Slovenija

O proračunu ni bilo govora

Ljubljana, 24. 09. 2009 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spremembe so med drugim obetajo pri čezmejnih delovnih migrantih, vzdrževanih družinskih članih, evropskih poslancih in državnih obveznicah.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

.Vlada je sprejela predlog novele zakona o dohodnini, ki med dohodke, oproščene plačila dohodnine, jasno uvršča tudi plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki.

Z novelo zakona se rešuje problem rezidentov, ki se vozijo na delo v tujino. V primeru, da so obdavčeni tako v tujini kot v Sloveniji, bodo lahko uveljavljali olajšavo v višini 7000 evrov.

Spremembe so tudi pri obdavčenju slovenskih poslancev v evropskem parlamentu. Kot je pojasnil minister Križanič, se upoštevajo kot slovenski državljani in morajo morebitno razliko v višini obdavčitve poravnati slovenski davčni upravi.

Olajšavo za vzdrževanega polnoletnega šolajočega se otroka bo mogoče po novem uveljavljati tudi v primeru manjših dohodkov otroka za priložnostna dela. Zaslužek v višini do 2251 evrov ne bo vodil v prenehanje davčne olajšave za starše, je zagotovil Križanič. V preteklosti so ljudje zaradi zelo majhnih zaslužkov otrok izgubljali pravico do te olajšave, je spomnil.

Država bo lahko v obdobju do konca krize prodajala državne obveznice tudi fizičnim osebam, še predlaga vlada. Gre za izreden ukrep, ki bo morda državi olajšal črpanje kapitala, je dejal Križanič. Rešuje se še problem odloga davčne obveznosti v primeru nekaterih daril ter uvaja spremembe pri obdavčitvi kulturnikov in športnikov.

Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o davčnem postopku, s katero se med drugim širi obseg podatkov, ki veljajo za davčno tajnost. Po novem bosta tajna tudi davčna številka in rednost plačevanja. Neredni plačniki po novem ne bodo več javno objavljeni, je napovedal Križanič. Skrajšuje se čas vročitev na 15 dni, podaljšuje zastaralni rok pri posebej hudih davčnih postopkih na tri leta ter omogoča prekinitev davčnega postopka, ko je treba izvesti poizvedbe v tujini.

O proračunu ni bilo govora

Vlada na današnji seji ni razpravljala o prihodnjem proračunu, saj se tudi v sredo niso uskladili glede zamrznitve pokojnin. Tudi včeraj se premierju Borutu Pahorju in nekaterim ministrom s stranko upokojencev ni uspelo dogovoriti o vprašanju zamrznitve pokojnin. Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca bodo ministri tako v prihodnjih dneh preučili njihove predloge, zato so tudi umaknili obravnavo proračuna z današnje seje vlade.

 

 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krasinius
24. 09. 2009 16.37
Upokojenci, nesrečniki, so sami krivi, kuga so pa bili tako naivni, da so goljufivo DeSuS in Karla volili, zdej smo pa vsi v tem šmornu, ne sam penzionerji.
aa8
24. 09. 2009 15.00
Nikakor ni računati, da bi si vse našteto kar sami odvzeli. Oni so to vendar zaslužijo. Zaslužijo si še več. Zato je pa treba od nekod vzeti. Premožne je potrebo pustiti na miru. Kapital ima moč.Vzeli bodo tistim, ki so že itak vajeni biti skoraj z nič. Seveda, če živiš kot bog, potem pa res ni problem delati do 65 leta ali celo več.
Janez72
24. 09. 2009 13.25
Povečajte DDV, povečajte dohodnino, povečajte trošarine, uvedite nove davke... Tako bodo vsi ministri v vladi zadovoljni! Alternativa: 1. Masa plač v gospodarstvu/masa plač v javnem sektorju =KONSTANTA (izhodišče SEP 2008) 2. Vsem, ki imajo materialne STR v planu za leto 2010 in 2011 večje od realizacije 2008, znižati na nivo 2008. 3. Avtorske honorarje in podjemne pogodbe UKINITI! 4. Nakup vozil, plovil, letal... - UKINITI! 5. Izplačilo sejnin - UKINITI! 6. Pri vseh že podpisanih pogodbah z izvajalci ceno znižati za 10%
CezDrnInStrn
24. 09. 2009 12.20
Vse za volilno bazo !
deloholik
24. 09. 2009 10.48
raje bodo pobrali to revščino še upokojencev in obdavčili kadre, ki delajo dodano vrednost v gospodarstvu samo, da bo ta požrešna, neučinkovita javna uprava še naprej živela...groza...
aa8
24. 09. 2009 09.36
Sezuva in slači me. V tej državi imaš pravico le poginiti. Seveda na svoje stroške oz. stroške svojcev.Hočejo, da se zgaramo do smrti. Kako naj človek dela , mislim zares dela, 40 in več let. To je blazno. Lahko je delati, če je delo igra. Ni denarja. Saj ga ne more biti. Upokojevanje v preteklosti pri 40, 45, 50-ih letih. Med njimi je le malo rudarjev. Skrbeti moramo za volkove in medvede.
VIKTOR KIRN
24. 09. 2009 09.02
Spet neka poteza vlade Boruta Pahorja, kako si povečovati raiting oz. priljublrnost. Popoln šmorn, če mene prašate so šle penzije že kdaj v maloro - NA ŽALOST - Toliko o SOCIALNI POLITIKI BORUTA PAHORJA!!!!