Slovenija

FOTO: V pripor tudi zaradi Mikuževe varnosti

Ljubljana, 13. 03. 2010 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.L./K.Š./D.L./T.Š./STA
Komentarji
714

Srečko Prijatelj je spet stopil pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor za en mesec. Prijateljeva odvetnika sta že napovedala pritožbo, njuna prva naloga pa je spraviti ga iz pripora. "Pravi lopov je Marjan Mikuž," je dejal Prijatelj.

O priporu poslanca SNS Srečka Prijatelja so danes odločali še v tretje. Ob 11. uri je namreč spet stopil pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor za en mesec. Prijatelja sta s sodišča naravnost v pripor odpeljala dva kriminalista. Je prvi poslanec, ki so ga priprli.

Prijatelja, ki ga je policija v torek prijela, ko je od podjetnika Marjana Mikuža prejel 323 tisoč evrov, je preiskovalni sodnik po vnovičnem zaslišanju priprl zaradi nevarnosti, da bi ponovil kaznivo dejanje. Preiskovalnega sodnika je tokrat prepričal vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt. Na odločitev o priporu pa naj bi vplivala tudi izjava generalnega direktorja policije, da so zaskrbljeni za Mikuževo varnost, saj naj bi ga Prijatelj izsiljeval in mu grozil, tudi z orožjem.

Na današnjem zaslišanju tako ni več nastopala tožilka Barbara Milić Rožman, ki na prejšnjem zaslišanju ni znala utemeljiti obtožbe zoper Prijatelja, temveč je namesto nje nastopil Ožbolt. Sam pravi, da gre zgolj za slučaj, ker je bil danes dežurni tožilec.

Parlament bo sedaj obveščen, da je priprt poslanec, in odločiti bo moral, ali Prijatelju dodeli imuniteto ali ne, čeprav mu grozi kazen nad pet let, natančneje do osem let zapora. Sedaj se mora torej sestati mandatno-imunitetna komisija in odločiti o imuniteti ter nato odločitev predlagati državnemu zboru.

Srečka Prijatelja peljejo v pripor.
Srečka Prijatelja peljejo v pripor. FOTO: POP TV

Prijatelj predvidoma ne bo dobil imunitete

Mandatno-volilna komisija se bo po besedah predsednika komisije Dušana Kumra predvidoma sestala v začetku prihodnjega tedna. Vendar tega, da bo Prijatelj dobil imuniteto državnega zbora, ne gre pričakovati. Kot je za 24ur.com pojasnil Kumer, namreč komisija ne razpravlja o vsebinskih zadevah, temveč o tem, ali je prizadeto ali okrnjeno delo DZ. Na tej osnovi pa ''ni razlogov'', da bi bila priznana imuniteta.

''Mi v vsakem primeru moramo odločiti,'' pravi Kumer in dodaja, da kolikor se spomni, imunitet doslej niso podeljevali, razen pred leti enkrat Zmagu Jelinčiču. ''Tudi če se je kdo skliceval na imuniteto, je ni dobil, ampak večina se niti sklicevala ni na imuniteto,'' je dejal poslanec SD.

''Ko bo predsednik DZ dobil v tem primeru od preiskovalnega tožilca obvestilo, bo to odstopil naši komisiji, da pripravi sklep za dokončno odločitev v državnem zboru,'' je postopek še pojasnil Kumer.

''Vse usmerjeno v priprtje Prijatelja''

Odvetnik Srečka Prijatelja Silvan Jakin meni, da je bilo v dosedanjih postopkih vse usmerjeno le v to, da se Prijatelja pripre. Kot je pojasnil, je kazenska ovadba namesto na štiri osebe sedaj omejena le na Prijatelja. Pisni sklep naj bi prejeli v ponedeljek ali torek.

Po besedah Jakina je tožilec tokrat zahtevo za preiskavo omejil in je ta bila bistveno drugačna od prejšnje. Če je bila kazenska ovadba prej podana še zoper podjetnika Marjana Mikuža, Prijateljevo soprogo Aleksandro in nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja, je tokratna zahteva omejena zgolj na poslanca SNS.

Sodnik je za Prijatelja odredil pripor za en mesec.
Sodnik je za Prijatelja odredil pripor za en mesec. FOTO: POP TV

Ponovitvena nevarnost in nevarnost vplivanja na priče

Preiskovalni sodnik je po Jakinovih besedah ocenil, da je podana ponovitvena nevarnost ter nevarnost vplivanja na priče. Sodnik je za zdaj podal enomesečni pripor, ki pa je lahko bodisi prej odpravljen bodisi se ga lahko podaljša, vendar največ do dobe šestih mesecev, poudarja odvetnik. "V tem času bi morala biti vložena obtožba, potem pa lahko to traja tudi več časa," dodaja.

Za Jakina bo sedaj prva naloga spraviti Prijatelja iz pripora. Zaenkrat morajo počakati, da bo izdan pisni sklep o priprtju, kar naj bi se zgodilo v ponedeljek ali torek. Nato bodo imeli 24 ur časa za vložitev pritožbe. O pritožbi mora odločiti izvenobravnavni senat, v primeru negativne odločitve pa je mogoča pritožba še na višje sodišče.

Jakin sicer napoveduje pritožbo, saj ocenjuje, da priporni razlogi niso bili podani. Ob tem je omenil različne oblike pritiskov, med njimi televizijsko nastopanje generalnega direktorja policije Janka Gorška, ki so bili po Jakinovem usmerjeni v priprtje Prijatelja. Hkrati je odvetnik ocenil, da je treba najprej ugotoviti krivdo, ki ji sledi kazen, medtem ko "pripor sigurno ni kazen".

''Pravi lopov je Marjan Mikuž''

"Sem žrtveno jagnje, pravi lopov je Marjan Mikuž," pa je še pred zaslišanjem dejal Prijatelj. Še enkrat je zanikal, da je šlo za izsiljevanje podjetnika Marjana Mikuža.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič svojega poslanca Prijatelja še naprej podpira. “Včeraj je pokazal in dokazal, da ni kriv, in jaz mu verjamem,” je povedal v pogovoru za 24ur.com. O njegovi vnovični aretaciji pa je dejal, da je bilo “pri našem sodnem sistemu to za pričakovati”.

Odvetnika napovedujeta, da je njuna prva naloga spraviti Prijatelja iz pripora.
Odvetnika napovedujeta, da je njuna prva naloga spraviti Prijatelja iz pripora. FOTO: POP TV

Po njegovem mnenju je to konstrukt, kakršni so se v preteklosti že dogajali in se bodo še, vse dokler se, kot je dejal, določenih strank ne bo zmetalo iz parlamenta. Pojasnil je, da ima v mislih LDS. Njegova predsednica Katarina Kresal vodi politiko prevzemanja oblasti, to pa je šele začetek, je dejal. “Gospa Kresalova pripravlja državni udar. Pod svojo oblastjo ima policijo in sodstvo, dobiti pa hoče še tožilstvo,” je prepričan Jelinčič, ki dodaja, da je cilj notranje ministrice postati predsednica vlade.

'Državni zbor ne bo varna točka'

Državni zbor ni bil in nikoli ne bo varna točka za tiste, ki so osumljeni kaznivih dejanj. To velja tudi za poslance, je bil danes oster predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

''Žalostno dejstvo je, da se to sploh lahko zgodi, po drugi strani je treba reči, da pravna država mora biti enaka za vse, tudi za predstavnike državnega zbora. Če se pregrešijo zoper zakon velja enako kot za vse,'' je dejal Gantar in dodal, da se sklicuje na imuniteto že lahko, vendar tudi sklicevanje ne bi zadržalo pripora.

Gantar je nad opisom poslanca Jelinčiča, da trgovanje z glasovi ni nič nenavadnega zgrožen in misli, da se to pretežno ne dogaja. ''Poslanci lobirajo, poslanci so lobirani, poslanci zagovarjajo določene rešitve in se glasuje, vendar ne gre zato, da so poslanci zato nagrajeni z nekimi uslugami, dobrinami ali celo nekim projektom ali denarjem,'' pravi predsednik DZ.

Nov predlog za pripor Prijatelja

Jelinčič Prijatelja podpira.
Jelinčič Prijatelja podpira. FOTO: Damjan Žibert

Potem ko je izvenobravnavni senat okrožnega sodišča Koper včeraj pritrdil odločitvi preiskovalnega sodnika, da razlogov za odreditev pripora zoper Prijatelja ni, je tožilstvo vložilo novo zahtevo za preiskavo. Za Prijatelja pa je spet predlagalo pripor.

Tožilstvo je namreč poskušalo popraviti napako tožilke Rožmanove, ki naj ne bi znala dovolj dobro utemeljiti obtožbe zoper poslanca Prijatelja, ki je osumljen, da je z orožjem grozil primorskemu podjetniku Marjanu Mikužu in tudi prejemanja podkupnine, saj ga je policija ujela z roko na denarju.

Spomnimo ...

Policija je v torek v obsežni akciji pridržala štiri osebe. Preiskava se je po neuradnih podatkih začela v Luki Koper, ki naj bi bila oškodovana za 3,8 milijona evrov. Med osumljenimi je tudi poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki naj bi ga policisti prijeli takoj po tem, ko je prejel podkupnino v višini 323.000 evrov, in ga nato pridržali.

Med prisluškovanjem Prijatelju naj bi kriminalisti prišli na sled domnevnemu dogovarjanju med ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom in predsednik SNS Zmagom Jelinčičem o podpori SNS pri ministrovi interpelaciji v zameno za podporo pri projektu letalskega muzeja v Prekmurju. Kot posledica afere je minister Pogačnik v sredo odstopil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (714)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borisadriano
16. 03. 2010 21.07
-neverjetno,koliko ugibanja,nihce se pa ne domisli,da placujemo posebno ustanovo"sovo"ki neomejeno prisluskuje in zasleduje,baje je tam "zaposlenih"kakih 300 specijalistov,ki jih do sedaj ni utegnil nihce nic vprasati-skoda
Tone Strahan
15. 03. 2010 16.52
seveda, sedaj se pa izgovarjajo, da so Prijatelja zato zaprli, kjer ščitijo kriminalca in tajnega sodelovca, kriminalca, da so ga zaščitili, da ga raja ne linča.
Tone Strahan
15. 03. 2010 08.22
M-teorija kje si to prebral in našel in kaj piše, vsebino mi napiši ali pa točno opiši kaj piše, saj jaz ne najden te vsebine, ki bi dokazovalo, da so v stranki SDS sramežljivi.
M-teorija
15. 03. 2010 07.04
demanti14.03.2010, 23:16 ~Na spletni strani največje opozicijske stranke SDS se je neznani avtor razpisal o domnevnih povezavah med komercialno televizijo POP TV, prvakom stranke Zares Gregorjem Golobičem in predsednikom protikorupcijske komisje Dragom Kosom. ~ Pa zakaj so ti SDS takšni sramežljivci?!
bernardedwards
14. 03. 2010 23.38
pravna država je umrla. r.i.p čas je za revolucijo!
Tone Strahan
14. 03. 2010 23.16
Kaj ni to kaznivo dejanje korupcija, ko ministri in poslanci stranke LDS z Katarino Kresal, Alešem Zalarjem na čelu in stranko ZARES in Gregorjem Golobičem in Zalokar Oražem in iz ozadja organizatorja državnega udara Draga Kosa, ko izsiljujejo predsednika vlade, Pahorja, da mora odstraniti generalno državno tožilko Barbaro Brezigar v nasprotnem primeru bojo iztopili iz vlade Pahorja. Kaj ni to dogovarjanje in izsiljevanje in korupcija. Zakaj niso policajci izvedli tudi hišno preiskavo pri ministru POGAČNIKU, kot so pri Zmagu Jelinčiču, če sta sta oba vpletena, ne samo Zmago JELINČIČ. Ta izvedba državnega udara bo vse izvajalce in načrtovalce afere še drago stalo, posebej načrtovalca Draga KOSA IN ALEŠA ZALARJA in naročnika policajke Katarine Kresal.
standard
14. 03. 2010 22.39
Ja Broncho, že iščem tisto helebardo tam na podstrešju:))
unpoli
14. 03. 2010 22.35
SNS bi se moral preimenovati v SKS v slovensko kapitalistično stranko, če slučajno propade. In ne govort o demokraciji ker je NI. Preostane samo še REVOLUCIJA. Dvignimo pihalnike, frače itd....
M-teorija
14. 03. 2010 22.32
HE, he Amanita in klopotačka dve strupenjači. To bo pa zanimivo, škoda ker grem.
standard
14. 03. 2010 22.27
pajtlerblanka14.03.2010, 22:07 Čakaj malo, kaj nisi ti fenica od JJ? A on ve, da ga takole varaš? :))To zdaj malo izpade shizofreno veš. Kako pa potem voliš? An ban pet podgan, pa kar že tisto leto pride na vrsto? Pa še tole, SNS ni nacionalna stranka, prej naci stranka s pridihom gomore.Kar preberi članek:))
Buena Vita
14. 03. 2010 22.14
aha--in tisti mekuž ni noben nedolžnež--šele sedaj se govori koliko je komu dolžan mislim dokič,,čudi me ker njegov ta boljš prijatu ni zamenjal imena,;;ker doma ne prižigajo luči , ker se skrivajo pred terjalci,, imamo večkrat celo šanso gledati bilderje ki prihajajo iz ljubljane s takimi velikimi makinami,in čudnimi pogledi zato je tale OŽBOLTOVA trditev o nevarnih potezah PRIJATELJA malce za lase privlečena,,kaj pa čez mesec
Buena Vita
14. 03. 2010 22.07
TROBITE KAR HOČETE vsaka država mora imeti nacionalno stranko,in SNS je v sloveniji,ker je v sloveniji vsak slovenc sit rdečih bo plemeniti dobil veliko glasov,,
M-teorija
14. 03. 2010 22.00
Ps No zopet bomo videli, vas bomo prešteli koliko vas je!?
M-teorija
14. 03. 2010 21.59
demanti14.03.2010, 21:00 Demanti, dobro ste se ti in cela tvoja družina pred kratkim odločili, da iztopite iz SNS. Saj si menda uresničil obljubo in vas je vseh pet, vsaj toliko jih preštejem največkrat, že našli kako bolj spodobno stranko.
M-teorija
14. 03. 2010 21.53
petra197714.03.2010, 20:55 ~Ha,ha. SDS je sumljiv, ker se ni oglasil še isto uro?Pa saj ni vpleten v to zadevo.~ Ne , da se mi ne da ali da si nevredna odgovora, le ponavljati se, ni lepo. Zato lahko prebereš moje poste 13.03.2010, med 15. in17:35uro, kjer govorim v čem je problem. Problem je Jelinčičeva izjava, da je barantanje v parlamentu nekaj normalnega. Vse poslanske skupine, danes, čeprav z zadržkom, tudi Virant so to obsodili.
Tone Strahan
14. 03. 2010 21.00
imamo policijsko udbovsko državo, ki udira v sveti hram, to je v sam parlament.
petra1977
14. 03. 2010 20.55
M-teorija14.03.2010, 20:280 Zdaj pa je SDS že res sumljivo tiho. Niti v TV klubu se ni prikazala. Kaj res čakajo na navodila velikega vodje ali je kaj drugega. Ha,ha. SDS je sumljiv, ker se ni oglasil še isto uro?Pa saj ni vpleten v to zadevo. Je pa bila Kresalova močno vpletena v afero Baričevič pa 8 ali 9 dni nič?! Zakaj takrat nisi podvomil v njeno "sumljivost" ? Kaj pa
M-teorija
14. 03. 2010 20.28
Zdaj pa je SDS že res sumljivo tiho. Niti v TV klubu se ni prikazala. Kaj res čakajo na navodila velikega vodje ali je kaj drugega.
M-teorija
14. 03. 2010 19.47
smosezatoboril14.03.2010, 19:10 Ja Fredy je kar pristen, kar za La Toyo težko rečemo, ki je polovico umetna.
Jinks
14. 03. 2010 19.42
Novinarji zberite podatke in sestavite seznam vseh velikih in malih lopovov, ki so v imenu države s pomočjo sorodnikov in prijateljev kradli denar, ga preko raznih podjeti ustanovljenih v interesu krasti proračunski denar in prati tako pridoblejn denar... Potem pa naj jim sodi ulica oz. narod obubožanih delavcev, ki pošteno delajo, skromno živijo in redno plačujejo previsoke davke, da lahko vzdržujemo ta lopovski goljufivi preobsežni državni aparat¨!!!