Slovenija

Poostren nadzor hitrosti ob šolah in tam, kjer so kršitve najpogostejše

Ljubljana, 21. 08. 2017 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti na slovenskih cestah spet izvajajo evropsko usklajen nadzor hitrosti v akciji Hitrost. S poostrenim nadzorom želijo voznike spodbuditi k previdnejši vožnji, saj je neprilagojena hitrost na naših cestah še vedno najpogostejši razlog za prometne nesreče s smrtnim izidom.

Slovenski policisti v evropski akciji Hitrost med 21. in 27. avgustom poostreno nadzirajo hitrost na vseh cestah, kjer so najpogosteje kršitve in prometne nesreče, ter na cestah v bližini šol. S tem začenjajo priprave na policijske aktivnosti ob začetku šolskega leta, saj želijo voznike pravočasno opozoriti, da se naslednji teden v svoje klopi vrnejo šolarji.

Previdno v bližini šol. Mnogi prvošolčki niso vajeni prometnih cestišč.
Previdno v bližini šol. Mnogi prvošolčki niso vajeni prometnih cestišč. FOTO: PU Celje

Kot poudarjajo na policiji, so otroci ena najbolj ogroženih skupin v prometu, zato je v bližini šolskih poti nujno zmanjšanje hitrosti vozila oziroma jo prilagoditi razmeram na cesti. Kot prometni udeleženci so nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. 

Po podatkih policije bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno štiri odstotke, če bi vozniki povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo en kilometer na uro. Znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka. Na to, da je počasneje tudi varneje, kaže podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot desetodstotno.

Prometne nesreče so poleti pogostejše, policija poziva k večji previdnosti

Policisti bodo poostreno nadzorovali promet med 21. in 27. avgustom.
Policisti bodo poostreno nadzorovali promet med 21. in 27. avgustom. FOTO: POP TV

Poletje še traja in takrat so vozne lastnosti cest zaradi lepega vremena in dobre vidljivosti zelo dobre. Vozniki lahko zato takrat dobijo lažen občutek varnosti in vozijo hitreje.

Poletje je tudi čas dopustov, zato je promet takrat predvsem na avtocestah gostejši in prometna nesreča se lahko pripeti še hitreje. Policija voznike zato poziva, naj se na pot odpravijo spočiti in pravočasno ter da so v prometu strpni in umirjeni.

Policisti poudarjajo, da vozniki za lastno varnost lahko največ naredijo sami. To storijo predvsem z doslednim upoštevanjem cestnoprometnih predpisov ter ohranjanjem hitrosti v dovoljenih mejah, kot določajo prometna pravila. Stopnja poškodb na cesti narašča sorazmerno s hitrostjo zato policija poziva k doslednemu spoštovanju omejitev hitrosti in prilagoditvi vožnje razmeram na cesti. Policija v sporočilu za javnost poziva vse voznike naj poleg hitrosti, vožnjo prilagodijo tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
22. 08. 2017 13.45
+1
Samo v ovčjih državah imaš omejitve 30 km/h pred srednjimi šolami ali pred osnovnimi tudi ponoči!!?? Samo v ovčjih državah so odgovorni prepričani da srednješolec ni sposoben prečkat cesto kjer vozijo s hitrostjo 50km/ h...!? Očitno imamo generacijo za propad ...včasih so otroci stari 10 let delali zdaj ne znajo niti ceste prečkati
trdovrat
22. 08. 2017 09.49
+2
Lepo je napisano, da tam kjer so kršitve NAJPOGOSTEJŠE in ne na res nevarnih mestih, kot so oklica šol ipd.! Najpogostejše kršitve so na mestih, kjer so nerazumno postavljene omejitve! Inkasantstvo, ne pa skrb za varnost! Hinavščina celotnega sistema, skorumpiranega do skrajnih meja vzdržljivosti!
trdovrat
22. 08. 2017 09.56
+2
Še nekaj sem pozabil pripomniti. Verjetno bodo kasirali ob šolah, z omejitvijo 30 km/uro, ampak po dosedanjih mojih opažanjih ob štirih zjutraj! Takrat je ulov dokaj zanesljiv! Sodnica za prekrške, te pa potem opozori, da bi lahko na cesto skočil otrok, kljub nizki živi meji, kolesarski stezi in pločniku! Brezmožganski debilizem! Je pa s takim načinom lupljenja, kar lep dohodek! SMRT FAŠIZMU!
Fifi 24
22. 08. 2017 13.46
ja je treba plačo zaslužit ..je šef ukazal
Heretik1
21. 08. 2017 20.43
+5
Če bi do časa poskrbeli za Bavčarja, Zidarja, Tovšakovo in podobne lopove, jim zdaj ne bi bilo treba denarja nabirati na cestah od majhnih rib!
?asjeza
21. 08. 2017 19.32
+1
najslabši poklic kar je na svetu je bit policist
johanca123
21. 08. 2017 20.08
+3
Še slabši je predsednik države v Sloveniji - je pa tud zahtevan IQ približno enak
Artechh
21. 08. 2017 15.46
+9
Sevede, niso na nič navajeni, ker jih v vato zavijate
piko112
21. 08. 2017 16.08
+10
In tudi slab zgled se jim daje. Čez rdečo čez cesto, in podobno. Starejši so vzorniki in tako kot se obnašajo starejši se bodo otroci. Počakati pred rdečo, pogledati na prehod za pešce.
indiana2222
21. 08. 2017 15.13
+18
bla bla bla..banda inkasantska!
Sršen
21. 08. 2017 18.00
+5
Je zmanjkalo za plače JU pa je treba pokasirat, ali zapufat !!!
Klampfman
21. 08. 2017 19.22
-2
A je vama celo mimo sole tezko peljati po omejitvah? Kar placajta, "frajerja"