Slovenija

Ponovno zagnali NEK

Krško, 09. 06. 2008 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V krški nuklearki so že odpravili napako, zaradi katere so morali pretekli teden elektrarno zaustaviti. Ponovno so jo zagnali ob 15.38.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: POP TV

Nuklearno elektrarno Krško so po odpravi okvare ponovno zagnali. Elektrarna je bila tako ob 15.38 ponovno priključena na električno omrežje. Ponovni zagon edine slovenske nuklearke je bilo po petkovih napovedih sicer pričakovati šele v sredo, vendar pa je bila sanacija končana hitreje, kot so načrtovali.

Po zaustavitvi elektrarne je bila izvedena celovita analiza stanja in odpravljena napaka na ventilu obvodne linije za merjenje temperature primarnega hladila. Ventil, na katerem je odpovedalo tesnjenje, so v celoti zamenjali z novim. "Tovrsten vzdrževalni poseg je bil že večkrat izveden, zato je bilo delo končano hitreje, kot smo v začetku načrtovali," so sporočili iz NEK.

Analizo stanja po zaustavitvi in izvedeni sanaciji je celovito pregledala tudi Uprava RS za jedrsko varnost, ki je ugotovila, da ni zadržkov za ponovni zagon elektrarne. Elektrarna je bila tako ponovno priključena na električno omrežje.

Kot je znano, je 4. junija v NEK prišlo do okvare, zaradi katere je prišlo do puščanja vode iz primarnega sistema v zadrževalni hram. Zaradi tega se je vodstvo odločilo za kontrolirano ustavitev edine slovenske nuklearke, ki sicer pokrije okrog 20 odstotkov slovenskih potreb po električni energiji.

Dogodek je bil razglašen kot nenormalen dogodek, kar pomeni najnižjo stopnjo izrednega dogodka brez nevarnosti za osebje elektrarne in prebivalstvo, tako da ni bilo potrebe po izvajanju zaščitnih ukrepov v okolici. NEK je o dogodku nemudoma obvestili Upravo RS za jedrsko varnost, pa tudi predstavnike Hrvaškega elektrogospodarstva, ki je solastnik elektrarne.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: Reuters

Vseeno pa je dogodek močno odmeval v tujini. Prvo poročilo, ki ga je Evropska komisija poslala državam članicam po prejetem obvestilu slovenske uprave za jedrsko varnost, se je namreč dalo brati tudi "alarmantno", je pretekli teden pojasnil direktor uprave Andrej Stritar.

Poleg tega pa je pri obveščanju Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) prišlo do napake, zaradi katere so v sosednji Avstriji sprva mislili, da gre za vajo. Uprava namreč na obrazcu obvestila o dogodku (ta je isti za vajo in resničen dogodek), ki ga je poslala IAEA ter Avstriji, Madžarski, Italiji in Hrvaški, ni prečrtala oznake, da gre za vajo. Stritar je nato napako ustno popravil takoj, ko so ga na to iz Avstrije opozorili.

Italijanska vlada bo sicer Sloveniji predlagala ustanovitev mešane italijansko-slovenske komisije, ki bi jo sestavljali tehniki, inženirji in jedrski strokovnjaki, njen cilj pa bi bil popolna osvetlitev okvare v NEK.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

add.di
12. 06. 2008 20.28
da so v evropi zagnali tako paniko ni bilo potrebno
mac4_m
10. 06. 2008 21.07
darko.logar touchee!! Točno tako. Nej dodam, da je vprašljiva varnost nuklearke, ki so nam jo prodali tisti, ki se je bojijo. In tudi kako zaupati ventile, opremo nuklearke tistim, ki pobrkajo že navadne obrazce.....
dodoman.20@gmail.com
09. 06. 2008 18.48
dejstvo je, da kljub temu, da zdah ni bilo nevarnosti..bi se varnost morala še poostriti... do take butaste nesreče sploh nebi smelo priti... zakaj je do tega prišlo? je kdo preveč nahitro pregledoval vse skupajj? če bedaki ne poostrijo varnosti bo še res šlo kaj v p.m.
GSG-9
09. 06. 2008 18.34
Corleone, nakladaš na polno.
Carleone
09. 06. 2008 17.39
Jaz sem se zanč mim nuklearke pelu, ko je bla panika, in sem 5min po tem začel kozlat in naredile so se mi opekline podobnim sončnim!?
vargus
09. 06. 2008 17.24
Takih ventilov je v nek 22.000 (plus minus kake 1000 ventilov). K ostvar krepne sam zavarijo. Ko jih krepne 3/4 pa menjajo zadeve. Škoda zdravja za menjavo vseh smotanih ventilov.
simon989
09. 06. 2008 13.35
haha lool..take ventile ko maš v merkurju, ti ga nuklearc nardi velik bolšiga:P
manjakranjc@hotmail.com
09. 06. 2008 13.25
Važno da smo po moji napovedi dočakali članek v sobotni prilogi Dela. Ventil pa so baje kupili v Merkurju! Lp M.K
muvimen
09. 06. 2008 12.47
Kaj delate dramo zarad enga ventila, Rusi to sploh ne bi šli popravljat, mal cementa okol ventila in gremo dalje.
459261
09. 06. 2008 12.38
da bi pa povedal,da je biu tudi sosednji ventil fuč,da bi se kmal zgodilo isto,ker jih ne kotrnolirajo to pa ne a?to je možno samo v tej gnili Sloveniji.To mi je povedal človek,ki dela v kontrolni sobi.
predaI
09. 06. 2008 12.35
Da ne bo kaj kihnila ;))
darko.logar@gmail.com
09. 06. 2008 12.28
Zanimivo tole okrog nuklearke. Slučajno se pokvari par dni pred tem preden pride Bush, da se še ohladi, da ni aktivna.... ko se bo kavboj odpeljal bo pa spet vse na red... ...NE NAS FARBAT S TAKIMI....
DarthRevan
09. 06. 2008 12.17
Lejte vi to. Zadevo so zrihtali, jaz pa še vedno nimam levkemije, niti mi niso joške zrasle. Čudno, res čudno, glede na to kak kraval ste delali nekateri.