Slovenija

Pahorju ni uspelo priklicati Sanaderja

Ljubljana/Zagreb/Bruselj, 29. 01. 2009 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Pahor že tri dni kliče hrvaškega kolega Sanaderja, da bi se dogovorila za srečanje, a neuspešno. O blokadi Hrvaške naj bi razmišljala tudi Grčija.

Premier Borut Pahor že tri dni kliče hrvaškega kolega Sanaderja.
Premier Borut Pahor že tri dni kliče hrvaškega kolega Sanaderja. FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal, da že tri dni poskuša priklicat hrvaškega premierja Iva Sanaderja, a neuspešno. Kot je še dejal Pahor, brez politične volje obeh strani ne bo šlo, "na slovenski strani taka politična volja obstaja." Na vprašanje, zakaj Slovenija že ob vstopu v Evropsko unijo ni rešila vprašanje meje s Hrvaško, Pahor odgovarja: "v pogajanjih ne bi prišlo do zastoja, če Hrvaška ne bi predložila dokumentov, ki prejudicirajo vprašanje meje."

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda bo v petek na uradnem obisku na Hrvaškem. Sestal se bo z zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem, s katerim bosta govorila o pristopnem procesu in delu, ki je še pred Hrvaško.

Kot je znano, je Pahor dvakrat zavrnil Sanaderjevo povabilo na ogled rokometne tekme. Pahor meni, da ozračje ne bi bilo pravo za reševanje resnih vprašanj, prav tako meni, da bi se morala srečati v Sloveniji.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer danes sporočilo, da še ni dobilo uradnega odgovora na diplomatsko noto, v kateri so prejšnji teden Pahorja povabili na srečanje s Sanaderjem.

Kot je dejal tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun, je bilo v omenjeni diplomatski noti uradno povabilo za uradno srečanje dveh premierjev. "Če je bil omenjen tudi ogled rokometne tekme, je bilo spotoma," je dejal Dragun.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je ob tem spomnilo, da je tudi Pahor javno predlagal srečanje predsednikov dveh vlad, ki pa ga je potrebno urediti po diplomatski poti. "Vlada Republike Hrvaške je omenjeni predlog sprejela ter pričakuje, da bosta po diplomatski poti dogovorjena čas in kraj srečanja," so zaključili današnje sporočilo.

Premier Borut Pahor je prišel v parlament podpret vstop Hrvaške v zvezo Nato. Glasovanje spremljajo tudi predstavniki Nata.

Nove težave Hrvaške

Hrvaška se sooča z novimi težavami pri vstopu v Evropsko unijo. Grčija grozi, da ne bo dopustila zaprtja poglavja o pravosodju, ker se v spremljajočih hrvaških dokumentih omenja makedonska manjšina, piše Slobodna Dalmacija, ki se sklicuje na neuradne informacije iz zanesljivih virov. Grkom naj bi šlo v nos hrvaško priznanje makedonske manjšine in pravoslavne cerkve.

Pogajanja naj bi potekala za skrbno zaprtimi vrati, predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun pa trdi, da o morebitni blokadi ne ve ničesar. "Danes smo uradno preverjali omenjene navedbe, ki so se pojavile pred tremi dnevi. Ni niti najmanjšega znaka, da bi se lahko zgodilo kaj takega," je povedal. Dodal je, da so se očitno po "nekaterih hodnikih" spet razširile različne govorice. Njegovo trditev je potrdil tudi predstavnik hrvaške vlade Zlatko Mehun: "Nismo seznanjeni z omenjeno blokado."

Grški viri: Za zdaj ni govora o blokadi Hrvaške

"Grčija popolnoma podpira pristopna pogajanja Hrvaške z EU, kot tudi pogajanja s preostalimi državami na Zahodnem Balkanu," pa so poudarili grški viri. "Ne gre za vprašanje blokade," so dejali. "Za zdaj nihče ne govori o blokiranju," so dodali in pojasnili, da so države članice pač predložile nekatera vprašanja, o katerih sedaj razpravljajo.

A Sanader na klice ne odgovarja.
A Sanader na klice ne odgovarja. FOTO: Reuters

"EU je v fazi razprave. Države članice poskušajo rešiti vsa vprašanja, ki so iz različnih interesov odprta. Če se pojavijo takšna vprašanja, jih je mogoče lahko rešiti," so poudarili. "Pogovarjati se moramo, pogovarjati in še pogovarjati," so dejali.

Kot je znano, Grčija blokira vstop nekdanje jugoslovanske republike Makedonije v Nato in začetek pogajanj za vstop v Evropsko unijo. Razlog tiči v imenu, ker je Makedonija pač Makedonija, Grčija pa ima že pokrajino, imenovano Grška Makedonija. Poleg tega tam ne priznavajo manjšine, ki je v bistvu makedonska. Vendar se tudi Makedonci ne bodo dali kar tako – raziskava je namreč pokazala, da nočejo v Evropsko unijo, če bi se morali odpovedati imenu.

Zaključni račun proračuna prestavil glasovanje

O potrditvi ratifikacije pogodbe za vstop Hrvaške v Nato bi morali glasovati tudi slovenski poslanci, a se je glasovanje prestavilo. Do zapleta je prišlo po zavrnitvi zaključnega računa državnega proračuna za leto 2007, ki ga je državni zbor zavrnil z 42 glasovi za in 43 proti. Računsko sodišče je namreč zaključnemu računu izreklo mnenje s pridržkom, poleg tega je izračunalo, da proračun predlani ni zabeležil 37 milijonov evrov presežka, temveč devet milijonov evrov primanjkljaja.

Poslanci niso glasovali o pristopu Hrvaške in Albanije, ker poslanci SDS niso hoteli sodelovati na seji, saj so pred tem poslanke in poslanci zavrnili državni proračun za leto 2007.
Poslanci niso glasovali o pristopu Hrvaške in Albanije, ker poslanci SDS niso hoteli sodelovati na seji, saj so pred tem poslanke in poslanci zavrnili državni proračun za leto 2007. FOTO: Dz-rs.si

Pred glasovanjem o ratifikaciji protokola o pristopu Albanije k Severnoatlantski pogodbi je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko napovedal, da poslanci njegove poslanske skupine na seji ne bodo sodelovali, dokler zaključni račun ne bo sprejet. Opozoril je, da se DZ obnaša "poniglavo" ter da se še nikoli ni zgodilo, da DZ ne bi sprejel zaključnega računa proračuna. Zaradi zapleta je bila seja večkrat prekinjena, predsednik DZ Pavel Gantar pa je med tem časom sklical tudi sejo kolegija, ki je potekala za zaprtimi vrati. Ko se je zasedanje nadaljevalo, je Gantar poslankam in poslancem predlagal, naj sejo prekinejo, kar so s 53 glasovi za in enim proti tudi izglasovali. Ni še znano, kdaj se bo seja nadaljevala. Po pričakovanjih naj bi sicer ratifikacijo podprla večina, glasovanje proti pa sta napovedali le SLS in SNS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (603)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
04. 02. 2009 12.13
Pozna se Pahorju, da ima posebnega svetovalca - Rupsija, z notami.
minnaema@yahoo.com
01. 02. 2009 17.29
....eh saj gospod Sanader dobro ve, kje udobi gospoda Pahorja in Slovenija je v Europi, zakaj na to pozabljajo sosedi ?
speady
31. 01. 2009 21.31
Pahor je tolk zarukan,da še Sanaderjeve telefonske številke ne ve
djdj
31. 01. 2009 00.06
Mogoče pa je telefon izklopil ko je ugotovil da ima Pahor prav
joop
30. 01. 2009 18.51
KAK TO DA SE VIJEST O SLOVENSKOME FRITZLU NE MOŽE KOMENTIRATI ?????????????????????????
sencasrca
30. 01. 2009 18.48
Naj ga še obišče na njegovem domu mogoče mu pa vrata odpre!!
matekolovrate
30. 01. 2009 17.04
Sanader na klice ne odgovarja. Če bi bil jest Pahor ga nebi nikoli več poklical saj mi smo že v EU hrvatje pa še niso in bodo še fejts nas rabili pa jim takrat mi ne bomo na klice odgovarjali
istra1
30. 01. 2009 14.45
Pahor naj prej odstopi s položaja predsednika vlade potem naj kliče Sanaderja 10 krat na dan če hoče, dokler je pa na tem položaju nam naj ne dela sramote. A je še kdo na svetu razen njegovih volivcev, da mu ne leze v zadnji konec.
unja1m
30. 01. 2009 14.36
lepi in prazni
lahec
30. 01. 2009 13.54
kaj ga kliče in mu leze v r..,kdo koga bolj rabi ,bo purgar že poklical
porka.malorka
30. 01. 2009 13.47
Jaz res ne razumem tegaPahorja Ja pa zakaj bi ga klical saj ni problem pri nas oni morajo rešit to je njihov problem. Pahor bi ga moral dati na čakanje In hkrati bi moral zapreti prehod pri Sečovlju ker je nelegalen in stoji na slo zemlji. To bi bila edina rešite,ki b iprinesla rezultate SLO
hakihak
30. 01. 2009 12.27
Tonček Balonček30.01.2009, 08:561 Škoda, da je meja z Italijo zdaj določena, Jelinčič bi sicer zahteval mejo pri Palmanovi ali celo pri Benetkah, v Avstriji pa vse do izvira Drave in Mure (vsaj do tunela). butl meje tam sploh več ni!!!
hakihak
30. 01. 2009 12.25
sploh nima prave številke, naj rupla vpraša za pravo!!!
Drago Kurnik
30. 01. 2009 09.46
Pahor ne kliči hrvate, ker nas oni rabijo ne mi njih, bodo še nazadnje izjavili, vidite kako se slovenci borijo, da popravijo napako, ki so jo zagrešili pred evropo, bodimo trdni.
PEACE
30. 01. 2009 09.22
PAHOR - HLAPČEK
BellaCiao
30. 01. 2009 09.11
Žalostno je, da politiki z obeh strani nimajo pojma o EKONOMIJI, TRŽNIH ZAKONITOSTIH in predvsem o tem kaj ljudje ob meji želijo in pričakujejo...večinoma so prijatelji in nimajo nikakršnih medsebojnih težav...nekateri jih pač imajo in tako je po celem svetu...še znotraj držav (npr. Belgija, Španija, Irska...) se ne znajo in ne želijo pomenit...
BellaCiao
30. 01. 2009 09.07
vele...se strinjam...in verjami, da se strinja večina ljudi po vsem tem nesrečnem balkanu... purgerica..OK...
Golcar
30. 01. 2009 09.05
mah hrvati tko al to ne poznajo olike!
PEACE
30. 01. 2009 09.05
PAHOR JE NAJVEČJI HLAPČEK. ŠE NISTE OPAZLI , DA NIMA BLAGE VEZE O DEJANSKEM STANJU!! RES PA JE DA ZNA MUTIT. SAMO LAŽE!!!!
vele@email.si
30. 01. 2009 08.56
No, narod to, to, to ... Še v kino pojdite, pa glejte vse filme, ki Vam jih kažejo. A kdo pri polni zavesti misli, da je meja s Hrvaško zares problem? Mar ni dejanski problem to, da so naši in hrvaški politiki zlorabljali 500m mejnega vprašanja za pumpanje svojih volivcev vsa ta dolga leta od 1991 dalje? Vam seveda hočejo kazati film v katerem je polno sovražnikov, da se še zavedali ne boste kdaj boste ob svoje pravice (daljši delavni čas), kdaj vas bodo vrgli na cesto (odpuščanje), šolnine za vaše otroke, ... Skratka če mislite, da gre za resno vprašanje, se kar ukvarjajte z njim. Gre za čisto zavajanje javnosti na obeh straneh. Novinarji so pa itak ovce in lakaji uradne politike kakršnakoli že ta je.