Slovenija

O usodi strokovne direktorice Pfeiferjeve najverjetneje 4. septembra

Ljubljana, 24. 08. 2017 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izredna seja, na kateri naj bi se strokovni svet UKC Ljubljana opredelil do dela in odgovornosti strokovne direktorice naše največje zdravstvene ustanove Marije Pfeifer, naj bi bila 4. septembra. Strokovnemu svetu, ki bo odločal o njeni usodi, predseduje prav Pfeiferjeva sama, ki pa se bo iz postopka izločila.

Izredna seja strokovnega sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, na kateri naj bi se ta opredelil do dela in odgovornosti strokovne direktorice UKC Ljubljana Marije Pfeifer na področju izvajanja programa zdravljenja bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami, bo po neuradnih informacijah 4. septembra.

Pridobitev mnenja strokovnega sveta je na sredini seji predlagal svet UKC Ljubljana, ki je vodstvo bolnišnice pozval, da sejo strokovnega sveta skliče najkasneje danes do 12. ure. Ob tem svet zavoda pričakuje, da mu bo mnenje strokovnega sveta nemudoma posredovano v seznanitev.

Na pomisleke o tem, da bo o usodi Pfeiferjevi odločal strokovni svet, ki mu strokovna direktorica tudi predseduje, se je danes odzvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je pozvala k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje otroški kardiologiji. "V skladu z veljavnimi zakoni o zavodih je postopek tak, da svet zavoda mnenje zahteva od strokovnega sveta," je dejala v izjavi novinarjem. Kot so pa sporočili iz UKC Ljubljana, se bo strokovna direktorica v izogib nasprotju interesov iz postopka priprave tega mnenja izločila.

O usodi strokovne direktorice bodo odločali predvidoma 4. septembra.
O usodi strokovne direktorice bodo odločali predvidoma 4. septembra. FOTO: POP TV

Ministrica Pfeiferjevo in Kopača pozvala k odstopu, a se za to nista odločila

Kolar Celarčeva je Pfeiferjevo in generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača pozvala k odstopu sredi junija. Kopač in Pfeiferjeva se za odstop nista odločila. Prav tako bo konec mandata na mestu strokovnega direktorja pediatrične klinike dočakal Rajko Kenda. Kopač je namreč v sredo dejal, da njegova razrešitev, glede na to, da se Kendi mandat izteče konec avgusta, ne bi bila smiselna.

Ministrica je danes še enkrat poudarila, da je odgovornost tako imenovanja kot razreševanje vodstva javnih zavodov v rokah sveta zavoda. "Verjamem, da so opravili izčrpno debato o problemih in ukrepih," je dejala. Verjame tudi, da se člani sveta zavoda zavedajo odgovornosti pri takih odločitvah, ki po njenem mnenju ni so enostavne. Prepričana je, da ravnajo v skladu s svojo vestjo in bodo na koncu sprejeli pravo odločitev v dobro najmanjših bolnikov in njihovih staršev.

Spomnila je še, da so na ministrstvu v skrbi za kakovostno obravnavo svetu UKC Ljubljana naložili, da oblikuje projektni svet, v katerega je imenovala tudi predstavnika ministrstva za zdravje. Kolar Celarčeva verjame, da bo projektni svet na vladi potrjen "v kratkem".

Svet UKC je naložil vodstvu UKC Ljubljana, da na naslednjo sejo predloži tudi polletno poročilo o poslovanju klinik in kliničnih oddelkov in pripravi boljšo analizo sanacijskih ukrepov.

Svet UKC Ljubljana je sicer na sredini seji obravnaval tudi poročilo o poslovanju zavoda do junija 2017. Kot so v UKC Ljubljana zapisali v današnjem sporočilu za javnost, je bil v prvih šestih mesecih letošnjega leta delovni program realiziran v večjem obsegu, kot je bil načrtovan. Glede na delovni načrt je bilo obravnavano 1084 več hospitalno zdravljenih bolnikov, število specialistično-ambulantnih obiskov pa je bilo prekoračeno za 19.569 obiskov. Presegli so tudi programe funkcionalne diagnostike.

Sicer je UKC Ljubljana v prvih šestih mesecih leta 2017 realiziral za 12,4 milijona evrov več odhodkov kot prihodkov. Ta negativni rezultat je po njihovih navedbah predvsem posledica spremenjenih pogojev glede na predhodno leto (odprava povišanja cen zdravstvenih storitev ter dvig cen iz naslova dviga premij za dodatno pokojninsko zavarovanje, napredovanja in spremembe plačne lestvice s 1. septembrom 2016), hkrati pa tudi prekoračenega delovnega načrta, za katerega se predvideva, da ne bo plačan v realizirani višini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robespierre16
25. 08. 2017 10.38
še ena za na psihiatrijo......pa še isto frizuro ma.....
Tomvojo
24. 08. 2017 19.16
+1
Važno da bo Kenda visoko odpravnino pokasiru za vodenje štale v otroški bolnišnici
sinhron
24. 08. 2017 19.15
+3
Svet UKC hodi na seje samo zaradi dnevnic , odgovornosti za odločitve pa niso sposobni prevzeti !
JApajaDAja
24. 08. 2017 18.02
+3
o generalnem drektorju pa nič....pa o kendi nič-aja, mu poteče mandat konec avgusta...upam, da ne nadomesti miladojke!
murinar
24. 08. 2017 17.56
+3
mallonge
24. 08. 2017 17.52
+8
a krivca za smrti kendo bodo pa strpali v penzijo. Bo lahko klamfal skupaj z Jankovičem in farmacevtkami.
TOX6
24. 08. 2017 17.45
+6
Modeli skrbijo samo za svoj položaj ,afirmacijo, s kakšnim autom se pripeljejo za UKCin plačo????? Bljak!!!!