Slovenija

Ob dnevu spomina na mrtve bo spet gneča: Veste, kje boste parkirali? Kako bodo vozili avtobusi?

Ljubljana, 30. 10. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Število obiskovalcev pokopališč se že ves teden počasi povečuje, največjo gnečo pa je ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve pričakovati čez vikend. Da ne boste po nepotrebnem slabe volje, hitro preverite, kje boste lahko parkirali in kako bodo vozili avtobusi.

Ljubljanske žale ob prvem novembru - 2
Ljubljanske žale ob prvem novembru - 2 FOTO: Damjan Žibert

Tudi letos je ob dnevu spomina na mrtve v bližini pokopališč pričakovati gnečo, zato je dobro, da veste, kje boste lahko parkirali, kje bodo zapore ter kako bodo te dni prilagojeni trase in vozni redi avtobusov.

POKOPALIŠČE ŽALE

V okolici pokopališča Žale posebne prometne ureditve tudi tokrat ne bo, parkiranje na urejenih parkiriščih v okolici pokopališča bo tako v soboto, kot tudi v nedeljo brezplačno, mestni avtobusi pa bodo vozili po prilagojenem voznem redu.

Voznike prosijo, naj parkirajo le na za to urejenih površinah in naj upoštevajo prometno signalizacijo ter navodila redarjev. Ti bodo še posebej pozorni na tiste, ki bodo poskušali parkirati ob Tomačevski cesti.

Kje bo možno brezpačno parkiranje?

Lokacije brezplačnih parkirišč ob dnevu spomina na mrtve
Lokacije brezplačnih parkirišč ob dnevu spomina na mrtve FOTO:

P1pri cerkvi Sv. Križa
P2ob Pokopališki ulici pri Plečnikovih Žalah
P3pri Zavodu za rehabilitacijo
P4parkirišče ob Koželjevi ulici
P5nasproti upepeljevalnice
P6ob Kranjčevi ulici
P7Parkirna hiša ŠRC Stožice

Režim avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo v soboto, 31. oktobra, in v nedeljo, 1. novembra 2015 vozili po posebnih voznih redih, prilagojenih povečanemu obisku pokopališča na Žalah. Na linijah 2, 7 in 22 bo vozilo večje število avtobusov kot običajno. Liniji 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno pa bo uvedena linija 19, katera bo obratovala po trasi Barje – Tomačevo. Prav tako bodo vozili avtobusi linije 11B, 18, 21, 22 in 24, ki sicer ob nedeljah ne vozijo.  Vse ostale linije mestnih avtobusov bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za linije 1B, 3, 3G, 6B, 8, 19 in 27K bo veljal nedeljski vozni red.

Vse aktualne informacije o voznih redih avtobusov LPP lahko potniki spremljajo na spletni strani www.lpp.si.

V soboto, 31. oktobra in v nedeljo, 1. novembra 2015 Linija 12 bo delno spremenjena in bo obratovala mimo Žal v obeh smereh.
V soboto, 31. oktobra in v nedeljo, 1. novembra 2015 Linija 12 bo delno spremenjena in bo obratovala mimo Žal v obeh smereh. FOTO:

INTERVALI LINIJ, KI VOZIJO MIMO ŽAL

Shema linij
Shema linij FOTO:

DODATNE INFORMACIJE: Vstop in izstop na vseh vratih avtobusov

V soboto, 31. oktobra 2015 in nedeljo, 1. novembra 2015 bo zaradi boljše pretočnosti potnikov samo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop na vseh vratih v avtobusih LPP. Validacijo Urbane (plačilo prevoza) bodo potniki lahko izvedli neposredno pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih.

Na vseh linijah, ki vozijo mimo Žal (2, 7, 12, 19, 19B, 19I in 22) - bodo od 26. oktobra do 1. novembra 2015 vozili nizkopodni, zgibni avtobusi.

Ljubljanske žale ob prvem novembru - 14
Ljubljanske žale ob prvem novembru - 14 FOTO: Damjan Žibert

POKOPALIŠČA V MARIBORU

V okolici pokopališča Pobrežje in pokopališča Gorca v Malečniku bo spremenjen prometni režim.

1. Za ves promet bo zaprt del Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo in Šolsko ulico, dne 31. oktobra 2015 od 01.00 ure do dne 1. novembra 2015 do 23.00 ure;

2. Na delu Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov, bo uveden začasni enosmerni prometni režim - v smeri od Osojnikove ulice proti Ulici bratov Greifov, v soboto od 01.00 ure do nedelje do 23.00 ure;

3. Cesta Hrenca – Malečnik, ki vodi do pokopališča Gorca v Malečniku, bo v soboto od 6.00 do 21.00 urejena kot enosmerni promet od križišča v Hrenci proti križišču v Malečniku;

Žale ob Dnevu mrtvih - 6
Žale ob Dnevu mrtvih - 6 FOTO: Miro Majcen

4. Parkiranje osebnih vozil bo možno na:

· parkiriščih ob Osojnikovi ulici, Cvetlični ulici, Prečni ulici (pri OŠ Borci za severno mejo), Kosovelovi ulici (pri MČ Pobrežje) in parkirišču ob hitri cesti;

· površinah nad pokritim vkopom hitre ceste;

· delu ulice Borcev za severno mejo in zahodnem vozišču Ceste XIV. divizije med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov.

Urad za komunalo, promet in prostor ob tem poziva prebivalce Maribora, da za prevoz na in iz pokopališča uporabljajo javna prevozna sredstva, ki bodo v teh dneh vozila bolj pogosto in opravljala dodatne vožnje:

· S pričetkom ob 08.20 uri na relaciji Avtobusna postaja Mlinska, Partizanska, Trgovski center City, Glavni trg, Pobreška cesta, Osojnikova do pokopališča Pobrežje, na vsakih 20 min; Redna linija št.3 – Pobrežje – Brezje vozi po nedeljskem in prazničnem voznem redu.

· Dodatne vožnje bodo tudi na relaciji Avtobusna postaja Mlinska Partizanska, Trgovski center City, Glavni trg, Pobreška cesta, Čufarjeva (dom Danice Vogrinec), Veljka Vlahoviča, Brezje do pokopališča Dobrava s pričetkom ob 07:45 uri, na vsakih 30 min; Redna linija št.12 – HIMO-Pokopališče Dobrava vozi po nedeljskem in prazničnem voznem redu.

· Dodatne vožnje bodo tudi na relaciji Avtobusna postaja Mlinska, Gosposvetska rondo, pokopališče Dobrava, Gosposvetska rondo, Avtobusna postaja Mlinska v času od 9:00 z odhodom iz Avtobusne postaje Mlinska in zadnjim odhodom iz pokopališča Dobrava ob 17:45 uri.

Udeležence v prometu prosijo, da s previdno vožnjo in hojo zagotovijo varno in neovirano odvijanje prometa. "Pozivamo tudi obiskovalce pokopališč, da ne ustavljajo in parkirajo vozil na nedovoljenih mestih (zelenice, pločniki, kolesarske steze, uvozi na dvorišča…) ter, da upoštevajo navodila Policije in Medobčinskega redarstva, ki bodo prisotni na omenjenih lokacijah in okoliških cestah," še sporočajo z občine.

OPOZORILO: Se še spomnite lanskih kraj in vlomov?

Policija tudi letos opozarja na tatove in vlomilce, ki si v tem času manejo roke. Ker se morda prav zdaj pripravljajo za obisk vaše hiše ali stanovanja, se je pametno držitati naslednjih navodil policije.

Ob odhodu od doma ali na pokopališče zaklenite vhodna vrata in ključev ne puščajte na vidnih mestih. Precej verjetno je tudi, da vas v dneh pred prazniki na domu obišče lažni prodajalec nekih izdelkov, z vami vzpostavi stik, vstopi v stanovanje in si dobro ogleda vaše imetje. Če bo imel priliko, bo izkoristil vašo nepazljivost in že ob obisku ukradel denar ali kakšne dragocene predmete. Če takšne prilike ne bo dobil, bo pridno zbiral informacije in se tako pripravil na morebiten kasnejši vlom. "Zato neznancev ne spuščajte v hišo ali stanovanje in jim ne razkazujte svojega premoženja," pravijo policisti, ki v včasu prihajajočih praznikov opažajo povečano število tatvin in vlomov v hiše, stanovanja in poslovne prostore.

vlom v avto
vlom v avto FOTO: Thinkstock

Še bolj pogosti so vlomi v avtomobile, ki jih puščamo na parkiriščih ob pokopališčih. "Pomembno je, da ob obisku grobov v osebnih avtomobilih na vidnih mestih ne puščate torbic, denarnic ali drugih vrednejših predmetov. Vozila zaklepajte, da ne postanete tarča tatov in vlomilcev," pravijo.

Vse, ki se bodo odeli v črno in "na metlah poleteli" na prireditve ob noči čarovnic, ali se bodo udeležili kakšnih drugih večjih dogodkov ali pa zgolj množično obiskanih pokopališč, opozarjajo, naj pazijo na svoje torbice, denarnice in telefone.

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev, še pravijo policisti.

Kako ukrepati, če postanete žrtev?

Če kljub vsem ukrepom postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov; izgled, starost, smer odhoda oziroma vožnje, prevozno sredstvo (znamka in barva vozila, reg. št) in ostale podrobnosti.

Od hitrosti in vsebine prijave je v veliki meri odvisna tudi uspešnost prijetja storilca in posledično vračilo ukradenih predmetov. Zato dogodke takoj prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

V naslednjih dneh se v okolici pokopališč pričakuje tudi povečan promet. Zato svetujejo, da dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
30. 10. 2015 22.11
-3
Kdo bo položil venec na morišče Barbara rov.
.jest
31. 10. 2015 10.22
+1
srecnii
30. 10. 2015 22.03
+0
Že bil, uredil, prižgal svečo in v nedeljo me okol pokopališč ni...folk se hod sam kazat pa tisti avti...po forumih pa 24ur/dan stokajo kako ni niti za hrano.
truga
30. 10. 2015 14.03
+4
...ako ne zapremo meje,bomo naslednje leto vsi potrebovali svece...
catman
30. 10. 2015 11.16
+6
Kure, kaj mislite da v Šentilju ni pokopališča?
LOPOVEpredZID
30. 10. 2015 10.43
+4
Država naj bi uvedla davek na smrt. Se tud umret nebo več splačal.
Kapitol
30. 10. 2015 10.55
+3
Ja saj, na deževnico je že, morda še davek na pričesko, recimo poleg davka na nepremičnine še davek na % osončene parcele, pa še bi se našlo, bo lukec pogruntu, vse za njihovo dobro življenje na račun raje......
korintos23
30. 10. 2015 10.57
+0
horhinjo
30. 10. 2015 10.06
+4
spet bojo mele stare mame modno revijo
korintos23
30. 10. 2015 10.19
+1
LOPOVEpredZID
30. 10. 2015 10.41
+4
korinto...mladi bodo zapravljali v bufetih zapuščino.
Praškovarit
30. 10. 2015 10.43
+2
modna revija je kadar se gre k maši, je dost mrtvih živali navešenih na ljudi
horhinjo
30. 10. 2015 10.01
+3
men ni jasn zakaj nobeden ne hod med letom na grob
korintos23
30. 10. 2015 10.05
+2
korintos23
30. 10. 2015 10.05
-1
Reče se zakaj eni ne hodijo celo leto na grob! hahaha
TRUMPP
30. 10. 2015 09.58
+4
A onim otrokom v Celju še kaj piska, če nimajo plačanega toplega obroka. Samo vprašam,...pa to.
Kapitol
30. 10. 2015 10.20
+2
Ne vem, vem pa da piska po glavi veliko slovenskim volilcem.....dobro državo so navolili.........
catman
30. 10. 2015 09.57
+6
Za ene je res samo 1. november spomin na mrtve, je treba afne guncat, sicer jim pa dol visi, tako za pokojne kot za grob.
Kapitol
30. 10. 2015 09.49
+12
Predlagam aktivistom radia študent ,da najostreje protestirajo in takoj tožijo državo pri ESČP zaradi sodelovanja vojske pri razdeljevanju 5895 toplih obrokov, 850 kg kruha, 970 litrov čaja ter 130 litrov mleka, saj ni jasno ali imajo za to dovolj pooblastil, hkrati otrokom in odraslim ob pogledu na uniforme povzročajo nepotreben stres in s tem grobo kršijo njihove človekove pravice......
korintos23
30. 10. 2015 09.59
+2
In kaj misliš kdo tote študente podpira?
horhinjo
30. 10. 2015 10.03
-4
korintos23
30. 10. 2015 10.04
+6
Te, pa tote, pa takele, pa takšne? Mi Slovenci vse razmemo ti pa ne?!?
Kapitol
30. 10. 2015 10.12
+2
Pa baje da je zmanjkal tortic, nezaslišano....
korintos23
30. 10. 2015 10.20
+4
Avstrijce poglej kako jih pošlihtajo če niso pridni!
skrajnež
30. 10. 2015 09.28
+1
od hladnika do britofa se komot peš pride
Kapitol
30. 10. 2015 09.59
+1
če hodiš preveč v hladilnik si še prej na britofu......
skrajnež
30. 10. 2015 10.47
+3
malimoz2012
30. 10. 2015 09.21
+3
news before news poglejte
narodnoosvobodilnO
30. 10. 2015 08.42
+7
bodo policisti, vojaki pa gasilci imeli tudi priložnost svečo prižgat? za pripaljene prostovoljce je itak vseeno
rambek
30. 10. 2015 08.26
+1
Ni panike....
upornik22
30. 10. 2015 08.25
+6
jst od babice nism nč popdeodval hodimpa vsak dan na grob..........tisti k pa so dobili hodijo samo 1 novembra in nosijo cele breme na grob se dokazat češ lej kako skrb za grob.....žlahta strgana plahta
horhinjo
30. 10. 2015 10.04
+3
noben ne hod vsak dan na grob in ne nakladaj k sem te vidu
lean_thebest
30. 10. 2015 08.14
+4
uau uspelo vam je za cela 3 pokopališča
the kop
30. 10. 2015 07.54
+12
večina jih gre tja na čveke pa da se smejijo kot medvedi!
Maady
30. 10. 2015 07.43
+5
Kaj pa žare doma, raztros ...in nove oblike spomina na mrtve, predvsem pa je potrebno uzakonit tudi možnost imeti tisti pisker pepela ( z " epiteto " do mrtvih ) tudi doma v dnevni sobi..Ne pa da za prevoz ene sklede moraš naročit pogrebno društvo in plačat visok znesek ..( visoki stroški prevoza pepela ) nimajo nič z epiteto do mrtvih..
flojdi
30. 10. 2015 18.27
+1
. v avstraliji, slučajno vem, si lahko imel žaro lepo doma. in jo raztrosil , ali ne, po želji. / jest že ene tri desetletja ne hodim na pokopališča. ker so vsi umrli mi le v mojem spominu še ; še vedno. želim si Raztrositev mene v nek izvir neke reke ; ampak Vem, da bi to moje otročke Zelo Drago stalo..- ker pač Eni Hočejo Zaslužit
Maček2
30. 10. 2015 07.35
+4
Jaz grem danes tako kot vsako leto.Nikoli ne grem na 1 november v gužvo pa tudi hodim čez celo leto na grobove in mi 1 november toliko ne pomeni.Gledam tudi na to ,da ne kupujem sveč imam samo eno na baterije.Jih bo pa kljub temu spet preveč saj se drugi težko odpovedo temu in za vsako osebo bodo kupili eno in spet bo grob poln sveč.Se pa tudi ve kdo bo pol pospravljal.
BrainDance
30. 10. 2015 07.29
+12
Smotan folk...a ni vsak obisk britofa izkaz spoštovanja? 1.nov je samo služenje...