Slovenija

Ambrožič: Pri računalniški analizi so se zgodile neljube napake

Ljubljana, 25. 07. 2012 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./Ni.J.
Komentarji
45

O usodi poslanca Ambrožiča, ki naj bi prepisoval, bo stranka odločala 31. julija. Poslanec pa je vnovič zavrnil očitke, da je v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome. Prepričan je, da je pri računalniški analizi, prišlo do "neljubih napak".

Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič naj bi v svojem magistrskem delu prepisoval iz tuje diplome. Na novo prepisovalno afero so se odzvali tudi v njegovi stranki, kjer so zahtevali pojasnila. Na mariborsko pravno fakulteto, kjer je poslanec magistriral, in na mariborsko fakulteto za računalništvo, ki je naredila računalniško analizo magistrskega dela oziroma primerjavo s tujo diplomo, so iz stranke poslali dopis s prošnjo za preučitev omenjenega primera.

Borut Ambrožič
Borut Ambrožič FOTO: Državni zbor

Kot so sporočili iz stranke, so že prejeli oba odgovora, ki ju lahko najdete na dnu članka. Dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Borut Žalik je v odgovoru zapisal, da je ''računalniška analiza skladnosti dveh besedil opozorila na večje ujemanje; eno izmed njih je magistrsko delo mag. Boruta Ambrožiča. V kolikšni meri ugotovljeno ujemanje vpliva na izvirnost magistrske naloge, naša fakulteta ne more presojati, saj je magistrsko delo s področja prava."

Dekan mariborske pravne fakultete Saša Prelič pa je stranki odgovoril, da je na podlagi Statuta Univerze v Mariboru sklical sejo Senata Pravne fakultete. Temu je, kot so sporočili iz Pozitivne Slovenije, ''predlagal, da imenuje tričlansko komisijo iz vrst habilitiranih univerzitetnih učiteljev. Naloga te komisije bo proučitev utemeljenosti suma, da magistrska naloga ni rezultat ustvarjalnosti in lastnih dosežkov avtorja. Komisija bo celovito preverila vse relevantne okoliščine, na razgovor pa bo povabila tudi Ambrožiča."

O usodi poslanca bo stranka odločala 31. julija, čeprav je bilo sprva napovedano, da bo odločitev padla ta teden. Na seji sveta bodo člane seznanili z dosedanjimi ugotovitvami in sprejeli sklep o nadaljnjem statusu poslanca Ambrožiča v poslanski skupini in stranki Pozitivna Slovenija, so še dodali.

Ambrožič je prepričan, da je šlo za napako

Medtem pa se je odzval Ambrožič, ki je vnovič odločno zavrnil očitke, da je v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome. Prepričan je, da je pri računalniški analizi, ki je to pokazala, prišlo do "neljubih napak".

Če bi navedbe o prepisu držale, pa bi to po njegovih izračunih pomenilo, da prepisano besedilo v njegovi magistrski nalogi obsega vse od 55 do 246 strani. To pa po njegovem ni mogoče, saj njegova magistrska naloga obsega 265 strani, diplomska naloga pa 38.

Ambrožič očitke o prepisovanju zanika.

Ambrožič očitke zavrača, zato je profesorja Milana Ojstrška iz Fakultete za računalništvo in informatiko že zaprosil za pojasnila glede računalniške analize. Kot je v sporočilu za javnost pojasnil poslanec, želi od profesorja odgovor, na podlagi česa posebni program ugotavlja zadostno stopnjo individualnosti. Zanima ga tudi, kdo vse uporablja omenjeni program, katerih je bilo zadnjih 1000 primerov uporabe tega programa in kakšni so rezultati.

Sprašuje še, v kakšne namene uporabljajo program, kdaj in kdo uporabo določi, kdo je razvil program in kakšno metodologijo uporablja, kakšne so omejitve in reference programa, kdo ima licenco za interpretacijo rezultatov programa in kdo mu jo je podelil. Poslanca nenazadnje zanima, ali računalniški program upošteva citate.

Odgovori mu bodo, pravi, pomagali "pri razjasnitvi hude obtožbe, ki trenutno leti na moje avtorsko delo". Spomnil je še, da so le ugotavljali podobnost med besedili, medtem ko o plagiatorstvu odločajo strokovnjaki. Glede na zakonodajo in pravno prakso je namreč nujni pogoj za avtorsko delo zadostna stopnja individualnosti, je še navedel poslanec.

To po njegovem mnenju pomeni, da se delo loči od enakih ali podobnih avtorskih del, kar pa da je v njegovem primeru več kot očitno.

Odgovor FERI
Odgovor Pravne fakultete
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 07. 2012 09.25
+2
ČAs je, da prevetrijo Janševo diplomo z navajanjem petih virov!
tri dva 1
26. 07. 2012 07.32
lah bi že mel neodvisno stranko, kaj pa to aaa?
nesramnez
26. 07. 2012 01.40
+4
računalnik se je zmotil ja...oj ti član PS
habsburger
25. 07. 2012 23.25
+3
pingvinček, kot se za levake spodobi, se maže z novimi lažmi, da bi se iz svoje prevare izmazal. Verjetno bodo mu pa turčini in palčki to oprostili, saj če bo priznal, da je vkradel delo, ga čaka tudi posebno odlikovanje in promocija (kot so pač navajeni komunajzarski zombiji) - se pač zgodi, je pa veliko vredna "iskrenost" zombija, da prizna (prosto po palčku) ter ga je zato potrebno nagraditi in olikovati.....(kot se je zgodilo tudi pingvinskemu privržencu, ki so mu pravtako odvzeli naziv dr., ko so ugotovili plagiat, vendar ga je v bran vzel sam veliki pingvin in ga za nagrado postavil za driektorja novega podjetja.........
HooplaToopla
25. 07. 2012 22.49
+5
Tu je na potezi pravna fakulteta s komisijo. Problem je le v tem, da obstaja realna možnost, da bo komisija odločila, kot ji bodo naročili. Tak je žal sistem v Sloveniji. Najbolj verjetno pa je, da bo komisija odločitev napisala tako zapleteno in mutno, da se bodo tudi pravni strokovnjaki kregali o tem, kaj res pomeni še čez deset let. Ko bo Ambrožič že vlekel poslansko penzijo. Mislim, ni prijetno, če ti tujec določa zakone in deli državno bogastvo. Ampak tole pri nas je prišlo že tako daleč, da bi bilo morda res najbolje, če nas okupira EU. Ali pa lahko za modre čelade zaprosimo OZN. Da vzpostavijo vsaj osnovni red.
gregor153
25. 07. 2012 19.24
+5
Sem že sam uporabljal podobne programe in moram reči da so bili v mojem primeru 100% uspešni za približno 800 primerov. Tako da se bodo morali tudi Slovenci naučiti. Prepisovanje se ne izplača.
lepota in zdravje
25. 07. 2012 19.19
+4
Če ne bi bilo računalnikov do teh kvalifikacij nekateri še prišeli ne bi.
justinijan
25. 07. 2012 19.08
+3
vsak komentar odvec,zgledujejo se namrec po svojem sefu,pozitivci,ljudje,ki bodo po napovedih vedezev.resili drzavo
PINGVINI_stan
25. 07. 2012 19.04
+4
Jaz bi vzel doktorat njegovemu mentorju, oz. izpraševalcu, ki je spustil "skozi" takšen plagiat, to bi se morali pristojni prej pozanimat in preverit, saj imajo isto tehnologijo na razpolago, kot so jo uporabili sedaj!!
FAUSTOS1
25. 07. 2012 18.56
+7
NE RAZUMEM ZAKAJ NIHČE NE NAVEDE AVTORJA ČE KAJ PREPIŠE IN PROBLEMA NE BI BILO
justinijan
25. 07. 2012 19.11
+6
ker so leni,vglavnem jih zanima le naslov,ki pa ni kaj dosti vreden,ze iz sami sem.imas poz.oceno,izpit je potem le formalnost za visjo oceno
Sandra Flander
25. 07. 2012 17.37
+4
men se pa zdi da bi se mogl za take stvari na šolah in univerzah prej brigat ne pa ko ima človek v rokah že spričevalo in ko si že ustvari kariero,sej ne da ga branim,samo še malo pa bodo rekli da sem prepisovala v 5.razredu osnovne šole pri matematiki pa bom mogla it vse šole še enkrat delat.. kar nekej..take stvari bi mogl takoj preverit.če mene vprašaš je to napaka s strani šole
tudilidijaspet
25. 07. 2012 16.58
+1
Brottför Tam v koči, kjer ogenj več ne pobliskava, kjer veter megleni zastrl je morijo, ob dolgem ognjišču Valkire sedijo za mrzlimi statvami. Temna postava pri vhodu razsutem negibno počiva. Kot da je prilepljena v roki ostala puščíca prelomljena. Daljna obala za večno Valhalo se žalostno skriva. Na rdečih vretenih drobovje navito in votek je meč a utež helebarda. Prepozno je Gunnar, skoz živosti sito prešel si in preko. In pusti vnemar, da tam v fjordu te čakata ladja in žito, da bi popeljala v prostost te Islanda.
HooplaToopla
25. 07. 2012 19.34
+1
zapy10
25. 07. 2012 16.00
+4
zanimivo kk hiter je članek izginil iz prve strani .
modelx
25. 07. 2012 15.59
+3
kaj prepisovanje. oglejte si odgovor dekana. Ta je prepisoval v osnovni šoli pri slovenščini. Še danes ne zana pravilo uporabvljati predloge. .....Magistrsko delo je iz področja prava -------- s pordočja prava. Sej ni šel notri, da gre sedaj ven iz......
zapy10
25. 07. 2012 15.44
+4
kk se lohk o nečem odločaš k je pa jasno k beli dan kaj storiti ?
modelx
25. 07. 2012 16.00
+4
odvzet 105% slovencem vse pridobljene naslove na naših faksih.
modelx
25. 07. 2012 15.39
+6
in kdaj se bo odločalo o usodi častitelja Kardelja in prepisovalca diplome s psevdonimom Majer?
mertseger
25. 07. 2012 15.39
+10
Moral bi preveriti vsem politikom njihove diplome po vsej verjetnosti je še precej ponarejenih. Tistim ki jih pa nimajo pa tudi osnovnošolska spričevala ker se nebi čudil če je tudi kakšno od teh ponarejeno.
modelx
25. 07. 2012 15.49
+4
to ni rešitev, kot ni rešitev,da se sedaj bela tak frker okoli tega. To delajo tisti, ki so sami čez vse meje to delali. Problem diplom in magisterijev je v tem: - da je predpisano min število strani - da zahtevajo en kup teorije - da zahtevajo en kup navedkov pod literaturo. Če bi na naših fakultetah ne bi sedeli samo teoretizerji, ampok ljudje iz prakse, potem bi: - bolj cenili praktične prispevke na pol manj straneh - sami kao profesorji bi več doprinesli s svojim delom našemu gospodarstvu. Ampak opozrajam, ne po takih zneskih na pgodbah, kot si jih sedaj zamišljajo, temveč bi moral njihov prospevek biti merljiv z dodatnim prihodkom/profitom podjetja. Tu pa sedaj vsi potonejo v svoji nesposbnosti. Ker so sami uporabljali indigo.
HooplaToopla
25. 07. 2012 15.36
+6
Počasi bi ga lahko povišali v kakega državnega sekretarja. Če mu uspe pa še suniti kak milijonček, se bi pa kvalificiral že za kako ministrsko mesto, če sedanja vlada pade.
daf3
25. 07. 2012 15.26
+11
PS ima novega čudežnega dečka takoj za Jakličem
nogomet12
25. 07. 2012 15.22
-2
vetrolov, kdo pa paše v sds, ker večje manipulativne stranke v Sloveniji ni. Smo videli oblast s prevaro, itak so pa vsi isti ....