Slovenija

Obami predlagali, naj pokliče Pahorja

Ljubljana, 03. 09. 2011 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani so skrbno spremljali dogovarjanje o meji s Hrvaško, arbitražnemu sporazumu pa so bili naklonjeni. Obami so celo predlagali, naj osebno pokliče Pahorja in Kosorjevo ter jima čestita, če bo sprejet.

Spletna stran Wikileaks je prek Twitterja sporočila, da je objavila vse diplomatske depeše ameriške administracije, dostop do njih pa je mogoč prek svetovnega spleta brez gesla. 251.287 ameriških diplomatskih depeš, objavljenih brez redakcijskih posegov, je zdaj na voljo v obliki, primerni za iskanje, se glasi Wikileaksov tvit.

Wikileaks je v petek objavil vseh 251.287 ameriških diplomatskih depeš. Po hitrem iskanju je mogoče najti 2524 depeš, v katerih je zapisana beseda Slovenija, z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani pa je objavljenih 836 depeš, ki so nastale v obdobju od 13. januarja 2004 do 25. februarja 2010.

Kar nekaj jih je nastalo na temo reševanja mejnega vprašanja s Hrvaško. Gre za depeše v času med prvim Rehnovim predlogom za rešitev vprašanje meje, ki je bil objavljen 22. aprila 2009, in po sklenitvi arbitražnega sporazuma 4. novembra 2009.

Slovenija: Junction naj se opredeli kot kontakt, ne kot dostop

Tako je odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradley Freden v depeši iz 18. maja 2009 zapisal: "Ko gre za Rehnov predlog, Slovenijo resnično zanima samo eno vprašanje: morska meja. Opažamo, da sta dva 'ključna amandmaja' na Rehnov predlog – ki zadevata teritorialni stik anatema za Hrvaško."  Kako se bo v angleškem jeziku glasila opredelitev tega stika, se je sicer spreminjalo, v končni obliki sporazuma pa je zapisan izraz junction. Kot kaže depeša iz 28. aprila 2009, je Slovenija pri prvem Rehnovem predlogu vztrajala, da mora biti zapisan stik (contact with) z mednarodnimi vodami, ne pa dostop (acces to), torej ne režim, ki bi omogočal Sloveniji zgolj dostop do mednarodnih voda preko hrvaških voda. 

Borut Pahor in Barack Obama
Borut Pahor in Barack Obama FOTO: Reuters

Pahorju se je obetal Obamov klic

Če bo arbitražni sporazum podpisan, bo to poklon političnemu pogumu slovenskega premierja Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor, pa piše v depeši z datumom 9. september 2009. Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je Washingtonu celo predlagalo, naj razmisli o klicu obema premierjema na najvišji ravni, pri čemer bi bilo idealno, če bi bil to predsednik Barack Obama. Kot so zapisali, se na veleposlaništvu zavedajo, da so takšni klici redka dobrina, vendar pa verjamejo, da bi klic predsednika Obame pomenil odločilno podporo, ki jo potrebuje Pahor, da spravi sporazum skozi parlament in prepreči nasprotnikom, da bi zahtevali referendum.

Depeša z datumom 5. oktober 2009 razkriva, da je Pahor Fredna zaprosil za takojšno pomoč ZDA pri sklenitvi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Pahor je ob tem opozoril, da Slovenija ne more pristati na nobeno spremembo Rehnovega predloga s 15. junija, nova slovenska blokada hrvaškega približevanja EU pa je mogoča, če bo sporazum spodletel.

Pahor prosil za podporo pri Janši

Pahor je 9. septembra Fredna na srečanju na štiri oči obvestil, da sta s Kosorjevo dosegla dogovor o mejnem sporu. To je bilo dva dni, preden je za dogovor izvedela širša javnost.

Pahor je takrat napovedal, da bo naslednji dan Janeza Janšo prosil za podporo. Freden mu je dejal, da je tudi sam že prosil za srečanje z Janšo in da bo na njem izrazil "našo nedvoumno podporo sporazumu". Napovedal je še, da bo Janši sporočil, da bi bile ZDA zelo zaskrbljene, če bi "odgovorna opozicija" spolitizirala to vprašanje.

Pri tem je Freden še predlagal State Departmentu, da poskuša pri enako mislečih državah, "še posebej pri Nemcih" in nemški kanclerki Angeli Merkel, doseči, da bi se lobiralo pri Janši v prid sporazumu. "Janša mora slišati enako sporočilo iz Washingtona, Berlina in Bruslja: četudi to ni 'najboljši sporazum', je zagotovo 'dober sporazum' in kar je še pomembneje, edini, ki je na mizi," je predlagal Freden Washingtonu.

"Če bo sporazum propadel, se bo Hrvaška bodisi pridružila EU z nerešenim vprašanjem meje bodisi bo Slovenija blokirala svojo sosedo v nedogled. Slednje pa je nesprejemljivo mednarodni skupnosti in diametralno v nasprotju z lastnimi interesi Slovenije. Slovenija bo izolirana," je zapisal Freden.

"Janša se gre politiko"

Njegov cilj je oslabiti Pahorjevo vlado in spraviti v zadrego osebno premierja, morda pripraviti teren za predčasne volitve. Zdi se, da je pripravljen žrtvovati arbitražni sporazum na oltarju za lastne ambicije. Naš cilj je, da ga prepričamo, da bo cena za to previsoka. odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradley Freden v depeši iz 18. novembra 2009
V depešah je sicer Freden večkrat izpostavil, da je slovenski vladi ključna podpora glavne opozicijske SDS nekdanjega premierja Janeza Janše, saj bo za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina. Po podpisu arbitražnega sporazuma je sicer v depeši iz 18. novembra 2009 tudi ocenil, da se Janša kljub morebitnim realnim vsebinskim pomislekom v nasprotovanju sporazumu "gre tudi politiko".

"Slovenci so legalisti“

Depeša z 21. avgusta 2009 pa razkriva vsebino srečanja Fredna s svetovalcem predsednika Danila Türka za zunanjo politiko Dušanom Snojem in pravnim svetovalcem Erikom Kerševanom. Govora je bilo predvsem o drugem predlogu takratnega evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za rešitev slovensko-hrvaškega spora o meji z 12. junija 2009.

Freden je sogovornika vprašal, ali bi Slovenija ratificirala pristopno pogodbo Hrvaške z EU, če odločitev arbitraže ne bi bila v njeno korist Slovenije. Oba sta izrazila trdno prepričanje, da mora biti arbitraža zavezujoča in da bi Slovenija morala upoštevati njen izid. "Slovenci so legalisti; ko se bosta strani dogovorili za arbitražo, to ne bo več politično, temveč pravno vprašanje," Snojeve beseda navaja depeša.

Kar nekaj depeš je nastalo na temo reševanja mejnega vprašanja s Hrvaško.
Kar nekaj depeš je nastalo na temo reševanja mejnega vprašanja s Hrvaško. FOTO: Jani Dolinšek

Pahor želel odstopiti od sporazuma

Razvidno je tudi, da je hotela Hrvaška doseči, da bi sporazum stopil v veljavo šele po njenem vstopu v EU. Slednje, kot tudi vnos "jezika, ki ne prejudicira", je Hrvaška zahtevala 8. oktobra, čeprav sta se strani, kot piše v depeši iz 9. oktobra, že 2. oktobra dogovorili o vsebini sporazuma. Freden je v tej depeši poudaril, da slovenska stran ne bo sprejela teh zahtev in da se ne bo dalo pritisniti nanjo. Zaradi nesprejemljivih sprememb Zagreba, kot kažejo depeše, je premier Pahor oktobra hotel dvakrat odstopiti od pogajanj.

Najprej dogovor o meji, potem sprejem zapornikov iz Guantanama

Zanimiva je tudi depeša z datumom 3. september 2009. Nanaša se na morebiten sprejem zapornika iz Guantanama na Kubi. Kot je razvidno iz depeše, je namestnik pomočnika ameriškega sekretarja za jugovzhodno Evropo Stuart Jones v zasebnem srečanju Pahorju zastavil vprašanje, ali bi Slovenija sprejela enega ali dva Ujgura iz tega ameriškega taborišča za teroristične osumljence.

Pahor je zavrnil takojšen odgovor in vztrajal pri stališču, da mora najprej razrešiti spor o meji s Hrvaško, preden bi se obrnil na parlament s še eno težko "nalogo". Kot je še razvidno iz depeše, je Pahor ob tem dejal, da vidi sedaj okno priložnosti za rešitev spora o meji in meni, da si ne more privoščiti, da bi imel na svoji mizi še eno sporno temo, dokler ne bo dosežen dogovor ali zaprto okno, kar pa je najverjetneje stvar tednov.

V zabeležki je še zapisano, da je Pahor, ko so ga vprašali glede zapornikov, prebledel in vprašal: Želite odgovor sedaj?, Jones pa je odgovoril, da je za Slovenijo pomembno, da reče da, ne pa da to stori nemudoma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
06. 09. 2011 07.46
Kaj bo Amerika z Slovenijo?
prehlad
04. 09. 2011 12.23
NO NAPRVO ZAPORNIKE NATO PA DAMO ŠE POLOVICO SLOVENIJE.
Aljooo
04. 09. 2011 11.31
Jah, če ne druzga se je pokazalo, kakšen oportunist je JJ in da mu ni mar za Slovence....
Bojan Skof
04. 09. 2011 07.36
ZATO PA NISO NIKOLI REŠLI IZRAELA!amerikanci NE! TAK botudi tu!kaj je bilo naše bo!
globoki mislec
03. 09. 2011 22.22
mali možje ,so postali veliki možje,
LuckyBastardo
03. 09. 2011 22.07
in pršli bodo američani ki se dobro spoznajo na človekove pravice in zgodovino na vseh področjih ter rešili problem
grozjak
03. 09. 2011 22.02
full smo zanimivi za ameriko. to bo, ja......................... obama ima zdej svojih problemov dosti, ne rabi še balkanske...............
cyklon
03. 09. 2011 21.22
polifem03.09.2011, 14:46 Ali tvojo trditev lahko tudi konkretno dokažeš ?
Raztezje
03. 09. 2011 21.11
Ni čudno, da nam hočejo podtakniti arestante, če smo pa policijska država. Ponudili so nam pač tisto, kar nas zanima.
Raztezje
03. 09. 2011 21.04
Prav neverjetno se sliši ta mehanska logika, čeprav je dobro utemeljena. Slovenija se je napačno odločila, da bo z izsiljevanjem Hrvaške pri vstopu v EU, nadoknadila prizadevanja, kot bi naivno pričakovali, kaj bodo ti ponudili za umik blokade. Takšna politika je bila že od nekdaj prohrvaška, oni so seveda vedeli, da bo za svetovno diplomacijo to nesprejemljivo, naši pa tudi. Lahko bi jih omejevali pri posameznih vprašanjih, kar bi dalo iste rezultate oziroma izpostavilo naše zgodovinske pravice do našega ozemlja, izpadlo pa je, da mi hočemo hrvate prisiliti, naj nam odstopijo svoje ozemlje, kar seveda pomeni, da bi bila v tem primeru Slovenija izolirana. Ne bi rekel, da beremo stališče uradne Ameriške politike ampak rezultate, ki so nastali s prizadevanjem naše diplomacije. Ne govorijo o stališču naše "opozicije", kdorkoli naj bi že to bili, ker se ločijo in sekirajo zgolj načelno, ampak o politiki Janeza Janše, to pa so zdaj posledice te diskreditacije. Glede nedvoumne odzive javnosti in tudi utemeljene sume o arbitražnem referendumu, hočejo zdaj rehabilitirati Pahorja, ker da je bil v neumnosti prisiljen s preprosto mednarodno šahovsko politiko, kar je še ena neumnost, tako so se nazadnje menili v dobi kraljev in cesarstev. Ob tem se spomnim, kako so se iz nas šalili naši južni bratje ob Svetovnem nogometnem prvenstvu, Slovenija se bo skregala in razpadla. Ne ker bi se dejansko delili na neke rdeče in bele ali leve in desne, ker naša partijska oligarhija vodi cel narod kot svojo družino, kjer otroke disciplinira z raznimi moralnimi vzgojnimi ukrepi. Čakam depešo Wikileaksa, kjer bodo razkrili, da nas še vedno vodi totalitarna komunistična partija, ki je s svojim fanatizmom, temelječim na mitih iz preteklosti, ki so jih vzgajali s skoraj stoletnim pranjem možganov, kolektivnimi lažmi in propagando, povzročila tudi razpad liberalne Jugoslavije in je zdaj mednarodna skupnost prisiljena nekako sanirati napake iz obdobja konca hladne vojne. Niso jim padli na limanice le oni, še mi nismo niti posumili, da bi bilo kaj tako nezaslišanega sploh mogoče in da so naša življenja le utvara, ki jo lahko poljubno spreminjajo ne le v naprej, temveč tudi za nazaj. Niso pomembni ti odgovori, pomembna so vprašanja, ki bodo šele dala prave odgovore, kar je zagotovo izjemen dosežek humanistične znanosti in tehnologije.
tali?ni tom
03. 09. 2011 20.24
svet bi bil mnogo lepši če bi se narodi , vključno z glavnimi "policaji" brigali zase , druge pustili pri miru ! je pa resnično res da ma amerpolitika v vsakem kažinu prste v marmeladi !
povemvsem
03. 09. 2011 14.46
robba; veš med NE MOREJO in NOČEJO je velika razlika!Nočejo pa ravno iz razloga o katerem govori mikstone:"Janša poseduje zasebno zbirko, katere se ne bi sramoval sam Hoover v času njegovega vodenja FBI-ja. " A ti je zdaj kaj jasno?Prisluškujejo vsem,konkurenci,sodnikom,tožilcem itd....!
nefretete
03. 09. 2011 14.35
prašek 03.09.2011, 14:23 1 nefretete 03.09.2011, 14:19 Misliš da "ga bo doseglo" ??? Bo. V nekatere stvari trdno verjamem. Ena od teh je odkritost. Pa lep dan vsem skupaj, moram gret. Bi rekel M.
robba
03. 09. 2011 14.29
polifem 03.09.2011, 14:15 poli,pejd lepo na policijo pa vse to lepo prjav. pa že od leta 05 si tiho sedaj pa prodajaš neke pravljice,kako se da prisluškvat. pa saj o obvladajo tud srednješolci,če ne celo mlajši.je vse na netu,pa se lahk kupi.brez nekih "specialcev" aktivirat. sam je pa res jj mogočen,pokupi tožilstvo,policaje,it strokovnjake... sam en mali problemček je,poli. kako za vraga,mu vsega tega ne morete dokazat? sam pred volitvami mal polajate,pol pa spet tri leta mir. pa spet na novo. dokazi v žepih,sam na plano nočjo pridet. a so kot vampirji,če pridejo na svetlo bodo razpadl?
prašek
03. 09. 2011 14.26
robba 03.09.2011, 14:11 Jaz odgovarjam na tvoj post ob 11.45., ki je še vedno tam, kjer je bil !!!
prašek
03. 09. 2011 14.23
nefretete 03.09.2011, 14:19 Misliš da "ga bo doseglo" ???
Danger_Mouse
03. 09. 2011 13.48
Pardon, ni bila predpogodba temveč pismo o nameri...
Danger_Mouse
03. 09. 2011 13.39
Slovenčki, sprijaznite se, da je šlo pri AS za ameriški ultimat Sloveniji. Depeše to tudi dokazujejo. In karkoli si že mislite o ZDA in njenem imperializmu, dejstvo je, da so prvi in edini svetovni policaj ter je njihov vpliv na naš vsakdanjik enormen. In dokler bo pri nas vladala komunistična oz. socialistično miselnost političnih, gospodarskih in akademskih elit, nas bodo Ameri jeb... vedno in povsod, pa naj bo to v naših odnosih s CRO, AVT, ITA ali komu drugemu. Sedaj pa imamo na voljo dve možnosti: prva je lulati proti vetru (t.i. srbski sindrom) in biti posledično vedno tepen in zatiran, druga pa je delovati bolj pragmatično in na tej osnovi tudi bolj prosperirati.
Staša Mlakar
03. 09. 2011 13.16
Če verjamete, je pa res.
jez_jezen
03. 09. 2011 13.11
In kaj imamo mi in američani skupnega? Nič, le to,da se slovenci med seboj kregamo zarad njih.