Slovenija

Novo mesto ima škofa

Novo mesto, 10. 06. 2006 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

S prevzemom škofovske palice in ustoličenjem na škofovski prestol je Glavan postal prvi novomeški škof.

V Novem mestu se je končala slovesna umestitev novomeškega škofa Andreja Glavana
V Novem mestu se je končala slovesna umestitev novomeškega škofa Andreja Glavana FOTO: POP TV

V kapiteljski cerkvi v Novem mestu so razglasili novo škofijo in umestili prvega novomeškega škofa Andreja Glavana. Novo mesto je tako po 510. letih znova povišano.

Nadškof in metropolit ljubljanski Alojz Uran je Glavanu izročil škofovsko palico, ki je dar materne škofije s sedežem v Ljubljani in novega škofa pospremil do škofovskega sedeža ter ga s tem tudi uradno ustoličil.

Slovesnosti so se poleg domačih in tujih cerkvenih dostojanstvenikov udeležili tudi nekateri ministri in več tisoč vernikov z Dolenjske, Bele krajine in Kočevskega, ki so po novem združeni v novomeški škofiji.

Umestitve so se udeležili številni duhovniki in škofje iz Slovenije in tujine
Umestitve so se udeležili številni duhovniki in škofje iz Slovenije in tujine FOTO: POP TV

Nova škofija, ki bo imela šest dekanij in 74 župnij, bo obsegala južni del ljubljanske nadškofije in bo skupaj s koprsko škofijo podrejena ljubljanskemu metropolitu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
12. 06. 2006 22.48
Ne vem, zakaj je treba toliko besa in žolča na račun razglasitve nove škofije.
TRN V PETI
12. 06. 2006 10.23
Ja Saleman.Prava religija ni ne miš ne mačka.Vsakomur se prilagodi. Naj bi bilo sarkastično.
saleman1@gmail.com
11. 06. 2006 17.09
@kgb - definitivno. Tako bi vsaj dejansko dobili občutek, da so si religije po dejavnstih zelo podobne in bi že enkrat nehal strašit s katolicizmom. Hkrati pa bi lahko tudi ugotovil, da te ljudje, ki ti "nakladajo" o grozni grdi Cerkvi (take ali drugačne izpovedi), kratkomalo nategujejo in slepijo - prava religija ni omejena zgolj na svoje prepričanje temveč išče dialog z drugimi prepričanji in nazori. To, da hoče kdo s predsodki omejit predstavo o verskih skupinah pove zgolj to, da govoreči nima pojma, s čim se ukvarja.
jägermeißter
11. 06. 2006 14.36
Spoštovani! Ena od možnih tem za danes! V Novem Mestu so razglasili novo škofijo! Pošteno bi bilo, da bi še Zgornja Kungota dobila svojo škofijo! Še en predlog: Župnike, naj bi volili, na neposrednih demokratičnih volitvah (z štiriletnim mandatom)!
kgb@akcija.net
10. 06. 2006 12.01
saleman1, potem je pa prav da se začne predvajat tud procesije drugih verskih skupnosti.
jägermeißter
10. 06. 2006 11.29
Pošteno bi bilo, da bi še Zgornja Kungota dobila svojo škofijo! Še en predlog: Župnike, naj bi volili, na neposrednih demokratičnih volitvah!
saleman1@gmail.com
10. 06. 2006 11.28
In če smo laična država, potem smo tudi demokratična. Če odrečeš pravico enemu, jo lahko drugi odreče tebi. Torej brez nogometa, ker bi nekdo raje gledal biljard ali šah ... brez pornografije in vojnih filmov, ker je kdo prepričan, da filmi poneumljajo (kar sicer večinoma počnejo) ... spet tretji bi rekel brez poročil, ker poveste v 30-ih minutah, kar se je dogalo cel dan - kako naj vam verjamem ... skratka, dobaluka in kgb ... vse ali nič. in če sta za nič, ne vem, kaj delata na 24ur.com :) Če postaviš argument, preveri, če sploh drži.
dobaluka@hotmail.com
10. 06. 2006 11.04
JA saj zdaj tele naši katoliki mislijo, da če bomo dobili kakega kardinala in škofa več in pa kakšno novo škofijo, da bodo ljudje spet množično drli v cerkve. Sam res kako, da je to po RTVslo saj smo laična država neodvisna od cerkve in za RTV plačuje vsak prispevke!!!!
kgb@akcija.net
10. 06. 2006 10.13
prov brezveze je že tako vsakotedensko razglašanje-in še najhujš pri tem je da je to še po televiziji