Slovenija

Pahor podprl naknadni referendum

Ljubljana, 26. 03. 2010 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.Š./T.Š/STA
Komentarji
167

Predsedniki parlamentarnih strank so na srečanju, ki ga je sklical premier Borut Pahor, dosegli dogovor, da se glede arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško razpiše naknadni zakonodajni referendum.

V prvi polovici junija gremo na volišča. Predsedniki vseh parlamentarnih strank so nocoj enotno dorekli, da je odločitev o arbitražnem sporazumu tako pomembna, da naj o tem odločijo volivci in to na naknadnem zakonodajnem referendumu. Ta bo sledil ratifikaciji arbitražnega sporazuma v državnem zboru.

Predsedniki parlamentarnih strank so se v vladni palači sestali na pogovorih s premierjem Borutom Pahorjem o morebitnem referendumu glede arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Kot je povedal premier Pahor v izjavi po enournem sestanku, so se strinjali, "da gre za tako pomembno vprašanje, da naj o njem dokončno odločijo ljudje", torej na naknadnem zakonodajnem referendumu.

Po okoli uro dolgih pogovorih so se dogovorili, da se glede arbitražnega sporazuma razpiše naknadni zakonodajni referendum. Predsedniki opozicijskih strank so ob tem opozorili, da ostaja vprašanje večine za ratifikacijo sporazuma v DZ.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Dogovor je presenetil, saj udeleženci pred sestankom od srečanja dogovora niso pričakovali niti sami. Sestanka sta se udeležila tudi zunanji minister Samuel Žbogar in predsednik DZ Pavel Gantar.

Odločitev pristojnih organov do 9. aprila

Kot je pojasnil Pahor, bodo koalicijskim poslancem, ki so vložili zahtevo za razpis predhodnega referenduma, pa tudi ostalim poslancem predlagali, da razmislijo o tem, da bi sredi aprila DZ glasoval o ratifikaciji sporazuma, nato pa bi sprejeli odločitev o naknadnem zakonodajnem referendumu, tako da bi "ljudje odločili". Odločitve v pristojnih organih DZ pričakuje do 9. aprila.

Glede drugih vprašanj, ki jih odpira mnenje ustavnega sodišča o sporazumu, pa se bodo pogovarjali še naprej, je dodal premier. Predsedniki vseh strank so odločitev pozdravili, opozicijskih strank pa so ob tem opozorili, da ostaja odprto vprašanje, s kakšno večino bo DZ glasoval o ratifikaciji sporazuma, saj menijo, da je potrebna dvotretjinska večina. Predstavniki koalicijskih strank so ostali na stališču, da zadošča navadna večina.

Pahor je sestanek sklical po tem, ko je v torek ustavno sodišče odločilo, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško ni protiustaven. ''Arbitražni sporazum med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške ne določa poteka državnih mej med vladama pogodbenicama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev mejnega spora,'' je takrat povedal predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik. Ustavni sodnik Ernest Petrič pa je dejal: ''Njegov namen je le ustanoviti arbitražno sodišče ter urediti njegovo organizacijo in delovanje. Določbe sporazuma, ki urejajo ta vprašanja, pa niso protiustavne.''

Posvetovalni referendum za nekatere nesprejemljiv

SLS, SNS, DeSUS in Zalar so naklonjeni naknadnemu referendumu.
SLS, SNS, DeSUS in Zalar so naklonjeni naknadnemu referendumu. FOTO: Blaž Garbajs

Predsednika SNS in SLS, Zmago Jelinčič in Radovan Žerjav ter pravosodni minister iz vrst LDS Aleš Zalar so pred današnjim sestankom dejali, da če referendum, potem naknadni, ki bi bil tudi pravno zavezujoč, torej po ratifikaciji, čeprav bi ta referendum padel v neugodni čas poletnih počitnic, junija ali julija. Podobno so menili v DeSUS.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je izrazil naklonjenost naknadnemu referendumu, ker je zavezujoč. Če bo posvetovalni, bo vrsta problemov, je dejal. Meni pa, da do referenduma mora priti, ker je politika neenotna. Nasprotuje pa spremembam ustave.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je pred sestankom ponovil, da se še naprej zavzemajo za naknadni referendum, ker je obvezujoč, izkušnje pa kažejo, da so "rezultati posvetovalnih referendumov deležni toliko interpretacij, kolikor je politični strank", česar si ne moremo dovoliti. Podpore drugih opozicijskih strank naknadnemu referendumu pa po mnenju ustavnega sodišča o sporazumu ni preverjal.

Minister Zalar je medtem povedal, da po oceni LDS predhodni referendum po objavi mnenja ustavnega sodišča ni potreben, saj so odpadli vsi ustavno pravni pomisleki glede skladnosti sporazuma z ustavo. Hkrati pa je sodišče "dalo pomembna razlagalna navodila, tako arbitražnemu tribunalu kot tudi našemu parlamentu, glede tega, kaj lahko sledi po izdaji razsodbe arbitražnega sodišča", je dejal. Zato je sedaj na politiki, na državnem zboru, da sprejme politično odgovornost in spelje postopek ratifikacije ali ne, je še dodal.

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa je ob prihodu na srečanje ponovil, da je arbitražni sporazum "zelo sporen in protiustaven". Jelinčič se sicer zavzema za naknadni zakonodajni referendum, na katerem bi lahko državljani izrazili svojo voljo, razprave o morebitnih spremembah ustave pa danes ne pričakuje.

Janša za predhodni referendum

Janša se zavzema za predhodni referendum.
Janša se zavzema za predhodni referendum. FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik SDS Janez Janša pa je po drugi strani pred sestankom pravil, da je treba stvari razčistiti čim prej in se zato zavzema za predhodni referendum, za katerega se je pred časom zavzemal tudi Pahor. Ta pa bi lahko bil že maja.

Predsednik SDS Janša je bil tudi mnenja, da govoriti o dveh referendumih ni potrebno, saj bi do tega "prišlo samo, če vlada ne bi spoštovala rezultatov prvega in bi poslala kljub negativnemu referendumu zakon v ratifikacijo". Le v tem primeru bil možen še eden, torej naknadni referendum.

Če bi predhodni referendum "potrdil sporazum", po Janševi oceni "noben kvalificiran vlagatelj" ne bi vlagal zahteve za razpis naknadnega. Vendar pa se boji, da predhodnega ne bo, čeprav meni, da bi "Sloveniji bolj ustrezalo, da se čimprej začne odpravljati nazaj iz slepe ulice, ker če bomo šli do konca, bo pot pač daljša in cena večja".
 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
29. 03. 2010 15.09
max - mare - leta 1938 ni več obstajala AO,to bi pa moral vedeti. Glede popisa Pirana in okolice je bilo pa sledeče : Leto 1910 Nemci - 161 oseb Italijani - 12.173 oseb Slovenci - 2.209 oseb Srbo-hrvati - 118 oseb Drugi - 26 oseb Izola Nemci - 34 oseb Italijani - 6.215 oseb Slovenci - 2.097 oseb Srbo-hrvati - 2 oseb Drugi - 0 oseb.
mamica55***
27. 03. 2010 09.33
@caro11 vi hrvatje niste za rešitev meje, ker drugače se morate umaknt nazaj na jug ponekod več kot kilometer, računate pa, da ko boste v EU ne bo meja in si boste veselo prisvajali naprej Slovenijo. Takih sosedov ne maramo, smo pa obsojeni nanje, bljak ! ! !
Pošten Zvezdaš
27. 03. 2010 09.06
NEVEM ZAKAJ SE MI SLOVENCI PREPIRAMO Z HRVAŠKO ,KI PA MEJA NI NITI SLOVENSKA NITI HRVATSKA.MEJA JE SKUPNA Z BIVŠO JUGOSLAVIJO. PROBLEM SE MORE REŠIT SKUPNO.PRVA REŠITEV,DA HRVAŠKA V EUROPO.STEM NEBI BILO VEČ PROBLEMA.
Prophet
27. 03. 2010 08.54
20 let so zavajali narod in hujskali proti sosedom vsi in vse stranke, zatrjevali in se petelinili po TV z mediji vred,prav tekmovali so kdo je večji patriot,razumni in pametne se je ožigosalo za izdajalce, sedaj pa kot pričakovano ne morejo prevzeti odgovornost za svoja dejanja.
braindestroyer
27. 03. 2010 08.48
ti new boss ne razumeš nič
guna
27. 03. 2010 08.15
Arbitražni sporazum o meji s Hrvaško - kje se te papirje laho vidi in prebere? Kaj so prikrivali in skrivali do zdaj,naj dajo vse v javnost. Vsak si razlaga to kakor mu trenutno ljubo,a kaže,da v resnici nihče ne ve za kaj gre. Zdaj pa kličejo ljudstvo,naj ljudstvo odloči o zadevi,ki so jo sami že davno zavozili. Res imamo nezrelo,neodgovorno garnituro.Niso dorasli nalogam,zakaj že prej niso poslušali ljudstva,ki je kričalo o kraji Slovenske zemlje, itd
fsad
27. 03. 2010 08.10
to super glasoval bo proti temu sporazumu ki je za nas zelo škodljiv!!!!!
tron3
27. 03. 2010 07.38
KOS, KJE SI, KORUPCIJA, ČUDNO JE DA SO TAKO ENOTNI, KRIMINALISTI KJE STE POD MIZO SO SE SPET DOGOVARJALI, TREBA JE PREVERIT KDO JE KOMU JE KAJ DAL IN KDO JE KAJ DOBIL, KOVČKI SO ZAMENJALI ROKE, ITD......
Peter Kralj 1
27. 03. 2010 07.22
manco-capac 26.03.2010, 21:31 8 Predlagam, da se referendum izvede hkrati z lokalnimi volitvami. Obenem bi izvedli še referendum o spremembah pokojninskega zakona, lahko pa bi opravili tudi predčasne parlamentarne volitve. Pošteno in poceni, pa še udeležba bi bila večja kot deset odstotkov. SE ETRINJAM. ŠE POSEBEJ V TEH KRIZNIH ČASIH
Peter Kralj 1
27. 03. 2010 06.55
A takrat, ko bo že SVET vse določil, pa se bomo šli uporništvo???? "Mi (politiki) smo kooperativni, žal ljudstvo ne" je sporočilo vseh skupaj! Zdaj bi moralo ljudstvo svoje povedati, oni pa stvar čimprej izvesti! Tako se dela! Vsi skupaj so samo ene velike mevže!!!!!!!!!!!!!!!!!
Degros Art Grosar Dejan
27. 03. 2010 04.00
planet je na katerem smo je samo 1 ,vsi smo isti, mejje so samo v naših glavah in dokler jih ne bojo ljudje začeli podirati bomo zmerej sužnji politike in igračke le teh ljudi ,pa spet ceu kup dnjarja vrženga stran
Vodin
27. 03. 2010 03.37
@max-mare Kaj bluziš o nekakšni meji pri Dragonji? Če bi meja obstajala se nebi danes pogovarjali o meji! Istra nikoli ni bila razdeljena od Beneške Republike. Hrvati niti svojega jezika niste imeli v Avstroogrski, kar dokazujejo originalni popisi Istre iz leta 1910
makajjezvami
27. 03. 2010 03.29
junij, julij - spet bo 10 odstotna udeležba
Jon Jovi?
27. 03. 2010 01.58
Še vedno verjamete politikom? Še vedno kmetje na šahovnici? Aja mi mormo sedaj spet sovražiti kmete nasprotne države? Naši kralji in kraljice so spet vredu?
cepec22
27. 03. 2010 01.41
A nimate bolj neumnih fotografij kot da objavljate golobucneza ki je ze tako in tako odpisan in pozabljen? Dajte no prosim, ne slikajte ga vec, saj se je ze dovolj sam naslikal in je pojem vladne lumparije. Resnicno smo mocna dezela, saj taksni, kot je on dobivajo se vedno veliko prevec denarja. In zato je nasa drzava revna, saj on in njegovi so ljudje, ki niso nikoli delali, se vedno veslajo po suhem.
kokodajson
27. 03. 2010 01.35
Goky27.03.2010, 01:291 Ne arbitraža - mi bi morali na sodišče in Hrvaško tožit za krajo našega ozemlja. Na sodišču bi lahko uveljavljali svoje argumente. Tako pa kar bo določeno na arbitraži bomo morali sprejet - zadovoljni ali ne. Bo referendum dal po guzi, če ne bo še Janša izdal.
Goky
27. 03. 2010 01.29
Ne arbitraža - mi bi morali na sodišče in Hrvaško tožit za krajo našega ozemlja. Na sodišču bi lahko uveljavljali svoje argumente. Tako pa kar bo določeno na arbitraži bomo morali sprejet - zadovoljni ali ne.
.eu.
27. 03. 2010 01.27
SMEH I SESTANKOVANJA KOT V ČASIH Dobro ste začeli vendar totalno zavozili Naslednje volitve ste zavozili je že odločeno SDS ni druge rešitve
Martuljek
27. 03. 2010 01.10
Sedaj je pa Pahpr postavil pod vprašanje svoje dosedanje poteze. Če bo referendum razpisala vlada, bo izid takšen, kakršno je zaupanje volilcev do te vlade, torej katastrofa. Najbolje da vlada takoj odstopi, potem bi Slovenija ohranila vsaj malo verodostojnosti, ki jo je vlada z otroško nepremišljenimi potezami že zapravila.
ne.me..basat..
27. 03. 2010 01.06
in čez 10 let še referendum o morebitnem vstopu hrvaške brez sLOVEnske Istre v EU... :)