Slovenija

Ob odločbi za otroški dodatek ali državno štipendijo vloga za subvencijo prehrane ne bo potrebna

Ljubljana, 03. 06. 2014 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Staršem pred novim šolskim letom ne bo treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije malice in kosila, če bodo 1. septembra imeli veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Še vedno pa bo potrebna prijava na malico oziroma kosilo v šoli.

Kosilo
Kosilo FOTO: Thinkstock

S 1. septembrom se bo začela uporabljati novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki med drugim prinaša nov način izmenjave podatkov med ministrstvom za delo in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Novost je uvedena prav z namenom poenostavitve uveljavljanja subvencionirane prehrane.

Kako do subvencionirane prehrane brez veljavne odočne o otroškem dodatku ali štipendiji?

Šolar
Šolar FOTO: Thinkstock

Če družina na 1. september ne bo imela veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, na ministrstvu za delo svetujejo, da starši avgusta letos vložijo vlogo za otroški dodatek oziroma državno štipendijo. Šole bodo tudi v tem primeru upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred v odločbi na podlagi izmenjave podatkov in ustrezno znižale višino položnice za malico oziroma kosilo.

Če pa družina odločb nima in teh pravic ne želi uveljavljati oziroma do njih ni upravičena, želi pa uveljavljati subvencijo prehrane, mora avgusta vložiti posebno vlogo za subvencijo malice in subvencijo kosila.

Višina subvencije malice in kosila sicer ostaja enaka, kot je določena s trenutno zakonodajo. Novost pa je, da učencem, ki so nameščeni v rejniško družino, pripada pravica do brezplačnega kosila.

Po podatkih ministrstva ima v osnovnih šolah malico subvencionirano v povprečju okoli 80.000 učencev, v srednjih šolah pa 36.000 dijakov. Do brezplačnega kosila je v osnovnih šolah upravičenih 15.500 učencev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aghr
03. 06. 2014 19.44
+2
Če ne bo kakšnih resnih protestov, če se mladi ne bodo zavedali, kako se uničuje država pred njihovimi očmi, bo čez leta konec s štipendijami, subvencijami vseh vrst, šolnine bodo vse višje... Na proteste, država postaja deformirana zombi država, vsako leto bolj!