Slovenija

NSi za obsodbo komunističnega režima

Videm Dobrepolje, 28. 03. 2009 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nova Slovenija je sprejela odločitev, da bo parlamentu predlagala resolucijo za obsodbo komunizma. Poleg tega želijo šolstvo očistiti ideološkega prikazovanja zgodovine.

Svet Nove Slovenije je na današnji seji pozdravil ''vse pozitivne miselne premike, ki so se sprožili ob odprtju rova svete Barbare (Huda jama) in ki so vidni iz izjav nekaterih političnih ter drugih subjektov''. Kot pravijo, pa poleg človeškega dostojanstva umorjenih, ki imajo pravico do imena, groba in do rehabilitacije, ''velja naša obveznost tudi do njihovih svojcev, ki imajo pravico do podlag za pieteten odnos: identifikacija žrtev, njihov pokop in vrnitev dobrega imena''.

Kot je v izjavi po današnji seji sveta zapisala predsednica sveta NSi Mojca Kucler Dolinar, so bile zgodovinske okoliščine med drugo svetovno vojno v Sloveniji izredno zapletene.

Kucler Dolinarjeva in Svet NSi so za izjavo o obsodbi komunizma.
Kucler Dolinarjeva in Svet NSi so za izjavo o obsodbi komunizma. FOTO: 24ur.com

''Slovenija je bila razkosana med tri okupatorje, težavni položaj zasedbe pa so izkoristili slovenski komunisti ter so željo slovenskega človeka po uporu in svobodi načrtno izrabili za vzpostavitev popolne oblasti in za sistematično izvajanje laži, ropov, posamičnih in množičnih umorov,'' je zapisala in dodala, da ''se je kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin v najhujših oblikah nadaljevalo še desetletja po vojni, praktično do osamosvojitve Slovenije''.

Svet NSi je glede polpretekle zgodovine tako Sloveniji opredelil ključne naloge, od katerih je prva ''iskanje resnice in njene domovinske pravice povsod: od šolskega sistema do splošne zavesti''. Da bi to dosegli, bodo v NSi v prihodnosti izvedli nekatere korake, med drugim bodo Državnemu zboru podali pobudo, naj sprejme izjavo o obsodbi komunističnega režima in medvojnih revolucionarnih zločinov ter o legalnosti in častnosti upora proti njim.

Parlament bodo tudi pozvali, da ''iz slovenske zakonodaje izbriše vse formulacije, ki so podlaga za ideološke delitve''. Vlado in DZ bodo opozorili, naj ''ne sprejme nobene dokončne odločitve v zvezi s predmetno problematiko brez sodelovanja prizadetega prebivalstva oziroma njegovih legitimnih predstavnikov''.

Odgovorne bodo pozvali, naj se ''šolski programi očistijo ideološko enostranskega prikazovanja zgodovine'', sodišča in tožilstva pa ''naj prednostno obravnavajo vse primere navedenih zločinov in usmerijo svoje moči v zbiranje dokazov''. Ob tem med drugim udeležence pozivajo, naj svoje zgodbe in spomine zapišejo in o njih spregovorijo v javnosti.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
31. 08. 2009 21.06
ma, farji! zatlačite si nekam totalitarne režime! 120 000 slovencev je danes dobilo socijalni dodatek, vi pa o stalinu in titu! ljudstvo zanima kaj bo jutri na jedilniku njihovih otrok in ne kdo je komu ustrelil starega fotra pred 70 leti! nič čudnega da so na zadnjih parlamentarnih volitvah dobili dva odstotka glasov!
cau-curaku
31. 08. 2009 20.45
pajtlerblanka, kje imaš svojce? naverjetneje v fojbah... ti kar tlači primorska tla !!!!
Buena Vita
30. 03. 2009 21.57
TOM627 tvoj stari oče si je delil usodo s 15 00partizani v sloveniji,ki so si upali ziniti besedo,in so morali izginiti KDOVEKAM,IN NJIHOVI SVOJCI ENAKO, ŠE 1972 LETA JE BILA MORIJA ŠTUDENTOV NA BEOGRAJSKIH ULICAH,KO SO KONČALI POD TANKI---SLAVEN KOMUNIZEM,A
Buena Vita
30. 03. 2009 21.53
ZAENKRAT NI VEČJEGA ZLA,OD KOMUNIZMA
Buena Vita
30. 03. 2009 21.51
JHA-PICRI TO ZAMERIM TAKRATNEMU DEMOSU,IN JANŠATU,SO BILI PREMEHKI ZA LUSTRACIJO LAHKO ŽALUJEMO,KER JO NISO IZPELJALI,KUČANOV NATEG
Buena Vita
30. 03. 2009 21.49
INKS ČE SEM MOČNEJŠJA POTEM LAHKO VSE SLABŠE NAKLESTIM PO BETICI,IMAŠ PA IDEALE,
Tonček Balonček
30. 03. 2009 20.09
izbruh, če bi ravnali tako, bi cerkev postala marginalna, si s ekdaj poglobil v poastotralo? Bili so pionirčki ter ministrinti, ne gre drugače!!!
sugarhill
30. 03. 2009 12.55
Mrhovina, ki obsoja crkovino :)
Ranunculus
30. 03. 2009 12.26
Mladim so vedno prali možgane in tega še niso nehali početi. Ampak da bi naredili nekaj dobrega za mladež, bi dejansko lahko iz šol vzeli ideološke in religiozne teme ter jih prikazali kar se da nepristransko - pozitivne in negativne plati. In če dejanski komunizem nima pozitivnih stvari, kot bi sklenili nasprotniki, se lahko izpostavijo predstave o tem, katere pozitivne lastnosti ima socializem in zakaj ta ureditev ni možna. In če ima krščanska vzgoja pozitivne lastnosti na bivanje, bi lahko izpostavili tudi vlogo RKC v zgodovini in število nedolžnih pobitih in mučenih... Z drugimi besedami - obsoditi komunistični režim in RKC.
izbruh@gmail.com
30. 03. 2009 08.56
Se strinjam... ... skupaj s prepovedjo izvajanja vsake ideološke-religiozne vzgoje na osebah mlajših od 16 let. Verouk samo za polnoletne!
nikolitiho
29. 03. 2009 23.43
Dejansko je še prekleto res, da naj politične vplive odstranijo iz šol in končno začnejo otrokom podajati nevtralno znanost ter jim dovolijo, da sami ovrednotijo dejanja. Naprimer, v šolah se pri zgodovini še vedno napačno poučuje, da je razdor med patriciji in plebejci posledica upora izkoriščanega revnega delavskega ljudstva proti bogatemu vladajočemu sloju patricijev. Že od vedno vemo, da ta spor nikoli ni bil razredne narave temveč zgolj politične, plebejci niso bili nobeni reveži, je pa res, da revežev zagotovo ni bilo med patriciji. Samo za ilustracijo, koliko informacij pa si je socializem v resnici prikrojil, pa raje sploh ne bom komentrirala.
SPICELJ
29. 03. 2009 18.16
kapitalizem ne uporablja kolov in nožev,zasipajo te z lažnimi vrednotami in občutkom,da moraš imeti vse te umetne dobrine,če hočeš iti korak z časom,ponujajo ti preproste poti do denarja in počasi lezeš v past,ljudje imajo hitro več stroškov kot prihodkov,začne se pekleni ples in mnogi se ga rešijo šele,ko si vzamejo življenje,če jih že prej zaradi hudega pritiska kakšna bolezen ne pokonča....
Morana7
29. 03. 2009 18.00
Alex62... RADO62... Hm, a še kdo drugi opazi podobnost? ;) Očitno imata z adminom podoben pogled na svet...Mojega posta seveda ni več pa nič zato, na takšne stvari se človek v sodobnem svetu kar hitro navadi. Glede na to, da tvoj post še vedno si lahko mislim le eno in ti ob tem iskreno čestitam : BRAVO USTREZAŠ SISTEMU! Morda bo Janša pomislil nate ko/če bo imel priložnost sestaviti novo vlado, stolček na uradu za stike z javnostjo bi ti kar pristojal glede na besedišče. "Daj, mrtvi ljudje ti danes odjedajo tvoj kruh?????? " Kje točno si to pobral ?
SPICELJ
29. 03. 2009 17.45
ja za mnoge je prišla ura resnice 21.9.2008...
bučar
29. 03. 2009 17.31
počasi se le odpira knjiga resnice........
SPICELJ
29. 03. 2009 17.13
vsekakor bomo 27,aprila bučno praznovali enega naših največjih praznikov,OF mora ostati vrednota naše družbe,proti izdajalcem pa se je potrebno še naprej boriti...
SPICELJ
29. 03. 2009 17.09
vračanje v preteklost je značilno za ljudi,ki nimajo prihodnosti,nekateri pa take ljudi spretno izkoriščajo za dosego svojih ciljev......še dobro,da tole propadlo stranko NSI nihče ne jemlje resno..ha,ha..
bučar
29. 03. 2009 17.09
vlada nas vse skupaj pelja v pogubo
germany
29. 03. 2009 17.02
DAN BOJA PROTI OKUPATORJU BI JAZ UKINIL KER NE MOREŠ PRAZNOVATI PRAZNIKA PROTI SAM SEBI..... HEIL DOMOBRANSTVO
bnam 2707
29. 03. 2009 17.00
Ker je nihče nič ne vpraša pa kar sama nekaj ropota.od preteklosti ne moremo živeti.Od preteklosti so imeli koristi le tajkuni in ostali koritniki.Tale kuclerca naj se reaje zamisli nad prihodnostjo,ki nima nobene veze z komunizmom.