Slovenija

Novoletnega koncerta ne bo, direktor filharmonije: Stavka je nezakonita, zamenjali bi radi spoštovanega dirigenta

Ljubljana, 30. 12. 2016 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Orkester Slovenske filharmonije nadaljuje stavko, zato tradicionalnega novoletnega koncerta v Cankarjevem domu ne bo. Vodstvo se opravičuje ljudem, ki so kupili vstopnice, denar bodo dobili nazaj. Direktor Damjanovič pravi, da zaposleni nadaljujejo s stavko, ki je že od vsega začetka nezakonita.

Vračilo denarja za že kupljene vstopnice se bo v Informacijskem središču CD vršilo od 9. do 31. januarja 2017.
Vračilo denarja za že kupljene vstopnice se bo v Informacijskem središču CD vršilo od 9. do 31. januarja 2017. FOTO: AP
Za zaupanje se zahvaljujemo približno 800 obiskovalcem, ki so se odločili za nakup vstopnic za to prireditev; mnogi bi na koncert pripotovali iz različnih delov Slovenije kot tudi iz tujine. Da jim ne bi povzročali dodatne škode, smo se odločili, da jih pravočasno obvestimo, da koncerta ne bo. Vodstvo Slovenske filharmonije in vodstvo Cankarjevega doma
Pooblaščenec stavkovnega odbora stavkajočih v SF Dino Bauk je v četrtek Damjanu Damjanoviču in predsedniku sveta zavoda Otmarju Zornu posredoval kompromisni predlog, ki bi omogočil začasno prekinitev stavke in izvedbo novoletnega koncerta. Orkester SF je predlagal, da Damjanovič pred izvedbo novoletnega koncerta z maestrom Lajovicem podpiše sporazum o prekinitvi sodelovanja, nato se novoletni koncert, napovedan za 1. januar v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pod njegovo taktirko izvede.

K pravici do sodelovanja orkestra pri izbiri šefa dirigenta pa se v ločenem sporazumu zaveže minister za kulturo. Kot so stavkajoči v SF zapisali v sporočilu za javnost, je minister za kulturo Tone Peršak na sestanku s stavkovnim odborom pred štirinajstimi dnevi pripravljenost spremeniti akt o ustanovitvi Slovenske filharmonije že napovedal in jo v četrtkovem neformalnem pogovoru s tajnikom Sviz Branimirjem Štrukljem ponovno potrdil. Na četrtkovem srečanju z novinarji je minister tudi povedal, da so dali orkestru zagotovilo, da bodo vladi predlagali spremembo ustanovitvenega akta SF.

Vračilo denarja za že kupljene vstopnice se bo v Informacijskem središču CD vršilo od 9. do 31. januarja 2017.

Pooblaščenec stavkajočih je v ponudbi Damjanoviču predlagal, da se danes do 12. ure podpiše sporazum o začasni prekinitvi stavke, vendar pa se je direktor na kompromis odzval v zadnjem trenutku z zavrnitvijo le-tega.

Tradicionalnega novoletnega koncerta v Slovenski filharmoniji ne bo.
Tradicionalnega novoletnega koncerta v Slovenski filharmoniji ne bo. FOTO: Thinkstock

Kot so stavkajoči v Slovenski filharmoniji zapisali v sporočilu za javnost, Damjanovič z neodgovornim ravnanjem, nepripravljenostjo reševati spor, kljub pripravljenosti orkestra, da se najde rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo obiskovalcev in poslušalcev novoletnega koncerta, prevzema velik del odgovornosti, saj se bo na tak način spor v prihodnjih dneh in tednih le še poglobil.

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je povedala, da jim je Damjanovič v pismu zapisal, da ni pripravljen na parcialno reševanje stavkovnih zahtev in da na kompromis pristane le v primeru, če orkestraši odstopijo od vseh ostalih stavkovnih zahtev. Na vprašanje, katerim njihovim zahtevam bi ugodil, je pojasnila, da le temu, kar jim je zapisal že v pismu. To je, da je pripravljen ažurno reševati problematiko glede napredovanj zaposlenih in da je pripravljen sestaviti dokument, da bodo lahko sodelovali pri izbiri dirigenta.

O prekinitvi pogodbe o sodelovanju z Lajovicem po njenih besedah "ni bilo več nobenega govora in glede na to, da je bila to naša minimalna zahteva za izvedbo novoletnega koncerta, novoletnega koncerta ne bo".

Damjanovič: To, da nisem pristal na minimalne pogoje, je zavajanje

Damjanovič je v odzivu na nadaljevanje stavke orkestra navedbo stavkajočih, da ni pristal na minimalne pogoje, označil za "aferaško zavajujočo informacijo" in dodal, da tudi stavkajoči v svojih stavkovnih zahtevah niso odstopili niti milimetra, "temveč nadaljujejo s stavko, ki je že od vsega začetka nezakonita". Dodal je, da stavka le orkester, zbor ne.

Kot je zapisal, gre za stavko zaradi želja posameznikov iz orkestra in njihovih osebnih interesov. "Zahtevajo zamenjavo vodstva SF, članov sveta zavoda ter spoštovanega dirigenta maestra Uroša Lajovica, prav tako želijo imeti vpliv pri vodenju javnega zavoda pri izbiri direktorja ter šefa dirigenta. Upal sem, da bodo glasbeniki razumeli, da takšnih odločitev ni mogoče nemudoma sprejeti, kot tudi ni mogoče nenadoma sprejeti dokumentov, na podlagi katerih bo lahko orkester v prihodnje izbiral šefa dirigenta. Povsem enako velja v primeru zahtev po razrešitvi mene kot direktorja," je zapisal in dodal: "Kako bomo denimo ravnali, ko bo orkester znova nezadovoljen z naslednjim dirigentom, če jim praktično še nihče do sedaj ni ustrezal na položaju šefa dirigenta."

Stvari se po njegovih besedah ne da urejati na tako enostaven način. "Gre za pravne in drugačne zaplete, povezane z našo zakonodajo, ne moje osebne poglede ali mnenja," je zapisal in dodal, da je treba vedeti, da njegova naloga kot direktorja zavoda ali podjetja ne more biti priljubljenost, pač pa "spoštovanje zakonodaje ter omogočanje zaposlenim, da prejmejo vsaj tisto, kar jim pripada".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
31. 12. 2016 10.48
+3
Ko začnejo direktorji nakladati o nezakoniti stavki, je treba prijeti za orožje!
Mladi? Plasto
30. 12. 2016 22.11
+5
Damjanovič je v svoji karieri dosegel mesto 3. trobentača v operi ..... ko ni mogel več nič odigrati so ga pospravili v službo za stike z javnostjo ,kjer je skrbel ,da je vsako leto izšla nova brošurica .... to so bile reference ,ko je kandidiral za mesto direktorja slovenske filharmonije ...ob vsem tem pa NE ZNA GOVORITI TUJEGA JEZIKA ,KI JE POGOJ ZA NASTOP NA TO DELOVNO MESTO !!!! ......PRIŠEL JE TOREJ S POLITIČNIMI REFERENCAMI ...... ker pa se je vmes zamenjala vlada , je tudi Damjanovič zamenjal barve , da bi lahko obdržal položaj :D ..... in sedaj se prodaja kot suho zlato .... vsi ,ki nasedate zgodbicam ,ki vam jih prodajajo , vam svetujem , da se o dejstvih PREPRIČATE SAMI !!!! VSE KAR SEM NAPISAL SE DA PREVERITI !!!!!
rde?kar
30. 12. 2016 21.33
+0
Že priimek vse pove.
Principat
30. 12. 2016 21.25
+2
dobro je rekla danes branjevka , , v tej deželi če imaš kupljen ali doštudiran predznak lahko delaš kar hočeš in doda , a veste to je žalostno
migi
30. 12. 2016 20.38
+4
Damjanoviču je več do kikel kot do posla.....hehe....on je še zelo daleč od glasbe in vodenja!
Foen
30. 12. 2016 22.02
+4
A res z bonbonjerami pa rozami na ministrstvo za kulturo hod da ma zato podporo od gor?
Frigo
30. 12. 2016 19.15
+4
Kje je sedaj Pahor ga ni sram da nebo koncerta
Jožajoža
30. 12. 2016 19.13
-8
tam, kjer ni rednih plač, so radi, da jim delodajalec na roke da 50 evrov na mesec, , tam, v javnem sektorju, pa ,kjer so plače redne,za nas navadne smrtnike visoke,točno na datum,..... pa jamrajo, da imajo premalo. naj bolj nagnusno dejanje, ki so ga uprizorili javni uslužbenci, je bilo letos, , ko so na ulice poslali vzgojiteljice, z visoko in redno plačo ,regresi,malico,dodatki na čakanje,topli delavni prostori,..nenormalni dopusti,.......in so na koncu še zahtevale več,več,več.............
BaGr67
30. 12. 2016 19.24
+2
Foen
30. 12. 2016 19.28
+6
Joza slo je za pomocnice vzgojiteljic pojma nimas. In ker imajo redno sluzbo nimajo pravice govoriti? Sram te bodi s takimi zahojenimi pogledi.
sonofabitch
30. 12. 2016 19.13
-8
Lahko bli srečni da sploh kaj dobijo od države, za tako nepotrebno funkcijo kot jo opravljajo, se mi zdi, da sami sebe malo preveč cenijo.
ecnarf
30. 12. 2016 19.07
-6
vVSE ODPUSTIT IN ZAPOSLIT MLADE BREZPOSELNE,ti tastari so že preveč razvajeni in samovšečni.
Principat
30. 12. 2016 19.07
+0
spoštovani virtuozi ,, če vam ne paše dajte mesta mladim ,, vašo neizmerljivo kakovost pa lahko poiščete tudi na tujih trgih ,, svet je velik in znaje se ceni , samo dokazati je treba !!..!!pa tudi druga dela obstajajo
Mladi? Plasto
30. 12. 2016 20.41
+4
zakaj bi pa 100 folka moralo iti zaradi enega ... enega se našutira v rit kolikor je dolg in širok .... to je pač demokracija ...
johndoe35
30. 12. 2016 19.06
+3
policisti lahko štrajkajo, dohtarji lahko štrajkajo, a ta pa ne sme?!?!?!
johndoe35
30. 12. 2016 19.07
+4
Foen
30. 12. 2016 19.00
+14
Damjanovic ocitno spet nabija in se vlece ven ceprav je v resnici pravi razlog za stavko zgolj njegovo direktorovanje, o katerem pa je bilo v medijih ze dovolj zapisanega da je jasen njegov domet. Pogodbo z lajovicem je sam iz lastne malomarnosti spisal tako da jo je tezko razdreti, pa tudi ce se jo lahko, si je ne upa, ker lajovic opravlja njegovo delo ki ga sam ne zna. Revizija bo pokazala poden poslovodenja ce bo naroceno da se vpogleda prave stvari, ve bo mavodilo da se gleda mimo pa je zgodba znana.
RedCell
30. 12. 2016 19.03
-9
Povsem možno. Ampak komaj kaj relevantno. Zaposleni pač ne morejo postavljati direktorjev ali jih rušiti, niti stavkati, če jim slednji ni všeč. Pika, Prej bomo to razumeli, prej bomo iz sranja ven.
starbuck
30. 12. 2016 19.12
+5
Foen, a misliš da iz malomarnosti?!! brat bratu, balkanska posla
Foen
30. 12. 2016 19.20
+6
Hvala starbuck. Tistim z malo vec sirine so stvari jasne.
Foen
30. 12. 2016 19.25
+3
Red cell nisi dobro sledil poteku stavke v medijih. Filharmoniki zahtevajo menjavo direktorja in lajovica zato ker sta nedopustno posegala v njihov delovnopravni polozaj, taka stavka pa je zakonita. Drugo je ce bi zahtevali menjavo v okviru stavke ker bi bila npr nesposobna ali ker bi krsila druge predpise. Ne obsojaj ljudi brez poznavanja dejanskega stanja. So prvi ki so se postavili zase na tak nacin in tudi za javno podjetje oz zavod v katerem delajo.
RedCell
30. 12. 2016 19.26
+1
o, cinična distanca... zihr tudi en od gospodov, ki jih z mojimi bruto prejemki hranim... lepo.,
RedCell
30. 12. 2016 19.31
-1
nisem. Priznam. Ker ne morem več gledati informativnih oddaj, Štrukljev et cetera, Priznam, ne poznam celotnega dejanskega stanja. Da sta gospoda nedopustno posegala v njihov delovnopravni položaj, praviš? A je to v kakšnem od postopkov ugotovljeno? Ali se to morda njim samo zdi? Mislim, zakaj hudiča ima ta Lajovic težave ravno samo pri nas in samo pri nas počne take hude grdobije? Avstrijci mu pa dajo državno odlikovanje, noooo? kaj je narobe s to sliko? Kaj pa če bo sodišče reklo, da ni bilo nedopustno poseženo v pravice delavcev? Kaj se bo potem zgodilo?
Foen
30. 12. 2016 19.45
+3
Red cell verjetno nisi videl obrazlozitve stavkovnih zahtev za katere je cca 100 prič oz. Praktično celoten orkester, sestavljen iz akademskih glasbenikov ki so trdo garali za svoj položaj in veliko denarja, ki smo ga ostali zagonili za žur, vložili v svojo kariero. Pa najdi sodišče ki toliko prič ne upošteva.
RedCell
30. 12. 2016 20.13
+2
Nisem, res ne. Vem pa, da med pravice delavcev (ki se varujejo tudi s stavko) ne sodi pravica imeti lepega, sposobnega in poštenega direktorja. J..ga, tako pač je. Ne dvomim pa, da bo na koncu padel oz. bo zaradi ljubega miru razrešen. Kdo bo pa odgovoren, če bo sodišče stavko ugotovilo za nezakonito?
RedCell
30. 12. 2016 20.14
+1
sem se pa spomnil nekega lepega reka... "če 100 ljudi misli enako, ponavadi nihče ne misli kaj dosti"
Mladi? Plasto
30. 12. 2016 21.43
+0
red cell ..... umetnost ne enači s poslom ....
azzurro9111
30. 12. 2016 18.56
+0
Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali.
RedCell
30. 12. 2016 19.00
+1
starbuck
30. 12. 2016 18.48
-5
ni samo fizično delo, delo! dejstvo je da je na eni strani pošten in talentiran dirigent , na drugi pa ceu orkester nesposobnih lenuhov
Madeni
30. 12. 2016 18.48
+9
Na električnem priključku za elektriko je cel ORKESTER RTV ja, baletno društvo in 2500 rednih ter še 3500 honorarnih ( intelektualcev ) pardon pijanih parazitov..-
BaGr67
30. 12. 2016 19.30
+4
Pa zraven vsi slovenski farovži s svojimi kori na čelu...!!!!Saj vem,da bo to poradirano še predno bo objavljeno..!!!Lahko pa zbrišeš tudi prejšnji zelo, zelo žaljivi komentar za vso slovensko kulturo..A ne Administrator..!!!
JApajaDAja
30. 12. 2016 18.40
+12
oba, direktor in dirigent sta očitno zelo "spoštovana", če ju cel orkester ne hebe za 5 posto!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
30. 12. 2016 18.29
-1
Koncerta ne bo?.... To nikogar ne gane.... Filharmonikov res ne potrebujemo, napajajo se iz javnih sredstev, od njih pa nimamo nobene koristi...... Tudi brez njih bi normalno živeli....
RedCell
30. 12. 2016 18.29
-5
Aja, mogoce bo pa Strukelj prisel...pa sviral k..rcu. Bruh, res. Kdaj bo ze crknil socializem?
Barbarezo
30. 12. 2016 18.28
-1
V tej sloveniji ni nic večnega...brezveze
DonDonDan
30. 12. 2016 18.20
+2
Delali ne bojo, redna plača pa jih čaka! Toooooooooo