Slovenija

Ob vročinskem valu pozivi k spoštovanju delovne zakonodaje: na udaru predvsem gradbeni delavci

Ljubljana, 02. 08. 2017 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ob hudi vročini, ki je zajela Slovenijo, sindikati opozarjajo delodajalce, da morajo delavcem zagotoviti ustrezno delovno okolje. Dars je tako zaradi vročine že prestavil vzdrževalna dela na štajerski avtocesti, a na drugih deloviščih se bodo kljub ekstremnim temperaturam nadaljevala.

Ob vročinskem valu, ki je zajel Slovenijo, smo znova priča tudi opozorilom delavcev glede delovnih razmer. "Vroče delovno okolje zmanjšuje duševno budnost in fizično storilnost posameznikov," opozarjajo v Obalni sindikalni organizaciji in pozivajo delodajalce k spoštovanju njihovih obveznosti in dolžnosti kot tudi o morebitnih rešitvah, ki bi imele za posledico večjo toplotno udobje slovenskega delavca.

"V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 prejemamo v zadnjih dneh veliko klicev tako našega članstva kot tudi predstavnikov delodajalcev, ki se dotikajo vprašanj naslova toplotnega ugodja na delovnem mestu, saj smo v Sloveniji v zadnjih dneh priča vročinskemu valu, ko uradno namerjene temperature krepko presegajo 30 stopinj Celzija," je zapisal Damjan Volf, generalni sekretar na KS 90. 

Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS št. 21/2013) namreč v 45. členu pravi, da mora delodajalec zagotavljati razmere za varnost in zdravje delavcev v skladu s posebnimi predpisi o varnosti in zdravju pri delu (Zakon o varnosti in zdravju pri delu) in s predpisi, izdanimi na njegovi podlagi. 

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/2011) pravi, da mora delodajalec pri načrtovanju dela upoštevati duševne in telesne zmožnosti delavcev ter zmanjševati tveganje zaradi delovnih obremenitev, ki lahko vplivajo na varnost in zdravje delavcev pri delu. 

Vroče delovno okolje zmanjšuje duševno budnost in fizično storilnost posameznikov.
Vroče delovno okolje zmanjšuje duševno budnost in fizično storilnost posameznikov. FOTO: iStock

V primeru resne in neposredne nevarnosti za življenje ali zdravje ima delavec pravico ustrezno ukrepati, skladno s svojim znanjem in tehničnimi sredstvi, ki jih ima na razpolago, v primeru neizogibne nevarnosti pa zapustiti nevarno delovno mesto, delovni proces ali okolje. "V teh primerih delavec ni odgovoren za škodo, ki bi nastala iz njegovega delovanja, razen če jo je povzročil naklepno ali iz hude malomarnosti," dodajajo na KS 90. 

Letos 24 kršitev pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja 

Inšpektorat RS za delo (IRSD) je v letu 2017 do konca julija (po neuradnih podatkih) na področju varnosti in zdravja pri delu ugotovil okvirno 10.340 kršitev (Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) ter podzakonskih predpisov, sprejetih na njegovi podlagi, in nekaterih drugih zakonov, ki so še v pristojnosti IRSD), največ glede izjave o varnosti z oceno tveganja in splošnih obveznosti delodajalca za zagotavljanje varnost in zdravje pri delu, glede usposabljanja delavcev za varno delo in glede zdravstvenih pregledov delavcev, so za 24ur.com povedali na IRSD.

"Znotraj tega so inšpektorji od začetka leta ugotovili 24 kršitev 25. člena Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih (Uradni list RS, št. 89/99, 39/05 in 43/11 – ZVZD-1), ki določa, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu (razen v hladilnicah, kjer upošteva kriterije za delo v mrazu)," je povedala Blanka Knafelc z IRSD.

V celem letu 2016 je IRSD ugotovil 27 kršitev 25. člena omenjenega pravilnika, 39 kršitev v letu 2015, v letu 2014 pa 12 kršitev. Druge kršitve glede varovanja delavcev pred vplivi vremenskih pojavov (ki se nanašajo posebej na delovna mesta na prostem) so inšpektorji ugotovili posamično, je dodala.

Nadzor na področju varnosti in zdravja pri delu sicer opravlja 29 inšpektorjev. 

ZVZD-1 za delodajalca določa globo v razponu od 2.000 do 40.000 evrov za delodajalce ter od 500 do 4.000 evrov za odgovorno osebo delodajalca. Za ugotovljene kršitve na gradbiščih znaša globa za delodajalca od 1.251,88 do 12.518,8 evra ter za odgovorno osebo delodajalca od 125,19 do 1.251,9 evra. 

Kdaj je vroče prevroče?

Za vrednotenje razmer, ki lahko škodujejo zdravju delavca, se za parameter stresa v vročih okoljih uporablja WBGT (Wet Bulb Globe Temperature), s katerim ugotavljamo zahtevano izolacijo oblačil po standardu SIST EN 27243. 

Za izračun kazalnika WBGT potrebujemo vrednosti okoljskih parametrov (temperaturo zraka), oceno napora med delom, temperaturo naravnega vlažnega termometra in globus termometra. pri praktični oceni toplotnih razmer moramo vse vrednosti parametrov dobiti z merjenjem neposredno na delovnem mestu, nekatere, kot so izolativnost obleke in potreben napor za določeno opravilo, pa oceniti po mednarodnih standardih. 

Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so t.i. vroči delovni prostori, kjer temperatura lahko preseže to stopnjo, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, na hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi mesti, ni višja od 20 stopinj Celzija. 

"Ko govorimo o zunanjih temperaturah so ob vročinskih valovih še posebno na udaru delavci, ki svoje delo opravljajo zunaj. Tukaj bi izpostavili gradbene delavce, še posebej asfalterje, ki sedaj s polno paro polagajo asfalt, ki presega 150 stopinj," opozarja Damjan Volf. 

Premik in skrajšanje delovnega časa, odmori, več osvežilnih napitkov, svetujejo sindikati.
Premik in skrajšanje delovnega časa, odmori, več osvežilnih napitkov, svetujejo sindikati. FOTO: iStock

Dars zaradi vročine prestavil vzdrževalna dela na štajerski avtocesti

Zaradi napovedanih zelo visokih temperatur so se v Darsovi avtocestni bazi Vransko tako odločili, da prestavijo nekatera vzdrževalna dela na štajerski avtocesti, ki so bila načrtovana za ta teden. 

Na odseku med priključkom Lukovica in cestninsko postajo Kompolje je bila v tem tednu načrtovana preplastitev voznega pasu, promet proti Mariboru na razdalji približno dveh kilometrov pa bi bil od zgodaj zjutraj do večera urejen po prehitevalnem pasu. Na odseku med predorom Jasovnik in priključkom Trojane pa je bila za sredo načrtovana preplastitev prehitevalnega pasu proti Ljubljani na razdalji približno enega kilometra. A so se zaradi visokih temperatur tokrat odločili za prestavitev del, termine pa bodo izbrali na podlagi pričakovanih podatkov o gostoti prometa.

Dela sicer izvajajo zunanji izvajalci oz. gradbena podjetja, s katerimi ima Dars sklenjeno pogodbo. Dars kot naročnik pričakuje, da ti delavci delo opravljajo skladno z zakonodajo in predpisi s področja varstva pri delu in varovanja zdravja.

Kljub visokim temperaturam se bodo medtem očitno nadaljevala obnovitvena dela na nekaterih deloviščih z obsežnejšimi in dolgotrajnejšimi obnovitvenimi, denimo med Uncem in Postojno ter med Draženci in Gruškovjem. Kot so pojasnili na Darsu, gre za večja delovišča, ki so aktivna že dlje časa, medtem ko se na štajerski avtocesti dela še niti niso začela.

Kot so zagotovili na Darsu, svojim terenskim delavcem tudi v vročih poletnih dneh namenjajo posebno skrb. Tako lahko vodja avtocestne baze denimo premakne začetek delovnega časa s pol sedme na peto uro zjutraj. Delavcem so zagotovili dodatno osebno varovalno opremo, med drugim zaščitna sončna očala, lahka pokrivala, lahko zaščitno obutev za delo v vročini in lahko osebno varovalno obleko. Vsak dan jih oskrbijo tudi s hladnimi napitki, v primeru višjih temperatur pa lahko odgovorni odredijo krajše odmore v klimatiziranih vozilih.

Poskrbljeno je tudi za cestninske blagajnike, ki delo opravljajo v klimatiziranih kabinah, ki so opremljene tako, da je preprečen vdor izpušnih plinov in vročine. Prav tako Dars spremlja opozorila glede visokih koncentracij ozona. Če bo treba, bodo aktivnosti in ukrepe prilagodili aktualnim razmeram.

Ob vročinskih valovih so še posebej na udaru delavci, ki delo opravljajo zunaj.
Ob vročinskih valovih so še posebej na udaru delavci, ki delo opravljajo zunaj. FOTO: iStock

Premik in skrajšanje delovnega časa, odmori, več osvežilnih napitkov

Da bi ob vročinskem valu delavcem čim bolj olajšali delo, v KS 90 delodajalcem predlagajo naslednje ukrepe:

Premik delovnega časa na zgodnejšo uro, ko zunaj ni tako vroče. "S tem se poveča toplotno udobje delavcev ter hkrati zmanjša stroške delodajalca," pravijo v sindikatu.

Skrajšanje delovnega časa. Delovni proces se naj prekine in delo nadaljuje, ko je toplotna obremenitev manjša.

Zlasti v vročih delovnih okoljih je potrebno oceniti fizične obremenitve z namenom, da se prepreči nepotrebno ročno premeščanje bremen oz. izvajanje nepotrebnih gibov, pravijo na KS 90. 

Uvedba več odmorov. "Počitek v hladnejših prostorih lahko pomaga preprečiti ali ublažiti vročinski stres. Priporočljivo je, da se z naraščanjem temperature povečata tudi pogostost in dolžina odmorov," opozarjajo na KS 90.

Delodajalci naj delavcem, ki so izpostavljeni visokim temperaturam zagotovijo ustrezno količino pitne vode. "Ena skodelica hladne pitne vode na vsakih 30 minut je nujna. Tekočine, ki vsebujejo kofein ali alkohol niso primerne, ker povečajo dehidracijo."

Tudi osebna varovalna oprema je v času ekstremnih temperatur zelo pomembna. Delodajalci morajo zagotoviti hladna, udobna in zračna oblačila iz bombaža, ki omogočajo prosto gibanje zraka in izhlapevanje potu. "Delavci naj imajo v poletnih mesecih na razpolago tudi majice s kratkimi rokavi ter zračne zaščitne čevlje z ustreznimi odprtinami. Delavcem na prostem pa je potrebno zagotoviti senčnike," še dodajajo  v Obalni sindikalni organizaciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
03. 08. 2017 14.08
Sindikati lahko priporočajo, lahko opozarjajo. Dejstvo je, da se večina delodajalcev požvižga na pravice zapisane v zakonodaji dokler...pravice delavec ne poišče na sodišču. Kaj to za delavca pomeni je pa menda vsem jasno.
Seni70
03. 08. 2017 12.15
V naši državi lahko samo sanjaš, da se bo delodajalec držal zakonodaje.Upam, da bodo vsi razpoložljivi inšpektorji na delu. Pri nas ni demokracije, imamo sužnjelastništvo. Delaj, delaj, ko tja padeš, pridejo drugi. Najljubši stavek vsakega delodajalca:"Saj če ti ne moreš, na borzi čaka veliko ljudi" Pri nas ne pomaga niti reset države. Treba jo je izbrisat iz obličja Zemlje, jo dekontaminirat zaradi sužnjelastnikov in potem morda....
resslovenka
03. 08. 2017 14.10
komarec
02. 08. 2017 21.09
Temu sistemu nekateri ponosno pravijo kapitalizem v demokraciji. To je to, kar nekateri trdijo, da je napredek. To je sužnjelastništvo.
resslovenka
03. 08. 2017 14.10
?rnogled
02. 08. 2017 18.40
+1
Premik in skrajšanje del.časa?Ja kje?DARS zahteva,da se dela opravljajo VES SVETLI DEL DNEVA,pa še to je premalo.Njihovi uslužbenci seveda lahko sedijo v klimatiziranih avtomobilih in gledajo skozi šipo,kaj se dogaja,kako pa naj to naredijo asfalterji,izolaterji,betonerji?Ne lupajte brez veze.
JbmTiMt
02. 08. 2017 17.54
-3
sej itak juznjaki delajo v gradbenistvu. brigajte se raje za pse v zavetiscih tam dol
?rnogled
02. 08. 2017 18.41
+1
toxicox
02. 08. 2017 17.33
+2
včeri ena šefica prbije da so zagotovili dodatno količino vode še dobro da je zastonj
izgubljen krt
02. 08. 2017 17.19
+2
Kaj pa jeklarji ? A si zaslužimo vsaj pohvalo, da damo vse od sebe, da firma v maksimalni meri doseže poslovni načrt ?;-) Pridite pa vidite, kaj je to jeklarna v praksi !;-)))
vox populi
02. 08. 2017 17.16
+1
dobro jutro, dober dan in še lahko noč. Preprosto in enostavno tako kot ZAMRZLJENA STAVKA V zdravstvu. Ko se ohladi in prične šoloobvezno šolanje se stavka zopet prične. Do takrat so POĆITNICE. Naj razume tisti ki želi ima čas razumeti. Poslušajte brezpomena nasvete, navodila, priporočila, katera veljajo za določeno populacijo, ki žep prazni in nič ne vlagajo. Vendar dokler te ne dotakne lahko SAMO IN EDINO GOVORIŠ.
Puppupapa
02. 08. 2017 17.06
+1
v hladilnici na -22 in j**** ježa. 60 stopinj razlike juhuhu. raj sem za soncu cel dan
boy123
02. 08. 2017 16.58
+1
Ta naša zakonodaja in politika,ter plače,ki jih moramo izplačevat lenim inšpektorjem,ki lahko samo upozarjajo...
johanca123
02. 08. 2017 16.27
+2
Ja potrebno je spoštovat delovno zakonodajo in posebej bi bilo potzrebno za potrebe novinarstva vnesti v zakonodajo, da novinarji ne smejo pretiravat, ker si lahko zlomijo čeljust o lupanja!
FailNation
02. 08. 2017 15.49
+15
Prosim, da delodajalci date vsem tem pridnim delavcem DODATEK ZA VROČINO, če so vsi dodatki v javni upravi naj bodo pa še tle....
ravtar
02. 08. 2017 16.08
+4
marsikdo bi dal dodatek, ce ne bi bilo treba od tega placat davek, enako je z nagradami in podobno
FailNation
02. 08. 2017 21.52
ja sej vem jao človk se matra da bi si kj ustvaru ali kupu in itak od tega davk plača pa še tle pobeerejo....
Hello.
02. 08. 2017 15.45
+2
frtlajtunga Me res zanima kako si naredila šolo ker si tok zab.... ko štanga v betonu pa še to je premal k tvoj IQ je res na pod ničlo sramota da mamo take smeti na zemlji.
kaslc 1
02. 08. 2017 15.28
+9
tile delavci so junaki!
odkimasin
02. 08. 2017 15.09
+1
Še kiklco prodala bom za lepe nohtke dala bom!
mertseger
02. 08. 2017 15.03
+3
Aha, jutri pa spet na teren, pa še sence ne bo, bo krap veselo pel.
jej3000
02. 08. 2017 14.40
+11
Spoštovani urednik, ne vem kje je vaš novinar sicer dobil informacije, vendar je napačno interpretiran kazalec za visoke topotne obremenitve. Standard, in kazalec WBGT, ki ga navajate opisuje način za preračunavanje toplotnega stresa v industrijskem okolju, kjer se uporabljajo toplotni viri. V vsakem primeru se ne uporablja za preračunavanje toplotne izolirnosti oblačil (verjetno zamenjano z nekim drugim standardom in kazalcem). V Sloveniji za delo na prostem ob visokih temperaturah ni neposredno in namensko predpisane metodologije za ocenjevanje vplivov na delavce. Prav tako ni predpisanih (smiselnih) mejnih vrednosti. Pri delu v vročem okolju v poletnem času je tako potrebno slediti zahtevi po zdravem in humanem delovnem okolju. Na žalost je vse skupaj pogosto prepuščeno delodajalcem, ki pa imajo velikokrat premalo posluha za varno in zdravo delo. Nekatere razvite Azijske države, Avstralija in Amerika imajo za takšne primere svoje standarde in metodologije (pri njih so namreč takšni pogoji pogosti). Dobro bi bilo, da bi te dobre prakse prinesli tudi v našo deželico. Vsekakor pa se s razmišljanje v okviru "common sense-a", da se delavcem omogoči dovolj primerne tekočine za uživanje, primerna oblačila in zaščitno opremo, več odmorov in v koliko je mogoče tudi več počitkov v ohlajenih prostorih ter razporeditve delovnega časa, zaenkrat najboljša rešitev. Urednika pa prosim, da neresnico o vrednotenju razmer odstrani iz prispevka.
Skunk Works
02. 08. 2017 14.16
+11
Vsi iz pisarn na sonce, da ne bo dolgčas
User112003
02. 08. 2017 15.02
-7
Skunk Works
02. 08. 2017 15.10
+5
Zakaj pa ne? Da ne bodo samo delavci trpel
Draža
02. 08. 2017 14.13
+7
Primer ,Dars,v največji sezoni ko je največ prometa,se spravijo razkopavati na vročini.Koliko je samo škode povzročene voznikom,ki zamujajo na obveznosti,koliko prometnih nesreč je samo zaradi vseh razkopanih avtocest.
KarinLesar
02. 08. 2017 13.58
+32
Ravnokar sem se vrnila iz centra Ljubljane, kjer sem na gradbišču novega hotela Intercontinental na križišču Tivolske in Slovenske videla, da delavci polagajo kamen, betonirajo nekaj okrog objekta...Še če se ne premikaš, je vročina obupna. Za tako težka fizična dela pa je moje mnenje, da nihče po 10 uri dopoldan več ne bi smel biti izpostavljen in na prostem, naj raje prej začnejo, delajo do 10 ure in potem po 17 uri ... Nimajo vsi mediteranski narodi zastonj popoldanskega počitka (Španci, Grki,...). Inšpekcija bi tukaj morala nujno ukrepati.
letmeseeit
02. 08. 2017 14.49
+23
inšpektoriji ne smejo iti na vroče sonce, so raje v pisarnah.
alenka.NN
02. 08. 2017 15.21
+10
res se tudi meni smilijo ti delavci,...... naj pa povem za gradbišče Spar Litijska Hruševska - zelo človeški delovodja in inženir na terenu....zgodaj zjutraj so delali zunaj objekta v senčnem delu, sedaj ko je vroče delajo v senci dreves /kopljejo jarek/ ostali delajo v notranjosti objekta....res pohvalno in kar prijetno za oko...da bi bilo več takih...