Slovenija

Najvišjo temperaturo, 39 stopinj Celzija, izmerili v Podnanosu, pričakujemo lahko rušenje rekordnih 40,8 stopinj Celzija

Ljubljana, 01. 08. 2017 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.G./ Ma.M.
Komentarji
222

Vročina se bo še stopnjevala. Pri nas so največ stopinj izmerili v Podnanosu, kar 39, v Osilnici in Novi Gorici pa 37 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh bo temperatura verjetno presegla vročinski rekord, ki so ga leta 2013 izmerili na letališču Cerklje ob Krki, ki je znašal 40,8 stopinje Celzija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Številni k zdravniku zaradi vročine
    02:46
    Iz 24UR: Številni k zdravniku zaradi vročine
  • Iz 24UR: Suša v Pomurju
    02:29
    Iz 24UR: Suša v Pomurju
  • Iz 24UR: Bo v prihodnjih dneh padel vročinski rekord?
    03:24
    Iz 24UR: Bo v prihodnjih dneh padel vročinski rekord?

V skladu z napovedmi termometri že kažejo višje temperature. V ponedeljek dopoldne so okoli 30 stopinj namerili v Kopru, Novi Gorici, Ajdovščini, Hrastniku in Velenju. Sredi dneva so ponekod temperature že presegle 35 stopinj Celzija. Rekordnih 39 stopinj Celzija so namerili v Podnanosu, 37 stopinj pa v Osilnici in Novi Gorici. V  prihodnjih nekaj dneh napovedujejo, da se bo temperatura še višala in lahko preseže rekordnih 40,8 stopinje Celzija, ki so jih leta 2013 namerili na letališču Cerklje ob Krki.

Tudi noči so in bodo še bolj tople zato bo tudi odpiranje oken odveč. V Ljubljani in Mariboru so sinoči že zabeležili tropsko noč, kar pomeni, da se temperature niso spustile pod 20 stopinj Celzija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Najtemnejše obarvani del predstavlja območje s temperaturami okoli 40 stopinj Celzija.
Najtemnejše obarvani del predstavlja območje s temperaturami okoli 40 stopinj Celzija. FOTO: ARSO

Opozorilo pred požari

Ob tem je Uprava RS za zaščito in reševanje izdala opozorilo pred veliko verjetnostjo za nastanek in širjenje požarov v naravi. Največja verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je trenutno na Krasu in v Koprskem primorju, kjer je v prejšnjem tednu padlo najmanj dežja. Zaradi vročinskega vala pa se bo v naslednjih dneh povsod po državi verjetnost nastanka in širjenja požarov v naravnem okolju še dodatno povečevala, pravijo. Svetujejo veliko previdnost.

Da v naravnem okolju ne bi zagorelo, upoštevajte naslednje:

- pri kurjenju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,

- ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,

- prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,

- prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

V torek še oranžno opozorilo, v sredo že rdeče

Vremensko opozorilo pravi, da bo toplotna obremenitev velika. Za torek je bilo izdano oranžno opozorilo. To pomeni, da visoke temperature že vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. “Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite,” pravijo pristojni.

Najbolje v hribe, v gozd ali ob vodo

Kljub šibkemu severovzhodniku bo v sredo še bolj vroče, s stopinjami tudi preko 38 stopinj Celzija. Za osrednji in jugovzhodni del države je izdano rdeče opozorilo. Pristojni svetujejo, da se umaknemo v višje lege, gozd, morda ob vodne površine. Domačim živalim moramo zagotoviti zadostno količino sveže vode in tudi senco. Na soncu parkirana vozila moramo pred začetkom vožnje dobro prezračiti.

V sredo bo najbolj vroče v osrednjem in jugovzhodnem delu države.
V sredo bo najbolj vroče v osrednjem in jugovzhodnem delu države. FOTO: ARSO

Takšno vreme se bo nadaljevalo vse do konca tedna, postopen padec temperatur lahko pričakujemo šele ob začetku naslednjega tedna. Čez vzhod Španije pa se nad osrednjo Evropo približuje tudi val saharskega peska, ki ga bomo občutili tudi pri nas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UKC Ljubljana: Zaenkrat še ni pretiranega navala

Hugon Možina, vodja Interne klinike UKC Ljubljana, je dejal, da so letos zaradi neposredne izpostavitve vročini pregledali le malo bolnikov. Največkrat se ljudje pregrejejo zaradi športnih dejavnosti ali dela v vročini. Večino takih pacientov obravnavajo že na terenu ali v okviru službe Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Damjan Žibert

Po njegovih besedah je nekoliko večje število kroničnih bolnikov, pri katerih se kot vzrok poslabšanja v ozadju lahko skrivajo taki vremenski vplivi, kot so v vročem poletju. Med vzroki so običajno slabo hlajeni prostori, starejši ljudje pa pogosto preslabo skrbijo za dovoljšnjo preskrbo s pijačo, ki bo nadomestila tudi izločene elektrolite. "Pozorni moramo biti tudi, da dovolj pijemo. Še posebej starejši, ki ne čutijo prave žeje. Znak, da premalo pijemo, je tudi urin – temen urin, količina urina, pogostost uriniranja, … V primeru, da se nam vrti, zniža krvni tlak, moramo zaužiti dovolj tekočine. Če pa se že pojavi zmedenost, vroča koža brez potenja, pa je znak, da je takega človeka treba takoj ohladiti z vodo in ga prepeljati k zdravniku," opozarja.

Na poslabšanje zdravstvenega stanja lahko vpliva  tudi prekomeren učinek zdravil, v kombinaciji s prekomerno toplim okoljem in premajhnim vnosom tekočine.

Pristojni svetujejo, da se umaknemo v višje lege, gozd, morda ob vodne površine.
Pristojni svetujejo, da se umaknemo v višje lege, gozd, morda ob vodne površine. FOTO: iStock

Nasveti NIJZ za ravnanje ob hudi vročini

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo.

Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 16. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Posebno pozornost je treba nameniti najbolj občutljivim ljudem, to so starejši in otroci. Ogroženi so tudi bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, mobilnost in sposobnost presojanja. Mednje sodijo bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni.

Bodimo pozorni na kakovost hrane, ki jo uživamo. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujemo v hladilniku. Pozorni bodimo predvsem na meso, hitro pokvarljive mesne izdelke in živila, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro operemo.

Na NIJZ svarijo pred tem, da bi človeka ali žival pustili v zaprtem parkiranem avtomobilu. Malo odprto okno ali prejšnje ohlajevanje avtomobila s klimo namreč ne prepreči segrevanja avtomobila, opominjajo.

Najpogostejše težave, ki jih imajo ljudje ob daljših obdobjih vročine, so kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica in vročinska kap, navajajo na inštitutu.

Ob tem na NIJZ priporočajo, da v primeru, ko bi bila oseba prizadeta zaradi pregretja, pomagamo tako, da jo umaknemo na hladno, na primer v senco ali hladen prostor. "V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč in obolelega ves čas hladimo," priporočajo na NIJZ, ljudem pa svetujejo tudi, naj se ljudje z zdravnikom posvetujejo o neobičajnih težavah, ki ne minejo ali se večajo.

Vrtove zalivajte zgodaj zjutraj, rastline je dobro zasenčiti

V visoki vročini so pod velikim stresom tudi rastline na vrtovih. Kristina Ugrinović s Kmetijskega inštituta Slovenije je poudarila, da je najbolje vrtove zalivati zgodaj zjutraj in temeljito, če imamo možnost, lahko vrtnine tudi zasenčimo. Zalivamo lahko tudi po rastlinah, da se nekoliko ohladijo.

Vrt moramo zalivati čimbolj zgodaj zjutraj, rastline je dobro osenčiti.
Vrt moramo zalivati čimbolj zgodaj zjutraj, rastline je dobro osenčiti. FOTO: Thinkstock

Če imamo možnost, je dobro vrtnine v vročinskem valu zasenčiti z mrežo, predvsem pa jih moramo zalivati čimbolj zgodaj zjutraj, saj jih lahko zažgemo, če zalivamo prepozno.

Mrežo naj lastniki vrtov položijo predvsem čez rastlinjake, saj bo tam te dni temperatura izjemno visoka, a po koncu vročinskega vala je treba mreže odstraniti.

Ugrinovićeva svetuje, da zalivamo zelo zgodaj zjutraj, ko so rastline ohlajene. "Načeloma je bolje dobro zaliti vsake dva dni kot pa vsak dan po malem. S tem bomo zemljo prepojili z vodo v globlje plasti."

Najbolj je na udaru fižol

Ob visoki vročini je najbolj na udaru fižol, ki bo te dni odmetaval cvetove, hitro je vroče tudi solatam ter kapusnicam kot so zelje, cvetača in brokoli. V temperaturah blizu 40 stopinj Celzija bodo trpele tudi plodovke, ki imajo sicer rade blizu 30 stopinj Celzija.

Plevel vrtninam predstavlja konkurenco za vodo v zemlji, zato je dobro opleti vrt, a naj bo to pozno zvečer ali zgodaj zjutraj.

Z vrtov naj bi tudi že pospravili zgodnje sorte krompirja, saj jim sicer "zakuha", gomolji pa se začnejo v zemlji pariti. Poznejše sorte pa morajo še dokončati rast.

Ugrinovićeva ugotavlja, da vročinski valovi ne prinašajo več bolezni, saj se te najraje razvijajo in širijo v vlažnem vremenu, so pa lahko problematični škodljivci. Trenutno so najbolj na udaru pršice in tripsi, ki jih je letos že tako veliko. Največ jih je opaziti na kumarah, čebuli in fižolu. Tem škodljivcem ustrezajo visoke temperature, jim pa ne paše vlaga, zato je dobro rastline zalivati tudi po listih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Optimisty
02. 08. 2017 08.29
pozabili ste napisati da treba na sihtu bolj pocas delat ker je tok vroce😂
lipov list
02. 08. 2017 06.29
+1
tok vroče da že kamele vidm mimo bajte.
Diškor
01. 08. 2017 22.38
-5
Vsi pišejo o vročini, kot problemu, problem ni dnevna vročina ampak vroče noči in jutra + 20 ali več, kupte si močne ventilatorje, v Obi imajo 100W, so zakon, te kar odnese.
26277
01. 08. 2017 22.42
+9
Kupi 10000W ...da te odnese do Kamčatke.lp
eggnog
01. 08. 2017 22.13
-2
Kupi klimo in ne jamraj =))) dela čudeže....
Principat
01. 08. 2017 22.59
+3
srecnii
01. 08. 2017 21.34
+13
Mi smo danes ob 2 začel pospravljat seno, mene je tok zalival, kot da bi pod tušem stal. Čist sem fertik.
slovenija981
01. 08. 2017 21.28
+1
Res je vročina........hvala bogu je nam uspelo prepovedati psa v bloku, ker smo vsi nekoliko kulturni in upoštevamo želje drugih, predvsem pa je to mučenje živali. Ker nekateri bloki so res ogabni že ko odpreš vrata od stopnišč smrdi po seču pasjem.. .... Za bruhat.....
fiftgear
01. 08. 2017 22.26
+0
za takšne svinjarije ni kriv pes ampak lastnik in marsikateremu psu je udobneje v stanovanju s klimo kot pa zunaj na vročini
den456
01. 08. 2017 22.29
-3
Če bi bil jaz lastnik stanovanja, bi se ti lahko na trepalnice postavil. Na mojem mi nihče ne bo prepovedal imeti psa. Na srečo živim v lastni hiši in se mi ni potrebno ukvarjati s takimi primerki, kot si ti.
Mateja2012
01. 08. 2017 22.33
+3
karamba34
01. 08. 2017 20.50
+9
gasper111
01. 08. 2017 20.43
+11
Za Cerklje ob Dravi še nisem slišal, ob Krki pa že.
Toshiba2010
01. 08. 2017 20.48
+5
Uporabnik458403
01. 08. 2017 20.42
+9
V sloveniji se niti vremenoslovci ne ukvarjajo toliko z vremenom, kot pop tv............
26277
01. 08. 2017 20.45
+5
26277
01. 08. 2017 20.33
+3
Sds... pacienti podirajo rekorde vsak dan....ni čudno, da je narava po.....
den456
01. 08. 2017 22.31
-5
Narava je popi.... zaradi onesnaženja.....................
26277
01. 08. 2017 22.45
+2
NiVzdevka76
01. 08. 2017 20.11
+0
To se en heca?! :)))))
CastrumFF
01. 08. 2017 20.09
-1
26277
01. 08. 2017 20.34
+0
macro
01. 08. 2017 20.02
+3
Temperaturni rekord vendarle ni padel Ljubljana, 19.08.2013 14:00 | Š.Z. "Zlato kolajno" si po tretjem vročinskem valu delita Cerklje ob Krki in Črnomelj. V obeh so namerili 40,6 stopinje Celzija, v slednjem leta 1950, ko ni izključeno, da je bila temperatura zraka še višja. Vir:24ur
macro
01. 08. 2017 20.10
+3
Aja za druge Cerklje gre, te ob Dravi imajo celo letališče.
frako
01. 08. 2017 20.22
+0
ja no učasih so ble take temperature redkost zdej se pa ponaulajo usak let. Sploh pa take temperature eletos ko deluje laninija ki hladi klimo.
26277
01. 08. 2017 20.37
+3
proofreader
01. 08. 2017 19.55
+7
NIJZ svetuje: ne pozabite odpreti pipe, ko želite piti vodo. Ko pijete iz steklenice vedno preverite, da ni prazna.
Skunk Works
01. 08. 2017 20.00
+7
Podštudija o vodi in pipi, na podlagi katere vam NIJZ to gornje svetuje, je stala 1,7 milijona davkoplačevalskih evrov, zato bodite prepričani , da vedo o čem govorijo.......
CyberWorm90
01. 08. 2017 20.18
-4
proštudija tut prawi da je kamerad od od janšota bawčar pokradu keš : )))) drgač so w parlamentu sprejeli zakon o prewzemih leta 2006 : )))) janšot takrat ni bil na ablasti : ))) takrat je bil pobrit kučko na hoduljah na oblasti : ))))
Skunk Works
01. 08. 2017 21.29
+3
26277, čuj, da nisi predolgo pil iz prazne steklenice.....pride do hiperventilacije, potem človek niti ne ve kaj piše.....
26277
01. 08. 2017 22.04
+0
Čuj, ...ti si se rodil pod hiperv.....to ni opravičilo za tvoje vsakodnevno zaj.....ljudi.
den456
01. 08. 2017 22.35
-1
26277 ti zgleda, da si v hipoksiji, ne pa v hiperventilaciji.
macro
01. 08. 2017 19.51
-1
Kakšno je pa vreme v Venezueli?
26277
01. 08. 2017 20.38
+3
walter2
01. 08. 2017 19.51
+10
Letošnja suša je zahtevala že 70-80% davek pri pridelovalcih hrane,a be-bci tu pod tem člankom se norčujejo iz resnosti opozoril vremenarjev!To lahko pričakuješ le od blokarjev!Kaj mislite,da boste v trgovinah dobivali vse po isti ceni in količini,če se bo to nadaljevalo?
tron3
01. 08. 2017 19.55
-1
walter malce se ozri v nebo in ti bo hitro jasno, ko boš videl, kako so lepi kvadratki zrisani, saj res nad Moskvo kaj takega ni videti, le zakaj, si ne upajo poceni letalski prevozniki to početi, pa Natova aviacija???
fiftgear
01. 08. 2017 22.29
-3
walterm si lahko srečen za blokovce da obstajajo, ker če jih ne bi bilo potem tudi ti zemlje ne bi imel in če bi vsak zase prideloval, potem bi tudi ti lahko sam sebi prodajal letino - ne nekaj na pamet
tron3
01. 08. 2017 19.49
+2
Jasni, da bo rekord, če ne si ga boste pa izmislal, poden od podna, sploh obstojate, mate sploh možgane itd???? ali je vse zakrnelo????
Ciymbalta
01. 08. 2017 19.45
-7
Delajo paniko z to vročino. Naj sam žge to lepo sonce
Valkoor
01. 08. 2017 19.49
+7
Evo še ena tetka... Kako paniko? Kje ti vidiš paniko?
walter2
01. 08. 2017 19.54
+1
maxsel
03. 08. 2017 21.06
maxsel
03. 08. 2017 21.18
thetech Anittee Pa kdo je vaju kaj vprašal brigajte se zase pa pustite ljudi ,da komentirajo tako kot se jim zdi prav Tetka si ti z pleničko je vidno na avatarju
ddolores
01. 08. 2017 19.43
+3
Zdej ne vem, a mi je vroče zaradi globalnega segrevanja ali zato, ker je poletje!
nastjamarko
01. 08. 2017 19.43
-4
Mislim 15 min porocil sam o vremenu. Se vidi da nimajo kaj porocat. Ni nikjer nc bolsga. Hvala bogu da do 45 pride sam naj bo vroce do konc leta bomo pr kurjavi zategnil
26277
01. 08. 2017 20.39
+2