Slovenija

Pahor: Ni dvomov, kaj smo se dogovorili s Hrvaško

Ljubljana, 24. 09. 2009 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski poslanci bodo mnenja do stališč za nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo izmenjavali na izredni seji. Medtem Pahor še naprej vztraja, da je izhodišče Rehnov dokument iz 15. junija.

Pahor pravi, da utegne biti rešitev vprašanja meje dosežena še pred vstopom Hrvaške v EU, v kar je vračunan tudi možni referendum o arbitražnem sporazumu.
Pahor pravi, da utegne biti rešitev vprašanja meje dosežena še pred vstopom Hrvaške v EU, v kar je vračunan tudi možni referendum o arbitražnem sporazumu. FOTO: Dare Čekeliš

Premier Borut Pahor je vladi podal informacijo o arbitražnem sporazumu s Hrvaško o reševanju vprašanja meje. O njem se bo v ponedeljek pogovarjal s predsedniki parlamentarnih strank, prihodnji četrtek pa bo vlada "vložila pobudo za sklenitev sporazuma in šla pred odbor DZ za zunanje zadeve po podporo za podpis".

S tem želi vlada pred nadaljevanjem pogajanj o meji s Hrvaško ob posredovanju EU 2. oktobra – ki bodo potekala sočasno z medvladno konferenco o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU –, dobiti mandat za pogajanja o arbitražnem sporazumu do njegovega podpisa. Predlog sporazuma o arbitraži, ki bo določil način reševanja vprašanja meje, vsebuje drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz 15. junija in predvideva ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča.

Kot je pojasnil Pahor, bosta namreč pred nadaljevanjem pogajanj o meji morali "obe vladi po postopkih, ki jih določa notranji pravni red, izpeljati procedure, da bosta dobili mandat za podpis. Da bi jaz lahko podpisal ta sporazum, moram najprej na vladi dobiti soglasje za pobudo, potem pa pobudo predstaviti odboru za zunanjo politiko in tam dobiti večino".

Zunanji minister predsedujoče EU Švedske Carl Bildt je v New Yorku povedal, da priprave za nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške za vstop v EU dobro napredujejo, izrazil pa je tudi pričakovanje, da bo prišlo do njihove pospešitve. Nekatere ocene, da bi se pogajanja zaključila do konca leta, vidi kot nekoliko preoptimistične, a je prepričan, da ne bi smela trajati predolgo.

Premier je komentiral tudi sredino izjavo hrvaške kolegice Jadranke Kosor, da se Hrvaška s Slovenijo o meji ne bo pogajala na podlagi drugega Rehnovega predloga, ampak da bosta državi pogajanja nadaljevali tam, kjer so bila ustavljena 15. junija, ko je bil na dnevnem redu drugi Rehnov predlog. Kot je dejal, je bil dogovor jasen, ker pri njem nista bila sama, "ampak so bili navzoči tudi tisti, ki so nam pri dosegi dogovora pomagali". "Švedsko predsedstvo natančno ve, kaj smo se dogovorili, in ena od diplomatskih velesil, ki je pomagala pri usklajevanju, prav tako," je pristavil. Rehn je namreč 15. junija predstavil dokument, ki je zaključena celota, z vsemi elementi, ki so potrebni za arbitražni sporazum. "To je dokument, na podlagi katerega bomo nadaljevali pogajanja. Da pa bi prišli do te vsebine, pa se bosta morali potruditi obe vladi. Naša bo vsekakor storila vse za to, računamo tudi na verodostojnost hrvaške strani. Pričakujemo da bomo prišli do besedila, ki bo sprejemljivo za oba parlamenta, ker na koncu ne bo šlo samo za podpis s strani obeh predsednikov vlad, ampak tudi za ratifikacijo v DZ in saboru," je povedal Pahor.

Poslanci o pogajanjih s Hrvaško

Potem ko so opozicijske poslanske skupine v sredo predlagale sejo kolegija predsednika DZ, na kateri bi sprejeli sklep, da DZ slovenska stališča do stališč EU za nadaljevanje pristopnih pogajanj s Hrvaško obravnava na izredni seji, so danes v DZ povedali, da je predsednik DZ Pavel Gantar predlog prejel, kdaj bo seja kolegija, pa še ni znano.

V skladu s poslovnikom DZ mora sicer predsednik DZ na zahtevo poslanske skupine sejo kolegija sklicati najpozneje v sedmih dneh po vložitvi zahteve.

Poslanske skupine SDS, SLS in SNS so v sredo od Gantarja zahtevale, naj DZ odločitev o izredni seji sprejme še pred petkovim zasedanjem odbora DZ za zadeve EU (OEU), torej danes. OEU bo namreč v petek zjutraj kot zadnji pristojni odbor obravnaval slovenska stališča, ki so jih v tem tednu že obravnavala druga delovna telesa DZ.

V opoziciji menijo, da odločitev zgolj na ravni delovnih teles ni dovolj in bi moral končno odločitev glede stališč Slovenije sprejeti DZ. Ocenjujejo namreč, da je po zadnjem srečanju slovenskega premierja Boruta Pahorja in njegove hrvaške kolegice Jadranke Kosor prišlo do popolne spremembe stališč slovenske vlade, in menijo, da bi moral ta stališča na izredni seji potrditi DZ.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Damjan Žibert

Slovenija umaknila zadržke glede pogajanj

Švedsko predsedstvo EU je nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU sklicalo za 2. oktober, potem ko je Slovenija prejšnji teden umaknila zadržke za njihovo nadaljevanje. Hkrati je tudi sklicalo nadaljevanje pogajanj o meji med državama ob posredovanju EU in na podlagi drugega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. Slovenija je sicer zadržke zaradi hrvaškega prejudiciranja državne meje v izhodiščih za pogajanja uveljavljala od decembra lani.

OEU bo v petek obravnaval stališča Slovenije za odprtje šestih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU ter za začasno zaprtje petih poglavij. Obravnava slovenskih stališč bo v skladu z zakonom o sodelovanju med DZ in vlado glede evropskih zadev potekala za zaprtimi vrati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
25. 09. 2009 12.28
referendum - če smo slovenci v EU,smo zaradi tega,ker smo si to zaslužili,( ne zastopim,zakaj niste vi vstopili pred nami,če ste toliko boljši ). Joško Joras je že dosegel svoje,sedaj si svobodno gradi svojo cesto do hiše in svojega posestva,hrvaška policija ga nič več ne ovira in jih tudi nič več ne briga. Kako čudno,kajneda ? Kaj se je pa prej dogajalo na tem teritoriju vsa leta ? Torej,nekaj malega smo že dosegli,kajneda ? Sedaj gremo naprej.
referendum
25. 09. 2009 12.13
Administrator, nije korektno da puštaš samo proslovenske stavove u javnost. Nisam niti provikativan niti neodgojen a zadržavaš napisano. Tipično slovenski gaf. Činjenica je da su vam Talijani TAKOĐER SUSJEDI,ali veeeliki.
Brabus
25. 09. 2009 10.30
referendum 25.09.2009, 10:19 Ko ti pa zmanjka argumentov,se vam pa kar naenkrat ne mudi v EU.Boljše bi bilo , ko bi se Hrvaška umaknila iz Sečovelj v kamnolom, kjer je bila nekoč meja,vi bi bili že v EU,vse bi imeli dražje,kavica v bifeju bi bila 1,5 €-2€, sadje bi bilo drago kot zlato in tako naprej, plača pa 300€, če bi jo sploh dobil
referendum
25. 09. 2009 10.19
Dragi slovenci. Uporno u nečemu griješite. Mislite da ste u prednosti jer ste u EU te stalno spominjete referendum o arbitraži i time se grozite nama Hrvatima Potpuno krivo jer; 1. između popuštanja na moru i EU mi biramo da NE IDEMO u EU. Mi skakak o imamo 2 referenduma -ulaz u EU i dogovor sa Slovenijom.Raspoloženje u HR nije naročito za EU,na što Vi previše računate.Ima i drugih čak boljih mogućnosti. Zato, smirite strasti i loptu na zemlju. Minimalno je rezultat 0:0,svakako ne vodite.
Brabus
25. 09. 2009 10.19
Ampak , če so bili Švedi priče pogovorov,potem se itak ve , kdo laže.
samo56789
25. 09. 2009 10.03
ZELO NEODGOVORNO. Kako lahko poslanci sprejemajo odločitve o čemer sploh niso pravčasno in natančno informirani ? Če nimaš informacij in si pod časovnim pritiskom sploh ne moreš sprejeti odgovornosti za odločitve. Spet nas posiljujejo, da je nekaj nujno in pri tem nam prikrivajo informacije, potem pa še zahtevajo, da se hitro odločimo. ZELO NEODGOVORNO IN KONFUZNO OD POLITIKOV, KI BI MORALI PO USTAVI ZASTOPATI ZGOLJ NAŠE INTERESE !!! Kdo tukaj koga pritiska ob zid ? Spet smo postavljeni v podrejeni pogjaalski položaj, zato ker se nekomu drugemu mudi in je bolj pomemeben njegov interes, kot naš. BEDA !!!. Pa naj politiki z jasnimi, nedvoumniimi argumenti povejo, zakaj se nam toliko mudi odblokirat Hrvaško. Naj se Hrvati sami odblokirajo in zapustijo nasilno okupirana ozemlja.
samo56789
25. 09. 2009 09.44
KDO TU LAŽE IN KDO TU KRADE ? Popolnoma jasno in vidno je ( na zgodovinskih zemljevidih ) , da se je teritorij Hrvatov po nastanku Jugoslavije samo še povečeval na račun ozemelj sosednjih narodov. NAČIN: 1. zloraba totalitarnih režimov bivše Jugoslavije za diktaturo hrvaškega naroda nad drugimi narodi, šikaniranje, izsiljevanje, ustrahovanje, izseljevanje, likvidacije 2. vojne, kot sredstvo za osvajanje tujih teritorijev in etnično čiščenje Pri tem so Hrvatje kot narod kršili vse mednarodno veljavna pravila in sporazume. Pred Haaškim sodiščem ti zločini nikoli ne zastarajo, vendar nobeden nima poguma, da bi zahtevali od Hrvaške odgovornost in vračilo zemlje in premoženja. Nemci in Italijani ter Madžari so vedno vedeli, do kod segajo pravice in ozemlje Hrvatov. Samo Slovenci tega ne vemo in se ne znamo postaviti za svoje pravice in zemljo, ki smo jo podedovali od svojih prednikov. SRAMOTA !!!
siFBI
25. 09. 2009 08.28
Pahor bi si moral očitno dobiti boljše prevajalce. Očitno so se zmotili pri prevajanju v ključnih besedah. Predlagam Paharju, da ge v Dobovo in si najame enga domčina, da mu bo prevajal, hkrati bo pa še prišparal, saj so domači prevajalci bistveno cenejši. Sploh pa bilahko sam razumu hrvaščino, saj se je tam tud učil. Al pa naj gre v Fužine na tečaj.
casual
25. 09. 2009 08.28
Pahor priča neistinu. Nigdje ne piše da je izhodišče "dokument" nego da je izhodišće razgovor od 15. junija....
kvapatebriga
25. 09. 2009 08.21
Ma ja..... Še vsaka slovenska vlada se je lagala narodu. Glede na izkušnje.....
OrodniK
25. 09. 2009 08.02
Še vedno, ko se je Pahor pojavil s takim nastopom, so se stvari pokazale kasneje čisto drugače in vse je šlo v maloro...... VLADA, NE ZAUPAMO VAM!!!!
kubo
25. 09. 2009 03.52
To je navadna lumparija.Koga pa sploh zanima ,ali bo sla HR v Evropo. Saj gre itak vse narobe,ko se je ta Evropa pojavila. Dejte mi povedat,kaj pa imate od EVROPE.....,samo sranje in cel kup enih prilagajanj.
Buena Vita
24. 09. 2009 22.41
hrvati ne morejo v evropo brez našega soglasja,še tri mesce je švedska na krmilu,potem pa se kolo obrne,in potem bodo padale domine, kdo se bo režal
Buena Vita
24. 09. 2009 22.39
špocelj ah,si videl pobljuzganega pahorja zdej bi pa kar sam nosil ljudi na referendum zdej,verjemte,,,,,prej kot en mesec bo pretekel ,prej vam pravim bo pahor sebe hvalil kako je spodbujal referendum to so garjava dela levičnikov,,,zakuhajo drek,ven jih spravimo ,potem si pa zasluge pripisujejo
caspera1
24. 09. 2009 22.14
Vedno slabše....
taurus90
24. 09. 2009 21.49
ggzz levica ni komunistična. očitno maš mau slabo izobrazbo ampak d ti povem, d je komunizem politično skrajno levičarsko naravnan. tako kot janša ni nacist, ker je ta desn. nacist, fašist, nacionalist, neonacist ( to je SKOR isto) je samo jelinčič pa una stranka slovenskega naroda.
SLOHaider
24. 09. 2009 21.49
KOT VEM JE PAHOR V ENEM LETU NAREDIL DO ZDAJ CISTO NIC,SAMI SOKI OD NJEGA, PA SE POVRH NAM BO POVECAL DAVKE ,PA SE TAK IN TAK SMO NA VRHU GLEDE DAVKE, GLEDE NASE ZEMLJE PA BO PAHOR PRVI NAS PRODAL
danaaajaaa
24. 09. 2009 21.46
Tukaj sploh ni važno več kaj je kdo naredil v prejteklih 18 letih. Pomembno je kaj dela današnja vlada. Če je čas da se zadeva prične reševati, je današnja vlada odgovorna da se reši tako kot je treba. Torej: brez nakladanja in laži. Pahor na pokaže pismeno dogovor, drugo ne velja nič. Ali pa naj dogovor pripravi in naj ga priče tudi podpišejo kot verodostojnega. Pa kaj on misli da bo baba rekla baba kazala kaj veljalo. Pa saj ni normalen. Naj si nikar ne drzne "na.tegni-ti" Slovence glede meje in našega morja in ne samo dostopa do odprtega morja. Drugače pa: REFEREDUM!!! Pa naj bo, če ga bodo lahko imeli zaradi vprašanja pri istospolnih partnerji ga MORAMO imeti tudi o celovitosti našega ozemlja in vsega tistega kar nam že od vekomaj pripada! Pa ne spet "sr.at" o tem kdo je kaj naredil. Sedaj so na vladi tisti ki so to hoteli, sedaj pa naj še delajo tako kot so obljubljali!!!! Jasno kot beli dan, kajne?
SDS-MAFIJA
24. 09. 2009 21.32
še Sanader je dojekl,da je vse zamočil in je odstopil..le še naš Janša težko dojema nekatere stvari,mogoče ga bo zapor na Finskem naučil pameti...
Jest.sm.normaln
24. 09. 2009 21.32
OK, NI DVOMOV, SAMO DA SE NE BODO POJAVILI TIK PRED VOLITVAMI KER SE MI BO UTRGAL.