Slovenija

NPU podal ovadbo zaradi oškodovanja Hypa

Ljubljana, 05. 07. 2013 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NPU je podal kazensko ovadbo zoper 44-letnega direktorja iz Ljubljane zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. Kot so nam sporočili iz njegove pisarne, ne gre za nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultants Andreja Oblaka, kot smo sprva poročali.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 44-letnega direktorja iz Ljubljane zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. 

NPU - 11
NPU - 11 FOTO: Blaž Garbajs

Ovadeni sklepal škodljive posle

Ovadeni je kot direktor ene izmed družb iz "skupine Hypo" zlorabil svoj položaj, ko je v nasprotju z interesi gospodarske družbe, ki jo je vodil, sklepal škodljive posle, povezane s projektoma izgradnje trgovskega centra na Ptuju in stanovanjsko-poslovnega kompleksa v Ljubljani, so zapisali na Generalni policijski upravi. Eno izmed družb iz skupine naj bi oškodoval za 2,45 milijona evrov.

Kot so pojasnili, je bilo ugotovljeno, da je leta 2004, v času priprave in izvedbe projektov, del poslovnega deleža projektnih družb, namenjenih izključno izgradnji navedenih projektov, prodal družbi iz Liechtensteina, katere ekonomski upravičenec je bil njegov oče.

Nato je enaka poslovna deleža leta 2005 odkupil nazaj, in sicer za skoraj sedemkrat višjo ceno v primeru projekta izgradnje trgovskega centra na Ptuju in skoraj desetkrat višjo ceno v primeru projekta izgradnje stanovanjsko-poslovnega kompleksa v Ljubljani.

Vpletena gospodarska družba iz Liechtensteina v projektno družbo oz. k izgradnji obeh projektov ni prispevala nič, kar bi upravičevalo takšno povečanje vrednosti poslovnih deležev, ovadeni pa je pri prodaji in nakupu poslovnih deležev obeh projektnih družb zasledoval izključno pridobitev premoženjske koristi družbi iz Liechtensteina, so pojasnili.

Pridobil premoženjsko korist v skupnem znesku 2,45 milijona evrov evrov

Tako je ovadeni direktor družbi iz Liechtensteina oz. svojemu očetu kot ekonomskemu upravičencu te družbe pridobil premoženjsko korist v skupnem znesku 2,45 milijona evrov, premoženjska škoda v enaki višini pa je nastala tudi za družbo iz "skupine Hypo". Za obravnavana kazniva dejanja zlorabe položaja je zagrožena osemletna zaporna kazen.

Oblak ni zlorabil položaja

Kot je sprva poročala Slovenska tiskovna agencija (STA), naj bi šlo za nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultants Andreja Oblaka. Iz odvetniške pisarne, ki ga zastopa, pa so sporočili, da Oblak nikoli ni zlorabil položaja, prav tako pa nobeni družbi iz skupine Hypo ni povzročil škode. "Andrej Oblak je vse posle v skupini Hypo izvedel izključno na podlagi in v obsegu navodil in odredb svojih nadrejeni v Hypo Celovec s ciljem pridobivanja koristi Hypu, ni sklepal škodljivih poslov in je deloval izključno v skladu z interesi družbe, ki jo je vodil," so dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Auslender
05. 07. 2013 12.45
+5
Ce bi to bila slovenska banka, se mu seveda ne bi nic zgodilo, ker bi politika preko svojih nadzornikov kradla tako kot iz NLB, tukaj pa so zadaj avstrijci, ki seveda ne bodo dali miru, dokler ne bo nekdo na hladnem..........in prav je tako..............cas je, da se slovenija ocisti te*.......
Pipsodin
05. 07. 2013 12.37
+6
A bom sploh doživel, da bi vsaj ovadbo napisali za kakšnega bankirja?
kimg
05. 07. 2013 12.00
+1
Vse stvari se bodo uredili. Lepo. Ker bivša uprava banke je naredila kar nekaj velikanskih svinjarij in prav je da za to odgovarjajo. In to je metalo slabo luč na banko. Pohvale policiji, da so končno vse to uredili, sedaj pa naj še sodstvo po hitrem postopku zadeve odobri in vsi po vrsti, ne samo Oblak, lahko začno pakirat kovčke za na Dob. Pa ob vsem tem upam, da bodo tudi vrnili ves pokraden denar, ki ga pa tudi ni bilo malo.
Pjeva? Tuge
05. 07. 2013 12.24
+6
Če jih Avstrijci ne bi v rit nasuvali se ne bi nič premaknilo
ml3
05. 07. 2013 11.55
+4
nic se mu ne bo zgodilo.....kdor dela svinjarije, se predhodno zaščii in pozanima preko odvetnikov
498983
05. 07. 2013 11.06
+2
Ja sej Hypo tud krade...vsakič ko grem na njihov bankomat, ta ne dela, samo da moram na bankomat tuje banke, za kar mi Hypo pobere še 103 bivše tolarje dol z mojega računa.
JanezNovakJohn
05. 07. 2013 10.53
+13
In "revež" je prepisal svoje premoženje ** pazi, na žene, otroke, strice** in z zemljiškimi zapisi pokradeno blokiral za vekomaj in leasing za jahto in vilo plačuje z nakradenim denarjem. Nepremičnine in premičnine so »kao last« od lesing hiše, lopov pa te jahte in vile nemoteno koristi, in ko bo nevihte konec, bo vse nazaj kupil za 1 €. Če ne zase, pa za svoje otroke. V najslabšem primeru bo dobil 5 let. Odslužil bo pol, pa bo. Toliko sem jaz služil kot vpoklican vojak matere domovine ZASTONJ....... Naj minister za pravosodje odstopi, če ni sposoben tega urediti z ustreznimi zakoni. PO HITREM POSTOPKU IN RETROAKTIVNEM DELOVANJEM. Ropanju je treba narediti konec«.
santamaura
05. 07. 2013 10.44
+18
Že dolgo je znana naveza goljufivih plenilcev premoženja : Senica - Tovšak - Oblak
Rolesx
05. 07. 2013 10.20
+20
Kaj nam to pomaga.Če bo pred sojenjem zbolel pa še nakradeno je prepisal na sorodnike Konec debate! Naša sodišča so več kot odlična , so humani in razumevajoča do kriminalcev bolj kot do poštenih delovnih ljudi! To ste že izkusili vsi!