Slovenija

'Kar je bilo pod preprogo, zdaj ni več'

Ljubljana, 08. 05. 2011 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Marsikaj, kar je bilo v dobrih časih mogoče pomesti pod preprogo, je naplavilo na površje in ne gre drugače, kot da se čim prej soočimo z nujnimi in korenitimi strukturnimi spremembami, tako doma kot širše v Evropi," poudarja Potočnik.

Predsednik Danilo Türk je na slovesnosti ob dnevu Evrope poudaril, da se pretežni del srednjeevropskih novih članic Evropske unije – tudi Slovenija – ponaša z dobrimi temeljnimi kazalci finančne stabilnosti. Zaskrbljenost je usmerjena v druge dele Evrope, v Sloveniji pa moramo posebej paziti, da "zaradi pomanjkanja pravočasnih in premišljenih ukrepov ne bi prišlo do nenadnih sprememb, ki bi hitro poslabšale naš javnofinančni položaj."

Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.
Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: POP TV

V srednje- in vzhodnoevropskih državah se soočamo z resnimi problemi tranzicijskega obdobja – grabežljivostjo, tajkunstvom in zlasti korupcijo. Pravosodje in pravni sistemi so prešibki za učinkovito premagovanje korupcije, zato Türk meni, da moramo v moč pravosodja in organov nadzora ter pregona vlagati več.

Dodaja, da ne smemo dovoljevati "ciničnega omalovaževanja pravosodja", za krepitev vladavine prava, avtoriteto pravosodja in pravne države pa moramo storiti vse. "Samo tako lahko računamo na trajno gospodarsko uspešnost in družbeno kohezivnost, za uresničitev teh prednostnih in strateških nalog nadaljnje evropske poti držav med Baltikom in Jadranskim morjem pa se je vredno potruditi," je dejal.

EU dan Evrope praznuje od leta 1986 v spomin na deklaracijo, ki jo je 9. maja 1950 predstavil tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman. V njej se je zavzel za oblikovanje organizacije nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. 9. maj pa je v spomin na osvoboditev mesta 9. maja 1945 tudi praznik Ljubljane.

Zato bo po njegovem mnenju treba izboljšati usklajevanje ekonomskih in finančnih politik. Države članice so dolžne zagotoviti javnofinančno stabilnost, Evropska unija pa mora okrepiti svoj prispevek za obnovo in krepitev gospodarske rasti. Samo finančna stabilnost in gospodarska rast skupaj lahko zagotovita "blaginjo ljudi, evropskim integracijam pa nadaljnji uspeh," meni Türk.

Ob tem je še poudaril, da je odločno vodenje Evropske unije odvisno od kakovosti vodenja njenih držav članic. "Proces evropske integracije se je začel in napredoval takrat, ko so ga vodili odločni in vizionarski državniki. Take potrebujemo tudi danes, potrebujemo pa še dobro razumevanje globalnega sveta in dobro opredelitev strategij na globalni ravni," je povedal.

Türk še ocenjuje, da bo Evropska unija morala z bolj izdelanimi instrumenti poskrbeti za ustrezno vlogo na globalni ravni, predvsem pa veliko bolj jasno določiti svoje strateške prioritete, poiskati resnične strateške partnerje in čim bolje razumeti strateške konkurente. "Prostore za uveljavljanje svojih kakovosti bo morala razvijati hitreje in bolj ambiciozno. Oblikovanje enotnega raziskovalnega in intelektualnega prostora, krepitev znanstvenih potencialov inovacij in novih tehnologij bo moralo potekati hitreje. Priprava takšnih mehanizmov, ki naj pomagajo to zagotoviti, bo eden glavnih preizkusov institucij Evropske unije v prihodnje."

Proslava ob dnevu Evrope
Proslava ob dnevu Evrope FOTO: POP TV

'Marsikaj, kar je bilo pod preprogo, je zdaj na površju'

Zbrane na slovesnosti je uvodoma pozdravil ljubljanski župan Zoran Jankovič, nagovoril pa jih je tudi evropski komisar Janez Potočnik. Slednji se je prav tako navezal tudi na finančno in gospodarsko krizo. Ob tem je poudaril, da je marsikaj, kar je bilo v dobrih časih mogoče pomesti pod preprogo, "naplavilo na površje in ne gre drugače, kot da se čim prej soočimo z nujnimi in korenitimi strukturnimi spremembami, tako doma kot širše v Evropi."

Potočnik je prepričan, da je prava pot za to sistematično oblikovanje "solidarne družbe, ki bo cenila in spodbujala razvoj znanja, gradila na nizko-ogljični prihodnosti in odgovorno ravnala z danimi naravnimi viri." Po njegovem mnenju se je za krepitev Evropske unije vredno truditi še naprej. Slednja "se je gradila in se še gradi postopno in preudarno, a potrebujemo močno in enotno Unijo. Takšno, ki bo po meri vseh članic in bo sposobna odločilno prispevati k iskanju odgovorov na številne skupne izzive – tako evropske kot tudi globalne," je dejal Potočnik.

Tako v Sloveniji kot drugod v EU se sicer že nekaj dni vrstijo prireditve ob 9. maju, dnevu Evrope. Tradicionalno slovesnost z naslovom "Evropa Ljubljani – Ljubljana Evropi" na predvečer praznika sta pripravila predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Mestna občina Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
09. 05. 2011 13.26
Saj je težko tem rdečim tičem pridigati o evropi, ko pa so v sebi tako razdvojeni, saj je njihov ideal juga, njeni revolucionarji in socializem.
comment123
09. 05. 2011 09.38
Se soočamo z resnimi problemi tranzicijskega obdobja – grabežljivostjo, tajkunstvom in zlasti korupcijo. Pravosodje in pravni sistemi so prešibki za učinkovito premagovanje korupcije, zato Türk meni, da moramo v moč pravosodja in organov nadzora ter pregona vlagati več. Da, v največji meri nas je to potlačilo v poden......
veselidan
09. 05. 2011 09.26
Jankovic predava o Evropi ! ha ha ha .. Mislim, da so hoteli povedati, da sedaj se lahko tudi javno, vsem na ocem krade, samo pravi opciji moras pripadati..
Tonček Balonček
09. 05. 2011 09.04
Lapsus pač! Cankar je pač lepo povedal, da če smo lSlovenci hlapci, mora biti oblast močna in in čim bolj so hlapci tem močnejša mora biti. Ljudje imajo v podzavesti radi komando, "red", trdo roko! Potem mislijo, da jim bo dobro in bo pravično. Kam so pripeljale diktature raznih Hitlerjev, Mussolinijev, komunistov itd. vemo, ampak ljudi to ne izuči. No, drama se konča tipično pos lovensko, Jerman s eje hotel ustreliti, potem pa je zaslišal glas matere in še ene ženske, se ne spomnim več, patetično pač.
Peter Kralj 1
09. 05. 2011 08.59
Z dobrimi temeljnimi kazalci finančne stabilnosti se lahko pohvalimo le zato, ker ne moremo sami tiskati denarja po mili volji. Za to se lahko zahvalimo samo tistim, ki so nas bili sposobni vevropo tudi pripeljati. Sedanja struktura ni sposobna nič. Lahko je govoriti s 6 ali več tisoč € plače!
ognjenorezilo
09. 05. 2011 08.56
pa kdo je ta potočnik ?? a ni on iz belgije?družba z ljubljanskim balkancem pa vse pove...
karabas
09. 05. 2011 08.48
Tonček Balonček imaš prav, vendar ne glede na zvrst, vsebina sovpada z mojim razmišljanjem. PS.:Morda sem si pa podzavestno želel "potegniti" dramo v roman, da bi najem tujih najemniških plačancev izpadel bolj romantično! Malce razumi, kar vem da boš, lahko pa še vsebinsko pokomentiraš to aluzijo na rešitev slovenskega političnega vprašanja!!??
Tonček Balonček
09. 05. 2011 08.31
karabas, Hlapci so Cankarjeva drama in ne roman! Kot zanimivost naj povem, da jo je Cankar sicer objavil elta 1910, uprizorjena je bila lahko pa šele po tazpadu Avstrije, najprej v Trstu, potem pa še v Zagrebu in Ljubljani (1919).
karabas
09. 05. 2011 08.04
Dame in Gospodje, spoštovani gostje, bralke in bralci tega foruma: dovolite, da se malce pohecam, verjemite da z mojim globokim prepričanjem da mora iti zgolj za razvedrilo, ali pač????? Diši po skupinskem "jokanju" zaključka Cankarjevih "Hlapcev", katerih pa nikoli ni napisal, bi pa jih, če bi zaključeval roman danes! NI KAJ! Ukinimo volitve in priredimo mednarodni razpis oz.natečaj za izbiro "vlade na ključ"! Tako bomo dobili končno NORMALNO vlado / naših "fac" smo itak siti, pa vsi so ISTI /, torej preostane izbor najemniških profesionalnih plačancev iz tujine, ki znajo resno vladati!! Pljunimo resnici v oči: " IŠČE SE GOSPODAR!" Preklemansko dober tale roman, Cankarjevi HLAPCI! Aktualen danes, bolj kot kdaj prej!!!!!!!!!
MOSSAD001
09. 05. 2011 07.58
Levaki so pod plahto kar FALCONA porinili,levaki imajo talent !!
resslovenka
09. 05. 2011 07.46
Hja in po bitki biti general, je malo pozno. Preventive ni bilo, zato je kurativa zelo boleča. In kaj imamo mi s tem, ki smo delali pošteno?
karabas
09. 05. 2011 07.25
Generacija56 Ti si totalitarist! Slabo si prebral rezultate kviza! Ne vem kako si odgovarjal, v vsakem primeru imaš prav, če pa te je zapustila realna logika in meniš da navijam za JJ, pomeni to DA SI SAM Z REZULTATI KVIZA PRIŠEL DO ZAKLJUČKA DA JE POTREBNO NAVIJAT ZA JJ, in za to ne obsojaj mene! Kot je že povedano, vsak zdrav IQ se bo odločil po svoje, tudi ti! Ne izsiljuj, bodi toleranten in se prepusti glasu ljudstva! PS.: Zelo težko verjamem, da bi ti test na poligrafu pokazal, da verjameš, da se bodo tajkuni iz foruma21 zalagali za bistveno boljše plače delavcev, še težje pa verjamem, da boš šel skozi, če boš pritrdil, da Ljubljanskemu "šerifu" verjameš, da se bori in se tudi bo boril za socialno prvičnost delavcev! Tako pač razmišljam sam, na kvizu sta pa oba odgovora, kakor seveda za koga, pravilna!! / kaj si kdo misli in za kaj jih ima o tistih, ki verjamejo o razprte denarnice plač foruma21, ki bo delavcem pripeljal blagostanje, kljub kruti izkušnji dosedanjega totalnega kemičnega čiščenja njihovih že itak obubožanih denarnic! Če pa v to res verjameš, ni nič narobe, na naslednjih volitvah boš pač v skladu z izidi KVIZA obkrožil svojega izbranca! /takšna je tudi nagrada/! Zmagala oz. večino glasov pa bo pobrala pač večina! Spoštuj in verjemi v vseobči razum, kajti ta bo zagotovo zmagal, pa ti hotel to ali ne! POČAKAJMO PAČ NA IZIDE, KVIZ DELUJE V VSAKEM PRIMERU!!
Generacija56
09. 05. 2011 06.58
karabas Rezultat tvojega kviza razkriva tvoj IQ. Je na nivoju Jansevih podpornikov. Kje je ta IQ, nam je tudi ze znano. Torej tudi to ni resitev, od nesposobnih k lopovom? Sem pa hotel dodati nekaj drugega. Smeti pod preprogo ne gre vec pometati, ker so ukradli preprogo.
scipio
09. 05. 2011 06.56
ko govorimo o Evropi, je vsak DVESTOTI prebivalec Slovenec. po tistem kar imamo v žepu, smo blago podpovprečni. in to ni dobro. tudi če smo v povprečju dvakrat pametnejši od drugih (pa sem prepričan, da NISMO), smo še vedno eden na sto in temu primeren je naš vpliv. in tudi to ni dobro. zato lahko za zalivanje svojega ega zaključimo: SLOVENIJA LAHKO PREŽIVI BREZ EVROPE, EVROPA PA BREZ SLOVENIJE NE MORE! in gremo na pivo in na svoje. v ex-jugi je bil vsak skoraj vsak deseti prebivalec slovenec, je pa delal za štiri (4) druge, da je potem lahko hodil v Celovec v KGM po kavo Alvorada. in vsi so nas zaradi tega obrajtali in dobro sprejemali. le zakaj smo šli ven? vračajo se časi, ko bomo to spet lahko počeli, glede na stanje pameti. prej pa še vrnimo EURO in odidimo ven iz te evrope, uvedimo carine na vso uvoženo robo pa bomo spet popek sveta, kar si tudi edino zaslužimo, ker tako dobrih kot smo mi, ni pod soncem. razen mogoče kakšne kube.
karabas
09. 05. 2011 01.58
Spostovane bralke in cenjeni bralci teh komentarjev, čas je za kviz "TRENUTEK RESNICE"! Vprašanja, odgovor DA ali NE! 1.Ste popolnoma zagotovo prepričani, da to kar je govoril predsednik Turk, izraža njegova globoka osebna prepričanja? 2.Ste popolnoma zagotovo prepričani, da to kar je govoril Zoki, izraža njegova globoka osebna prepričanja? 3.Dobivate morda občutek, da sta se nam oba ta govorca globoko smejala, ko sta zaključila govore, normalno v zaodrju? 4.Ali ima Ljubljanski "šerif" Zoki ljublansko poslušalstvo za "rajo", ki lahko nasede vsakemu njegovemu spoliranemu in leporečnemu nagovoru? 5.Se vam zdi mogoče, da je smetana tajkunov pri forumu21, s katerimi se veselo umetno kadar je le možno smehlja tudi Zoki, sila, ki bo izborila pravičnejšo prihodnost, predvsem zares dobre plače delavcev, ki delajo v njihovih podjetjih? 6.Ste imeli kdaj občutek, da vsi miljonarji iz foruma21 tako lepo nagovarjajo delavski razred ki ga imajo pod nadzorom zgolj zato, ker se ga bojijo, da jih bo enkrat organizirano spregledal in morebiti v kakih demonstracijah celo napadel? 7.Ali se tudi Vam zdi, da je vsa ta tajkunska združba v povezavi s politiko (jasno da z rdečo, ker je ta vladala 80% tranzicije ) ves ta čas skrbela zgolj za to, da izprazni vaše žepe, Vi delate za njo, pa še veseli morate biti, da Vam je to omogočeno? 8.Se tudi Vam zdi, da vsak povprečni volilec, ki da glas tej rdeče-parketarsko kaviar masseratti-porsche samozvani avantgardi delavskega razreda v upanju na boljše plače in izboljšanje delavskih pravic pravzaprav ponižuje svoj um? 9.Ali menite, da nas bodo nekakšni novi obrazi, ki bodo prišli od ne vem kod ( sosedov mesar, zgovoren pijanček ob šanku ali pa kar novi obraz slučajno-mimoidočega) zares sposoben in vešč izpeljati iz hudo resne zagate, v katero so nas pripeljali zdajšnji oblastniki? 10.Se Vam zdi ideja o drugi republiki in rezultatu 50 glede na trenutno stanje zares tako nemogoča in slaba rešitev, čeprav stojijo za njo ljudje, ki niti pod razno niso v tajkunskem forumu21 ali se pretvarjajo kot predstavniki interesov avantgarde delavskega razreda, natančneje opisane pod vprašanjem št.:8? REZULTATI KVIZA: Vsi Vaši odgovori so pravilni, kajti tudi podpovprečni IQ tukaj ne more odpovedati in zgrešiti! NAGRADA: V skladu z izidi kviza oddajte svoj glas na prvih naslednjih volitvah in se obvezno tik predno boste obkrožili izbranca vprašajte, če je Vaša odločitev v skladu z izidi kviza, ki ste jih tu dosegli! ČESTITAM in HVALA ZA SODELOVANJE!
janiiijaniii
09. 05. 2011 01.57
kdo je Potočnik ?! aja vsi, in res VSI na referendum in obkrožit Proti Proti Proti !!
Aljosa Skrabelj
09. 05. 2011 01.37
@nightfly Naši na oblast? Ti niti približno ne dojemaš kaj govorim. Toliko o ovcah. Če bi ti vsaj osnovna logika delovala, bi dojel, da ne govorim o: levih, desnih SDS, LDS etc in ostalem kupu komposta.... ampak preprosto o tem, da se nezadovoljstvo ljudi pokaže direktno. Namesto z blebetanjem po forumih, straneh, barih ... Prenehajte hodit na volišče. Nehajte hodit na referendume... Ne mi rečt, da veš koga izbrat, da bo kaj naredil. Efektivno. Če ne veš za nikogar ... potem ne volit. Izbira med kugo in kolero zame ni nobena izbira. Raje ima prehlad. LP
karabas
09. 05. 2011 00.51
nightfly zelo razpršene misli še dodatno drobiš! Pa meglo ustvarjaš okrog popolnoma jasne stvari! O veliki proslavi pravičnosti in dobrih idej z markantnimi nastopajočimi govorimo tu! Predvsem o zalaganju govorcev za pravičnost in vseobčo blaginjo, ki nam skorajda sledi, samo če bomo sledili njihovim vzvišenim nagovorom!! Ne se izogibat in skrivat za vatikanom, v tem smislu bi lahko malo meglil tudi z islamom ali vojnami v afriki, podnebnimi spremembami ali celo paradami ponosa, ki pa z nastopajočimi, ki predstavljajo smetano visokotlačnih sesalcev naših skromnih prihrankov nimajo nobene zveze! Povej raje, kako se ti zdi prepričljiv Zoki, ki nas skuša prepričati, kako se bo boril in se že itak bori za socialno pravičnost in dobrobit delavcev! So njegova mešetarjenja z zemljišči in MEGA zadolževanje proračuna po formulah nebrzdanega in hibridnega kapitalizma res tako sozvočna z interesi socialne blaginje delavskega razreda! Se ti ne zdi, da če bi temu bilo tako, bi si njegovo početje zaslužilo najmanj dve nobelovi nagradi za ekonomijo hkrati! Odgovor na zgornje vprašanje se skriva v tvoji denarnici in dokaj skromnim številom nizko vrednih bankovcev, za razliko od potovalk, nabasanih da pokajo po šivih, skritih po sefih na različnih koncih sveta, za katere pa še nihče nikoli ni slišal, kar pa ne pomeni da tudi res ne obstajajo! Pa tole pokrivanje s partizanstvom za današnja finančno sprevržena početja predstavlja nedoumljivo in neokusno perverzijo zlorabe neke zares hude vojne, vse v službi mega-tolstenja na račun drugih! O tem teatru absurda, ki so nam ga plasirali danes govorimo v tem članku!!!
Aljosa Skrabelj
09. 05. 2011 00.25
Premetavanje komposta. Dogajalo se bo tako dolgo dokler bodo ljudje dejansko hodili to poslušat. Zanimiv izhod bi bil: prazne klopi ... Dokler pa ovce sedijo in poslušajo ... you get the point. LP
nefretete
08. 05. 2011 23.59
nightfly 08.05.2011, 23:55 0 nelie08.05.2011, 23:16 Lep pozdrav , sem se preselil sem , da te vprasam , kateri je bil tisti brihtnez , ki je rekel , da bi bilo bolje ,ce bi ostali v Avstriji - ce sem prav razumel ? LP Dober večer. Hajdi je takele odjodlala.