Slovenija

FOTO: Slovenski otroci zadovoljni, materialnih dobrin si želi le desetina

Ljubljana, 20. 11. 2017 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na letošnji svetovni dan otroka so vodenje pomembnih funkcij v državi prevzeli otroci. Vlada zagotavlja, da najmlajšim namenja veliko pozornosti, Zveza prijateljev mladine Slovenije pa opozarja predvsem na nepravilnosti na pediatriji. Po raziskavi je skoraj 70 odstotkov slovenskih otrok zadovoljnih s svojim življenjem, spremenili pa bi šolski sistem.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Otroci zavladali oddaji SVET
    00:44
    Iz SVETA: Otroci zavladali oddaji SVET
  • Iz SVETA: Povsem novi obrazi v politiki
    02:33
    Iz SVETA: Povsem novi obrazi v politiki
  • Iz SVETA: Kaj otroci najbolj pogrešajo?
    01:50
    Iz SVETA: Kaj otroci najbolj pogrešajo?
  • Iz 24UR: Simbolični prevzem vodenja države
    02:24
    Iz 24UR: Simbolični prevzem vodenja države

Otroci v Sloveniji in drugod po svetu danes prevzemajo vodenje države, nekaterih ministrstev, občin, šol, podjetij in medijev. Vlada zagotavlja, da namenja politikam, ki vplivajo na dobrobit otrok, veliko pozornosti, Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pa opozarja na nepopolno mrežo pediatrov in drugih specialistov v zdravstvu. Unicef pa je izdal letno poročilo, v katerem ugotavlja, da se je število otrok, ki živijo v veliki revščini, povečalo. 

Pomemben mejnik na poti k odraslosti

"Otroci si želimo, da bi lahko soustvarjali svet, v katerem bomo živeli kot odrasli," je  povedala junior ambasadorka Unicefa v Sloveniji Arja Ela Hvala, ki ji je predsednik republike Borut Pahor za en dan prepustil vodenje države.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Radi bi sooblikovali svet, v katerem bi vsi, tako otroci kot odrasli, imeli dostop do zdravja, izobrazbe in enakih možnosti za razvoj svojih potencialov ter bi bili hkrati varni in zaščiteni pred nasiljem in zlorabami," je poudarila.

Pahor, ki je vodenje države za en dan simbolično predal mladi ambasadorki Unicefa, je na osrednji novinarski konferenci ob današnjem dnevu otroka pojasnil, da sta imela z začasno predsednico republike "osupljiv pogovor". "Zdela se mi je zelo zrela, z zelo jasnimi stališči glede zelo zahtevnih vprašanj," je dejal in dodal, da se je marsičesa naučil.

Podatek iz raziskave, ki mu jo je predstavila, da se dve tretjini otrok bojita vojne, po Pahorjevih besedah zavezuje svetovne voditelje, da storijo vse, da bo imela generacija današnjih mladih mir in varnost. Če bo to, bomo lahko reševali tudi druge probleme, je prepričan. V zvezi s podatkom, da samo sedem odstotkov vprašanih meni, da državni politiki upoštevajo mnenje otrok, pa je Pahor pojasnil, da je v svoji palači velikokrat gostil mlade in da je v svojem mandatu obiskal veliko šol, ter dodal, da bo tako tudi v prihodnje.

Sedmošolka Arja Ela, ki je to zavezo sprejela, je med drugim dejala, da je iz pogovora s Pahorjem spoznala, "kako je prijazen in kako hoče pomagati otrokom". Kot je poudarila, si želi živeti v državi, ki je prijazna do vseh, tako do otrok kot do njihovih staršev in starih staršev, želi si tudi, da je v državi poskrbljeno za izobraževanje in zdravstvo.

Družbena omrežja predsednika Državnega zbora Milana Brgleza pa je prevzela 11-letna Izabela Škornik iz Ljubljane, ki je med drugim tudi zelo aktivna Junior ambasadorka UNICEF-a.

Priložnost, da otroci prevzamejo vodilne vloge ob svetovnem dnevu, po mnenju izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča predstavlja pomemben mejnik na poti rednega vključevanja otrok pri sprejemanju odločitev. 

Premier Miro Cerar, ki je svojo funkcijo predal otroški predsednici vlade Dori Pestotnik Stres, pa je poudaril, da je izjemno vesel, da lahko sodeluje v pobudi, saj je to priložnost, da se mladim še bolje prisluhni, hkrati pa se jim tudi približa politično odločanje.

Tako bi denimo lahko imeli otroškega ministra, ki bi se zavzemal za pravice otrok, ter oddajo in časopis, ki bi govorila o otrokovih pravicah, je dejala. S Cerarjem sta sprejela pomembno zavezo, da bosta še naprej delovala v prid otrokom in v smeri uresničitve agende 2030, da se v Sloveniji razpolovi stopnja otrok, ki živijo pod pragom revščine.

Podobno zavezo sta sprejela tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in Lovro Gliha, ki je stopil v njene čevlje. "Ministrica je bila super, zelo sva se razumela in zdaj še bolj cenim delo, ki ga opravlja," je dejal Gliha v izjavi za medije.

Tit Šenk, ki je poleg vloge direktorja Unicefa Slovenije prevzel tudi vlogo ministra za izobraževanje, znanost in šport, pa se je kot minister zavzel za manj domačih nalog v šoli in manj stresa pri ocenah v šoli.

Mladi so na današnji dan na pobudo Unicefa pomembne vloge prevzeli po vsem svetu, v Sloveniji so se prelevili v vodilne državne politike in župane, prevzeli vodenje nekaterih podjetij, kulturnih ustanov in šol, vodili bodo tudi informativne oddaje. 

Vlada: 'Ena naših ključnih strateških usmeritev so ravno otroci'

Vlada zagotavlja, da najmlajšim namenja veliko pozornosti. Zaveda se namreč, da so bili otroci in mladi v precejšnji meri žrtve nedavne gospodarske krize, so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Proračunski dokumenti za prihodnje leto sproščajo še zadnji varčevalni ukrep pri otroškem dodatku, saj ga bodo dobili tudi tisti iz 7. in 8. dohodkovnega razreda. Od lanskega leta pa 97.000 otrok prejema deset odstotkov višji otroški dodatek od tistega, ki je bil določen z varčevalnim zakonom iz leta 2012.

Mednarodni dan ima velik pomen pri osveščanju odraslih o potencialu otrok.
Mednarodni dan ima velik pomen pri osveščanju odraslih o potencialu otrok. FOTO: iStock

S spremembo zakonodaje se je nekoliko povečalo tudi število učencev, ki imajo šolsko malico. Teh je zdaj 98,6 odstotka. Poleg tega se je povečalo število učencev, ki imajo kosilo.

ZPMS: Izzivov za izboljšanje položaja otrok je še veliko

Zveza prijateljev mladine Slovenije je ob tej priložnosti v svoji poslanici zapisala, da je njihovo prizadevanje usmerjeno v to, da bi otrokom zagotovili kakovostno, varno in vsestransko spodbudno okolje. 

S pomočjo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začenjajo kampanjo za pomoč staršem pri vzgoji otrok, ki so jo poimenovali Zavestno starševstvo. Pozdravljajo tudi napoved univerzalnega otroškega dodatka.

A tudi v prihodnje izzivov za izboljšanje položaja otrok v naši družbi ne manjka, menijo v ZPMS. Na področju zdravstva še vedno beležijo nepopolno mrežo pediatrov in drugih specialistov. Ob tej priložnosti pa ministrstvo za izobraževanje ponovno pozivajo, naj ne spreminja obstoječega sistema vodenja otrok na sistematske zdravstvene preglede.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pa opozarja, da ima vsak otrok pravico do preživetja in razvoja. Poudarja, da si moramo vsi prizadevati za izboljšanje položaja otrok. "Še vedno imamo otroke in tudi skupine, ki ne morejo polno uživati pravic," so zapisali.

Slovenski otroci kritični do šolskega sistema

V Sloveniji je, kot je pokazala raziskava, ki sta jo pripravila Unicef Slovenija in Mediana, s svojim življenjem zadovoljnih nekaj manj kot 70 odstotkov otrok. 
V raziskavi je sodelovalo 800 osnovnošolcev iz celotne Slovenije v starosti od sedem do petnajst let.

Več kot 78 odstotkov vključenih v raziskavo je dejalo, da so v življenju najbolj zadovoljni, da imajo družino, ki jih ima rada. Skoraj polovica otrok je zadovoljnih, da so zdravi in da imajo prijatelje. Materialne dobrine so pomembne le desetini.

Materialne dobrine so pomembne le desetini slovenskih otrok.
Materialne dobrine so pomembne le desetini slovenskih otrok. FOTO: iStockphoto

Šolanje se zdi pomembno 17 odstotkom vprašanih. Le šest odstotkov jih pomoč v primeru slabih ocen poišče pri učiteljih ali šolskih svetovalnih delavcih. Le nekaj več kot polovica jih meni, da učitelji in pedagogi upoštevajo njihova mnenja. Kar 16 odstotkov pa jih ima občutek, da s temi osebami nimajo stika.

Milan Brglez je prepričan, da bi bilo treba v tej luči spremeniti šolski sistem in otrokom najprej prisluhniti. 

Vsakemu 12. otroku gre slabše kot njegovim staršem

Kljub zagotovilom vlade, da deluje v korist vseh otrok, približno 40 nevladnih organizacij ministrstvo za notranje zadeve poziva k odpravi pripora za migrantske otroke. Pripor ni nikoli v otrokovo korist, so opozorile. Njihov poziv podpira tudi Agencija ZN za migracije.

Letošnje Unicefovo poročilo je pokazalo, da gre vsakemu 12. otroku na svetu slabše kot njegovim staršem. 

Mednarodni dan otroka obeležuje dan, ko je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah in leta 1959 deklaracijo o otrokovih pravicah. Konvencija je opredelila številne otrokove pravice, med njimi pravice do življenja, zdravja, šolanja in pravico biti slišan.

Največje nazadovanje kvalitete življenja otrok so avtorji poročila zabeležili v Južnem Sudanu, slabše kot njihovih staršem pa se godi tudi otrokom v Srednjeafriški republiki, Siriji in Jemnu.

V 19 državah, med drugim v Iraku, Libiji in Ukrajini, se je povečalo število otrok, ki so umrli zaradi nasilja.

V več kot 14 državah, med drugim v Kamerunu in Zimbabveju, se je povečalo število ljudi, ki živijo v izjemni revščini. V 21 državah, med drugim v Siriji in Tanzaniji, pa se je zmanjšalo število otrok v osnovnih šolah.

Pestro dogajanje po Sloveniji in Evropi

Otrokom so svojo vlogo danes poleg predsednika Pahorja in premierja Cerarja predali še ministrica za delo in enake možnosti Anja Kopač Mrak in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Tanja Roženbergar. Ključe mesta so jim za en dan predali tudi župani več kot desetih občin.

V parlamentu so odprli razstavo avtorja Zorana Smiljanića Ustava v stripu in povabili na lutkovno predstavo Zvezdica zaspanka v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika. 

 


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
21. 11. 2017 18.16
unicef, dobrodelna organizacija, ki večino darovanega denarja porabi sama: Formula for Disaster: UNICEF documentary.
Draža
20. 11. 2017 21.56
+4
Za prihodnost otroka je samo vpis na nemski jezik,dokonca studij in via austrija ali nemcija,tukaj za otroke ni prihodnosti.To recem vsakemu mulcu.
LLLEPI
20. 11. 2017 22.05
+2
funk
21. 11. 2017 09.17
+2
kaj, da ni prihodnosti? Zaviješ se v belo rjuho, malo se potem valjaš po pločniku in že si v parlamentu na kavici, kjer si urediš vse potrebno za sprejem in oskrbo na oddelku nevrologije. Zadevo nekajkrat ponoviš in si levi abonent za v parlament.
HorstWiesel
21. 11. 2017 09.38
+2
Raje v Skandinavijo, švabščine ne prebavlam, je grd jezik
ravtar
21. 11. 2017 19.30
Tudi nemcija ni vec kar je bila, imamo sorodnike tam, leta nazaj so ziveli neprimerno bolje kot moji predniki, sedaj smo pa na istem, ali celo na boljsem. Imamo boljse hise, boljse avte, vec dopusta, vec prostih dni...
LLLEPI
20. 11. 2017 21.39
+4
Ko berem te vase komentarje sem kar srecen da je tako v Sloveniji kot je vsi pametujete z svojimi minimalci in na zavodu za zaposlovanju brez upanja da najdete sluzbo. Hvala bogu da sem se vas resil in da sluzim 5 KRATNIK vasega minimalca brez vseh tezav. Sicer pa si bolse ne zasluzite se svojim otrokom zelite slabo in revscino
LLLEPI
20. 11. 2017 21.45
+2
Aja jaz sem svoje otroke spravil do magisterija in sem jim kupoval vso to navlako prenosne telefone lap tope itd pac ce ne bi poznali te tehnike bi sedaj rintali v tovarni za drobiz
johanca123
20. 11. 2017 18.42
+3
Pa sej mamo pamža že drug mandat za precednika!
LLLEPI
20. 11. 2017 17.23
+5
Ko pa Slovenski otroci zrastejo in dostudirajo pa v tujino v Sluzbo saj jim je vseeno za Slovenske materjalne dobrine ki si jih doma ne morejo privoscit
nikhrast
20. 11. 2017 17.45
+2
MajKer
20. 11. 2017 17.09
+11
Kaka laž je ta raziskava.. ne zanimajo jih materialne dobrine, a drage telefončke bi pa imeli.. haha
LLLEPI
20. 11. 2017 17.14
+4
ta drzava zivi samo se v lazeh.Edini problem je da je delavska raja tako naivna da vse verjame
igorli
20. 11. 2017 19.04
+2
MajKer
20. 11. 2017 19.15
+3
Mislil sem povedat, da pravijo po eni strani da jih ne zanimajo materialne dobrine, a po drugi strani pa hočejo met iPhone, Playstation, drage čevlje pa še marsikaj bi se našlo... Morda jim v šoli niso razložili kaj so materialne dobrine.
LLLEPI
20. 11. 2017 21.29
+5
Najbolse da zivijo kakor vi ki ste se vedno v letu 1940.Vas je cas totalno povozil.A se sploh kaj razumete v danasnjo tehniko? NI cudno da ste vsi na minimalcu in na zavudu saj nic ne znate in ste totalno nesposobni.Ti otroci iz katerih se norcujete ze sedaj obvladajo vec kot ste vi kadarkoli
HorstWiesel
21. 11. 2017 09.42
-1
A znajo pravilno nastavit pralni stroj in zlikat cunje? Skuhat dobro kosilo? Pač, fb in yt niso neki znanstveni presežki
LLLEPI
21. 11. 2017 17.43
Vse to kar nastevas So slabo placana dela brez prihodnosti .
Jožajoža
20. 11. 2017 16.46
+3
ti v politiki nimajo pojma, kaj se jim dogaja v državi. res pa je, da otroci ,katerih starši delajo v javnem sektorju, ne čutijo pomanjkanja.
LLLEPI
20. 11. 2017 17.15
+5
Politiki ze dobro vejo kako je v drzavi zato pa so dosmrtni politiki ce ne gre drugace pa ustanovijo novo stranko in si ohranijo brezskrbno zivljenje
LLLEPI
20. 11. 2017 16.32
+5
Kaj pa cjo revezi saj kar naprej poslusajo nimamo to je predrago pocakaj se malo itd. Nehajte lagat in pojdite v najblizjo trgovino da vidite resnico kako otroske oci gledajo razno hrano obleko igrace itd.Pa se ne upajo vprasat starsev saj vejo da si ne morejo privoscit tega in da bo samo slaba volja
Uporabnik113089
20. 11. 2017 15.35
+11
"Od lanskega leta pa 97.000 otrok prejema deset odstotkov višji otroški dodatek od tistega, ki je bil določen z varčevalnim zakonom iz leta 2012." Prejemajo višji otroški dodatek... Od kdaj in za koliko? Kaj ste pa počeli debeli dve leti? Za štiri eur. po komadu, kar znese 97.000 X 4 = 388.000 eur. Toliko kot je dobila ta prva Cerarjeva ministrica za visoko šolstvo v pol leta na račun banditskih poslov, ki jih ni nikoli pridobila....Tudi aktualna ministrica, ki si prevozne stroške obračunava po faktorju 3.0 ni daleč zadaj. Nehajte že enkrat igrati človekoljube, par mesecev pred volitvami....Kradli ste tri leta in par mesecev, zdaj pa vsakemu prebivalcu po 10 eur. "nagrade", zato da boste kradli še štiri leta....Kje je bila vaša skrb za otroke v primeru koroških dečkov, banda pokvarjena? Vlada je otrokom in njihovemu varstvu posvetila poldrugo uro v treh letih in pol, okoli Sirca zavitega v rjuho pa zasedajo že tri tedne! Smo edina država v EU ki se hvali kako skrbna je do otrok, hkrati pa na vseh koncih zbiramo zamaške! Sram vas bodi, blebetači pokvarjeni!
Draža
20. 11. 2017 21.53
+2
Zaradi tega varcujem v tujini,slovenija je drzava ki ne mara otrok,iz ust jemlje otrokom kruh.
dostojevski II
20. 11. 2017 14.48
+0
Materialne dobrine so pomembne le desetini.... JANŠIZEM NE BO NIKOLI PROPADEL... Že med otroki je 10% takih, ki so jim materialne dobrine vrednota, smisel življenja. Ko odrastejo jih bo takih že 15-20%.
nikhrast
20. 11. 2017 15.26
+0
Slovenci smo proti kapitalu, zato pa imamo toliko srečnih in veselih penzionistov.
Uporabnik113089
20. 11. 2017 15.58
+2
Kakšni srečni in veseli penzionisti, neki? 90% upokojencev ki jih poznam ne preseže meje 550 eur, tistih 10% pa tudi krepko čez 1.000 eur. Katere si imel v mislih?
LLLEPI
20. 11. 2017 16.33
+4
Srecni in lacni upokojenci ki podpirajo se svoje otroke in vnuke ker ni dela zanje ali pa je placa tako mizerna da se ne da prezivet z njo
nikhrast
20. 11. 2017 17.43
+0
LLLL..., samo poglej Jugo, puf ni bil tako visok, samo ni ga mogla odplačevati, potem pomanjkanje po trgovinah..., no, na koncu še bankrot. Vsak bankir ti bo takoj povedal koliko pufa lahko vzameš za bajto, samo poveš mu koliko so tvoji dohodki.
LLLEPI
20. 11. 2017 21.32
+2
Nikhast ti si skregan z realnostjo in ti je antikumunizem in socializem unicil vse te tvoje bele mozgancke ce si jih sploh imel
dostojevski II
20. 11. 2017 14.34
+9
Ne samo otroci stari 10-11 let, tudi njihovi otroci, bodo plačevali dolgove, ki so nastali v zadnjih 20 letih.
dostojevski II
20. 11. 2017 14.36
+3
Leta 1995 je javni dolg znašal 1,9 milijard evrov. Leta 2016 je javni dolg znašal 31,6 milijard evrov.
nikhrast
20. 11. 2017 15.18
+3
Puf ni pomemben če ga lahko odplačuješ.
Uporabnik113089
20. 11. 2017 15.59
+3
LLLEPI
20. 11. 2017 16.35
+1
NIKHAST Kva si pa ti jedu da si tko pameten
igorli
20. 11. 2017 19.06
+0
LLLEPI
20. 11. 2017 21.34
+1
Ja in Slovenija ga je sposobna odplacevat kaksen hec
Morana7
21. 11. 2017 10.23
Glede na to, da dolg samo narašča in to vsako leto za novo milijardo je res precej jasno zakaj na vsak način potrebujemo priliv novih glav..potrebujemo podlago za nove zadolžitve.
mastaflash
20. 11. 2017 13.41
+5
spet so vsi dobrodelni pred volitvami ccc
Draža
20. 11. 2017 13.19
+6
Seveda so zadovoljni,odkar za njih varcujemo zunaj slovenije.
simple_mind
20. 11. 2017 12.00
+7
Saj, zato pa je toliko izdelkov za otroke na trgu na primer brez DDV, kaj ??? Ker imajo vsi tako neskončno radi otroke, a ?
simple_mind
20. 11. 2017 11.57
+10
Vlada nima časa za to in otroke, se ukvarja z veliko pomembnejšimi temami in osebami, ne ??
Smackyx
20. 11. 2017 11.48
+15
Kdaj bo pa kak dan "povprečnega" človeka? Tistega, ki zasluži ravno toliko malo, da se komaj prebija skozi mesec in ravno toliko preveč, da ni upravičen do nobenih pomoči, dodatkov,...?
simple_mind
20. 11. 2017 11.59
+8
Ne bo, saj oblast takšnih še posebej ne mara,... ko moraš životariti in se prebijati, izropajo te pa vseeno najbolj, samo da delaš...
santamaura
20. 11. 2017 11.38
+9
Lahko bi imeli tudi svetovni dan poslancev: 'Ne pozabimo na tiste, ki še vedno nimajo lastne pameti"
the kop
20. 11. 2017 11.05
+0
današnji otroci si dovolijo preveč!! poznajo samo pravice dolžnosti jih sploh ne zanimajo!!
korintos23
20. 11. 2017 11.11
-2
Tudi to je res! Imajo zelo lepo otroštvo, nič nim ne primanjkuje, kako smo pa mi živeli tam v letih 1955?
Ramzess
20. 11. 2017 11.17
+8
The kop, odrasli so isti, otroci so ogledalo odraslih.
simple_mind
20. 11. 2017 12.02
+5
Se čudite, kako se otroci hitro učijo ? Predvsem od starejših ?
sre?a3
20. 11. 2017 11.04
+9
Tudi v našem mestu srečujem otroke, katerim so kršene osnovne pravice...najbolj me zaboli, ko vidim v njihovih očeh žalost namesto nasmeha na obrazu...upam, da bomo enkrat kot družba dorasli temu, da bomo znali zaščititi najbolj ranljivo skupino v naši družbi in ji ponudili boljšo prihodnost...po moje si zaslužijo to...
korintos23
20. 11. 2017 11.11
-4
srecnii
20. 11. 2017 11.18
+1
krivi so starši, ker jim kupujejo telefone, računalnike in razvajajo...zakaj bi bli drugi krivi
sre?a3
20. 11. 2017 11.33
+8
korintos...sem pisala o otrocih, ki so prikrajšani za take osnovne stvari kot je naprimer obleka...smo enkrat za Božiča ravno zaradi tega zbirali denar in ga podarili družinam v stiski...
simple_mind
20. 11. 2017 12.03
+9
Ja, miliarde se razmetavajo, tistih nekaj eurov za otroke se pa zbira z zamaški in podobnimi perverznimi neumnostmi ...
LLLEPI
20. 11. 2017 16.57
+1
Najbolse da jim kupite macolo pa v rudnik mobi racunalnik in podobne stvari pa naj si kupijo sami pri 20 ih letih. V katerem stoletju pa vi zivite ni cudno da ste vsi na minimalcu in na zavadu saj ne obvladate danasne tehnike; Kaj lahko sploh delate se za komunalo niste vec dobri
pizzamargerita
20. 11. 2017 10.37
+8
BEDARIJA!!! otroci naj imajo normalno otroštvo! otroci naj se učijo in igrajo, ne pa ukvarjajo s problemi odraslih!
Ramzess
20. 11. 2017 11.21
Indokrinacijski sistem (pa še kateri drugi) tega ne omogoča.