Slovenija

NPU ovadil 73 osumljencev

Ljubljana, 27. 01. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Furlan je zadovoljen s prvim letom delovanja NPU, ima pa pripombe na prepočasno odzivanje tožilstva. NPU je sicer obravnaval 17 kompleksnih zadev, kazensko pa so ovadili 73 osumljencev.

Nacionalni preiskovalni urad je v prvem letu delovanja preiskal skupno 17 kompleksnih zadev. Na področju gospodarske kriminalitete in korupcije je zbiral obvestila zaradi suma storitve 68 kaznivih dejanj, največkrat za kazniva dejanja kot so zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zloraba uradnega položaja ali pravic, pranje denarja, goljufija na škodo Evropskih skupnosti, izdaja ali neupravičena pridobitev poslovne skrivnosti, davčna zatajitev, jemanje podkupnine, sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, dajanje koristi za nezakonito posredovanje.

V23 primerih je urad na pristojna državna tožilstva podal kazenske ovadbe zoper 73 osumljencev, medtem ko je v dveh primerih na državno tožilstvo podal poročili. NPU je takoj po ustanovitvi pričel tudi s preiskovanjem nepreiskanih umorov in organizirane kriminalitete v sodelovanju z različnimi sektorji kriminalistične policije.

Furlan je zadovoljen z delom NPU.
Furlan je zadovoljen z delom NPU. FOTO: Aljoša Kravanja

Direktor urada Harij Furlan je z delom urada zadovoljen. Sodelovanje s tožilstvom ocenjuje kot zadovoljivo, vendar ima nekatere pripombe.

Furlan je na današnji novinarski konferenci ocenil sodelovanje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) z vrhovnim državnim tožilstvom kot zadovoljivo. Pripombe ima na prepočasno odzivanje tožilstva v posameznih primerih, predvsem pri posredovanju odgovorov na predloge za uvedbe prikritih preiskovalnih ukrepov. Ob tem se sicer zaveda, da zaradi bistvenega povečanja obsega kriminalitete prihaja do preobremenjenosti tako policije kot tožilstva.

Poudarja, da tožilstva skoraj ne vračajo v dopolnitev oz. zavračajo ovadbe, ki jih posredujejo kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada. To je po njegovem mnenju eden izmed pokazateljev, da so kazenske ovadbe kakovostne in na nivoju.
Izpostavil je tudi, da je omenjeno tožilstvo zavrnilo pobudo NPU o ustanovitvi specializirane preiskovalne skupine, ki bi preiskovala domnevne nepravilnosti pri delovanju nekdanjega vodstva Merkurja.

Sicer pa je urad lani najintenzivnejše sodeloval z uradom za preprečevanje pranja denarja, davčno upravo, računskim sodiščem in komisijo za preprečevanje korupcije. Sodelovanje z njimi Furlan ocenjuje kot profesionalno, korektno in uspešno.

Sodišča so lani ugodila vsem desetim pobudam NPU za začasno zavarovanje protipravno pridobljene premoženjske koristi, vsem so ugodila in s tem začasno zavarovala 5,3 milijona evrov premoženja, pravi Furlan. O štirih takšnih pobudah, katerih vrednost premoženja presega 5,5 milijona evrov, pa državna tožilstva še odločajo.

V večini primerov je bilo zavarovano premoženje v nepremičninah (stanovanjske hiše, zemljišča, gozdovi), gotovini in v vrednostnih papirjih.

Nacionalni preiskovalni urad
Nacionalni preiskovalni urad FOTO: 24ur.com

NPU je po Furlanovih besedah danes podal še eno pobudo o zavarovanju premoženja v višini šestih milijonov evrov. Več informacij o tem Furlan ni želel razkriti, saj ne sme dajati informacij, ki so še v procesu odločanja.

Pojasnil je, da se lahko pobuda o zamrznitvi premoženja poda, še preden je podana kazenska ovadba proti osebi, ki bi ji zamrznili premoženje. Če bi osumljenec izvedel, da pobuda obstaja, bi lahko premoženje odtujil, pravi.

NPU je lani največkrat preiskoval kazniva dejanja, kot so zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zloraba uradnega položaja ali pravic, pranje denarja, izdaja ali neupravičena pridobitev poslovne skrivnosti, davčna zatajitev, jemanje podkupnine, sprejemanje oz. dajanje koristi za nezakonito posredovanje.

Urad trenutno zaposluje pet vodij preiskovalcev in 45 preiskovalcev, od katerih je 16 novih preiskovalcev, ki se še uvajajo. V prihodnje nameravajo zaposliti še sedem ljudi, je še povedal.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
27. 01. 2011 18.44
M-teorija 27.01.2011, 18:40 -1 Ko bo šefica na tožilstvu kmalu zamenjana, ozko grlo preganjanja kriminala bodo tudi zadeve stekle. Julija,avgusta se javim. Držim te za besedo.
M-teorija
27. 01. 2011 18.40
Ko bo šefica na tožilstvu kmalu zamenjana, ozko grlo preganjanja kriminala bodo tudi zadeve stekle.
ježko
27. 01. 2011 18.28
Nova enačba 17 zadev 73 osumljencev 100000 eurov stroškov= 0 kaznovanih oz. 0 zaprti Če mi to kdo razloži vsaka mu čast!!!!
Jullia
27. 01. 2011 16.27
@ orimf bravo, se strinjam!
daj-daj
27. 01. 2011 16.26
Dober rezultat bo samo, če bodo zadeve dobile sodni epilog, drugače je vse brez veze.
MiroF
27. 01. 2011 15.35
Kaj pa zgradba v kateri se bohotijo, so preiskali sporne posle Kresal-Pogačar, drugače pa mislim, da se jim s tem kar so naredili nimajo kaj hvalit, petdeset ljudi nam odžira naš davkoplačevalski denar, da potem preiščejo v enem letu sedemnajst primerov, jaz bi rekel SAMO !!! to vse skupaj je en velik nateg Slovenskega naroda, tolk preiskovalnih komisij, nevem kolk vrst policije itd... nima nobena država na prebivalca na svetu, polovit je pa treba samo nekaj tajkunov, politikov pa se že kar neha, tako, da hvala lepa g. Furlan za take hvale, pa še to" dobro blago se samo hvali" !!!
Vance
27. 01. 2011 15.28
Z ustanovitvijo NUP-a je Slovenija naredila veliko v preganjanju organiziranega kriminala.To se kaže v številkah in v odmevnih aretacijah.Ker pa se zadeve na sodstvu vlečejo,je zamrznitev premoženja trenutno najboljša rešitev.Naj zamrznejo tudi tisto premoženje,ki ga je kriminalec "odtujil" v času delovanja.
bukefal
27. 01. 2011 15.16
w_sharky 27.01.2011, 15:10 Točno tako, kot si napisal. Je pa žalostno. Vmes pa se bo še kakšna zadeva založila v omari!!!
bukefal
27. 01. 2011 15.14
Upam, da sta med osumljenci tudi Kresalovka in Šenica, saj imata afero z bulmastifi še na glavi!!!
wsharky
27. 01. 2011 15.10
... in sedaj?... ce so med ovadenimi 'posveceni' slovenci kalibra simonca, janezek, bosko, binko in igor, bo tozilstvo 'zahtevalo' dodatna pojasnila - to bo trajalo se 1 leto, potem bo tozilstvo potrebovalo 1 leto, da 'preuci' primere - ker so 'kompleksni', nato bo pa trajalo se 5 let do glavne obravnave, ki se bo zavlekla zaradi 'bolezni' obtozenih in bo na koncu zadeva zastarala... - pa povejte ce to ni realen scenarij teh zadev - hvala za oskarja :)
bukefal
27. 01. 2011 15.10
Upam, da so ovadili tudi Kresalovko in Šenico, saj imata afero z bulmastifi še na vesti!!!
korintos1
27. 01. 2011 15.07
Mariborska škofija.
Izbrisani7
27. 01. 2011 15.00
A je kakšen izmed njih prijatelj Kresnice in Senice?