Slovenija

Svetniki SDS opozarjajo na 'dvojna merila'

Ljubljana, 24. 02. 2012 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na protikorupcijski komisiji so namesto mnenja mestnega sveta o morebitni škodljivosti vnovičnega imenovanja Marka Jakliča na čelo Lekarne Ljubljana prejeli mnenje podžupana, ki opravlja župansko funkcijo, Aleša Čerina.

Obravnava poziva komisije za preprečevanje korupcije je bila predvidena za 14. sejo mestnega sveta, ki je bila 13. februarja. Poziv bi se moral obravnavati v okviru točk, ki sta ju, s predlogom za razširitev dnevnega reda, predlagala svetniška kluba NSi in SDS. Vendar pa sta na začetku seje oba svetniška kluba nepredvideno svoja predloga umaknila in posledično je bila obravnava poziva komisije onemogočena. Z odgovorom na poziv komisije so mestni svetniki seznanjeni. Mestna občina Ljubljana

Iztekel se je rok, do katerega bi moral ljubljanski mestni svet posredovati protikorupcijski komisiji mnenje o morebitni škodljivosti vnovičnega imenovanja Marka Jakliča na čelo Lekarne Ljubljana in poročilo o ukrepih.

Na komisiji pa so včeraj popoldne prejeli le dopis s podpisom podžupana, ki opravlja naloge župana, Aleša Čerina. "Po prvem pregledu dopisa lahko zapišemo, da ne gre za odgovor oziroma stališče mestnega sveta, temveč za stališče omenjenega podžupana. Komisija se bo do vsebine odgovora lahko opredelila, ko ga bo podrobneje preučila. O zadevi bo senat komisije odločal na eni prihodnjih sej," so sporočili.

Marko Jaklič
Marko Jaklič FOTO: POP TV

Iz svetniške skupine SDS so zatem sporočili, da obžalujejo ravnanje Liste Zorana Jankovića v primeru imenovanja Jakliča. "Danes, ko se izteče rok za oddajo mnenja komisiji za preprečevanje korupcije mestnega sveta o morebitni škodljivosti vnovičnega imenovanja Marka Jakliča na čelo Lekarne Ljubljana, v svetniški skupini SDS z obžalovanjem ugotavljamo, da je mestna oblast pod taktirko Aleša Čerina in ob pomoči absolutne večine Liste Zorana Jankovića padla na izpitu demokratičnih evropskih standardov."

SDS je nasprotovala vnovičnemu imenovanju Jakliča za prvega moža Lekarne Ljubljana. Imenovanju so nasprotovale prav vse svetniške skupine, razen Lista Zorana Jankovića, so poudarili. "Ob zahtevi komisije za preprečevanje korupcije po vsebinski razpravi v mestnem svetu smo svetniki svetniške skupine SDS pričakovali, da bo mestna oblast upoštevala mnenje državne institucije. Žal so očitno prevladali ozki politični interesi Liste Zorana Jankovića in strah pred ponovno javno razpravo o zgrešeni odločitvi liste," so dodali.

"S takšnim ravnanjem je Lista Zorana Jankovića posredno dokazala, da je bilo vnovično imenovanje Marka Jakliča na čelo javnega zavoda Lekarna Ljubljana sporno. V nasprotnem primeru si najbrž ne bi na vse kriplje prizadevali, da se na ravni mestnega parlamenta opravi vsebinska javna razprava. Žal je lista še enkrat zamudila priložnost, da s svojimi dejanji ovrže vse pogostejše pripombe na njihov račun – namreč da prisegajo na dvojna merila. Za 'njihove' je dovoljeno vse, tudi plagiatorstvo, črnograditeljstvo, ne glede na mnenje stroke, državnih institucij ali javnosti," so še poudarili.

Vodja ljubljanskih svetnikov NSi Mojca Kucler Dolinar pa je dejala, da ni seznanjena s Čerinovim odgovorom komisiji. Poudarila pa je, da zahteva komisije še ni izpolnjena. V dopisu je namreč komisija pozvala svetnike in ne Čerina samega, naj ocenijo škodljive posledice Jakličevega imenovanja.

Svetniki NSi so zato komisiji poslali svoje stališče, kjer vnovično imenovanje Jakliča na mesto direktorja Lekarne Ljubljana ocenjujejo kot "škodljivo za ugled funkcije direktorja in tudi ugled javnega zavoda kot takega", je dejala. Dodala je, da bi Čerin po zadnji redni seji mestnega sveta lahko sklical izredno sejo, česar ni storil. Izpostavila je, da je svetniška skupina NSi storila vse, da bi o škodljivih posledicah imenovanja Jakliča razpravljali na zadnji seji in tudi pripravila svoj predlog, a ga je bila "prisiljena umakniti", ker ga je Čerin dopolnil.

Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek pa je povedal, da je Čerinovo ravnanje zloraba odnosa do komisije za preprečevanje korupcije. Zdi se mu, da se je v svojem odgovoru verjetno izgovoril na dogajanje na zadnji seji ljubljanskega mestnega sveta, umik zahteve SDS in NSi po razpravi pa je pomenil po Jazbinškovem mnenju "vodo na mlin Čerinu". Nekateri mestni svetniki so namreč na prejšnji seji želeli razpravljati o morebitni škodljivosti imenovanja Jakliča na čelo Lekarne Ljubljana, kljub temu da mu je bil zaradi plagiatorstva odvzet magistrski naziv. A sta svetniška kluba SDS in NSi predlog po razpravi ob začetku seje umaknila.

Zdravila v lekarni
Zdravila v lekarni FOTO: Reuters

Čerin je namreč na predlog razširitve dnevnega reda podal amandma, po katerem bi se točka dnevnega reda preimenovala v "predlog sklepa o opredelitvi in oceni škodljivih posledic za ugled funkcije oziroma položaja direktorja in Javnega zavoda Lekarne Ljubljana". Prav tako je podal amandma na predlagani sklep, s katerem bi svetniki tako sprejeli, da omenjenih škodljivih posledic ni mogoče opredeliti. Sklep s takšno vsebino pa bi bil najverjetneje glede zastopanosti v mestnem svetu izglasovan.

Jaklič je sprožil pravne postopke

O domnevnih škodljivih posledicah Jakličevega imenovanja se je začelo govoriti po odvzemu magistrskega naziva zaradi domnevnega plagiatorstva. Po besedah Jakliča je odvzem nepravnomočen, zoper odločitev senata ekonomske fakultete je sprožil pravne postopke, ker je bil odvzem izveden v nasprotju s pravili.

V svetu lekarn so ugotovili, da so o odvzemu magistrskega naziva govorili že na seji januarja, ko so obravnavali njegovo prijavo za mesto direktorja lekarn. Svet zavoda je takrat ocenil, da okoliščina ni ovira za imenovanje, naknadno pa so ugotovili, da odvzem naziva ne pomeni tveganja za ugled funkcije oziroma položaja direktorja lekarn. Javni zavod pri uporabnikih uživa zaupanje, kar potrjuje dosežena rast in razvoj zavoda v času mandata Jakliča tako na tržnem delu kot na delu izvajanja javne službe, so prepričani.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Odgovor občine protikorupcijski komisiji
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blabla59
24. 02. 2012 19.27
+1
Vazno da je naš!
KlubPravilnoPretepenihŽena
24. 02. 2012 18.55
+1
jaklič ima na ličkih zemljevid polhovega gradca v velikosti 1 proti 100miljonov
prašek
24. 02. 2012 17.47
-2
»Svetniki SDS opozarjajo na 'dvojna merila'« Res je , se popolnoma strinjam !!!! Snažilka v DZ ne sme biti v kazenski obravnavi , predsednik vlade je pa lahko !!!! Dvojna merila !!!
Janez Zapušek
24. 02. 2012 16.56
+5
Fant ga lomi, je smrdljiva rana MOL-a, ali pa novinarji njega blatijo. ENO ALI DRUGO MORA DOBITI EPILOG !!! Kje je pravna država ? Saj ste jo krepili z AKTI in KADRI. Kajne g. ZALAR !
HooplaToopla
24. 02. 2012 20.35
+2
Nok, nok!! Kdaj si se pa ti zbudil mojster, da take kvasiš? Ostali že dvajset let živimo v demokraciji. Ne razmišljamo več na tak način.
galiot
24. 02. 2012 16.34
+6
Hja poštenost v teh časih ni vrlina,pa je tisti kateri smo nanjo navajeni ne moremo spremeniti v nasprotno mnenje.Vendar vsak nepoštenjak slej ko prej dobi svoje in to mi je v veliko tolažbo...
Ataaufbix
24. 02. 2012 14.25
+2
Pa spet SDS. Sami ta pošteni!
major1
24. 02. 2012 15.05
+0
dind
24. 02. 2012 14.09
+12
Ni čudno, da je mladina vsa apatična, ko ji pa Zoki sporoča, da se kam pride samo, če imaš veze, če spretno kradeš ali če je očka župan. Zakaj bi bil pošten?
zn1
24. 02. 2012 14.04
+12
Kaj diploma in črna gradnja, kje so pa vsi pokradeni milijoni na vzajemni zavarovalnici? Tam so bile šele velike goljufije. Kriminalistična preiskava proti njemu in ostalimi izpred dveh let je pa kar nenadoma poniknila. Stavim, da na veliko goljufajo tudi pri lekarnah, saj človek se ne spremeni čez noč.
motorka57
24. 02. 2012 12.44
+20
Jezik dobro brusi,botrček pa zobe sonči.Uspeh je 150%.
major1
24. 02. 2012 12.32
+28
Pospešiti postopke in ga poslati tja, kamor gredo vsi, ki nimajo denarja in goljufajo.
SBP
24. 02. 2012 12.30
+21
A ma ta dripc še črno gradnjo a je že vse črno na belem :)
ZeroGravity
24. 02. 2012 12.08
+42
ne morš imet dobrega mnenja o nekom ki je pod zokijevem okriljem
saintjozef
24. 02. 2012 12.35
-6
ZeroGravity
24. 02. 2012 14.10
+6
joža ta članek govori o jakliću, čez janšo pa pluvej ko bodo grešili tisti pod janševim okriljem
steiermark1918
24. 02. 2012 16.54
+5
tisti, ki imajo "dobro mnenje" pod zokijevim okriljem, že vedo zakaj! Ker so sami podobni njemu.....
schumacher55
24. 02. 2012 12.06
+30
nasmeh mu je vcepil v glavo Jankovič, saj za tako dobro plačano složbo se lahko samo smeješ, AANNJJJJEEE.
veliki svizec
24. 02. 2012 12.06
+15
dejstvo je da če maš dnar maš oblast,če pa za tabo stojijo ljudje kot so veliki Z,pa nevem gdo še se lahk sam smejiš ko vidiš po tv,kak eni govorijo da smo pravna država.
iChi
24. 02. 2012 11.59
+59
Magisterij vzet, bajto podret, goljufa pa zapret!
SBP
24. 02. 2012 12.31
+23
Adi Luka?i?
24. 02. 2012 11.49
+34
Jaklič se vam smeji vsem po vrsti kako nesposobni ste,res bi se zamislil,da sem na vašem mestu,Čudežni deček bo še naprej direktor lekarn,če bo Jankovič župan,pa če se vi postavite na glavo,ona dva že vesta zakaj !!!