Slovenija

Nuklearka ne povzroča raka

Ljubljana, 29. 10. 2006 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po rezutatih raziskave jedrska elekrarna Krško ne povečuje števila rakavih primerov na Brežiškem.

Najpogostejši raki, za katerimi zbolevajo prebivalci občine Brežice, so pri moških pljučni rak, rak debelega črevesa in danke, rak prostate, želodčni rak ter rak glave in vratu. Pri ženskah so med najpogostejšimi raki rak dojke, debelega črevesa in danke, materničnega vratu ter želodčni in pljučni rak.

Študija Onkološkega inštituta, ki sta jo naročili občina Brežice in Agencija za radioaktivne odpadke, je pokazala, da se v občini Brežice število rakavih bolnikov povečuje podobno kot drugod v Sloveniji in da je tudi tu glavni razlog staranje prebivalstva. Tveganje prebivalcev Brežic, Krškega in Sevnice, da bodo zboleli za katero koli obliko raka, je manjše od tveganja v celotni Sloveniji, presežka rakov, povezanih z ionizirajočimi sevanji, v občini ni opaziti, še ugotavlja zaključno poročilo študije.

Raziskavo so opravili, ker so prebivalci v okolici nuklearke izrazili strah, da le ta povzroča povečano obolevnost za rakom
Raziskavo so opravili, ker so prebivalci v okolici nuklearke izrazili strah, da le ta povzroča povečano obolevnost za rakom FOTO: POP TV
Za zmanjšanje bremena drugih rakavih bolezni je podobno kot drugod v Sloveniji treba izboljšati življenjski slog, predvsem prehrano, zlasti med ženskami pa okrepiti dejavnosti za promocijo nekajenja in opuščanja kajenja, komentirajo na Onkološkem inštitutu.

Zaradi pogosto izraženega strahu in domnev občanov, da je v Brežicah zaradi bližine Nuklearne elektrarne Krško povečana obolevnost za rakom, je vodstveni odbor lokalnega partnerstva občine Brežice na Onkološkem inštitutu naročil študijo, s katero bi ugotovili, za katerimi vrstami raka prebivalci občine Brežice največ zbolevajo in kako se je tveganje spreminjalo s časom.

Ogroženost prebivalcev Brežic z vsemi in izbranimi vrstami raka je bila ocenjena v treh časovnih obdobjih (od 1973 do 1982; od 1983 do 1992 in od 1993 do 2000) in je bila primerjana po slovenskih statističnih regijah, po skupini občin v jugovzhodni Sloveniji in znotraj same občine Brežice. Raziskava je pokazala, da se tudi v občini Brežice podobno kot drugod v Sloveniji število bolnikov z rakom pri moških in ženskah od leta 1970 povečuje, glavni razlog pa je staranje prebivalstva.

Tveganje, ki ga ima prebivalec Spodnjeposavske statistične regije (ta zajema upravne enote Brežice, Krško in Sevnica), da bo zbolel za katero koli obliko raka, je manjše od tveganja v celotni Sloveniji. Tveganje prebivalcev občine Brežice v primerjavi s tveganjem prebivalcev v izbranih 16 upravnih enotah v vzhodni Sloveniji pa je manjše od povprečnega tveganja v teh enotah.

Po podatkih registra raka v Sloveniji v občini Brežice ni opaziti presežka rakov, povezanih z ionizirajočimi sevanji. To sta rak ščitnice in levkemija, brez kronične limfocitne levkemije, ki je ionizirajoče sevanje ne povzroča. Incidenca obeh rakov se v zadnjih letih povečuje tako v Brežicah kot v celotni Sloveniji, vendar v Brežicah ne bolj kot v celotni Sloveniji, poudarjajo.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pumpar@volja.net
03. 11. 2006 14.19
+1
ma kaj klatite neumnosti...kaj ne povzroča raka...kaj pa je potem v krškem in okolici vzrok.da vsak umre za rakom.verjamem da je del hrana,prihološko stanje človeka itd...vendar dokler v krškem ni bilo nuklearne noben ne pomni,da bi kdo umrl za rakom.Te študije kar delajo so totalna neumnost,10 procentov obolelih za rakom vidi onkološki inštitut,90 procentov umre predno do tam sploh pridejo.alternativa je prihodnost...ne pa reaktorji,vsaj jedrski ne.
strike51
30. 10. 2006 05.17
V primeru NEK je problem sevanja na okolico elekrtomagnetno sevanje in ne tolk kot sevanje jederskega reaktorja, kokr so mene v sredni šoli učili, ker sem iz kk in vem kako je vzdušje glede teh problemov. Kerga koli ko vprašate za zaprtje NEK bo za to razn uslužbencev in njihovih sorodnikov to je sicer razumljivo, vendar jo bo treba enkrat zapret.
nintendo64@email.si
30. 10. 2006 02.06
-1
Navkljub nasprotnemu splošnemu mnenju, so okolju najmanj prijazne hidroelektrarne s svojimi jezovi. Koliko dolin in s tem ozemlja se potopi in koliko naravnega habitata gre v nič. Poleg tega pa imajo ti jezovi ogromne posledice na mikroklimo in prispevajo izredno malo električne energije. Pri nas imamo zaradi takega jezu nonstop meglo. Ni čudno, da vse okoljsko najbolj ozaveščene države (Finska, Švica, Japonska, Francija itd.) gradijo ali pa načrtujejo nove reaktorje. Ne tako dolgo nazaj so v Švici (imajo 5 jedrskih elektrarn) na referendumu ljudje potrdili, da želijo, da se še država naprej osredotoča na jedrsko energijo. Tako da osebno mislim, da je novi reaktor edina pametna rešitev.
goso
29. 10. 2006 23.47
Nevaren je pa radon, radioaktivni plin, ki prihaja na več mestih iz tal v Sloveniji (pa tudi drugod). Nabral se je v več vrtcih in šolah, na primer, v nobeni povezavi z jedrsko. Daleč stran od nje. Najbolj nevaren, ker ga vdihaš in seva v notranjosti telesa. Nekaj šol in vrtcev so že sanirali. Prezračit je treba, ne sme se nabirat v kleteh. Najbolj bo zanimivo, ker bojo tudi Nemci morali graditi nuklearke, če bodo hoteli zmanjšat CO2. Premoga imajo sicer dovolj.
OldSkul
29. 10. 2006 10.35
-1
Se strinjam z prejšnjim komentarjem. Ljudje že itak mečejo vse vase-še posebej tiste ta poceni stvari, ki majo vsega hudiča v seb... in pol je ponavadi vse drugo krivo. Nuklearka pa itq prinaša veliko koristi in sem tudi za 2. blok, ker nevem kako bo z elektriko v naslednjih letih.
kgb@akcija.net
29. 10. 2006 10.19
-1
se mi zdi da nam bolj škodujejo strupi v hrani kot pa NEK