Slovenija

Nujen ukrep ali kršenje človekovih pravic: kaj prinaša uredba za sledenje mobilnim napravam?

Ljubljana, 30. 03. 2020 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1127

Vest, da predlog velikega zakona za blaženje posledic epidemije novega koronavirus predvideva tudi podelitev nekaterih novih oziroma dodatnih pooblastil policiji, je razburila del javnosti. Ne samo, da bi policisti lahko prepoznavali osebe po fotografijah, izdelovali fotorobote, postavljali cestne zapore in vstopali v stanovanja, temveč bi lahko tudi od mobilnih operaterjev pridobivali podatke o lokaciji državljanov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dodatna pooblastila policiji
    03:01
    Iz 24UR: Dodatna pooblastila policiji
  • Iz 24UR: Pogovor z Denisom Čaleto
    03:36
    Iz 24UR: Pogovor z Denisom Čaleto
Namen obeh problematiziranih členov interventnega zakona, ki policiji podeljujeta dodatna pooblastila, je zgolj preprečiti nepooblaščena in nerazumljiva gibanja okuženih oseb, ki bi morale biti doma v karanteni, a se prosto sprehajajo naokoli, je povedal minister za notranje zadeve.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo predvideva, da smejo policisti za zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona uporabiti dodatna pooblastila. Gre za iskanje oseb, prepoznavanje ljudi po fotografijah ter izdelovanje fotorobota. Postavljali bi lahko tudi cestne zapore z blokadnimi točkami in celo vstopali v tuja stanovanja ter druge prostore. Prav tako bi lahko začasno omejili gibanja oseb ter zbirali in obdelovali podatke.

To bi pomenilo, da bodo lahko policisti dostopali do osebnih podatkov, tudi tistih, ki jih uporablja in pridobiva Nacionalni inštitut za javno zdravje. Sem spada ime, EMŠO, naslov prebivališča, podatki o osebnem zdravniku ter podatki iz odločbe, s katero je bila oboleli osebi odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da sicer nekatera od pooblastil policija že ima, dodatna pa bodo povezali s pogoji, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih. 
Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da sicer nekatera od pooblastil policija že ima, dodatna pa bodo povezali s pogoji, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih.  FOTO: 24ur.com

Pridobljene podatke bi lahko hranili največ do 30 dni po koncu razglasitve epidemije, nato pa bi se uničili.

Nadzor mobilnikov

Alarmi pa so dokončno zazvonili ob 104. členu zakona, ki govori o nadzoru gibanja državljanov preko lokacije mobilnih telefonov. Policisti bi namreč lahko, če drugače ni mogoče zagotoviti spoštovanja z odločbo ali drugim aktom odrejenih ukrepov iz zakona, brez odredbe sodišča od mobilnih operaterjev pridobivali podatke o lokaciji mobilnega telefona osebe, na katero se ukrep nanaša. Toda samo pod pogojem, da je oseba s tem pisno soglašala pred izdajo odločbe, v kateri je osebi ukrep odrejen.

Policija in zdravstveni organi bi odslej lahko nadzorovali lokacijo ljudi, ki jim je bila odrejena karantena.
Policija in zdravstveni organi bi odslej lahko nadzorovali lokacijo ljudi, ki jim je bila odrejena karantena. FOTO: Shutterstock

Pisno soglasje vsebuje podatke o operaterju mobilnega omrežja, s katerim ima oseba sklenjeno naročniško ali predplačniško razmerje, telefonsko številko SIM kartice in IMEI številko komunikacijskega sredstva. Tisti, ki mu je izdana odločba o karanteni, bo moral imeti pri sebi telefon v delujočem stanju ves čas trajanja odločbe. Poleg tega bo moral imeti vključeno možnost do dostopa lokacije naprave ter tudi ne bo smel nameščati strojne ali programske opreme, ki onemogoča, skrije ali spremeni podatek o lokaciji naprave.

Manj jasen pa je drugi del člena, ki govori o primeru, da oseba ne poda pisnega soglasja. Kot navaja omenjeni del besedila, pristojni organ v okvir svojih zakonskih pristojnosti določi način izvajanja odrejenega ukrepa. Ali to pomeni, da policija lahko vseeno dostopa do lokacije mobilne naprave uporabnika? Za pojasnila smo se obrnili na ministrstvo za notranje zadeve, vendar do tega trenutka odgovora še nismo dobili.

Informacijski pooblaščenec: Ta čas ne sme biti izkoriščen za omejevanje temeljnih človekovih pravic

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik ob napovedanih razširitvah policijskih pooblastil opozarja na ogroženost nekaterih demokratičnih standardov in temeljnih človekovih pravic. Kljub temu da razume potrebe po učinkovitih ukrepih države za obvladovanje epidemije s koronavirusom, pa meni, da ta čas ne bi smel biti izkoriščen za omejevanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. "Ukrepi morajo biti učinkoviti in nujni v okviru tega, kar je razumno v demokratični družbi, kjer je nedopustno posegati v informacijsko in komunikacijsko zasebnost posameznikov, če zasledovane cilje lahko dosežemo z dejansko anonimiziranimi podatki."

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozarja na nevarnost kršenja demokratičnih standardov.
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozarja na nevarnost kršenja demokratičnih standardov. FOTO: Bobo

Razume tudi, da je z določenimi anonimnimi podatki možno do neke mere bolje načrtovati in izvajati ukrepe za obvladovanje epidemije, "vendar pa je potrebna pozornost pri razumevanju anonimizacije." Kot pravi, mora imeti morebitna uporaba anonimnih podatkov prednost pred uporabo osebnih podatkov, še posebej na področju lokacij in komunikacij posameznikov ter njihovih zdravstvenih podatkov.

Glede pravnih podlag je po mnenju pooblaščenke ključno vprašanje, ali gre v konkretnem primeru za obdelavo osebnih podatkov ali ne. Ne glede na zagotovila, da naj bi šlo pri vseh kategorijah podatkov za anonimizirane podatke, informacijska pooblaščenka meni, da vsaj pri nekaterih kategorijah obstaja upravičen dvom, ali je tovrstne podatke mogoče posredovati v načrtovani sistem in jih obdelovati na način, ki bi zagotavljal, da bi obdelava dejansko zadevala anonimne podatke.

Glede podatkov o prometu elektronskih komunikacij in lokacijskih podatkih pa posebej opozarja, da gre za podatke, ki jih ščiti 37. člen Ustave RS.

Nekdanja pooblaščenka, danes odvetnica, Nataša Pirc Musar pa je v objavi na družbenem omrežju Linkedin poudarila, da kljub razumevanju zahtevnosti razmer ostaja bojazen, da so nova pooblastilia policiji "presplošna in so lahko razumljena in uporabljena na način, ki bi bil lahko v nasprotju z našimi demokratičnimi vrednotami. Predvsem iz določb 103. in 104. člena 'mega korona zakona' ni razvidno, spoštovanje katerih posebnih ukrepov naj bi zagotavljala nova pooblastila policiji", je zapisala.

Hojs: Namen dodatnih pooblastil policiji je zgolj preprečiti nedovoljeno gibanje okuženih

Policija si ne želi dodatnih pooblastil, pristojnosti, da bi komur koli omejevala gibanje, svoboščine ali da bi kakor koli posegala v človekove pravice, je poudaril Hojs. "Policiji želimo pooblastila dati z namenom preprečevanja in zajezitve epidemije. Nimam nobenih težav, da člen umaknemo. To pomeni zgolj to, da bodo morali tisti, ki so sicer pripravljeni karanteno odsedeti doma in podati soglasje, da nadzorujemo, kje se gibljejo, izolacijo preživeti v skupnih karantenah, kjer ne bodo imeli takega udobja kot doma," je dodal minister za notranje zadeve.

Ob tem je bil kritičen do mnenja informacijskega pooblaščenca, ki je pozval k zavrnitvi 103. in 104. člena omenjenega zakona. "Če pooblaščenka temu nasprotuje, naj se tisti, ki so trenutno pripravljeni biti v karanteni doma, obrnejo nanjo," je dodal.

"103. člen je bil usklajen med ministrstvom za zdravje, ministrstvom za notranje zadeve in službo vlade za zakonodajo. Če kdo misli, da strokovnjaki na teh področjih ne vedo dovolj, naj to sporoči poslancem, ki bodo odločali o tem zakonu. A s tem drastično znižujemo pooblastila policije za zajezitev epidemije," je poudaril Hojs.

Glede aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev izrednih pooblastil vojski za varovanje meje, pa je Hojs pojasnil, da so vse poslanske skupine poslale svoje pripombe. V največji možni meri jih bodo skušali upoštevati, Hojs računa, da vlade predlog lahko dokončala na torkovi dopisni seji in bi o njem DZ odločal že v sredo skupaj z interventnim zakonom za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Podobni ukrepi v drugih državah

Pred dnevi smo poročali, da se je v boj proti širjenju novega koronavirusa vključila tudi izraelska notranja obveščevalna agencija Šin Bet. Ta ima v skladu z novimi pooblastili možnost pridobivanja podatkov o prenašalcih virusa in ljudeh v karanteni. Šin Bet podatke posreduje ministrstvu za zdravje in jih ne shranjuje, zagotavlja direktor agencije Nadav Argaman. Ob tem bo lahko Šin Bet uporabljal podatke o lokaciji prenašalcev virusa za 14 dni pred potrditvijo okužbe. S tem namreč želijo identificirati njihove poti in ljudi, s katerimi so bili v stiku.

V Izraelu, kjer zaradi "večno zaostrenih" varnostnih razmer že tako izvajajo nadzor nad posamezniki, ki bi lahko ogrožali nacionalno varnost, so sedaj pod drobnogled vzeli še kršitelje karantene.
V Izraelu, kjer zaradi "večno zaostrenih" varnostnih razmer že tako izvajajo nadzor nad posamezniki, ki bi lahko ogrožali nacionalno varnost, so sedaj pod drobnogled vzeli še kršitelje karantene. FOTO: AP

Podobna pooblastila imajo tudi na Slovaškem. Tam so namreč spremenili zakonodajo in omogočili zdravstvenim organom dostop do lokacije mobilnih telefonov bolnikov, okuženih s koronavirusom. Predlog vlade je sprva predvideval tudi spremljanje telefonskih klicev in sms sporočil, vendar so zaradi ostrih protestov opozicije, da gre za kršenje državljanski pravic in vohunjenje za državljani, ta del iz zakona odstranili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anton jakše 1
05. 04. 2020 13.17
Blesav postopek, nekateri imajo po tri mobitele, pa kontrolira njihove premike če moreš, to je samo pretveza za kontrolo političnih nasprotnikov in dizidentov, ala komunizem, saj tam se jj tega naučil, sicer bi bil še danes s.....i pastir. Puno mu je dao Kumrovac.
Uporabnik-1479695
01. 04. 2020 21.44
+1
Zakaj je potrebno sprejeti tak zakon? Nihče ne sili okuženega z virusom, da mora v karanteno, kajti, vsak okužen se lahko sam odloči, da se samoizolira in, kdo pa garantira, da se ne bo le ta sprehajal med zdravimi ljudmi? Samo zato je potrebno sprejeti ta Zakon, da se lahko tudi nadzira okuženo osebo, če spoštuje obljubljeno samoizolacijo, ali pač virus veselo raznaša med zdrave prijatelje
Kiropraktik 001
31. 03. 2020 20.17
-1
Lep vecer.Ceprav sem simpatizer vladujoce stranke SDS mi ta predlog niti slucajno no vsec.Zaradi osebnih mascevanj iz preteklosti bi zeleli vse poprek nadzirati in hkrati izkoriscati..Zalostno.
majmun11223344
31. 03. 2020 18.40
+1
Ja pa ja... Mokre sanje Starega Janeza 😂
riss
31. 03. 2020 15.06
+5
Osebno sem proti sledenju kje se kdo nahaja. Bi pa drastično poostril kazni, če bi okuženo osebo dobili v javnosti. Mislim, da si ne bi upali izpostavljati sebe in druge, ter visoke kazni. Torej proti sledenju, vstopom v stanovanja,... Obvezno pa takoj vojsko na mejo, da se tam razbremeni policija, ki bo lahko izvajala kontrole v notranjosti. Spiski obolelih online in to je to. Moje mnenje kljub temu, da nikoli ne bi bil levičar. Zelo dolgooo že neutralen.Na volitvah pa nisem bil.
Nanuk
31. 03. 2020 12.43
+3
najbolj je pa smešno to, kako se narod sedaj razburja.... sedaj jim je nekdo povedal, da jim bo sledil po telefonu..... recimo, da nam pa sledijo že par let brez naše vednosti ? se kdo razburja ? kar ne veš ne boli pravijo.... tako je tudi pri virusu.... še te ne boli... zaenkrat.... ne razumem, kako nekdo ki je okužen sploh pomisli, da bi se odpravil recimo v trgovino....
Vinko Trobius
31. 03. 2020 12.06
+1
Kužni so že itak stigmatizirani, da jih pa še sledi policija in jim kar tako vstopa v stanovanje, to pač ne gre
om
31. 03. 2020 10.35
+3
Če prav razumem bi ukrep veljal za tiste, ki morajo biti v karanteni in za tiste, ki so bili v kontaktu s temi osebami. S tega vidika je upravičen saj je namenjen varovanju " mene osebno " ki še nisem okužen, obstaja pa nevarnost da bom, če bom nevede v kontaktu z nekom bi moral biti v karanteni. Obvezna karantena brez rigoroznega nadzora je nesmisel, saj je prepuščena posameznikovi samovolji. En okužen teoretično okuži 5 drugih. Vsak novo okuženi okuži še 5 drugih, kar pomeni 25 nanovo okuženih. To je eksponentno naraščanja epidemije, ki jo noben sistem ne more obvladovati. Če vlada meni, da obstajajo te nevarnosti naj rigorozni nadzor ljudi ki morajo biti v karanteni uvede takoj.
Nidani
31. 03. 2020 12.25
+1
To imaš prav. Ob predpostavki, da bi imela vlada res take namene. A ker vemo kdo je vladajoči, narod nima zaupanja. Upravičeno. Tudi jaz sem v tem primeru proti!
Nanuk
31. 03. 2020 12.33
+3
ajde... eno ime... do koga pa ima narod zaupanje.... prosil bi samo za en namig...
Nidani
31. 03. 2020 12.57
-1
Glede na to, da se v Sloveniji voli manjše zlo, si odgovori sam...
Apostol1
31. 03. 2020 10.15
+8
Osebno menim , da je to zloraba oblasti , toda , če bo število okuženih in mrtvih zaradi virusa in nediscipline naraščalo , potem bo ta ukrep razumljiv in nujen, zaenkrat pa še nismo v tej fazi. Zato glede na dokazano primitivnost in dvoličnost stranke SDS in princa teme to lahko postane v njihovih rokah temeljno orožje za Orbanizacijo Slovenije in ne to ni šala ali pa sarkazem pač pa sila resna zadeva , ki je enakovredna grožnja za svobodo kot je virus za zdravje.
wolfterier
31. 03. 2020 10.20
-5
Levaki ste proti vsemu,če bi vam rit gorela,bi rekli,da še malo počakajmo,a ne.
Nidani
31. 03. 2020 12.18
+0
Ne vem no...a ti ni lepo apostol razložil v čem je problem? A si omejen ali opran? Ali oboje? Sploh kaj misliš al kar neki ropotaš, samo da je?!
marker1
31. 03. 2020 10.00
+13
Če se ljudje ne držijo ukrepov zaradi pandemije, ki jih prepiše država na oceni zdravstvene stroke, ima na voljo organe represije. Zato jih ima vsak država. Pandemija povzroča ne samo zdravstvene težave, povzroča tudi veliko gospodarsko škodo. Zaradi nekaj trmastih neposlušnežev mora uvesti za vse strožje ukrepe, pa jih imenujte kakor hočete. Red mora biti. Žal.
Apostol1
31. 03. 2020 10.19
+8
marker1 ..... Se strinjam red mora biti in zato bi morale biti tudi volitve , ne pa tak kvizlinški prevzem oblasti ,ki smo mu bili priča letos zaradi odstopa komika in Janša virus samo izkorišča za doseg svojih avtokratskih ciljev.
Astherushcomes
31. 03. 2020 10.20
+1
Tako je. Na izbiro imaš blažjo obliko opozorila, pri čemer te nekdo opozori večkrat, da je nekaj dobro za tvoj lasten dobrobit. Hkrati ti da vedeti, da če tega ne boš upošteva, bo pa treba poseči po organih represije. In te opozori 1x, 2x, 3x, 9x potem pa dejansko udejani orodje pred katerim te je svaril. Potem pa vik in krik. Red mora res biti.
Astherushcomes
31. 03. 2020 10.22
+4
Razumem tudi, da se tudi gre na to karto, da narod ne bo poslušal in se bo te taktike uporabilo pod pretvezo, da gre za naše zdravje, vmes pa pitaj boga kaj je dejanski oziroma globji namen tega.
Nanuk
31. 03. 2020 12.38
+1
saj, če dobro pomislimo je prejšnja oblast tudi prišla gor bolj tak tak.... se jih je sedem proti enemu obrnilo in so nekaj na silo skup spocali.... sploh se ne zanimam za politiko, ampak že vrsto let govorim, da rabimo Putina.... pri nas ni nobene discipline....
Mr.
31. 03. 2020 09.55
+2
Če prav razumem bolan, ki seje viruse lahko hodi neovirano naokoli in jih seje vsepovsod ne glede na posledice in smrti, ki bi jih s tem povzročil. A to pa so demokratični standardi?
saraa98
31. 03. 2020 10.09
-2
wolfterier
31. 03. 2020 10.21
+3
marker1
31. 03. 2020 09.53
-6
Trenutna informacijska pooblaščenka je velika ovira sedanji demokraciji. Zamenjati!
Damian666
31. 03. 2020 09.58
+5
korintos25
31. 03. 2020 09.49
+8
Mobija pustim doma jaz pa na potep, a to bi šlo?
wolfterier
31. 03. 2020 10.22
+3
Bi šlo,samo če te dobijo brez mobija greš v čuzo !!!
brusilec
31. 03. 2020 09.31
-1
OK ,... PROVAPRILSKA ŠALA !!!! :D fotorobota? vse še OK, ampak fotorobota, pa sej se hecate :D :D :D
brusilec
31. 03. 2020 09.31
enakatalena
31. 03. 2020 09.30
+13
Nastradali smo. Koronavirus bo šel mimo, posledice trenutne vlade pa se bodo vlekle še doooolgo v prihodnost :-(.
omega _v6
31. 03. 2020 09.17
+8
Zakon je jasen in velja zgolj za ljudi,ki jim je odrejena karantena!! Če nočeš v skupinsko karanteno boš podpisal in boš v domači karanteni!! Če bodo zakon umaknili pa bodo pač vsi v skupinskih karantenah!!
hotchilipoper
31. 03. 2020 09.13
+14
Pojma nimate pod kakšnim nadzorom ste že.še malo pa bodo tudi v stanovanju videli kaj počnete ovce nebogljene
saraa98
31. 03. 2020 10.12
+1
Perivnik
31. 03. 2020 09.05
+2
Ljubi moji komentatorji. Kaj vam ni jasno. Ali se želimo zaščititi ali ne!! Ne se sprenevedat, ukrepi so ZAČASNI in v DOBROBIT NAM VSEM. Dajte rajši preklopiti na kak dober film in ne smetiti sovraštva vse naokrog samo zato, ker ta vlada ni povsem leva.
Petur
31. 03. 2020 08.54
-1
tudi z vsem tem si utrjuje ,oz poskusa v smeri diktature.mascevalske.
KungFuPanda
31. 03. 2020 09.18
+5
Opcija je: ali te strpajo v karanteno, ali pa soglašaš s sledenjem. Jaz osebno ne bi zagovarjal mobitela, ker ga lahko pustiš doma. Raje bi dal zalestnice, ki povzročijo alarm, če jo snameš.
Bofur
31. 03. 2020 08.15
+26
Ta ukrep SAMO OB PREDHODNI odobritvi sodišča !!! Pa še to samo v primeru hudih kaznivih dejanj..., terorizem, mamila, ker gre za hud poseg v pravice in svoboščine nas posameznikov. Enako vstop v stanovanje, samo ob predhodni odobritvi sodišča, v skladu z zakonom o kazenskem postopku in ustavno zapovedjo o "nedotakljivosti stanovanj" ... Nimamo izrednih razmer. Razglašena je epidemija, ne izredne razmere,ki jih lahko sprejme le državni zbor in začasno suspendira ustavo in zakone. Vlada naj se zdaj malo umiri in te svoje Orbanistične popadke in avtoritarne prebliske prihrani samo zase. Ti ukrepi odpirajo vrata avtoritarni, nedemokratični družbi !!! Že samo zaradi teh popadkov bi moral Janša odstopiti. Oziroma bom tako zapisal ti ukrepi bi bili sprejemljivi le, če bi bili začasni, recimo 1 mesec, dva meseca in, če bi Janša odstopil, vlado pa bi prevzel oseba, ki bi vzbujala zaupanje, da ne bo ukrepov izkoristila za obračun z opozicijo in kritiki tega režima. Je Janša pripravljen odstopiti ?
marker1
31. 03. 2020 09.45
-3
Zakaj ste pa izpustili oblast iz rok? Leve stranke ste se skregale v kokošnjaku, potem pa je prišel nov petelin in naredil red.