Slovenija

Občina Ankaran - konec Luke Koper?

Koper/Ljubljana, 26. 03. 2010 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz komisije za preprečevanje korupcije so potrdili, da so prejeli prijavo v zvezi z zavlačevanjem postopkov glede ustanavljanja občine Ankaran.

Po mnenju poslanca Zaresa Franca Jurija je iz nasprotovanj ankaranski občini mogoče slutiti interese po tem, da bi se obdržal klientelistični sistem med Luko Koper in enotno koprsko občino. "Ne razumem vehemence nekaterih pri nasprotovanju občini Ankaran. Občina ne bi pomenila konca Luke Koper. Očitno so v igri drugi interesi," meni Juri, ki je bil med pobudniki zahteve, da naj DZ o noveli zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij odloča na izredni seji.

Referendum
Referendum FOTO: Dare Čekeliš
Referendum o novih občinah
Referendum o novih občinah FOTO: Dare Čekeliš
Koprski občinski svet je na četrtkovi seji podal negativno mnenju k noveli, s katero bi se sedanjim 210 občinam pridružili še občini Ankaran in Mirna. Negativno mnenje je podprlo 24 od 25 prisotnih svetnikov, enotni pa sta bili tokrat tudi stranka Borisa Popoviča Koper je naš in opozicijska SD.

Po mnenju Jurija je mogoče med novonastalo koalicijo nekdanjih političnih nasprotnikov in ščitenjem nejasnosti glede ozadja nekaterih poslov Luke Koper potegniti vzporednice. Ankaranska zgodba po njegovem mnenju prerašča lokalne okvirje. "Vzporedno se dogajata poskusa preprečitve uresničenja volje Ankarančanov in razjasnitve poslov v Luki Koper. Bojim se, da sta ti dve zgodbi povezani," meni Juri.

Glasovanje v DZ prihodnji teden bo po njegovem "zanimiv lakmusov papir odnosa DZ do lokalne skupnosti". "Vsak poslanec naj se pogleda v ogledalo in premisli, kje je bistvo politike in javnega interesa," zaključuje. Koprski župan Boris Popovič je po pisanju današnje izdaje časnika Primorske novice ob morebitnem izglasovanju novele napovedal pritožbo na ustavno sodišče.

'Prijava je precej kompleksna'

Prijava, naslovljena na komisijo za preprečevanje korupcije, je po navedbah tiskovne predstavnice komisije Barbare Fuerst precej kompleksna in se nanaša na več organov. "Poslali smo kar nekaj zaprosil za informacije in nekaj odgovorov tudi že dobili," je dejala Fuerstova. Kdaj bo postopek zaključen, je po njenih besedah preuranjeno govoriti.

Kdo vse naj bi bil prijavljen?

Po navedbah poslanca SD Luke Jurija naj bi bili poleg njega med prijavljenimi še minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš, predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko in predsednik DZ Pavel Gantar. Kot je še dejal, ne izključuje možnosti, da je prijavo podal vodja Pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik iz maščevalnosti, ker je sam javno nasprotoval občini Ankaran. Juri je sicer javno preklical izjavo, da bo pri glasovanju v DZ upošteval referendumsko voljo ljudi, in se zavzel za enotno občino Koper.

Proti občini Ankaran
Proti občini Ankaran FOTO: Dare Čekeliš

Za enotno občino Koper se je februarja javno zavzel tudi predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko. Po mnenju Veselka bi ustanovitev nove občine območje pristanišča razdelilo na dve občini, kar bi lahko resno ogrozilo razvojne načrte pristanišča. Prebivalci Ankarana so se na referendumu novembra lani s 55,45 odstotka podpore izrekli za občino Ankaran.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WestCoast
29. 04. 2010 17.44
Tinka5 ti si mona! Kaj mogoče nastavljaš Popoviču da imaš takšno mnenje?? Res si zviznjena u glavi!!!
Tinka5
31. 03. 2010 15.19
Težko si predstavljam, kako bo Luka delovala v dveh občinah, bomo tudi Luko onemogočili.Kje bo delo in dohodek?
jure920
26. 03. 2010 18.39
Ankaran ne daj se Popoviću.Po ustavi imate pravico,do tega,da imate svojo občino.Pač ne bo Popović sadil palm pri vas.
hot125
26. 03. 2010 14.07
Kadar kateri izmed Jurijev odpre usta blekne neumnost,ki pa če bi bila udejanjena naredila škodo.
tao3
26. 03. 2010 13.26
To je isto kot nas Jugoslavija ni spustila ven čeprav se je ljudstvo izreklo da bi rado šlo svojo pot. NIHČE NIMA PRAVICE preprečiti Ankaranu ustanovitve svoje občine, če so ljudje tako hoteli!
Še enkrat. Luko Koper preselit v trst in z njimi narediti mešano podjetje. Preselit tam vse sezonske delavce, ki sedaj delajo v Luki Koper in rešimo en kup problemov. Na mestu luke koper pa narediti največji zabaviščni park v evropi. Denarja bo več kot sedaj, zaposlenih ljudi z obale tudi in rešimo še problem enesnaževanja na kopnem in morju.