Slovenija

Pahor: Smo v dobri kondiciji

Ljubljana, 08. 07. 2010 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicijski vrh: Dogovorili so se za nadaljevanje tako pokojninske kot zdravstvene reforme in reforme v javnem sektorju. Parlamentarno obravnavo novele zakona o delovnih razmerjih bodo odložili, govorili pa so tudi o proračunu.

Pahorjev prihod na vrh koalicije.
Pahorjev prihod na vrh koalicije. FOTO: Damjan Žibert

Predsedniki koalicijskih strank, ministri in poslanci so na današnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju govorili tudi o pripravi prihodnjega dveletnega programskega proračuna. Kot je po srečanju povedal premier Borut Pahor, želijo z njim bistveno znižati proračunski primanjkljaj in doseči konkurenčnost.

Udeleženci vrha so se seznanili s trenutnimi javnofinančnimi kazalci in tistimi, ki jih želi vlada doseči s programskim proračunom za leti 2011 in 2012. Ukrepi, ki bodo pripeljali do zmanjšanja proračunskega primanjkljaja, bodo po besedah Pahorja "sicer zahtevni". "Odločitev je, da jih, kolikor je mogoče, uskladimo s socialnimi partnerji, zadevali pa bodo praktično vsa področja javnega življenja, ki jih pokriva servisiranje z državnim denarjem," je dejal Pahor.

'Novih davčnih bremen ne bo'

Glede doseganja konkurenčnosti je dejal, da "novih davčnih bremen ne bo". "Smo se pa zavezali, da zlasti zaradi zahtev sindikalne strani storimo vse za to, da znotraj obstoječega davčnega primeža morda razmislimo o drugačni prerazporeditvi davčnih bremen glede na finančne možnosti različnih slojev prebivalstva," je dejal predsednik vlade in dodal, da je to možnost potrebno preučiti.

Ob tem je spomnil, da je eden pomembnih kriterijev za ocenjevanje bonitetnih sposobnosti države servisiranje javnega dolga. Slovenija je tu pod evropskim povprečjem, "vendar se s tem ne smemo tolažiti". "Dinamika v zadnjih letih kaže na naraščanje, mi moramo dinamiko naraščanja zaustaviti," je dejal in dodal, da je prvi pogoj za to zmanjšanje proračunskega primanjkljaja.

Kako zmanjšati primanjkljaj

Vrh koalicije
Vrh koalicije FOTO: Damjan Žibert
Patrick Vlačič
Patrick Vlačič FOTO: Damjan Žibert

Udeleženci vrha so pri tem govorili tudi o možnosti, da bi v prihodnjih treh letih dosegli zmanjšanje primanjkljaja za več kot tri odstotne točke. "Mislim, da je to mogoče, ambicije so zelo velike in tudi naloge, ki smo si jih zadali, niso majhne. Vsi od ministrov imajo precej ambiciozne naloge pred seboj," je dejal Pahor.

Minister za promet Patrick Vlačič je na današnjem vrhu predstavil tudi nekatere odločitve, povezane z reformami na področju prometne, cestne in železniške zakonodaje. "Avgusta imamo posvet o logističnim holdingu, s tem začnemo javno razpravo o viziji nadaljnjih posegov v modernizacijo prometnega in zlasti v začetek modernizacije železniškega prometa, tako tovornega kot potniškega," je povedal Pahor in dodal, da bo "jeseni vse pripravljeno za celovitejšo sliko glede vizije vlade pri teh vprašanjih".

Minister za finance Franc Križanič ter minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari izjave za medije po vrhu nista dala.

Pahor: Smo v dobri kondiciji

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je izrazil upanje, da bo stranka uspela s svojimi prizadevanji za kompromis glede načina usklajevanja pokojnin po novem, saj se s predlaganim po t. i. švicarski formuli ne strinjajo. Ob predlaganem ukrepu za zamrznitev usklajevanja pokojnin v letih 2011 in 2012 pa menijo, da bi bil to preoster ukrep.

Pahor je dejal, da so v dobri kondiciji, ob tem pa je tudi izrazil zadovoljstvo nad sestankom, na katerem so se dogovorili za nadaljevanje tako pokojninske kot zdravstvene reforme in reforme v javnem sektorju. Parlamentarno obravnavo novele zakona o delovnih razmerjih pa bodo odložili.

Parlamentarna obravnava predloga novele zakona o delovnih razmerjih bo odložena, ker želijo to vprašanje rešiti celoviteje, je pojasnil premier. Pač pa koalicija podpira predloga zakonov o malem delu in o urejanju trga dela, ki sta prav tako kot predlog omenjene novele uvrščena na dnevni red julijskega parlamentarnega zasedanja. Poleg tega so se dogovorili o finančnih okvirih proračuna za leti 2011 in 2012.

Po njegovih besedah bodo pohiteli z obravnavo zakonov, okoli katerih so koalicijsko usklajeni in glede katerih je možnost, da bi dosegli podporo socialnih partnerjev. Koalicija po njegovih besedah ostaja zavezana socialnemu dialogu, vendar mora vlada, kot je dejal, "nase sprejeti svoj del odgovornosti in sprejeti odločitve, če bi socialni dialog pomenil le zavlačevanje".

Glede pokojninske reforme bo po njegovih besedah vse znano konec tega meseca, zakonodajne rešitve pa naj bi bile pripravljene v začetku septembra, je napovedal.

Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal je dejala, da je koalicija jasno izrazila svojo zavezanost za izvedbo predlaganih reform. "Če jih bomo izpeljali, bomo dosegli cilj," je menila.

Pri zdravstveni reformi bodo minister za zdravje Dorjan Marušič in skupina poslancev poiskali odločitev na vprašanje, ali bosta za septembrsko sejo DZ pripravljena oba zakona - zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bo rezultat celotne dosedanje diskusije, in zakon o zdravstvenem zavarovanju, da bo "pred nami celotna slika zdravstvene reforme".

Nadaljevali bodo tudi reformo v javnem sektorju, z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs pa bosta čez poletje pripravila "odločilni korak za politično jesen", je dejal Pahor. Pojasnil je, da "samo omejevanje plač ne bi bila prava odločitev za javni servis, temveč je treba ljudi tudi stimulirati".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
09. 07. 2010 14.16
V krasni. Še NLB dokapitaliziramo, rešimo VEGRAD, damo kakšno subvencijo Gorenju, jih par tisoč vržemo na cesto, prodamo par blagovnih znamk, preselimo kakšno proizvodnjo tja kjer je cenejša delovna sila, se znebimo koga, ki je že preveč tečen s svojimi pojmi o demokraciji, uredimo dokočne meje z našimi sosedi pa smo na konju. Ah, pa na našo srebrnino nikarte pozabit - ljube lipicance, če ne bodo prej vzeli konec.
vetrolov
09. 07. 2010 12.42
res, ste v dobri kondiciji, da državo v najkrajšem času pripeljete v ultra - propad ! ! ! !
abeceda123
09. 07. 2010 09.17
S to izjavo je povedal še največ o sebi.
King_of_Gonzo
09. 07. 2010 08.57
slab blefff!!!!!
FCL
09. 07. 2010 08.49
hahahahahahaahahahhahahahahaha...stripy..hahahahah... :)))))
SEBASTI
09. 07. 2010 08.20
Pahor je mogoče fizično res v dobro kondicji vendar bučke ki jih ta tip seka so pa neverjetne. Enkrat sem že napisal, da Pahor ne živi na tem svetu, on je nekje drugje v neki drugi dimenziji, kjer je vse z rožicami postlano. "Dobra kondicija..." za bruhat...
Pincopalino
09. 07. 2010 07.46
Kakšnp srečo ima Pahor, da ima hinavski nasmeh. Bog vedi, če on to ve? Če bi ta vlada sedaj odstopila bi naj boljše naredila, Še slovence bo prodala oziroma zastavila je že itak Slovenijo in s tem tudi nas rajo.
Pincopalino
09. 07. 2010 07.42
Očitno ta naš Pahor je šel po gobe. Kaj pa gospodarstvo? No saj pra ima saj ne obstaja.
Buena Vita
09. 07. 2010 00.15
AHA TO JE REKEL, SEM SLIŠALA DA BO VZEL 1000 €,NE PA DAL
bnam 2707
08. 07. 2010 23.53
Predlagam podjetnikom,ki se čutijo ponižani z prisilnim članstvom v OZ,da začnejo zbirati podpise za ukinitev tega primitivnega zakona in da pred državnim zborom zahtevajo ukinitev tega bednega zakona.
bnam 2707
08. 07. 2010 23.45
Res so v veliki kondiciji,ravno taki kot obrtna zbornica,ki neupravičeno krade denar podjetnikom z obveznim članstvom v združbi,ki poka meglo in na svojstven način izsiljuje podjetnike,da se pokorijo njenim zahtevam.Ko bo vlada umaknila zakon o obveznem članstvu v tej parazitski združbi starih cekarjev,bomo morda kdaj še kaj verjeli.Do tedaj pa naj se gredo vsi skupaj z temi oligarhi slikat.... Seveda pa bomo podjetniki na volitvah pokazali kaj si mislimo o prisilnem članstvu v parazitskih združbah kot je obrtna zbornica. Verjame,da se jim bodo tresla jajca,ko bo prišel pravi čas.Ta je blizu.
zulj001
08. 07. 2010 23.35
mac4_m
08. 07. 2010 23.29
a s to kondicijo misli na 1.000 eur -ske plače in pokojnine, ki so jih obljubljal ob pričetku mandata. Samo bojo potrebovali dat 3.000 eurske, pa še s temi se ne da preživet, ha, ha... No ja, važno je, da je dobra kondicija in da smo na 'dobri poti'. Nemara bi lahko vprašal člane prejšnje vlade, kako se pride do proračunskega presežka, ker jim ta pojem očitno v 14 letih vladanja popolnoma nepoznan...
zulj001
08. 07. 2010 22.48
Pod pokroviteljstvom Pahorja bodo do konca mandata to držvico uničili....
el capitano
08. 07. 2010 22.36
Kar pokamo od kondicije,samo še zmaga nam manjka!
saintjozef
08. 07. 2010 21.57
Delavstvo, aplavz, prosim.
loden
08. 07. 2010 21.50
Ta vlada je živ primer entropije.
super_tip
08. 07. 2010 21.38
Kakšna kondicija pa je to,če se lotevajo upolojencev?
d888
08. 07. 2010 21.30
V dobri formi za paraolimpijske.
mac4_m
08. 07. 2010 21.27
smo v dobri kondiciji: ultra še vedno črpa davkoplačevalski denar.. Snif-snif..