Slovenija

Janković: Ni kaznivega dejanja in ni oškodovanja

Ljubljana, 06. 03. 2012 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je pri poslih z zemljišči v občinah Ljubljana, Murska Sobota in Nova Gorica odkrilo vrsto nepravilnosti, ne pa tudi sumov kaznivih dejanj. V Ljubljani so ugotovili nepravilnosti pri pogodbah v skupni vrednosti 14,5 milijona evrov. Janković odgovarja: "Občina je ravnala gospodarno."

Računsko sodišče je preverilo postopke prodaje in menjave zemljišč v mestnih občinah Ljubljana, Murska Sobota in Nova Gorica v letih 2007 do 2010. Prvima dvema je izreklo negativni mnenji, tretji pa mnenje s pridržkom. 

Po navedbah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa je sodišče za Mursko Soboto ugotovilo nepravilnosti pri pogodbah v skupni vrednosti milijon evrov, v prestolnici pa pri pogodbah v skupni vrednosti okrog 14,5 milijona evrov.

Nepravilnosti so odkrili tudi v mestni občini Ljubljana in to v času, ko je županoval Zoran Janković.
Nepravilnosti so odkrili tudi v mestni občini Ljubljana in to v času, ko je županoval Zoran Janković. FOTO: Thinkstock

V Ljubljani so obravnavali primere, ko zemljišča niso bila vključena v letne načrte razpolaganja z nepremičnim premoženjem, za nepravilnosti pri cenitvah in za sklepanja neposrednih pogodb, čeprav za to niso bili izpolnjeni pogoji.

Kljub temu sodišče od občin ni zahtevalo porevizijskega poročila, saj so, kjer je bilo mogoče, sproti odpravljale nepravilnosti. Te so takšne, kot jih je v zadnjih letih sodišče tudi sicer ugotavljalo pri večini občin, je povedal Šoltes. Zapleta se pri načrtih prodaje, pri cenitvah in pri uporabi ustrezne metode prodaje. Pri slednjem gre predvsem za sklenitev neposrednih pogodb, čeprav za to niso izpolnjeni zakonski pogoji.

Računsko sodišče za razveljavitev pogodb

Šoltes je pojasnil, da bi računsko sodišče, če bi ugotovilo sum kaznivih dejanj, to sporočilo pristojnim organom, vendar do tega v omenjenih treh primerih ni prišlo. Kot je dodal, vsaka nezakonitost še ni kaznivo dejanje.

Računsko sodišče zato predlaga, da se predpiše ničnost pogodb oz. sankcioniranje v primeru, ko so pogodbe sklenjene v nasprotju s predpisi, pri čemer bi bili določeni neki vrednostni limiti.

Kot meni predsednik računskega sodišča, bi bil smiseln tudi razmislek o uvedbi upravnega nadzora za postopke razpolaganja z nepremičninami nad določenimi zneski. Razpolaganje z nepremičninami namreč po njegovih besedah predstavlja kar pomembno tveganje tudi za različne oblike koruptivnih dejanj, brez kazenskih določb pa je tudi strah pred morebitno kaznijo zaradi nezakonitega razpolaganja z nepremičninami toliko manjši.

Janković: Občina je ravnala gospodarno

Zoran Janković - 1
Zoran Janković - 1 FOTO: Damjan Žibert

"Ni kaznivega dejanja in ni oškodovanja mestne občine," je ob tem dejal Janković. "Glede na število prodanih zemljišč in način prodaje smo naredili gospodarno dober posel", je zatrdil in ob tem poudaril, da je tudi Šoltes dejal, da MOL ni ravnala negospodarno in da ni šlo za kaznivo dejanje.

Glede ugotovitve sodišča, da za nekatera zemljišča ni bilo narejenega posamičnega programa prodaje, Janković pravi, da je to zahtevo nova zakonodaja že odpravila. Obenem pojasnjuje, da je nekaterim cenitvam zemljišč "potekel rok", saj so se s kupci dlje časa pogajali za nakup. Kot je dodal Janković, je šestmesečni rok, ki velja v teh primerih, prekratek tudi po Šoltesovem mnenju. Ob tem je poudaril še, da računsko sodišče ne zahteva odzivnega poročila, saj so že med postopkom napake odpravili.

Po mnenju skupne kandidatke NSi in SDS za ljubljansko županjo Mojce Kucler Dolinar je poročilo računskega sodišča o zemljiških poslih MOL še eden v vrsti dokazov o nepoštenem delu nekdanjega ljubljanskega župana. Po njenih navedbah je Janković z mestnim denarjem "ravnal po načelu 'malo meni, malo tebi', torej nepregledno in nepošteno". "Žal naša zakonodaja ne omogoča, da bi računsko sodišče zoper storilce kar koli ukrenilo, zato lahko njihovo kriminalno obnašanje kaznujejo le volivci," je še zapisala.

Janković pravi, da z uvedbo upravnega nadzora nima težav, vendar soglasje vlade v teh primerih po njegovem mnenju ni potrebno. "Ne vem, kaj bi to tu spremenilo, saj ne gre za to, da ne bi imeli soglasja," je dejal.

Z Mestne občine Nova Gorica so sporočili, da so bili ukrepi za odpravo nekaterih nepravilnosti sprejeti že v času revizije pred izdajo predloga revizijskega poročila. Nova občinska uprava se je v lanskem letu, ko je prejela predlog revizijskega poročila računskega sodišča, seznanila z ugotovljenimi nepravilnostmi in začela tudi s postopki vzpostavitve evidence zemljišč v lasti občine. Posameznih primerov znotraj revizijskega poročila pa ne morejo komentirati, so dodali.

Z občine Murska Sobota pa so sporočili le, da je iz ugotovitev računskega sodišča razvidno, da občin ne obravnava z enakimi merili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
07. 03. 2012 23.27
+1
LJ ne bi imela pufov, ce ji ne bi JJ Okocha vzel tistih milijonov v prvem mandatu. Zoki je vsaj nekaj naredil! Kaj pa so naredili njegovi predhodniki?
marcone
07. 03. 2012 09.59
-1
Zapufana Ljubljana, zapufana Slovenija, kaj me briga, itak grem v Kanado žvet.
kaktus11
07. 03. 2012 11.21
+2
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.03
-3
"ravnal po načelu 'malo meni, malo tebi', torej nepregledno in nepošteno". A ga. Kucler Dolinar ni sposobna prebrati članka in v njem videti, da so bili že izvedeni vsi popravljalni ukrepi. Pri ravnanju kot ga omenja ona, bi šlo za kazniva dejanja, teh pa RS ni ugotovilo!!!!!!
nemarx
07. 03. 2012 09.14
+1
Tega pravniškega sprenevedanja in sprdačine smo v Sloveniji videli v zadnjih 20 letih že preveč. Znano je, da največji kriminalci nosijo najdražja oblačila in plačujejo najdražje odvetnike, da jim ni potrebno sedeti v zaporu skupaj s kurjimi tatovi (v dikturah so v zaporih tudi kontrarevolucionarji - ex YU). Sicer pa jaz nimam svojih, sem samo proti diktaturi partije, ki nas je in nas še poskuša poneumljati in eni tem parolam celo verjamejo, spoštovani osamosvojitelj, osamosvojitalj česa že ?????
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 07.50
+3
Zoran se lahko poveže s Splitskim županom Kerumom, Kerum ima tudi rad ogromne stavbe. Mogoče pa spacata skupaj štadijon za 500 tisoč ljudi, zgrajen naj bo pa kar sredi morja. Bo fajn atrakcija za turiste. Denar naj jima pa kar Forum 21 nakaže, njihove pufe itak vračamo vsi mi
VOY
07. 03. 2012 07.31
+2
Ko bom velik,bom Toni Hac....pa to Zoki & co....Prštimite se...še mal mi manjka.....ejga
kaktus11
07. 03. 2012 11.20
+1
cirenij
07. 03. 2012 07.19
+9
To računsko sodišče, protikorupcijska komisija in podobne tvorbe so samo stran metanje denarja. Kaj nam pomaga, če ugotavljajo, haska pa nobenega. Le zakaj imamo inšpekcije, policijo za ugotavljanje gospodarskega kriminala in podobno? Z ukinitvijo teh raznoraznih komisij , kontrolorjev, ki nimajo pojma, kaj se v firmah dogaja itd. bi ogromno prihranili. Ali pa bi vse to lahko zamenjal samo en organ, kot nekdanja SDK.
nemarx
07. 03. 2012 07.12
+3
Normalno je, da Janković ni nič kriv, da je delal vse v skladu s predpisi, saj on pooseblja besedo poštenje. Prav tako je svetovno znano, da so najbolj pošteni ljudje zbrani v strankah PS, LDS in SD ali kot bi jim po domače lahko rekli Združeno listje slovenskih poštenjakov. In sedaj pride tisto najvažnejše, kdo je kriv za takšno porazno stanje slovenskega gospodarstva in prazno državno blagajno ??? Ja to pa že ve vsak teleban, to je Simčič, ki je ponaredil srednješolsko spričevalo, kar je povzročilo zmedo med vrhunskimi menedžerji foruma 21 in posledično propad podjetij in državnih bank. Tudi Borut Pahor je zgubil kompas in so se mu prižigale same rdeče luči ravno zaradi Simšiča. Celo Kučan se je zmotil, ko je z napačnimi parolami in ljudmi podprl Jankovića in tudi za to je krivo ponarejeno srednješolsko spričevalo Simčiča. Ali nam slovenski novinarji in vsi mediji ne dopovedujejo že 3 tedne, kje je jedro zla ???? Ampak, za vsem tem je seveda v ozadju tudi Janez Janša, ki je že pred mnogimi leti naročil Simčiču, da ponaredi srednješolsko spričevalo, da bo s tem blokiral napore naprednih sil in poštenjakov in na oblast pripeljal Janšo in njegove ta-grde somišljenike.
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.06
-2
nemarx, za krivci se ozri malo v svojih vrstah in jih boš zagotovo našel ( leta 2008, krize v Sloveniji ni in je ne bo itd...!!!!!!)
lightning
07. 03. 2012 06.55
+1
LJ zapufana...mogoče res, ampak je blo pa kar nekaj narejenega... rajši žušana ki nekaj naredi, pa čeprav s pufi, kot pa župana, ki ni naredil nič (razen visokih stroškov), po izreku sodbe za odpovedano univerziado pa bo zapufal MB za naslednjih 200 let, da bo lahko plačal kazen... btw, v naslednjem mandatu bo Zoki uredil ljubljanske pufe...vse dobro bo pa ostalo :)
cirenij
07. 03. 2012 07.06
+5
Pa saj zadnjih 20 let zapufana država, zapufane občine, zapufani državljani. Nič novega. Po vzoru zapada. Le da se je v Lj. nekaj naredilo, marsikje se je pa denar zafučkal.
Xit
07. 03. 2012 07.12
+3
Palace grajene na truplih delavcev. Mam rajs manj in tist posteno placan. Vprasajte se kdo bo vse te silne miljone placal ko boste sli volit. Jst mislim, da je zoki zapufal se nase vnuke.
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 07.47
+2
Lighting ne ga biksat, kako bo pa popedenu 300 miljonov minusa. Folk še 1 jurja ne more več vrnit banki, ne pa 300 miljonov
lightning
07. 03. 2012 07.50
+2
pufov je 120 mio€...če bi bil v času prve vlade velikega vodje župan en desnak, bi MOL še vedno imela tistih 60 mio€ več, ki jih je veliki vodja vzel Če zračunaš koliko let je zoki župan, potem to znese skupaj veliko več kot je pufov seveda pa bi v primeru desnega župana teh 60 mio€ letno izpuhtelo za cerkev in stroške, narejenega pa ne bi bilo nič...
lightning
07. 03. 2012 07.51
+2
@brane1971 sej če si ti zadrogiran, ni nujno da smo potem tudi ostali
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 07.55
+0
Pufov je kar rahlo več kot 120 miljonov, vsak teden kdo predloži masten račun, da so mu dolžni, ker pa ne dobi denarja, gre pa na štrik. Aja a je Ivan kriv za njegove pufe v Elektri, jih je toliko, da jih Rockefeler ne vrne
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.10
+3
Elektra nima nobenih pufov. In kdor si niti imena družbe, s katero pa Janković ne upravlja več, ne more ali noče zapomniti, temu zaslepljenemu ni pomoči! Važno da pljuvaš, kajneda!!!!
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 08.24
+2
No, zakaj pa je bil objavljen minus 55 milijonov
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 06.23
+6
Včasih je bila popularna pesem Lepa, si bela Ljubljana, danes je pa popularna pesem Lepa si ZAPUFANA Ljubljana. Pesem prepeva duet Danijela in Zoran....
minister
07. 03. 2012 06.04
+17
pojma nima kaj je moralna odgovornost.....se ve od kod je....pa kar imejte ga, ker boljšega lahko najdete na cesti
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.10
+0
Kje pa ležiš, da te poberemo in nastavimo za župana????
29350
07. 03. 2012 05.51
+14
Dokler si Slovenci ne bomo razcistili v svojih glavah kaj je morala in postenje se v tej drzavi ne bo nic spremenilo. Drvimo in bomo drveli v propad, je ze zelo blizu.
resslovenka
07. 03. 2012 06.44
+5
Vedno znova se mi potrjuje misel, da slovenci sploh ne vemo kaj bi radi, pa nas politiki niti malo ne jemljejo resno. Poštenje, morala in etika so ničelen faktor v tej državi!
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 05.33
+9
Ne vem, zakaj bi se sploh prepirali o tem, kdo bo župan v Ljubljani, če se dobro ve, da bo Zoran dobil že v prvem krogu najmanj 60 procentov glasov. Za moje pojme, so tele županske volitve brezpoteben strošek, enostavno se naj vrne nazaj v mestno hišo, ter nas vse Ljubljančane še enkrat bolj zapufa, se bomo vsaj lahko pohvalili, da smo najbolj zapufana občina v Evropi. Tudi to je nekaj....
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.11
-1
Tako kot predčasne volitve, na katerih smo na koncu dobili vlado IJJ
Ljubljanski Snob
07. 03. 2012 08.30
+3
nenasedaj
07. 03. 2012 00.58
+11
Zoki odlično pozna zakone in ve, kako lahko krade, pa mu zakon ne more do živega!
InterReflections
07. 03. 2012 00.33
-4
Predsednik vlade Janez Janša je po sestanku dejal, da je bil ta produktiven. "Želja vseh nas je, da pridemo do uravnoteženega proračuna čim prej, vzor pa nam je Nemčija," je dejal premier. V Nemčiji imajo sprejet Družinski zakonik, dekriminalizirano marihuano in legalizirano prostitucijo, Cerkev plačuje davke. Zakaj pa po temu ne vzame za vzor Nemčijo? V Ukrajini policaji pretepajo neUkrajince, homoseksualce, Rome, prostitutke, uživalce mamil in preporadajalce mamil. In JJ se to lepo zdi, da bi morali biti tudi pri nas tako. Edino gospodarstvo mora biti nemško. Ugodnosti, ki jih prinaša DZ. Za hetero pare: - poroka brez prič, - lažja ločitev, - neporočeni pari bodo lahko posvojili otroka, - samski moški in samska ženska bosta lahko posvojila otroka, - predporočna pogodba, - neporočeni pari bodo imeli iste pravice kot poročeni. Za istospolne - bo samo ena spremebna, ki jo imajo tudi v Nemčiji. To je, da bo lahko istospolni partner (očim ali mačeha) lahko postal starš biološkemu otroku svojega partnerja (oče ali mama), skupna posvojitev bo prepovedana kot je bila sedaj. To je dobro zato, da če biološki starš (oče ali mama) umre, CSD partnerju (očimu ali mačehi) ne bo vzela otroka. Ti otroci že sedaj živijo v istospolnih družinah.
Thor-1st
07. 03. 2012 06.38
-1
lightning
07. 03. 2012 06.57
+2
ja, je kar prav napisano...veliki vodja pač dela kar mu njegovi botri iz vatikana in nato naročijo
loden
07. 03. 2012 00.33
+7
V starem veku ljudje v Angliji niso smeli sekstati brez dovoljenja njihovega kralja. Če so hoteli imeti otroke, so morali za dovoljenje zaprositi. Nato so dobili tablico, katero so morali, ko so spolno občevali, izobesiti na vhodna vrata. Na tej tablici je pisalo: Fornication Under Consent of the King (FUCK). V prostem prevodu: Nečistovanje s kraljevim dovoljenjem.
InterReflections
07. 03. 2012 00.34
-5
loden
07. 03. 2012 00.37
+6
Še dobro, da imajo naši komentarji sploh kako zvezo z zgornjim člankom.
InterReflections
07. 03. 2012 00.38
-3
SLOVENSKO
06. 03. 2012 23.51
+12
popolni absurd je da imamo računsko sodišče,tudi če že kaj kdaj odkrijejo in lansirajo v javnost nikoli ni nič iz tega,dokler bo tako gorje nam
loden
07. 03. 2012 00.47
+4
Imamo ga zato, da imamo občutek, da kaj izvemo...vsaj.
swz112
06. 03. 2012 23.50
-7
js ne trdim ,da je jankovic posten, ker ni..ampak je pokradu manj ,kot zupanje pred njim...naredu je pa vec sigurno
mac4_m
07. 03. 2012 00.02
+9
nimaš pojma kok je pokradu. Na cipru nimamo nikogar, ki bi štel...
mac4_m
07. 03. 2012 00.02
+2
je pa dejstvo, da v neki civilizirani državi bi nek politik za katerega se ve, da v tej državi ne plačuje davka ampak kopiči v davčni oazi takoj letel...
swz112
07. 03. 2012 00.06
-5
koliko so pa drugi pokradli pred njim?in kaj so naredili dobrega za ljubljano?
mac4_m
07. 03. 2012 00.35
+3
swz, predvsem je niso zapufali za 50 let. In v teh letih je pokradu za 50 let, ker za toliko let jo je najprej zapufal za svoje 'projekte'..
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.14
+1
A bi končno že nekdo napisal koliko konkretno in pri katerem projektu je Janković POKRADEL??!!
TheWitch
06. 03. 2012 23.43
-4
Starejše dame tud ne obvladajo računalnika, tko da tisti- tud če ne marate Janka nimate kej praskat, jazbec pa itak ni dost uglajen...
kaktus11
06. 03. 2012 23.33
+0
Kot poslanec ima poslansko imuniteto, če bi se bal sodišča ne bi rinu za župani kjer je nima !!!
mac4_m
06. 03. 2012 23.44
+2
dokler je pravosodje zacementirano s trajnimi mandati, in so tam isti ljudje iz prejšnjega sistema, ki jih je nastavljal isti stric iz ozadja se ne rabi bati. Vsakemu z pet dek inteligence je jasno, da pravosodje preganja samo 'neprave' ljudi - popoviča,kanglerja,janšo,prijatelja,jelinčiča,ruparja, pa četudi za neznano kdaj, neznano kaj. Na drugi strani pa se nikdar in nikoli čudežno ne dotakne 'pravih' ljudi - hilde, zidarja, kramarja, petana, kordeža, bavčarja, šrota, pavčka, vovkov, in še tisoče rdečih 'kvazi managerjev', ki so pokradli in uničili slovensko gospodarstvo...
kaktus11
06. 03. 2012 23.55
+0
mac Tu si pa v temo brcnu !! Veš kako bi nekateri bili glasni, če bi te imeli za kaj držati ?? Ampak vsi ti so se držali zakonov, ki so ji ravno ti postavili !! SAj veš kdaj so nastali tajkuni !!!!!!
mac4_m
07. 03. 2012 00.07
+5
1990, rdeči direktorji, ki so jim šenkovali rdeči bankirji. Drnovšek je pa to ljubkovalno imenoval 'divja privatizacija', nato pa je skrajšal zastralne roke za ta dejanja. V janševem mandatu so lahko kradli zato, ker je rop zagotovil pred odhodom nekajletne mandate bankirjem, ki so vsi po vrsti iz lds, pravosodje pa vemo, da je iz časov pred osamosvojitvijo in ne preganja rdečih kradljivih direktorjev. Malo googlanja ti ne bo škodilo. Preveri si še v katerih strankah sta bila šrot in bavčar, da ne bom spet učil osnov od osnov..
kaktus11
07. 03. 2012 00.19
-1
Če je tako; zakaj ta vlada tega ne uredi - je imela že en mandat- sedaj-v tem mandatu- se ji je pa najbolj mudilo razrešit Guliča !!! Razmisli malo !!
mac4_m
07. 03. 2012 00.27
+2
sej so dal hildo in zidarja v marico pa je bil cel halo. Še celoten pahorjev mandat se vleče pa ju kučanovo pravosodje nikakor ne more in sme obsodit in zapret. Vlada ima sedaj 100 dni miru, da začne optimalno delovat in samo upamo lahko, da se lotijo šrota, bavčarja in podobnih. Prepreka ob kučanovem pravosodju je žal tud evropska unija, ki si blazno želi privatizacije v sloveniji in tako veliko lažjega nadzora nad nami.. Kar se pa guliča in podobnih tiče, pahor je zrihtal kakih 5.000 lepih službic in nekih nepotrebnih pisarn in uradov, kjer bi lahko bivši poslanci in podobni lepo služili in bivakirali. Ta urad je popolnoma nepotreben in odnose z verskimi skupnostmi bo z lahkoto opravljala ena od uslužbenk že tako preobširne in slabo zaposlene javne uprave. Nikakršne potrebe ni, da se ustanavlja neke nepotrebne direktorate, kjer bojo nekateri za bore malo ali nič dela lepo vlekli lepe plače...
osamosvojitelj
07. 03. 2012 08.16
+1
mac, a si mogoče že kdaj preštel Janezove kadre, med katere, po tvojih ognjevitih komentarjih spadaš tudi sam. Glede na čase tvojih komentarjev očitno močno deluje luna!!!
srpko
06. 03. 2012 23.25
+6
Zoki se bo že ubranil. Sicer, pa je odgovor enak prejšnjemu. A ne'
InterReflections
06. 03. 2012 23.26
+0
Veš, da Ljubljana ne bo dovolila, da mesto vodi Dolinarjeva!?
snifff
06. 03. 2012 23.33
+2
"Ni kaznivega dejanja in ni oškodovanja" Jutri brez pomoči nebo odprl vrat, ker se bo najprej parkrat z nosom zaletel v vrata.
srpko
06. 03. 2012 23.33
+0
Kakšna Dolinerjeva neki. Ta si še nosa ne zna obrisati.
snifff
06. 03. 2012 23.37
-1
Jaz bi vam Ljubljankovičem priporočal Jazbinška.
InterReflections
06. 03. 2012 23.44
+1
Smo ga že imeli pa ni naredil 1% toliko kot Janković