Slovenija

'Trubar bi bil zgrožen nad nepoštenjem sedanje elite'

Ljubljana, 31. 10. 2011 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letošnja slovesnost ob dnevu reformacije na domačiji Primoža Trubarja je potekala v znamenju pomena slovenskega knjižnega jezika. Po mnenju glavnega govornika je dan posvečen prenovi vere in pomenu jezika.

V Sloveniji je 31. oktober državni praznik, dan reformacije, ki je Slovencem prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik. Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu) Jože Trontelj je v svojem nagovoru na Trubarjevi domačiji na Rašici poudaril, da je današnji dan neločljivo povezan s Primožem Trubarjem in njegovo vlogo pri nastanku slovenskega knjižnega jezika.

Glavni govornik na današnji slovesnosti je bil predsednik Sazu Jože Trontelj.
Glavni govornik na današnji slovesnosti je bil predsednik Sazu Jože Trontelj. FOTO: Sazu

Kot je pojasnil Trontelj, je bil Trubar skupaj s svojim vzornikom Martinom Lutrom "razočaran nad površnostjo najodgovornejših za tedanjo evropsko civilizacijo". Če bi se Trubar po nekem čudežu vrnil v današnji svet, pa bi bil zagotovo "zgrožen nad nepoštenjem sedanje elite, mednarodne in domače, prizadet zaradi lakomnosti novodobnih bogatašev ter globoko razočaran tudi nad splošnim stanjem duha Slovencev".

Po njegovih besedah smo danes zaradi "zlorab in nespameti v globalni krizi. Naše edino upanje je, da ponovno prisluhnemo modrosti in upoštevamo etični uspeh. Tega se lahko učimo od mnogih mislecev, tudi Trubarja. Brez dogovora o novem svetovnem redu na etičnih temeljih naša civilizacija nima prihodnosti", je še povedal Trontelj.

Žekš: Vodila reformacije pomembna tudi v globalni krizi

Reformacija je s poudarjanjem pomena posameznika, njegove svobode in odgovornosti postavila temelje sodobni družbi, pravi Žekš.
Reformacija je s poudarjanjem pomena posameznika, njegove svobode in odgovornosti postavila temelje sodobni družbi, pravi Žekš. FOTO: Damjan Žibert
Osrednja državna proslava v počastitev praznika je bila sicer že v petek v Kulturnem domu Krško. Na njej je minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš, izpostavil, da se morajo Slovenci z različnostjo in razdeljenostjo navaditi živeti, pri tem pa naj upoštevajo protestantska vodila osebne svobode in odgovornosti.

Po Žekševih besedah je reformacija s poudarjanjem pomena posameznika, njegove svobode in odgovornosti postavila temelje sodobni družbi, njena vodila pa so ostala pomembna tudi v globalni krizi.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Po podatkih Statističnega urada RS se je leta 2002 v popisu za evangeličane izreklo 14.736 ljudi, kar predstavlja 0,8 odstotka vsega slovenskega prebivalstva, za pripadnike drugih protestantskih veroizpovedi pa 1399 ljudi oz. 0,1 odstotka prebivalstva. Velika večina slovenskih protestantov živi v Prekmurju.

Reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerkve, pa tudi do nastanka novih Cerkva, se je začelo 31. oktobra 1517, ko je katoliški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v nemškem Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508–1586). Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik.

Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma je po mnenju številnih strokovnjakov prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin leta 1584 dal natisniti v Wittenbergu. V času reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča, ki je začrtal slovensko pisanje v naslednjih dveh stoletjih.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Izraz reformacija sicer izhaja iz latinskega glagola, ki pomeni preoblikovati, preurediti, obnoviti.

SDS: Pravi modreci svoj jezik nosijo v srcu

Dan reformacije nas ne spominja le na dosežke reformacije, ki je Slovenkam in Slovencem ponudila edinstveno priložnost, da smo iz preprostega kmečkega življa odrasli v sodobno nacijo, temveč nas hkrati spodbuja k razmisleku o veličini slovenskega jezika in zavedanju, da pravi modreci svoj jezik nosijo v srcu, so ob današnjem dnevu zapisali na spletni strani stranke SDS.

"Dan reformacije je tudi priložnost za iskreno veselje, da se je slovenska beseda ohranila in preživela, med drugim tudi zato, ker je bila zapisana. Državljankam in državljanom Republike Slovenije čestitamo ob današnjem prazniku."

SLS: Številni mejniki na poti 'biti Slovenec'

Kongres SLS - 2
Kongres SLS - 2 FOTO: Miro Majcen

Današnji dan je naš veliki praznik, praznik slovenskega jezika in nastanka slovenstva. Da imamo Slovenke in Slovenci danes svoj prelepi jezik, se imamo zahvaliti vsem tistim prednikom, ki so se zanj s svojim ustvarjanjem in delovanjem zavzemali tedaj, ko to nikakor ni bilo lahko, pa so sporočili iz SLS, kjer, kot pravijo, globoko spoštujejo slovenščino kot temelj naše narodne identitete.

"Vemo, da so na poti postati, biti in ostati Slovenec številni mejniki, ki so jih v preteklosti branili in utrjevali plemeniti posamezniki in tisti, ki tudi v sodobnem času zavzeto sledijo temu poslanstvu. Ti posamezniki so razumeli, in razumejo tudi danes, da če izgubijo jezik, izgubijo vse, predvsem pa sami sebe. Pri tem jim je bilo in je njihovo temeljno vodilo ljubezen do lastnega naroda in zvestoba do očetnjave," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loben
02. 11. 2011 09.41
-1
Žerjav se pač mora boriti na vse kriplje da njegova stranka in stem tudi on sploh preživi volitve. Zanimivo - ravno tiste ideje, zaradi katerih so organizirali desni referendum danes ti isti izpostavljajo kot prioriteto. Zaradi packarij, ki jih je SLS počela v vseh vladah dosedaj jim želim da skupaj z NSi, SNS in ZARESom izginejo iz slovenskega političnega prostora.
loben
02. 11. 2011 09.38
Trubar bi bil najbolj zgrožen nad dejanji RKCja. Vključno s poslom RKCja v Španiji, kjer je RKC preprodala cca 300.000 otrok.
mamica55***
31. 10. 2012 11.18
ja normalno, sej je bil že takrat, a ne poznaš zgodovine !
12345s
01. 11. 2011 20.03
kot vsem, ki uživajo v tegobah arabskih narodov privoščim, vsaj obrezovanje ......., podobno privoščim tonćketu in njemu podobnim, da JJ zmaga na volitvah
Tonček Balonček
01. 11. 2011 19.22
Lahko rečemo, da ej bil Trubar oče SDS, le še nazaj v RKC bi moral, tako kot bi s emoraal SDS preimenovati v ZKS! Edina je zmožna delavcem zagotoviti oblast i blaginjo ter uničiti tajkune, banke pa izročliti v ljudsko oblast!
Jimi1
01. 11. 2011 19.17
Če bi Trubar živel danes tu med nami, bi temu zavoženemu narodu obrnil hrbet in šel živet v Nemčijo, s tem, da ne bi nikoli več omenil tega naroda, kaj šele kaj pisal zanj....
12345s
01. 11. 2011 14.23
trubar je očitno imel pozitivno mnenje o mentaliteti svojega naroda ...žal
Jožajoža
01. 11. 2011 12.30
+1
ody.gal31.10.2011, 20:52 oprana ti je glava, res , če mislite vi, dolgoletni "prijatli slovenije", delujoči iz tujine, da se je s skrajno desnico in krščanskimi demokrati začela slovenija leta 91. to je datum izumrtja oz propada nekoč cvetoče republike. danes,leta 2011 vidite, da so slovenijo prodali in je skoraj več ni. zato bi še enkrat potrebovali kakšnega trubarja, da bi opismenil ljudi, sa po statističnih podatkih imamo v sloveniji kar 80% nepismenih ljudi.
Schallabweiser
01. 11. 2011 10.47
temeljno vodilo žerjava prav gotovo ni:"...ljubezen do lastnega naroda in očetnjave..."! temeljno vodilo je junaška vsota na bančnem računu. če bi njega vodila ljubezen do očetnjave, pomurska recimo ji avtocesta, ne bi zgledala kot kolesarska steza!
taubi66
01. 11. 2011 10.37
Voyo, dej gmah z reklamami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
porka.malorka
01. 11. 2011 10.24
+1
zakaj sam trubar. Vsi mi smo zgroženi da se je sploh ustvarla ta kvazi elita.
kawboy
01. 11. 2011 10.22
Kdaj so pa politiki še imeli srce, zato smo danes tam kjer smo in to samo zaradi njih in tistih, ki so od osamosvojitve v parlamentu? Živijo na naš račun in obenem so še brezsrčni do navadnih ljudi. Kjer jim je očitno srce postalo kamen.
kawboy
01. 11. 2011 10.18
Kdo bo pa koga vparašal ali si naprodaj ali ne? Lepo se vidi, da tisti odločajo, ki so pri koritu in v ozadju. Mi navadni državljani smo samo številke za njih.
Alojz Železnik 1
01. 11. 2011 08.51
Za Božjo volje! Ali bi lahko na teh proslavah ob verskem prazniku protestantov lahko govoril kakšne protestant? Ali bi lahko ne spreminjali smisla Trubarjevega dela, to je več vere v Boga? Samo da so politiki zraven, da se o njih govori ... Trubar, oprosti nam!
zalijanc
01. 11. 2011 07.21
jap, sami veniki....
Raztezje
01. 11. 2011 01.40
Danes je največji Slovenski reformator Slavuj Žižek.
Tonček Balonček
31. 10. 2011 22.33
Tudi Kardelj bi bil razočaran! Da en omenjam Slomška ali Bleiweisa! Martin Krpan bi bil pa v depresiji!
...Lejga...
31. 10. 2011 20.52
Jožajoža oprana ti je glava Če pa ti in takšni kot so tvoj janša niso mogli krast ,zato so tudi takšnim kot si ti oprali možgane da nam bo v samostojni sloveniji bolje.Zakaj ste se oločali na referendumu za odcepitev,zato da so krivdo prelevili na stran ljudi(sami ste tako hoteli).Kaj je janša za mene je navadn tajkun.
Jožajoža
31. 10. 2011 20.20
SDS: Pravi modreci svoj jezik nosijo v srcu s to stranko se je začela slovenijo. pred letom 91 na tam prostoru ni bilo nič.prazen ,brisan prostor. janša, hvala ti,ti si oče slovenije, trubar je nula.
th3m3tun
31. 10. 2011 19.38
Mlad25 ne delaj se, da razumeš, kar prebereš. Ker ne.
...Lejga...
31. 10. 2011 19.07
Jaz sem že slovenec samo problem je v tem da nas hočete prodati AMPAK MI NISMO NA PRODAJ.