Slovenija

Dars bo zahteval milijon evrov odškodnine

Ljubljana, 12. 08. 2008 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvajalec in nadzorni inženir naj bi že aprila vedela za odpadanje ometa. Dars o tem ni bil obveščen. Od SCT bo zahteval najmanj milijon evrov odškodnine.

Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec
Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec FOTO: Kanal A

Vodstvo Darsa je v teh dneh prek zapisnika koordinacije za izvedbo protipožarne zaščite v stari galeriji predora Šentvid aprila letos izvedelo, da sta na terenu vsaj izvajalec in nadzorni inženir vedela, da je na določenem mestu odpadel omet. Takrat so bili sprejeti ukrepi za sanacijo, Dars pa o tem ni bil obveščen.

"O vseh podrobnostih na gradbišču nismo obveščeni. Z današnje perspektive bi o tem morali biti obveščeni; če pa ne bi prišlo do problemov z odpadanjem ometa, bi bil to le eden od številnih dogodkov na gradbišču," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil član uprave Darsa Boštjan Rigler. Šlo je za odstopanje ometa na diletacijah, kjer se omet spoji s kovino.

Nemec: Odgovorni so izvajalec, nadzornik in projektant

Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec je znova zatrdil, da uprava družbe za dogodke v stari galeriji predora Šentvid ni odgovorna. Izvorna napaka je po njegovem mnenju na izvajalcu, vendar sta odgovorna tudi projektant in nadzorni inženir. Poleg tega pa tudi Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG), ki je še pred odprtjem predora opravil analize o kakovosti gradnje. "Očitno strokovnjaki ne izvajajo dela optimalno. Tej zgodbi pa botrujejo projektanti in nadzor," je zatrdil Nemec.

SCT naj bi omet že odstranil.
SCT naj bi omet že odstranil. FOTO: Tomaž Ungar

Dars bo zahteval odškodnino

Dars zaradi zapletov s protipožarno zaščito izvajalcu, družbi SCT, ni plačal izvedbe del, poleg tega pa bodo od SCT terjali poplačilo nastale škode, ki je ocenjena v višini približno enega milijona evrov. Na nadzor pa bo Dars naslovil vprašanja, ali je bil pri nanosu protipožarne zaščite uporabljen vezni sloj, ali je ta sploh potreben in če je, kako se je izvajal nadzor. "Na podlagi teh odgovorov bomo sprejeli ukrepe glede nadzora," je poudaril Nemec.

Poleg tega bodo sedaj v razpise začeli vključevati nove možnosti, da ponudnik z negativnimi referencami ne bo izbran. V bodoče pa tudi ne bodo sodelovali s tistimi, ki v procesu reklamacije niso bili dovolj odzivni ali strokovni. Na Darsu so s strokovnjaki in odvetniki tudi ocenili „narodnogospodarsko“ škodo, ki jo po prvih ocenah ocenjujejo na milijon evrov in jo bodo terjali od izvajalca, torej SCT.

'Morda bo predor v prometu prihodnji teden'

Morda bo predor ponovno odprt že v ponedeljek, je na novinarski konferenci povedal Tomislav Nemec.
Morda bo predor ponovno odprt že v ponedeljek, je na novinarski konferenci povedal Tomislav Nemec. FOTO: Tomaž Ungar

Kot je povedal Nemec, so se zadeve bistveno premaknile naprej prejšnji petek, ko jih je poklical predsednik uprave SCT Ivan Zidar in zagotovil, da bodo omet v celoti odstranili. SCT je omet že odstranil, tako so vse vpletene inštitucije (Projektanta, družbo Elea iC in nadzornega inženirja ZIL Inženiring) pozvali, da pripravijo ustrezne dokumente, da lahko ministrstvo za promet izda dovoljenje za odprtje predora. Nemec si sicer ni upal napovedati, kdaj bi to lahko bilo, „če bodo vsi testi pozitivni, potem bo morda predor v prometu že naslednji ponedeljek,“ je dejal.

Predor bo odprt brez protipožarne zaščite

Beton, ki je nameščen v tunelu lahko zdrži do 90 minut požara, kar naj bi bilo dovolj, je še pojasnil Rigler, zato bodo sedaj predor odprli brez protipožarnega ometa. Dodatna protipožarna zaščita po zakonu sicer še ni nujna, a jo evropska direktiva predvideva do leta 2012.

O usodi Žerjava predvidoma v četrtek

Prometni minister Radovan Žerjav in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec sta ponudila odstop
Prometni minister Radovan Žerjav in predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec sta ponudila odstop FOTO: Tomaž Ungar

Vlada bo predvidoma na četrtkovi seji obravnavala poročila ministrstva za promet in ministrstva za notranje zadeve v zvezi s težavami v šentviškem predoru. Kot je povedal tiskovni predstavnik iz kabineta predsednika vlade, bo po seji vlade premier Janez Janša predvidoma tudi sporočil, ali bo sprejel ponujeni odstop ministra za promet Radovana Žerjava. Na podlagi sklepov vlade oziroma po obravnavi poročila na vladi pa se bo minister Žerjav, kot je napovedal, odločal tudi o usodi uprave Darsa.

Predsednik SLS Bojan Šrot pa je pred današnjim začetkom redne seje sveta stranke povedal, da podpira prometnega ministra Radovana Žerjava. Po njegovem se je Žerjav v letu dni, odkar je minister, izkazal za odličnega ministra in dobrega operativca, zato upa, da predsednik vlade Janez Janša njegovega odstopa ne bo sprejel.

Kot je znano, je predsednik uprave SCT Ivan Zidar v ponedeljek prvič po zapletih v predoru Šentvid stopil pred kamere in zavrnil krivdo za odpadanje protipožarnega ometa v šentviškem predoru. Zidar je še dejal, da naj bi bila gonja proti SCT zaradi osebnega maščevanja proti njemu, kar pa je Žerjav zanikal. Tako uprava Darsa kot minister za promet so prevzeli svoj del odgovornosti za dogodke, vendar menijo, da je za težave kriv izvajalec, torej SCT. V SCT-ju pa so te očitke zavrnili, češ da je za to odgovoren naročnik, torej Dars.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
13. 08. 2008 16.36
Več ko očitno je,da menedčment Darsa in SCT-ja nastavljen po domače po Tajkunskem načelo.Vendar se sedaj očitno ni išlo.Morale so se zgoditi nesreče in druge varnostnegrožnje o predoru,da se je izreklo bobo bop,bedako-bedak,mafico mafic itd.Da se je ta preobrazba zgodila smo državljani edino lahko zahvalni ministro za promet Radovano Žerjavo.Tudi tu kaže na zmotno prepričanje o kadrovanju,ko se je govorilo,da Radovan Žerjav nebo zmožen ministrovanja,ker nima iskušen.To dokazuje,da tudi iskušnje na katere so se izklicevali njegovi nasprotniki niso tisto načelo,ki bi lahko definiralo primernost določenih opravil.Osebno menim,da je pri tem važen predovsem karakter,ki ga pritem nosi v sebi in z nji tudi deluje.
resslovenka
13. 08. 2008 13.55
rokke Vsakemu, ki sklepa pomemben posel je jasno, kako mora zavarovati celotno izvedbo le-tega. Se popolnoma strinjam s teboj, da nas imajo vse skupaj za navadne cepce.
Ro-Zy-YoZi
13. 08. 2008 13.20
politik70: to je edini način, da vsi tile glumci rešijo svoje kože in kao popedenajo nastalo situacijo. Kje so bli prej???? Zakaj bo DARS tožil ko bi pa po zakonu (ZJN 1 in 2) morali razpolagati z bančno garancijo za dobro izvedbo posla, za odpravo napak v garancijske roku itd....To je inštrument, ki finančno useka direktno izdajatelja (v tem primeru SCT) in ne davkoplačevalcev kot se bo to zgodilo v piomeru tožbe. Kaj hudiča imajo za tožiti ko pa vemo kako hitra so SLO sodišča in da se bo vse skupaj razpletlo ravno nekje 2011 ko bodo pred vrati nove volitve. Ma nehite nas ŽE ENKRAT Z ANOSOVE VLEČI IN SE RESNO LOTITE DELA ŠE TEH NEKAJ TEDNOV KOT VAM JE OSTALO. ČE PA SLUČAJNO SDS DOBI ŠE EN MANDAT ZAGOTOVO PRODAM STANOVANJE IN PIČIM NEKAM V ZDA KJER BOM PLAČEVAL TISTO KAR BOM PORABIL IN NE VSE NEUMNOSTI KI JIH TILE NAŠI SLOVENSKI UMOTVORI IZMIŠLJAJO. Tega je dovolj! Konec koncev bom hvala bogu lahko drago pordal svoje stanovanje in poceni kupil v USA, rešil bom stanovanjski problem za vedno pa še teh velesposobnih retardirancev bom rešen.
cupofmarja@email.si
13. 08. 2008 10.43
Zidar je je glavni krivec, paravan za katerim se skrivajo še drugi sokrivci....ti so sedaj najbolj glasni.......na koncu pa bodo vsi potegnili zaslužili še dodatne denarce.....ali pa samo eden od njih, ki jih bodo potem delili med seboj.......
finec
13. 08. 2008 10.02
Zidarju je treba preprečiti dostop do državnih jasli, milion evrov pa on plača iz malega žepa.
alduri
13. 08. 2008 08.38
Ne razumem, kako mi funkcioniramo? Ce bi se,primer, SCT znasel v isti vlogi podizvajalca v Angliji in bi skocili za vratse zgodilo to, kar se je pri nas,bi jim Anglezi skupaj z polovico EU skocili za vrat. Pri nas pa se med seboj davijo. Ce sigledal oddajo Odmevi, si dobil obcutek, da si Anglezi za svojo slamparijo samo oddahnejo. Kjer je vreca denarja se mi ne znamo skupaj drzat, to je ves ptoblem, ni kriv SCT, KRIVA JE NASA ZAVIST.
brezjan1433
13. 08. 2008 08.25
Dajmo, gospod Nemec, pokažite papirje in ne "narod farbat". Če vam je to do sedaj šlo, imejte jajca in pokažite, kje kaj piše - potem pa si bomo na jasnem, kdo in kje blefira. Če so tisti dokazi takšne sorte, kakor vinjete - mimogrede, ne samo tujci, tudi naši so že davno ugotovili, kako se lepilo uniči, pa je vinjeta "uporabna za več avtov", potem g. Nemec pojdite rajši ceste pometat, ne pa na boljši šiht (kakor ponavadi v tej deželi)....
resslovenka
13. 08. 2008 07.52
Malo so se pojmi spremenili in sicer glede na statusni položaj - ukrade gospod milijon eur, oprostite se okoristi, ukrade revež klobaso , jasno ukrade.. Temu primerna je tudi kazenska procedura, se ve. Kar se odškodnine tiče, sem mnenja, da so se že tako ali tako do dobra okoristili vsi vrhovi v tej šlamastiki.
hinko.murovec@siol.net
13. 08. 2008 07.47
Bravo in z tem našim miljonom naj nagradijo DARSove nadzorne Organe. Dejstvo je, da v tej deželi sedanja oblast funkcijonira samo gobčno, vse drugo je porazno , plačamo pa mi ovce velikega Ivana groznega. LP
trout80
13. 08. 2008 07.44
SmEx_x Pejdi malo vun po tujini pa si oglej kaj je pravna država, pa kaj je demokracija. Tole ni podoben ničemer.
ivo55
13. 08. 2008 07.42
Še novinarji so se nalezli tolmačenja ODGOVORNOSTI v stilu videosmešnic: n.prim.: - odgovornosti za ogrožanje življenj se v Naši reče zapleti, - krivda se oleporeči v svoj del odgovornosti ( nedifinirano ) o kateri se pišejo poročila e.c.t. o katerih bo predvidoma .. dne sklepala vlada ... - menim, da se zavestno vzpostavlja neka kolektivna odgovornost, ki je pravno seveda ni možno sankcionirati pa čeprav gre za KRIMINAL. Vendar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zaradi take solidarnosti namesto odgovornosti imamo vsi premalo plačano delo in plačujemo previsoke davke. DAVKOLAČEVLCI ZBUDITE SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
se_kotali
13. 08. 2008 06.57
Pa če rečem še nekaj vsebinskega: zdaj se gredo že s takimi, da bodo zahtevali milijonsko odškodnino ... mislim smehi ... ja kdo bo pa vse to plačal?! Odgovor valda poznamo. So nas že dovolj nadresirali. Prične se tako, da se v javnost počasi prične spuščati informacije (kot te) - kao nategnili so nas, zahtevali bomo odškodnino, pozornost preusmerijo čisto drugam, raja se pa na koncu res sprijazni s tem, saj se poistoveti z oguljofanim. Na koncu še zares verjamemo, da je prav, da dobijo denar ... prave zadeve pa so pospravljene. Nihče se ne ukvarja z darsom, nihče se ne sprašuje, kaj zares so vedeli in kaj ne, zakaj so to dovolili in še in še je vprašanj. Kar ne bodo mogli spraskati po običajni poti (tokrat ima javnost res dovolj in si ne bodo morali dovoliti kraj, vsaj ne v takšnem obsegu), bodo pač dobili z odškodninami. Končni seštevek pa je vseeno isti, saj se uporabniki ne bomo mogli voziti po tistem, kar smo 5x preplačali, poleg tega pa bomo plačevali še darsu za odškodnino. Če mene vprašate - mafija.
se_kotali
13. 08. 2008 06.51
jahnfromla: jap, kot sem že nekoč dejala, to kar bereš tukaj, je dejansko res. Niso same negativne energije in pesimizem. To je resnični posnetek razpoloženja in čustvovanja Slovencev, pa rečm'o kar koli. Pesimizem ali ne, dejstvo je, da smo se Slovenci pričeli sovražiti med seboj, drug do drugega smo nestrpni in nervozni, izhodišča o pravilih obnašanja, o etiki in morali .... pa najdemo na samem vrhu države. Kajti odkar je ta opcija, je šla država in njene moralne ter etične vrednote v maloro. Imenujmo to tako ali tako, dejstva so in ostajajo.
gorgonalen
13. 08. 2008 00.43
to,minister žerjav in predsednij uprave DARS-a nemec,bosta ta predor zgradila do konca ter od kretenskega zidarja izterjala mastne denarce
TheStroj
12. 08. 2008 23.41
.....saj so pametni, tud jaz šibam v ilegalo.....
TheStroj
12. 08. 2008 23.40
....jah....od kod pa kaki dnar......
fizelj2
12. 08. 2008 23.23
vidim da sami negativci pisete te komentarje...s tako pesimisticno energijo res ne prispevate k temu da bi slo drzavi na bolje. mislite da mora vse drzava za vas naredit , vi pa boste medtem vse povprek samo zabavljali....vendar ne pozabite druzba je taka kakrsni so njeni clani..kaksen pozitiven komentar bi blo fino videt.
nevem123
12. 08. 2008 22.17
no no trout80.. slovenija je pravna država. ker deluje po načelih prava. kako pa predstavniki vej oblasti to pravo izvajajo je pa drugo. in ja, bravo za tako izjavo. s takim načinom razmišljanja si samo že eden od zaostalih slovencev, ki se nestrinja z razdajanjem državnega denarja. ampak mene bi pa dau 'prefukat'. nič bolši nisi. in ja. državnega denarja se ne da krast. samo ti si tako butast, da neveš, da govorimo o isti stvari samo z drugimi glavnimi osebami. misliš, da lahko nekdo pride na banko in reče:'' jst bi uzeu 3 milijone iz računa države.'' NE. samo nekdo s strani države lahko reče:'' nakažite 3 milijone osebi XY.'' in to ni kraja. če ti nekdo da 3 milijone in ti jih sprejmeš, to pomeni, da si jih ukradel?
krainburger
12. 08. 2008 22.15
res. a mi kdo lahko pove, kakšne reference je imel tomislav nemec, ob kandidaturi za predsednika uprave darsa, seveda, razen dejstva da je minister žerjav, njegov svak?
krainburger
12. 08. 2008 22.11
"živimo v pravni državi!" ja, eni ste za hece! dars dela po sistemu: kdo bo nadziral nadzornika? ali po domače: kdo bo stražil stražarja?