Slovenija

Evropa potrebuje bolj odločne voditelje

Bled, 03. 09. 2012 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropa potrebuje bolj odločne voditelje, stopiti mora na pot družbenih, strukturnih in "zelenih" reform, nadaljevati se mora širitveni proces, prav tako pa se mora Evropa odpreti kitajskim investicijam, so menili razpravljalci na blejskem strateškem forumu.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen
Sedmi Strateški forum Bled (BSF) je v minulih treh dneh postregel z vrsto razprav na temo prihodnosti Evrope v spreminjajočem se svetu. Razpravljavci so opozorili, da Evropa potrebuje bolj odločne voditelje, da mora stopiti na pot družbenih, strukturnih in "zelenih" reform, nadaljevati širitveni proces in se odpreti kitajskim investicijam.

450 gostov iz več kot 40 držav

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na novinarski konferenci pred zaključkom sedmega Strateškega foruma Bled izpostavil, da se je forum uspešno uveljavil ne le v regiji, temveč tudi širše. To dokazuje tudi močna udeležba, saj so na forumu našteli približno 450 gostov iz več kot 40 držav.

"Tudi Slovenija potrebuje reforme in zlato pravilo," je izpostavil Erjavec, ki upa, da bo BSF prispeval k temu, da bosta "javnost in politika bolj ozaveščeni, zakaj je to potrebno". Prepričan je, da je bilo sporočilo jasno, in če Slovenija ne bo opravila reform, bodo te ob morebitni mednarodni pomoči še hujše. "Opraviti moramo spremembe, če želimo, da bomo imeli prihodnost, ki bo zagotavljala varnost ne le nam, temveč tudi starejšim in naslednjim, mladim generacijam," je izpostavil Erjavec.

Ideje mladih se sicer na BSF vključujejo prek posebnega foruma mladih, ki je potekal v soboto in je po ministrovih besedah upravičil svoje delovanje. Udeleženci so namreč razpravljali o zelo aktualnih temah, ki jih zanimajo, kot so Zahodni Balkan, arabska pomlad in digitalne tehnologije. Na forumu mladih je prisotno veliko ustvarjalne energije in ta se je letos prenesla tudi v razprave na osrednjih panelih BSF, je zadovoljna generalna sekretarka blejskega foruma Miriam Možgan.

Na letošnjem forumu so več pozornosti namenili gospodarskim temam. "S tem je BSF potrdil, da ne gre za politični forum, ampak forum, kjer se srečujejo politiki, ministri, poslovneži, predstavniki mednarodnih organizacij, bank in tako dalje. Ravno ta pristop omogoča, da je forum tako atraktiven," meni Erjavec.

"V času krize beležimo rast v številu udeležencev s strani gospodarstva in na strateškem forumu mladih," je pojasnila Možganova. Foruma se namreč udeležuje okrog 450 gostov iz več kot 40 držav.

Kljub krizi nujno nadaljevanje širitve EU

EU se sooča s hudo gospodarsko krizo, a to ne bi smelo vplivati na njen širitveni proces. Države Jugovzhodne Evrope, ki so še vedno v čakalnici za vstop, lahko v EU prinesejo svežo energijo in dejansko okrepijo povezavo, so na današnji razpravi na Strateškem forumu Bled menili politični predstavniki držav iz Jugovzhodne Evrope.

'Če bi radi pomoč Kitajske, potem se napačno obnašate do nje'

Če se Evropa želi izviti iz krize in se vrniti na pot gospodarske rasti, mora izboljšati sodelovanje s Kitajsko. Omogočiti mora kitajske investicije, se odpovedati restrikcijam in diskriminaciji, pa so izpostavili udeleženci prve v vrsti današnjih okroglih miz v okviru blejskega strateškega foruma.

Na osrednje vprašanje panela z naslovom "Od Evrope do Kitajske: Lahko Kitajska pomaga pri gospodarski rasti?" je odgovorila podpredsednica kitajske univerze za zunanje zadeve in generalna sekretarka kitajskega nacionalnega združenja za mednarodne študije Zhu Liqun. Zagotovila je, da je Kitajska zelo pozitivna do Evrope, zaupa v njeno ekonomijo in je pripravljena pomagati, saj so močna evro in EU ter stabilno mednarodno okolje tudi v korist nadaljnjega razvoja Kitajske.

Pripravljenost Kitajske dokazujejo že nekatere njene dosedanje poteze. Tako Kitajska kot prispevek k evropski finančni stabilnosti med drugim kupuje evropske obveznice. Lahko pa Evropi pomaga tudi s povečanjem trgovinske menjave in investicij. A pri tem pričakuje, da bo tudi Evropa storila več v odnosu do Kitajske. "Vprašanje je, ali je Evropa pripravljena sprejeti kitajske investicije, ali se lahko izogne skušnjavi o politiziranju kitajskih investicij," je izpostavila Zhu Liqun.

Jara: Evropa, ZDA in ostale ekonomije morajo ugotoviti, da so potrebna boljša pravila za investiranje.
Jara: Evropa, ZDA in ostale ekonomije morajo ugotoviti, da so potrebna boljša pravila za investiranje. FOTO: Thinkstock

Medtem ko so Kitajci pozitivni do Evrope, pa je imidž Kitajske v Evropi slab. Tako v Evropi pogosto zavračajo kitajske investicije in jih diskriminirajo. "Evropa, ZDA in ostale ekonomije morajo ugotoviti, da so potrebna boljša pravila za investiranje, ki bodo omogočila tistim s kapitalom investiranje brez diskriminacije," je poudaril namestnik generalnega direktorja Svetovne trgovinske organizacije Alejandro Jara.

Kitajska je prva žrtev trgovinskih restrikcij, saj je večina protekcionističnih ukrepov uperjena prav proti njej. "Če bi radi pomoč Kitajske, potem se napačno obnašate do nje," je opozoril Jara, ki je prepričan, da je Kitajska zelo konstruktiven partner, ki sicer kot vsaka država brani svoje interese, a hkrati skuša najti rešitve za mednarodne probleme in to brez ekstremnih stališč.

"Politični voditelji v Evropi bi osvojili zlate medalje na vseh tekmovanjih v izmišljanju izgovorov," je ocenil direktor Centra za kitajske študije in profesor kitajske politike na univerzi v Sydneyju Kerry Brown ter pozval, naj se zbudijo in storijo, kar je očitno in kar bi morali storiti že pred leti.

Opozoril je, da bi se tudi v Avstraliji soočali s krizo, če bi se tako kot Evropa branili kitajskih investicij. Ne vidi nobene druge možnosti za ponoven zagon rasti kot pomoč Kitajske, Indije in ostalih držav, ki so pripravljene vlagati v Evropo.

Ob tem je treba vedeti, da investitorji, tudi iz Kitajske, postajajo vse izbirčnejši. Zato se mora Evropa potruditi, da investicije spodbuja z manj birokracije, dobro infrastrukturo in predvsem kvalitetno delovno silo, meni predsednik evropske enote družbe Microsoft Jan Mühlfeit. "Izobraževanje mora v Evropi znova postati mantra, kot je bilo v preteklosti," je izpostavil.

Erjavec imel tudi več dvostranskih srečanj

Erjavec je imel ob robu strateškega foruma tudi več dvostranskih srečanj. Sestal se je s hrvaško kolegico Vesno Pusić, poleg nje pa še z generalnim sekretarjem Ovse Lambertom Zannierom, makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Poposkim in ministrico za zunanje zadeve Nigerije Violo Adaku Onwuliri.

Erjavec je z generalnim sekretarjem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi izmenjal stališča glede aktualnih dogodkov na Zahodnem Balkanu, saj je Ovse v vseh državah regije prisotna tudi na terenu. Spregovorila sta tudi o bližajočih se volitvah v Ukrajini, Belorusiji in Gruziji.

Z makedonskim ministrom Poposkim sta govorila predvsem o dvostranskih odnosih, ki sta jih označila za odlične, tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju, ter se strinjala, da je trend treba nadaljevati.

Minister Erjavec in državna ministrica za zunanje zadeve Nigerije Onwulirijeva pa sta se strinjala, da je vloga Afrike v globalnem svetu izjemnega pomena tako v gospodarskem kot varnostno-političnem smislu. Glede dvostranskega sodelovanja sta menila, da je med državama veliko neizkoriščenega potenciala na gospodarskem področju, vključno z obojestranskimi investicijami, so sporočili z ministrstva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
04. 09. 2012 14.06
\"Evropa potrebuje bolj odločne voditelje\" Evropa potrebuje voditelje, ki niso le vlačuge v rokah (Vatikanskih) Zionistov in bankirjev! Takšnih pa v politiki NI, v nobeni državi sveta!!!! Tudi v naši banana republike NE!!!
Skdesni
04. 09. 2012 10.18
Slovenija nobenih, najmanj pa teh barabinov.
vzhod
04. 09. 2012 08.08
mogoce bolj masonske;)
layers
03. 09. 2012 22.28
se pravi vse moramo prodati kitajcem............za doseganje nwo ciljev... upam da nas ne zelijo spremenit v nasilne demonstrante, da bodo lazje manipulirali.
Homesteader
03. 09. 2012 21.28
+1
JE PAC TAKO. Kitajska bere levite Merklovi. Merklova Evropskim bankirjem. Evropski bankirji pa vsakemu potratnezu, ki s praznim zepom pekla po financnih trgih.Turk bi krog lahko sklenil tako, da bi se obrnil direktno na Kitajsko in unovcil nekaj stare Idejne Enotnosti.Dokler pa tega ne more pa tudi Evro bankirjem ne bo pridigal.Sicer ne pridiga Evro bankirjem ampak le svojim volivcem.
Homesteader
03. 09. 2012 21.21
+1
A Turkovo blebetanje ste pa raje skrili. SRAMOTA!
luckysss
03. 09. 2012 18.07
+12
Uradna napoved NWO... in ovce še vedno meketajo o teoretikih zarote...res neverjetno...
aristotel
03. 09. 2012 16.41
+8
Povejte vesoljni Sloveniji resnico da boljših časov več ne bo... 'Opraviti moramo spremembe, če želimo, da bomo imeli prihodnost'(ne se hecat te reforme so in tak je njihov cilj da bomo postali sužnji-kapitala) za elite da bodo še bogatejše-ne vem če vam bo uspelo...to je dejstvo na žalost
Elias47
04. 09. 2012 07.53
+1
Poglejte malo po netu za Illuminatskimi Igralnimi kartami (Steve Jackson - Illuminati Playing Cards)... med njimi je tudi karta Sweeping Reforms; karta, ki jo "elita" ravnikar igra s temi reformami. Vse to nam lahko pove, da so ustvarili krizo tudi z namenom, da nam lahko vsiljujejo reforme, ki nam jemljejo pravice, svobodo in lastnino. Te reforme nikakor niso ideja naših vlad!!!.
ni_mi_vse_eno
03. 09. 2012 16.39
+8
Edina sprememba, ki bi prepričila nastalo situacijo je, da cel svet neha plačeavti obresti za denar, ki ga tiskajo privatne banke, kot so FED, ECB ...itd. Gospodarstvo se mora otresti paradigme o neskončni gospodarsti rasti in spoznati, da so naravni viri omejeni. Maksimalno dnevno produkcijo nafte smo presegli, sedaj se bojo bile vojne za zadnje zaloge lahko dostopne nafte na Zemlji. Irak, Libija sta odstopila od naftnega dolarja in plačala drago. Sedaj se je še Iran odločil, da preneha prodajat Kitajcem nafto v dolarjih, ZDA se boji za svoj položaj, ker je dolar tako močno zadolžen in obsojen na propad. V Iran samo preko destabilizirane Sirije.
Elias47
04. 09. 2012 08.13
Končo malo resnice... za kaj se v resnici gre v Siriji ... in kmalu v Iranu... poleg strateških pozicij proti Rusiji in Kitajski...
cupofmarja@email.si
03. 09. 2012 16.15
+1
na tak način prihodnosti ne bomo dočakali......
Bojan-F
03. 09. 2012 14.24
+4
Povprečen Kitajec potroši 49% energije povprečnega Slovenca oz. v LR Kitajski se na prebivalca potroši 49% energije v odnosu na R Slovenijo (oz. 46% v odnosu na EU). Če se omejimo samo na električno energijo je isto razmerje pri 38% (oz. glede na EU 44%). Če (močno pogojno) trdimo, da poraba energije na prebivalca kaže na kvaliteto življenja, se bo morala LR Kitajska še močno potruditi, da bo dosegla EU (in s tem se zajezil pritok kitajskih in vzhodno azijskih emigrantov nasploh). ... in LR Kitajska se močno trudi, če nam je všeč ali pa ne in nihče nima jajc ji reči da tega ne sme! Mislim, da je v tem trenutku neposredno najbolj ogrožena Rusija.
Bojan-F
03. 09. 2012 14.34
+5
Isto povedano na nekoliko drugačen način: - propadel je samoupravni in državni socializem - propadel je Friedman Miltona kapitalizem - pravkar propada vojna ekonomija Keynes M. Johna - ostaja samo še maoizem in njegova ideja boja svetovnih vasi (t.i. nerazvitega sveta) proti svetovnim mestom (t.i. razvitemu svetu) ... kar pa je čisto naraven pojav izenačevanja potenciala. V naslednjem koraku smo pri energijskih zakonih.
Tonček Balonček
03. 09. 2012 15.34
-1
Povprečni Eskim potročši 0, 00 odstotka energije za hlajenje v primerjavi s Slovencem. Ne bodi vendar smešen! Bili so časi, ko smo bili del države, ki ej imela nekaj vpliva na svet, bredvem pa ej delala posle po vseh kontinentih, proslave so bile le okrasek, danes pa je bisvo oblasti v proslavah, grožnjah in katastrofičnosti! A kdo čuti to razliko! Ni svobod av tem, da da imaš bone za bencin, čepravc greš lahko vsak etden tankat v Trbiž, ampak je bistvo v temn, da povprečna plača dosega manj kot 500 litrov bencina! In to je seveda nazadovanje, v tem je katastrofa, ne v osamosvojitvi, zavozili so ta projekt, kličejo spet tuje gospodarje, kot leta 41! Žalost, sramota! TA narod s svojimi šefi ne more živeti, Cerkev tabi vvatikan, saj so popolnoma izgubljeni, pa anj s eoblečejo še tako škrlatno ter rdeće, JAnša bo uredil, če pa ne, bodo prišli kar njegovi šegfi... Kakšna samozavest! ? Popolnoma je smešen v svoji nesposobnosti!
SilverBullet
03. 09. 2012 15.55
Bojan-F
03. 09. 2012 15.59
Mimogrede (iz sveta stricev iz ozadja in čuvarjev osamosvojitvenega zaklada): Baje je ravno sedaj pogreb kardinala Martini M. Karlota. Papež Benedikt XVI se ni upla priosotvovati slovesu od velikega kritika rimske kurije, ampak je poslal odposlanca kardinala Comastri Angela nadupravnika bazilike sv. Petra.
dule100
04. 09. 2012 09.49
Alpia
03. 09. 2012 14.07
-3
Rumena rasa najbolj destruktivna rasa kaj jih je. Ne vem kaj ti delajo, samo premog kurijo noč in dan. DANES KO SEM SE PELJAL S KOLESOM (oz. probal) NA VSAKIH 5m NEPREGLEDNI ROJI MUŠIC OB 13.30 URI. ODKAR POMNIM ČESA TAKŠNEGA ŠE NISEM VIDEL, VSE JE POSLEDICA SUŠE, PREMALO SNEGA, NI VEČ LETNIH ČASOV IN ŠE IN ŠE. PA VODE BO TUDI NEKOČ ZMANJKALO IN TO V SLOVENIJI. Odkar se Kitajska strmo vzpenja, so klimatske spremembe alarmantne, zadnjih 15 let.
porka.malorka
03. 09. 2012 14.03
+4
Pravzaprav nočmo nič od njih. Tudi njihovih proizvodov ne !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
03. 09. 2012 15.34
+1
I G N O R A N T
03. 09. 2012 14.02
+6
Hm na tem zemljevidu bi videti rusije in bljiznjega vzhoda.Mar se je svet skrcil?Je zemlja postala ravna?
Turgensis
03. 09. 2012 14.52
+2
se ti ne zdi, da rusija ni članica EU?? kot vidiš so prikazane samo 3 države, USA, Kitajska in bodoče USE!
byteME
03. 09. 2012 13.56
+2
kje je tu Kanada? Južna Amerika???
Follow me
03. 09. 2012 21.38
+1
przelmuding
03. 09. 2012 13.33
+3
Čim dlje od Kitajske, že zdaj se vidijo učinki Kitajske, ki uničuje svetovno gospodarstvo z prepoceni delovno silo.
EricFlat
03. 09. 2012 13.35
+8
Če bi delavce plačali tako kot treba, ne bi bili tako poceni delovna sila. Zdaj pa eni delajo zgolj za preživetje, da se lahko drugi frajerišijo z milijoni in se hvalijo z reševanjem Evrope. Najprej naj pri sebi porihtajo probleme, šele potem naj gobezdajo, da lahko rešujejo naše.
SilverBullet
03. 09. 2012 15.44
+3
Kitajci presneto dobro vedo, kaj delajo. Zdaj stiskajo svoje delavce, da lahko izvažajo smešno poceni produkte po celem svetu, ko bodo pa razsuli industrijo in firme po Evropi in ZDA, kar se že dogaja, in bo cel svet odvisen od njihovih izdelkov, bodo pa njihovi izdelki klinca po 2€, takrat jih bomo konkretno plačevali tako, kot vsakemu normalnemu produktu pritiče.
janez6bb
04. 09. 2012 08.32
+1
przelmudin ubog si, a so kitajci prisilili manadžerje naših firm da so tja dol preselil vse, zarad dobičkov:)
Hanzy23
03. 09. 2012 13.26
+6
Lahko si vtaknejo v saj veste kam ta NWO...
Hanzy23
03. 09. 2012 13.24
+7
Novem svetovnem redu?! *, a zdej bojo pa še propagiral to *...
porka.malorka
03. 09. 2012 14.05
+2
Turgensis
03. 09. 2012 14.54
+5
saj se vsi strinjamo, da je čas za nov sistem mar ne?? želite kapitalizem še naprej??
igor2408
03. 09. 2012 16.44
+2
heh ja fox samo pri njih nov svetovni red pomeni tisto iz dokumentarcev o teorijah zarot
Elias47
04. 09. 2012 08.25
+1
Ne si mislit, da je Nov Svetovni Red, ki ga gradijo nekaj dobrega; pa saj menda ja vidite v katero smer gredo stvari z reformami in vladnimi "varčevalnimi" ukrepi?!!! Nov Svetovni Red, ki ga gradijo je Genocidni Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red, ki zajema vsaj 98% globalni genocid (preko umetno ustvarjenih "pandemij", ki bodo kmalu prišle, in okuženimi cepivi "proti" tem pandemijam, ali pa s tretjo svetovno vojno), mikročipiranje preživelih (naša vlada to rada prodaja kot "digitalizacijo Evrope"), strpanje teh mikročipiranih ljudi v ograjena milijonska mesta ("superdome") in priključitev na superračunalnik (preko mikročipov). Ljudje v tem sistemu ne bodo imeli nobenih pravic in nobene svobode. "Elita" ima v tem sistemu tudi namen izvajati različne eksperimente na ljudeh, genske poizkuse, kibernetiziranje ljudi, ... da ne omenjam Ene Svetovne Religije, ki jo ima namen (Vatikanska) Zionistična "elita" uvesti... reinstitucija antične Babilonske religije obrednega žrtvovanja... ki se v resnici skriva za katoliškimi obredi... npr. "daritev maše"...
EricFlat
03. 09. 2012 13.18
+11
Mislim, da Evropa že preveč sodeluje z Azijo. Industrija se seli tja, delovna mesta pri nas pa se zato zapirajo in ljudje so brez dela. Kaj nam bo Mercedes, ki ga bomo lahko kupili za 10.000EUR, če brez službe ne bomo imeli niti eura? Na meje EU dati carino in zaščititi produkte izdelane v EU. Tako se bo industrija začela seliti nazaj in z njo tudi delovna mesta.
I G N O R A N T
03. 09. 2012 13.17
+3
Kitajci imajo plin in nafto?Z cem nam lahko oni pomagajo?
FC-Bayern
03. 09. 2012 13.34
+4
Oh imajo marsikaj več. Na kitajskem lahko v baru kupiš Laško za manj kot 1€. Torej naše pivo je pri nas dražje pri njih pa skoraj đabe.
I G N O R A N T
03. 09. 2012 14.01
+2