Slovenija

'Obdelava odpadkov ne sodi v sredo Ljubljane!'

Ljubljana, 05. 09. 2011 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Smrad, podgane, muhe in ose Ljubljančanom, ki bivajo v bližini podjetja Papir Servis v Mostah, že dolga leta povzročajo preglavice, opozarjajo ekologi. Iz podjetja odgovarjajo, da že iščejo novo lokacijo.

Papir Servis Ljubljana - 1
Papir Servis Ljubljana - 1 FOTO: Alpe Adria Green

Neznosen smrad, kislinske emisije, podgane, muhe, ose in drugi insekti – s tem se po ugotovitvah ekologov borijo Ljubljančani, ki bivajo v neposredni bližini podjetja Papir Servis v Mostah. Podjetje sicer na omenjeni lokaciji sredi stanovanjskega naselja že leta opravlja sortiranje več vrst odpadkov, a minuli vročinski val je pripomogel k temu, da je sosedom dokončno prekipelo.

Zavedamo se, da pogled na obrat za okoliške stanovalce ni prijeten in da je rešitev nastale situacije čimprejšnja selitev obrata na drugo lokacijo. Aktivnosti v zvezi s tem že intenzivno potekajo. Janez Mlakar, generalni direktor podjetja Papir Servis d.o.o.

Jezni prebivalci so o svojih tegobah obvestili Mednarodno organizacijo za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green, katere predstavniki so opravili ogled kraja. "Vsi so zatrjevali, da je na tem območju polno glodalcev, po večini podgan, ter insektov, ki prihajajo iz lokacije, na kateri Papir Servis opravlja svojo dejavnost. V tem letnem času, ko je nastopila tudi vročina, pa so razmere postale neznosne, saj zaradi neznosnega smradu in vonja po kemikalijah ti niso mogli prezračiti svojih stanovanj,“ nam je sporočil predsednik organizacije Vojko Bernard. Kot je nadaljeval, so obiskali tudi manjši hotel poleg podjetja, ki da je bil popolnoma prazen, saj so v sobah močno smrdele kemikalije iz sortirnice odpadkov. "Osebje hotela je povedalo, da občasno zaudarja tudi po mrhovini ter da imajo probleme s podganami in drugimi glodalci. Sobe, ki so sicer lepo urejene, morajo pogosto dezinficirati ter razprševati sredstva za zatiranje insektov,“ je dejal.

Sklenili so, da je lokacija skrajno neprimerna za to dejavnost, zaradi vsega ugotovljenega pa naj bi obstajala tudi nevarnost kužnih bolezni. "Ker smatramo, da je ogroženo zdravje okoliških prebivalcev, smo podjetje prijavili na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije ter Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor,“ je še dodal Bernard.

Inšpektorji že lani pozvali k deratizaciji in dezinsekciji

Podjetje, ki svojo dejavnost na dani lokaciji opravlja že 40 let, se bo na veliko veselje okoliških prebivalcev selilo na drugo lokacijo.
Podjetje, ki svojo dejavnost na dani lokaciji opravlja že 40 let, se bo na veliko veselje okoliških prebivalcev selilo na drugo lokacijo. FOTO: Alpe Adria Green

Iz zdravstvenega inšpektorata so nas obvestili, da so s primerom dobro seznanjeni. Kot pravijo, so v zadnjih dveh letih izvedli že številne izredne in kontrolne inšpekcijske preglede, v katerih so preverjali predvsem verjetnost širjenja nalezljivih bolezni. Že pred dobrim letom so podjetje pozvali, naj zagotovi ustrezno varstvo prebivalcev ter naj prične v svojih prostorih redno izvajati deratizacijo in dezinsekcijo. "Letos je zdravstveni inšpektor v Papir Servis d.o.o. v zadnjih treh mesecih izvedel dva izredna inšpekcijska pregleda ter izdal še dopolnilno odločbo z dodatnimi ukrepi, priporočenimi s strani strokovnjakov Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana,“ so nam odgovorili, za kakšne ukrepe pravzaprav gre, pa nam ob tem niso pojasnili.

Glede hrupa, nad katerim se pritožujejo okoliški prebivalci, so nam predstavniki okoljskega inšpektorata dejali, da so podjetju že januarja letos odredili sanacijo vira hrupa dejavnosti, saj je ta presegal mejne vrednosti. Ponovne meritve so pokazale, da so to uredili. Kar pa zadeva ugotovitev društva Alpe Adria Green, da se na lokaciji družbe pojavlja neznosen smrad, pristojni pojasnjujejo, da "sprejetega predpisa, ki bi urejal področje emisije neprijetnih vonjav v okolje, ni“.

Podjetje po 40 letih primorano poiskati drugo lokacijo

Okoliški stanovalci pravijo, da jim mrčes povzroča veliko preglavic.
Okoliški stanovalci pravijo, da jim mrčes povzroča veliko preglavic. FOTO: Alpe Adria Green

Kot so nam pojasnili predstavniki podjetja Papir Servis, v svojem obratu v Ljubljani opravljajo zbiranje in sortiranje ločenih zbranih frakcij, ki jih k njim pripeljejo iz ekoloških otokov. "Na lokaciji Pod ježami 3 naš obrat deluje že 40 let, in sicer od leta 1971. V tem obdobju je okoli obrata zraslo večje število stanovanjskih hiš in blokov, ki jih ob začetku našega delovanja ni bilo. Zavedamo se, da pogled na obrat za okoliške stanovalce ni prijeten in da je rešitev nastale situacije čimprejšnja selitev obrata na drugo lokacijo. Aktivnosti v zvezi s tem že intenzivno potekajo,“ nam je potrdil generalni direktor podjetja Janez Mlakar. Ob tem je tudi okoliškim prebivalcem obljubil, da se bodo vse do takrat trudili, da bo njihovo delovanje za okolico čim manj moteče. "Redno izvajamo postopke deratizacije, redno škropimo s sredstvi proti motečemu vonju ter aktivno izpolnjujemo vsa navodila inšpekcijskih služb, ki v podjetju redno opravljajo inšpekcijske preglede,“ je odgovoril Mlakar.

V primeru, da podjetje naloženih ukrepov s strani zdravstvenega inšpektorata ne bo izvršilo, lahko zdravstveni inšpektor sproži prekrškovni postopek ter pravno osebo oglobi, še pravijo na inšpektoratu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonimus334
06. 09. 2011 15.50
-1
Do smetišča sredi Ljubljane vodi le ena cesta, po kateri lahko vozijo kontejnerski kamioni. Imam smolo, da živim ravno ob tej cesti. Zjutraj ob 5.00 začnejo hrumeti težki tovornjaki. To traja približno do 22.00. V tem času gre mimo mojega okna, po cesti, ki je namenjena zgolj osebnim avtomobilom, preko 200 kamionov. Vse se trese, smrdi, s kamionov padajo odpadki, ki jih vozijo iz cele Slovenije in tudi iz Hrvaške in Madžarske. Zaradi dobička ti. Papir servisa, ki nima s papirjem nič skupnega, saj zbirajo vso odpadno svinjarijo, trpimo vsi okoliški prebivalci. Brezmejna aroganca. Gospodu županu, ki trdi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, priporočam ogled največje ljubljanske svinjarije. Takšno smetišče lahko funkcionira le zaradi koruptivnih institucij kot so Agencija RS za okolje, MOL, inšpekcijske službe ... Svinjarija brez primere!
murgeljparkeljc
06. 09. 2011 12.24
Smrdi, smrdi, kako smrdi. V Mrugljah smo parkeljci porihtali smrad iz bioloških greznic. V Ljubljani pa lahko rešijo problem s smrdečimi smetmi le dobre vile.
santamaura
06. 09. 2011 11.31
murgeljparkeljc06.09.2011, 11:24 Tam je pa vsa človeška znanost in tehnologija nemočna
murgeljparkeljc
06. 09. 2011 11.24
santamaura, kaj pa prebivalci Ciril Metodovega trga, ki živijo v bljižini ljubljanske občine? Je tudi tam potrebna deratizacija in dezinsekcija?
santamaura
06. 09. 2011 11.21
Neznosen smrad, kislinske emisije, podgane, muhe, ose in drugi insekti – s tem se po ugotovitvah ekologov borijo Ljubljančani, ki bivajo v neposredni bližini podjetja Papir Servis v Mostah Kaj pa Ljubljančani, ki živijo v neposredni bližini parlamenta?
hanzz
06. 09. 2011 10.43
V prelepem zasavju imamo dovolj prostora še za eno predelovalno industrijo. Pahor dobi avstriske investitorje da zgradijo novo predelovalnico surovin in zraven tudi sežigalnico in začnite predelovati surovine pri nas. JAZ PA TI PODARIM 1000m2 VELIKO ZAZIDLIVO ZEMLJIŠČE DA SI POSTAVIŠ HIŠO IN UŽIVAŠ V PRELEPEM ZASAVJU
pika poka ježek
06. 09. 2011 10.14
Zakaj pa predelava odpadkov ne sodi v Ljubljano? A fini gospodi ne prija pristen vonj njihovih lastnih odpadkov??? A v Trbovljah pa lahko domačini vonjajo dim sežiganja odpadkov, v Celju redne izpuste titanovega dioksida, da o prikritih grobiščih nedolžnih žrtev komunističnege revolucije na periferiji niti ne govorimo. Že ko Ljubljano zalije kakšna lužica iz Barja, je takoj jok in stok, ko pa Železnike zalije blato, pa vsi domačini zagrabijo lopate v roke. Res, ubogi razvajeni Ljubljančani.
pacce
06. 09. 2011 09.45
@ rudra: BRAVO! :)
pehtateta
06. 09. 2011 09.23
waco, boš dobil veliko minusov, si pa dobro napisal!
pehtateta
06. 09. 2011 09.21
Že iščejo? ohohoho. Kaj so pa do sedaj delali?
Spetsnaz
06. 09. 2011 09.00
Jankovic poskrbi za to sramoto ! Tam smrdi, seveda so podgane, ogromni kamioni..in vse kar spadam k smetiscu. SREDI LJUBNLJANE!! Direktor podjetja laze ! Tam je bilo prej podjetje Izolirka in Tehtum ! Ce bi oni iskali primerno lokacijo bi jo ze nasli, saj je ta sredi mesta sigurno po m2 veliko drazja, kakor drugje izven mesta. Verjetno je problem okoljevarstvenega dovoljenja....
nevica
06. 09. 2011 04.38
Včeraj sem se peljala mimo, smrdelo sicer ni, je pa nevzdržno grdo - in res ne sodi v mesto. Ubogi sosedje.
jester1970
05. 09. 2011 21.24
Se srinjam s Tomatina. papir servis ne spada niti v center Ljubljane, niti neka na deželo, papir servis paše nekje blizu ljubljanske deponije smeti.
jester1970
05. 09. 2011 21.22
Androb, ljubljanska raja sede v svoje đipe in svinja po celi Sloveniji, pušča smeti,.. Čaki mal, kdo hodi vsako jutro z avtom v Ljubljano, uničuje življensko okolje ljubljančanov, jim osmrajuje zrak, dela gnečo na cestah, veča hrup, bistveno slabša kvaliteto življenja,.. Zakaj moraoi Ljubljančani noč in dan trpeti tole vaše vozjačkanje po Ljubljani in spuščanje smrdlive pline, onesnaževanje, smetenje, hupanje, zasedanje prakirišč,..
Tomatina
05. 09. 2011 21.19
Ok... sem sosed papir servisa. Vidim da so nekateri komentarji malo vija. Jaz sem za da se papir servis preseli, vendar ne na neko lepo naravno lokacijo - naj se najde prostor, ki bo primeren za to dejavnost. Ja res je da je papir servis že 50 let ali več tukaj na tem mestu-vendar na začetku so zbirali samo papir... nič motečega, SEDAJ pa zbirajo vse kar se da, lahko povem da je to smetišče sredi Ljubljane. Papir servis zaradi mene lahko ostane vendar pod pogojem da zbirajo samo papir. Ne pa železo,plastiko.... in delajo od 6 zjutraj do 23 zvečer. Jaz vem da se bodo našli negativci. Naj ponovim NI MI DO TEGA DA SE PAPIR SERVIS PRESELI NA NEKO LEPO NARAVNO PRIJETNO OKOLJE. Pa še to glede muh in ostalega mrčesa.. me tudi ne motijo muhe samo tukaj jih je NENORMALNO veliko v okolici in stanovanju
Tone 12345
05. 09. 2011 20.37
mislm zanimiv kako brišejo poštene in iskrene komentarje,barabinske pa pustijo, ki so za njihovo korist!
voyo.tv
05. 09. 2011 20.36
Da smo si na jasnem. Papir Servis d.o.o. je bilo najprej specializirano samo za Papir. V to skupino sodijo: papir, karton, in vse kar je v zvezi z papirjem. Res je, da je podjetje na tem mestu od leta 1971. Odkar pa so svojo dejavnost razširili še na steklo, plastiko, itd.... pa gre samo še na slabše. Naj spomnim, da so dejavnost razširili leta 2000. Dokler je bila dejavnost samo na osnovi Papir-ja, ni bilo problemov. In še to. Prebivalci naslednjih območij: Moste, Jarše, Fužine (do Zaloga), Bežigrad, Šiška in Črnuče. Se sprašujete iz katere lokacije vam vozi hrano Pinki? Prav ste ugotovili. Pinki ima svojo enoto ravno nasproti Papir Servisa. Ampak to je že druga zgodba. Pa dober tek vam želim.
tinetone
05. 09. 2011 20.33
"...muhe in ose..." ja revčki muhe pa ose... ja najbolje, da se preselijo v sterilen bunker...
tali?ni tom
05. 09. 2011 20.27
ampak na večinsko poreklo stanovalcev ljubljane kr paše firma tam !
Andrej Marc
05. 09. 2011 20.27
Sam za info, tja v papir servis se vozijo odpadki tudi iz drugih občin in ne samo iz Ljubljanske :)