Slovenija

FOTO: V šolske klopi sedlo več kot 19 tisoč prvošolcev

Ljubljana, 03. 09. 2012 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z novim šolskim letom so se na ceste vrnili najranljivejši udeleženci v cestnem prometu, zato pristojni voznike pozivajo k previdnosti. Po novem pa se pouk ne bo smel začeti pred 7.30, vračajo pa se tudi zimske počitnice v dveh delih.

Po končanih počitnicah je v šolske klopi spet sedlo približno 161.200 osnovnošolcev in 78.300 dijakov. Prvič je šolski prag prestopilo 19.213 prvošolcev.

Osnovnošolci so sicer razporejeni v 451 matičnih osnovnih šol in 333 podružničnih, dijaki pa v 114 javnih in šest zasebnih srednjih šol ter 16 zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Število srednjih šol se bo januarja zaradi združevanja nekaterih javnih srednjih šol še spremenilo.

Predsednik Türk šolarjem: Tudi če vam pri kakšni stvari ne bo šlo, se potrudite

Predsednik republike Danilo Türk je v videonagovoru pred začetkom novega šolskega leta šolarjem namenil nekaj vzpodbudnih besed. Poudaril je, da jim šola ne bo dala samo znanja, pač pa jih bo tudi naučila o pomenu spoštovanja narave in ljudi.

Dejal je tudi, da mora vsak učenec poiskati in razviti svoje talente. "Tudi če vam pri kakšni stvari ne bo šlo tako dobro kot drugim sošolcem, je vseeno pomembno, da se potrudite. Pomembno pa je tudi, da pomagate drugim sošolcem, ki bodo potrebovali vašo pomoč," je še dodal.

Minister za izobraževanje Žiga Turk je ob začetku novega šolskega leta obiskal osnovno šolo Riharda Jakopiča v Ljubljani, ki jo je v otroštvu obiskoval tudi sam. Ob tem je dejal, da so vsi otroci enaki, in izrazil željo, da otrok ne bi delili po materialnih zmožnostih. Tudi otroci po njegovih besedah ne bi smeli iskali tovrstnih razlik med sabo.

Minister je spomnil, da bo v teh težkih časih treba še več solidarnosti. Ob tem je pozval ravnatelje in učitelje, da bi programe, predvsem obšolskih dejavnosti, prilagodili tako, da bi bili dejansko dostopni vsem. Turk je obiskal tudi ljubljansko waldorfsko šolo, kjer se mu je pridružil še ljubljanski župan Zoran Janković, ki je danes obiskal več osnovnih šol.

Na ceste se vračajo najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Rumena rutica
Rumena rutica FOTO: Blaž Garbajs

Ob začetku novega šolskega leta policisti, redarji in prostovoljci tudi letos izvajajo aktivnosti za varnost prvošolcev in ostalih šolarjev na poti v šolo.

Kot so zapisali na spletni strani policije, so otroci kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.

Policisti so poleg preventivnih aktivnosti za šolarje poostrili tudi nadzor prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola.

Po podatkih Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu sta v letošnjem letu do sedaj umrla dva otroka, in sicer kot potnika v avtomobilu. Kot navajajo, so prometne nesreče glavni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mladostnikov pred vsemi drugimi poškodbami in boleznimi.

Vsi prvo- in drugošolci morajo v prometu nositi rumene rutice, ki tradicionalno označujejo začetnike v prometu.

Na varni poti v šolo so sicer šolarje danes pospremili tudi nekateri znani obrazi. Notranji minister Vinko Gorenak in boksar Dejan Zavec sta obiskala prvošolce v Rogaški Slatini in Zrečah ter jih pospremila na poti v šolo. Ob tej priložnosti je Gorenak ocenil, da se prometna varnost v Sloveniji izboljšuje.

Kot je povedal, smo v Sloveniji pred 25 ali več leti v prometnih nesrečah izgubili za dva razreda otrok, danes pa je slika povsem drugačna. Postregel je tudi s podatkom, da je leta 1997 na slovenskih cestah umrlo 700 ljudi, lani pa 140, kar po ministrovem mnenju pomeni, da so današnje razmere precej boljše.

Z Gorenakovo oceno o prometni varnosti v Sloveniji se strinja tudi Zavec, ki meni, da se prometna varnost izboljšuje iz leta v leto. Zanj projekt prometne varnosti zajema kulturo naroda. "Pri nas še nekaj malega manjka, ampak se zelo hitro prilagajamo in mislim, da bo kultura na vedno večjem nivoju," je dejal Zavec.

Generalni direktor policije Janko Goršek je na varno pot v novo šolsko leto pospremil novomeške prvošolce. Na OŠ Center sta skupaj z veslačem Luko Špikom nagovorila otroke in njihove starše ter jih opozorila na pravilno ravnanje v cestnem prometu. Oba sta se z otroki tudi odpravila na sprehod po varni šolski poti in tako "v praksi" preverila njihovo znanje o varnem prečkanju ceste.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je skupaj z ravnateljico šole Ano Kuhar Režek v šolo pospremil šolarje OŠ Koseze in tako opozoril na potrebno varnost naših najmlajših.

Učiteljica
Učiteljica FOTO: Thinkstock

Minister za infrastrukturo Zvonko Černač pa je ob začetku šolskega leta udeležence v prometu spomnil odgovornost. "Odgovornost, da veselje in razposajenost otrok in mladostnikov spremljamo z vso pozornostjo. Dolžni smo jim namreč zagotoviti, da se bodo na cesti počutili varno in da jim bomo pri svojih ravnanjih za vzgled. V prometu smo bolj varni, če vsak udeleženec ravna strpno, v skladu s predpisi, predvsem pa odgovorno do šibkejših udeležencev," je zapisal.

Novo šolsko leto prinaša novosti

Z novim šolskim letom sicer prihaja tudi nekaj novosti. Prva je  poznejši začetek pouka. Ta se namreč po novem ne bo smel začeti pred 7.30. Novi šolski koledar pa spet prinaša zimske počitnice v dveh delih.

Do subvencioniranja šolske prehrane bodo od zdaj upravičeni zgolj še učenci in dijaki s šibkim socialnim statusom, kar bo pomenilo dodatno obremenitev denarnic staršev, bo pa nekoliko manj stroškov s prevozi dijakov. Do subvencioniranja mesečne vozovnice so po novem namreč upravičeni vsi tisti, ki so od kraja šolanja oddaljeni več kot pet kilometrov.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konstruktor
04. 09. 2012 17.41
Mal pozno pa vseeno : Ali bi mi kdo znal odgovoriti, kateri odlok, predpis ali kaj, je sedaj v veljavi glede podaljšanega bivanja v osnovni šoli? Bolj kot brskam po zakonodaji, manj najdem!
Depredize.
04. 09. 2012 11.32
+3
Hahahahaha Gospod Gorenak našli smo vašo sliko razreda iz osnovne šole in namreč opazili smo,da ste edini bili v suknjiču. Ja no to je, seveda, čudno, mi smo bili zelo zelo revna družina sigurno smo ga nekje najdli ali sposodili.. Haaaaaaahahahahahaha
Depredize.
04. 09. 2012 11.32
+1
Grazia Ursic
04. 09. 2012 10.25
+1
Res je zanimivo koga najpogosteje vidiš na posnetkih in slikah v prispevkih o pričetku novega šolskega leta - POLICIJO. Dragi moji, mene to moti. Zame je prvi dan pouka dan prvošolčka in staršev ne pa samopromocija policije in države, saj izgleda kakor, da naše prvošolčke mora v šolo peljati policija, ker drugače sploh ne bi šli v šolo ali kaj? Zakaj mora tako pomemben dan za otroka izkoristiti država in policija pa tudi politiki (brez jaken), za svojo promocijo? Zakaj svojo skrb do otrok ne izkažejo drugače npr., da poskrbijo za zaposlitev staršev i.t.d. En sam kaos in anarhija. Prvošolčkom, učencem in vsem dijakom ter študentov želim uspešno šolsko oziroma študijsko leto.
Ramzess
04. 09. 2012 12.13
Se strinjam, res je videti kot nadzor države v obvezen sistem indokrinacije, ...nema bežanja.
tika1
04. 09. 2012 08.51
+6
aja pa še to. vem da so otroci odporni na marsikaj in da moji niso nič drugačni od ostalih. mi smo hodili v šolo v še slabših razmerah medtem, ko imajo naši otroci vsega preko glave...je pa zanimivo, da ob vsej inteligenci in znanju psihologije , sociologije in vzgoje otrok, ki jih učijo na naših fakultetah za predšolosko in šolsko vzgojo drsimo po sistemu navzdol, otoci pa so začuda čedalje bolj razdraženi, nemirni, neobvladljivi....
zombie 1
04. 09. 2012 11.51
-1
Le zakaj,kot prvo so delno krivi tudi starši,ker jim preveč popuščajo,kot drugi je naš šolski sistem*kot tretje je krivo stanje v družbi......
tika1
04. 09. 2012 08.39
+1
vse lepo in prav....danes pripeljem svojo prvošolko v šolo, in naletim že prvi dan na kaos....v razredu je trideset otrok, ena učiteljica, ki pa sama ne ve več kaj naj počne...gospe razredničarke niti prvi dan ne morajo pet minut prej v šolo, da bi sprejele otroke. nikogar, da bi ga lahko kar koli vprašav, nikogar, da bi mu zaupal pet letnika, ki tam še nikogar ne pozna....ob tem se vprašam, kaj nimajo naši šolniki še vedno prevelike plače, ali se pač namerno zaradi manjših plač obnašajo neodgovorno...da o odjavi od prehrane niti ne govorim...otroka moraš odjavit do 9.00 za naslednji dan, čene ti zaračunajo dodatno prehrano....to velja tudi v vrtcih. ponavadi res traja par dni da otrok zboli in lahko že v naprej veš, da bo čez dva dni bolan...zanimivo kaj vse mormo vedeti strarši, medtem, ko predragi zaposleni v šolstvu tožijo po večjih palčah in obremenjenosti na delovnem mestu. otroci pa seveda nič ne znajo, ker starši še popoldan ne sedimo dve uri zraven njih in se z njimi učimo tisto, kar jih niso naučili v šoli, kjer so sicer za to plačani in kjer zahtevajo kup knjig in delovnih zvezkov, ki potem ostanejo prazni...starši pa mirno movčimo in požremo vser kar nam naša zahojena država tlači v rit....kdaj bomo pa mi zahtevali tisto kar plačamo?????
andro2009
04. 09. 2012 08.45
+0
Ramzess
04. 09. 2012 12.16
+1
Da, lepo povedano, ...ponekod še tožijo zaradi manjšega vpisa, ...za kvaliteto gre (znanje), ne kvantiteto (število učencev), ...
deerar
04. 09. 2012 07.02
+6
Bando skrbi spanje otrok,ne skrbi pa jih,da tisoči otrok nimajo malice in kosila,ker so njihove starše spravili v revščino.Kaj bo z otrokom,ki to preživlja?Na najboljši poti je,da postane izobčenec,pozneje pa motena oseba nagnjena kriminalu
nevica
04. 09. 2012 04.38
+2
Promet? To je zelo lahko rešljivo. Od česa bodo ti otroci živeli, ko bodo odrasli? Tega pa naše nesposobne vlade niti slučajno ne vedo.
mulac77
03. 09. 2012 23.52
+4
In so dali otroke v kalup, od koder bodo prišli vsi enaki, pokorni avtoriteti...Šolstvo dela poslušne ovce že od Marije Terezije!
andro2009
04. 09. 2012 08.36
+5
Sicer ne vem zakaj minusi, ko pa imaš popolnoma prav!
absd1234
03. 09. 2012 23.29
+0
O lej v zadnji galeriji pa otroc policaje čez cesto pelejo :D. Hec, hec, spoštujem može v modrem :).
Pippaa
03. 09. 2012 22.34
+2
Bed, Vine je k pedobear na teh fotkah.
odprioci
03. 09. 2012 22.19
+4
Ljudje si nismo enaki in si nikoli ne bomo. Sedaj bodo veseli, ustvarjalni otroci bili pretvorjeni v depresivne potrošnike. Vsako leto država nemeni več denarja za šolo in vsako leto je raziltat slabši, nepismenost je visoka, splošno znanje je poden, da o kritičnem razmišljanju sploh ne govorim. Zapomite si to, država je dobila kar je naročila. Vtipkaj v YT "bedna šola".
uma21
03. 09. 2012 21.47
+9
poslansko delo bi moralo biti volentersko, ki bi ga posameznik opravljal po službi, me zanima koliko bi jih potem želelo še biti v politiki, in delali za dobrobit slovenije in njenih državljanov
mja0327
03. 09. 2012 21.18
+6
bi blo treba kšne poslaance v šolo poslt...mogoče bodoo po legalni poti pršli do diplom takih in onakih:P
cupofmarja@email.si
03. 09. 2012 20.47
+7
ta vlada bi morala vedeti, da prav tako kot so vsi otroci enaki, so tudi vsi želodci enaki.......
pkorosec
03. 09. 2012 19.47
+4
vsi otroci so enaki, dokler se ne gre za dobro plačane državne službe, kjer se za mešanje megle zasluži par k € :)
primorec91
03. 09. 2012 19.42
+4
Ja in to gre izjavit ravno na osnovni šoli kjer starši dodatno mesečno plačujejo za šolanje tudi 150 EUR in več. HA HA HA
uma21
03. 09. 2012 19.39
+9
res so vsi otroci enaki, sam nimajo pa vsi enakih možnosti
Dongjang1
03. 09. 2012 19.42
+6
Po interpretaciji PS in SD so vsi enaki ampak eni bolj od drugih (npr. Jurčki)
1denis1
03. 09. 2012 18.23
+21
Bolj nehumano je to, da si v šoli 10 ur in polj nameravajo še poznej začet (velja tudi za srednjo šolo, sem danes slišal, ampak naša šola bo vseen začela ob 7 mislim, s soglasjem staršev in nekaj je treba...) Po novem urniku mam vsak dan po 9 ur, vstanem ob pol 6, domov pa bom hodil ob 16.00, to je zame nehumano
jezek_vse_ve
03. 09. 2012 23.50
-2
ja kaj delaš dva letnika naenkrat al kako? *
Nina Vugrinec
03. 09. 2012 18.17
Bolj poceni zvezki
ulix12
03. 09. 2012 17.34
+10
pridite otroci vam bo stric Vinko dal bombončka
Dija84
03. 09. 2012 17.45
+3