Slovenija

'Protipravno bogatenje je nedopustno'

Črna na Koroškem, 12. 07. 2008 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Danilo Türk je na srečanju državnikov poudaril pomembnost pravne države in da moramo zato nanjo paziti vsi. Tudi politiki bi morali za dobro vseh včasih molčati.

Na vsakem koraku moramo nenehno skrbeti, da ne pride do pojavov, ki bi kakorkoli omajali zaupanje v pravno državo, je v nagovoru na srečanju državnikov pri Najevski lipi poudaril predsednik države Danilo Türk. "Če je za to potrebno, da ministri in drugi politiki od časa do časa ne zamudijo prilike molčati, je to dobro."

Danilo Türk: "Nedopustno je protipravno bogatenje, nedopustno je protipravno jemanje premoženja, proti temu se je treba boriti v skladu s pravom."
Danilo Türk: "Nedopustno je protipravno bogatenje, nedopustno je protipravno jemanje premoženja, proti temu se je treba boriti v skladu s pravom." FOTO: POP TV
Ko bomo vedeli, da so naše misli dozorele in ko bomo vedeli, kakšne reforme potrebujemo, pojdimo v te reforme, spremenimo naš sistem, če je to potrebno. Danilo Türk

Predsednik države je kot slavnosti govornik na Ludarnskem vrhu pri Najevski lipi ob 18. srečanju državnikov spomnil na vrednote dialoga in solidarnosti. "Pomen vrednote dialoga je v tem, da se usedemo za mizo in se pogovorimo o vseh odprtih vprašanjih. Ta pogovor pa mora biti sproščen in brez zlih namenov," je poudaril Türk.

Solidarnost tudi v volilnem času

Po mnenju predsednika države pogovor mora teči v smeri najboljših želja, da bi dosegli najboljše rešitve za naš bodoči razvoj. Poudaril je tudi, da moramo vrednoti dialoga in solidarnosti razvijati nenehno, predvsem pa se solidarnost razvija na različnih ravneh in na različne načine.

Kot primer dobre solidarnosti je Türk izpostavil solidarnost ob nedavni tragični nesreči na reki Savi pri hidroelektrarni Blanca. "Ta solidarnost, ki jo imamo, nam daje zagotovilo, da bomo tudi v bodoče uspešno premagovali vse izzive in ovire, ki so pred nami," je dejal.

Delati moramo trdno, znati moramo dobro misliti oz. misliti v skupno dobro, v duhu solidarnosti in medsebojnega razumevanja, brez zlih namenov in v skupno dobro vseh slovenskih državljanov, je poudaril.

Türk pod Najevsko lipo
Türk pod Najevsko lipo FOTO: POP TV

Türk je še posebej izpostavil, da tudi v volilnem času, "ko se polemike zaostrujejo, ko se poveča konkurenčnost, ko se primerja kakovost političnih idej in programov, ne sme zmanjkati občutka za solidarnost in skupno dobro, saj je to tisto, kar nas bo peljalo naprej. Pri tem pa je treba misliti na vse ljudje na Slovenskem," je dejal.

Protipravno bogatenje je nedopustno

"Nedopustno je protipravno bogatenje, nedopustno je protipravno jemanje premoženja, proti temu se je treba boriti v skladu s pravom. Med instrumenti, ki jih imamo na razpolago, pa je instrument pravne države. Naš prihodnji razvoj ne bo temeljil na količini, ne gre več za razvoj industrijske države, ampak za razvoj, ki se bo meril s kakovostjo naše kulture, bivanja in našo sposobnostjo, da si naredimo življenje lepše, bolj kultivirano in boljše," je poudaril predsednik države.

Dodal je, da moramo danes na vsakem koraku nenehno skrbeti, da ne pride do pojavov, ki bi kakorkoli omajali zaupanje v pravno državo, jemali avtoriteto ustanovam pravne države, ki bi jemali upanje, da bo pravna država postala še bolj močnejša in uspešnejša.

"Če je za to potrebno, da ministri in drugi politiki od časa do časa ne zamudijo prilike molčati, je to dobro. Če pa je potrebno, da storimo več za potrebne reforme, potem je treba o njih razmišljati in jih pripravljati," je opozoril Türk.

Srečanja pri Najevski lipi so se udeležili tudi Gregor Golobič, Katarina Kresal in Borut Pahor.
Srečanja pri Najevski lipi so se udeležili tudi Gregor Golobič, Katarina Kresal in Borut Pahor. FOTO: POP TV

Povedal je tudi, da preden pridemo do te točke, si je treba vzeti čas za razmislek, treba je biti temeljit in samokritičen. Po njegovih besedah se moramo izogibati populizmu vseh medijskih nastopov, ki otežujejo resno razmišljanje o naši prihodnosti. Glede zadev, "ki jih danes vsi čutimo", in za katere upa, da bodo predvolilni časi prispevali k njihovem oblikovanju, pa je izrazil upanje, da "bomo skupaj razvili predstavo o tem, kakšen razvoj bo prišel v Slovenijo in da bomo skupaj storili vse, kar je potrebno za izboljšanje našega življenja".

Predsednik države je prepričan, da se zavedamo svoje sposobnosti, da smo skozi zgodovino naredili že veliko in da je naša samozavest tista, ki nam bo pomagala v iskanju odgovorov, ki jih potrebujemo za nadaljnji razvoj.

Glede aktualnih razmer v državi je povedal, da gre za "normalno dogajanje pred volitvami, kjer se je temperatura že ogrela, polemičnost narašča". A predsednik upa, da bodo te polemike šle v konstruktivno smer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
24. 11. 2008 13.43
Protipravno bogatenje nedopustno? Veš Danilo, tudi kršenje ustave je nedopustno! IMPEACH DANILO TUERK !
exim@t-2.net
15. 07. 2008 09.40
killi123: drugega od tebe nisem pričakoval. Si pač sprevržen, nor ali zabit. Pameten in pošten sigurno nisi! Če verjameš sam sebi, potem za umiritev stopi na RTV in prosi za posentek Kučanovega govora v Novi Gorici. Že ve tem tisičletju.
Buena Vita
15. 07. 2008 04.33
samo malo po arhivih pogledat kdo je bil zakaj,sej jih imajo na varnem,lahko se malo pogledajo ,kake izjave in podlosti zo zganjali pred osamosvojitvijo, ampak , kaj niso srbi rekli da se bodo vrnili,poglejte levaki jim postiljajo postelje,kakor obračaš,vedno se pokrivajo njihove izjave in obljube ki so jih dajal svojim dolžnikom,morajo vračati dolgove,ki so jih naredili v jugi, NAJ JIM NASEDA KDO JE NOR,ZASE VEM DA ME NE PREPRIČAJO,ŠE V GROBU BODO TELEBENILI IN MAHALI Z SRPOM IN KLADVOM, ZA VSAKO CENO JE REKEL KUČAN V GORICI JA ZA VSAKO CENO, POVEDAL JE DA IMA PALCA DVA KONCA, TAKO SE SRP IN KLADVO TUD OBRNETA
mac4_m
14. 07. 2008 22.07
Turk je bil do zdaj presenetljivo vzoren predsednik. Vendar svojih šefov pač ne more zanikati. Biti mora poslušen. Namreč nikomur v deželi ni jasno, kako se postavi proti ljudem, ki kritizirajo nedopustna kriminalna koruptivna dejanja. Saj ni bil za luno, da ne bi vedel, kako so nekateri 'protipravno' bogateli ob sodelovanju, sodstva, tožilstva in politike...
Tonček Balonček
14. 07. 2008 18.48
Odlično, predsednik je rdečkar, dela se pa, da je predsednik vseh Slovencev, šže na volitvah s eje pokazalo, da gre za navadno manipulacijo, ni izključeno, da so bili izidi ponarejeni, saj smo vsi takkorekoč enoglasno podpirali Čebelarja, še najbolj pa njeova stranka in prijatelji iz SDS! Res sumlivo!
manjakranjc@hotmail.com
14. 07. 2008 14.19
Zelo dobro spisano starmark! In še res je. M.K
starmark@siol.net
14. 07. 2008 14.06
Da gospod Predsednik, 1. včasih je res dobro biti TIHO, še posebej velja to za Predsednika RS, ki si mora še posebej prizadevati biti predsednik vsem Slovencem in državlajnom RS, in to še posebej v PREdvolilnem času, in NE se kot Predsednik RS postavlajti v agitprop funkcijo levice. Pred tem smo mesec dni poslušali medijski orkester, češ, da je Janša "kopiral" izraz "svetilnik" od nekega pedhodnega enakega izraza v nekem govoru Tonija Blaira, čeprav v drugačnem kontekstu, in je enak izraz "svetilnik" nekdaj že pred 2.svetovno vojno uporabil v nekem govoru neki Češki politik, vsak v svojem posebenm kontekstu. 2. Vi gospod Predsednik pa ob tem, da ste VI osebno res ZAMUDILI priliko "biti objektivno TIHO" v predvolilnem času, pa ste si dovolili uporabiti kot PLAGIAT resnični izvirni izraz pred nekaj leti izrečenega s strani francoskega Predsednika Shiraka, ko je vzvišeno-pokroviteljsko pokaral nekatere novinke v EU iz Vzhodne Evrope, ki so servilno Ameriki kokodajsale podrejenost ameriški politiki, ne da bi se skušale uskladiti z ostalimi šlanicami EU (mislim, da je bilo to v zvezi s podpisom "Vilniuške izjave" za "koalicijo voljnih" za napad na Irak), ko jim je zabrusil, da so kot "novinke" v EU "zamudile priliko, da bi bile TIHO". 3. Gospod Predsednik, naredili ste TRI nedopustne napake: - 3.1. morali bi biti TIHO v času predvolilne kampanje. - 3.2 postavili ste se izrazito v predvolilno kampanjo LEVICE, in - 3.3 uporabili ste čisti PLAGIAT Francoskega predsednika: "Zamudili ste priliko biti tiho". Gospod Predsednik D.Tuerk, gornji tri spodrsljaji so zelo hudi za Predsednika RS.
killi-123@hotmail.com
14. 07. 2008 13.47
exim, "Najprej diskreditacija, nato likvidacija", to je tvoj in JJ slogan.
exim@t-2.net
14. 07. 2008 13.32
resslovenka: si očitno premlada, da bi razumela komunistično:Najprej diskreditacija, nato likvidacija". Žgančki, punca!
exim@t-2.net
14. 07. 2008 13.31
vetlan: si pa brihten, ni kaj. Sebe negiraš v naslednjem stavku. Ojoj, nagec!
resslovenka
14. 07. 2008 13.22
Exim Kučan ni nič bolj nevaren, kot Janša. Mi je pa všeč njegov način komuniciranja z novinarji. Se nič ne prilizuje in abotno smehlja in ničesar že v naprej ne obljublja, pač pove da ga je strah za bodočnost te države. Tudi mene je. Predvsem takih kot si ti , ki so prepričani v svoj prav za vsako ceno in to je nevarno.
vetlan
14. 07. 2008 13.21
exim, daj raje ti "shut up". In kaj je takega, da je bil naš predsednik proti samostojni Sloveniji ? Pametni človek, najbrž je že vedel, da ne bomo nikoli samostojni in gremo v še večje sra... . Dokazi so tukaj ! In nehaj širiti laži. Nihče ni prisiljen, da posluša Kučana. Iimaš mogoče preganjavico ?
vetlan
14. 07. 2008 13.14
Izjava je res smešna, saj ni protipravna. Saj naši bedasti zakoni omogočajo "protipravno" bogatenje.
Prvo Borec
14. 07. 2008 10.20
Jagodna žaba z velikimi usti, da se res ne bova videla
pahor?ek
14. 07. 2008 09.57
Ravno predsednik države je trdo delal! Oj, joj, joj, kakšna smešna izjava.
Ranunculus
14. 07. 2008 09.47
exim A ti gre na živce, ker ti nisi tako škodljiv? No, ampak za manjinega podložnika boš še vedno dober.
exim@t-2.net
14. 07. 2008 09.41
PrvoBorec: shut up. Toliko škode, kot si ti naredil svojim in nam, ni niti najbolj sprevržen novinar sposoben narediti. Blatiš, gobcaš, istočasno si pa že na tešče pijan. Ponovno: shut up!
Prvo Borec
14. 07. 2008 09.02
Saj ni pomembno, ampak izgubili ste ne le borbo, ampak vojno za prevlado. LOL
exim@t-2.net
14. 07. 2008 08.59
Vidim, Manja, da tudi ti nisi pozabila, da je bil Tuerk proti samostojni Sloveniji. Vidim tudi, da tudi nisi pozabila, da je Vajgl (še) vedno Tuerkov svetovalec. Isti Vjagl, Kučanov, Drnovškov, skratka -isti nagec. Ne smemo pričakovati čudežev, molimo lahko samo, da se Tuerk ne bo preveč vmešaval v vlado. Vprašanje je, koliko še posluša Kučana, oz. ga mora poslušati. Vsi vemo, da je Kučan sila nevaren človek, ki za dosega svojega cilja ne izbira sredstev (Nova Gorica).
manjakranjc@hotmail.com
14. 07. 2008 07.51
Jutro, "Predsednik Danilo Türk je na srečanju državnikov poudaril pomembnost pravne države in da moramo zato nanjo paziti vsi. Tudi politiki bi morali za dobro vseh včasih molčati." S tabo na čelu dvoličnež. M.k