev 2.WW, naša vlada pa želi ponižati zmagovalce in mistificirati poražence
resslovenka
23. 06. 2012 10.45
+1
Saj bo, naslednjič. Gledaš, poslušaš, doživljaš - vse kot moraste sanje!
jastreb42
23. 06. 2012 08.30
+3
Buena Vita
23. 06. 2012 00.16
-17
hi,hi,hi,hi,ortodoksni rudečkoti so bili na rep postavljeni,končno TO JE BILA SLOVENSKA PROSLAVA,SLOVENSKA PESEM,BESEDA,PONOS,ZASTAVE,TRIGLAV,MORJE, SAMO TUREK JE KVARIL LEPOTO,HIHIHIB
resslovenka
23. 06. 2012 10.37
+5
To je bila proslava v čast g. JJ & co. Samo, da si užival(a).
saintjozef
23. 06. 2012 10.57
+6
Ti je Stres pomežiknil? Pa Bavčar? Si čist evforična.
elephantus
23. 06. 2012 00.04
+2
Hi hi hi napaka, ki je bila storjena.Ja gospod Virant in podobni ne ločijo med par desettisoč žrtvami in desetimi žrtvam žrtvami.Če damo na tnalo kaj je več?Tudi zdaj bi bilo spet več partizanov, če bi se kaj zgodilo kot pa izdajalcev.
resslovenka
23. 06. 2012 10.39
-3
Vsa pohvala g. Virantu. Sem vesela, da v izvoljencih ljudstva prevladuje še zdrav razum. Čeprav v manjšini.