Slovenija

Silvestrovo pod zvezdami in v družbi tisočih

Ljubljana, 30. 12. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
36

Za iskrive krogle, ledene zimske rože, svetlobne zavese, svetleče krogle, vilinske niti in drugo praznično okrasje bo šlo iz proračunov slovenskih občin več kot pol milijona evrov. Najbolj pestro bo silvestrovo v Ljubljani, kjer bo spet poskrbljeno za vse glasbene okuse.

Okrašeno Celje (Foto: Bralec Gregor)
Okrašeno Celje (Foto: Bralec Gregor) FOTO:
To je čas veselja, radostnih trenutkov, upanja in miru. To so dnevi iskrivih oči, nasmejanih lic in prijaznih misli. Izkoristite praznični čas za prijetne reči. Naj vas navdihne z novimi idejami, pogumom in drznostjo za podvige v letu, ki bo nosilo številko 12. Celjski župan Bojan Šrot

V Celju so okrašeni Čopov most, Splavarski most in most čez Savinjo v smeri proti Laškemu. Pred mostom na desni strani je svetleči pozdravni napis "Dobrodošli v Celju!". V starem mestnem jedru žari 35.000 lučk, na svetlobni zavesi na občinski stavbi pa 19.200 lučk. Mesto razsvetljuje tudi 300 metrov svetlobnih cevi, 21.000 LED-lučk na smrekah in drevesih, svetlobna fontana, 65 svetlobnih likov in 10 svetlečih krogel. Pred Narodnim domom je 12-metrska smreka.

Osvetlitev je skromnejša kot lani, da je čim manj svetlobnega onesnaževanja, z uporabo energetsko učinkovitih elementov pa tudi varčujejo. Večino smrek bodo po veselem decembru vrnili v naravo. Za postavitev in odstranitev praznične razsvetljave in smrek bodo odšteli slabih 42.000 evrov. Znesku je treba prišteti še račun za elektriko, ki bo predvidoma višji za 4000 evrov. Sicer na silvestrovo pričakujejo okrog 5000 obiskovalcev, ki bodo novo leto pričakali ob zvokih skupine Rok 'n' Band, poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo. Za celoten program Pravljičnega Celja, ki vključuje tudi silvestrovanje, je Zavod Celeia Celje v letošnjem letu namenil 48.000 evrov.

Prvo javno silvestrovanje v Sloveniji in tudi tedanji Jugoslaviji je bilo prav v Mariboru, in sicer leta 1989.

V Kopru so okrasili mestno jedro in nekaj drugih predelov mesta, lučke bodo gorele do 6. januarja. Lani so za okrasitev namenili 40.000 evrov, za prireditev "S Koprom v novo leto 2012" bodo letos odšteli 20.000 evrov, nastopila bo skupina Pepel in kri. Za najdaljšo noč v letu pričakujejo nekaj manj kot 10.000 obiskovalcev.

Koprski župan Boris Popovič je v voščilu zapisal: "Drage občanke in občani, državljanke in državljani! Mestna občina Koper je v zadnjem desetletju postala zavidanja vredna občina. Uresničenih obljub in uspehov je nešteto, vse in vsakega posebej pa je bogatila neustavljiva energija ljudi, ki tukaj živimo. Zatorej naj bo tudi 2012 leto novih priložnosti in svežih zamisli. Naj bo leto izjemnega zagona in prelomnih uspehov. Odkrijmo in ustvarimo jih skupaj."

Okrašeni Kranj:

Bliža se najlepši čas v letu. Čas, ko se spominjamo preteklosti in pričakujemo prihodnost. Čas, ko se želja po sreči, zdravju in uspehu seli iz srca v srce. Naj se vsem uresničijo sanje, udejanjijo želje in izpolnijo pričakovanja. Kranjski župan Mohor Bogataj

Kranj krasi 160 krogel, snežink in drugih okraskov, 60 različnih svetlobnih zaves in okoli 10 kilometrov svetlobnih verig na drevesih, ulicah in mostovih. Za letos so nabavili nekaj novih zaves in krogel v skupni vrednosti 38.000 evrov, sicer pa so za celotno okrasitev odšteli 80.000 evrov. Božično-novoletno drevo je brezplačno prispevala občanka s Planine v Kranju in je visoko 14 metrov. Okrasitev bodo pospravili po svetih treh kraljih, ki so 6. januarja.

Najmlajši bodo tudi letos točno ob 12. uri na Glavnem trgu v Kranju kot prvi vstopili v novo leto skupaj s čarovnikom Gregom. Nazdravili bodo z otroškim šampanjcem. Najdaljša noč pa se bo začela ob 22. uri, letos skupaj z Nušo Derendo. Točno opolnoči bodo lahko obiskovalci zaplesali dunajski valček, zbrane bo nagovoril župan Mohor Bogataj, nato bo sledil tudi nekaj minutni ognjemet.

Okrašena Ljubljana:

Prihajajoči prazniki so priložnost, da več časa namenimo za družino in najdražje ter prijetne obveznosti, za katere med letom preprosto ne najdemo časa. Želim vam veliko zdravja in poslovnih uspehov, predvsem pa osebnega zadovoljstva ter notranjega miru. Vam in vašim najbližjim želim srečno, zdravo in uspehov polno leto 2012. Mariborski župan Franc Kangler

V Ljubljani so za okrasitev odšteli 200.000 evrov, lučke bodo gorele do 8. januarja. Za silvestrovo bo več zabav. Na Trgu francoske revolucije bodo nastopili The Canyon Observer, Negligence, Pankrti, Niet in The Toasters, na Pogačarjevem trgu popularni in narodnozabavni Poljanški, Krila in lumparija, Veseli Begunjčani, Peter Vode, na Mestnem trgu Anika Horvat z bendom, Time to Time in Nina Pušlar s skupino, na Kongresnem trgu Novi Fosili, Jan Plestenjak in Čuki.

V Mariboru je na Trgu revolucije stožec na centralni zelenici, nad ulicami v mestnem središču visijo vilinske niti. Na Glavnem trgu so novoletni stožec in barvni praznični motivi, ki se projicirajo na površino stožca ob spremljavi glasbe. Na Trgu generala Maistra so čarobni svinčniki, ki so jih izdelali otroci. Na Trgu svobode je novoletna smreka, ki jo je podaril deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler.

Novoletna razsvetljava bo prižgana do prve polovice januarja 2012. Za okrasitev bodo odšteli 180.000 evrov, 10.000 evrov manj kot lani. Tradicionalno veliko silvestrovanje se bo letos prvič odvijalo na novi lokaciji – prenovljenem Trgu Leona Štuklja, kjer pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev, ki bodo uživali v nastopu Helene Blagne. Za decembrske prireditve bodo skupaj odšteli 120.000 evrov.

Okrašeni Maribor:

Prazničen čas, prežet s spomini na preteklo in željami za prihodnost, je poln pričakovanj in prav vsak izmed nas ima svoja. V času, ki ga žal zaznamujejo številne socialne in osebne stiske, želim vsakomur obilo zdravja, razumevanja in predvsem poguma, da bi zmogel do tam, kamor si želi. Srečno in vse dobro v 2012! Novomeški župan Alojzij Muhič

V Murski Soboti je okrašeno najožje središče mesta. Nad Slovensko ulico, kjer so okrašena tudi drevesa, so iskrive krogle. Na Trgu zmage, na Kocljevi ulici in na Trgu kulture so lučke na drevesih, na Slovenski in Kocljevi ulici so okrašene osamosvojitvena lipa in smrečice. Novoletno so obarvana tudi krožišča na vpadnicah v mesto. Celotni stroški okrasitve bodo znašali do 8500 evrov, lani so bili 10.230 evrov. Zaradi 30-dnevne praznične razsvetljave bodo za elektriko odšteli predvidoma 500 evrov več. Silvestrovanje na prostem bo v središču. Nastopili bosta skupini D'Kwashen Retashy, kjer je tudi Jože Činč, in Horizont. Skupno z ognjemetom, varovanjem in čiščenjem bodo za silvestrovanje odšteli 13.000 evrov, pričakujejo pa okoli 5000 obiskovalcev.

Za okrasitev Nove Gorice bodo odšteli 25.000 evrov, kar je toliko kot lani. Večinoma so stari okraski, z novimi in varčnejšimi so nadomestili poškodovane. Okrašene so glavne vpadnice in središče. Za decembrski sejem in silvestrovanje bodo odšteli 80.000 evrov, na silvestrovanju v centru mesta pa pričakujejo 5000 obiskovalcev. Ob 22. uri se začnejo glasbeni nastopi s skupino Kalamari, s pevko Manco Špik in z didžejem Maxom Sebastienom. Opolnoči bo ognjemet. Župan Matej Arčon sicer ob novem letu želi: "Prijazno leto 2012 z veliko poguma, vztrajnosti in enotnosti, ki jo potrebujemo vsi skupaj – zato, da nam bo v prihodnosti bolje. Srečno 2012!"

Letošnje silvestrovanje, ki so ga poimenovali "V Novo leto v Novo mesto", bo posebno v glasbenem smislu. Na novomeški rock delavnici bodo okoli 7000 obiskovalcev zabavali Rock defekt, Krokar, Dr. Šment, Ziper in Kok band. Zabava na Glavnem trgu se bo začela ob 21. uri in bo trajala do 2. ure. Za letošnjo najdaljšo noč bodo porabili 20.000 evrov. Lani so za decembrsko osvetlitev odšteli 12.000 evrov.

Za okrasitev Ptuja bodo porabili 15.000 evrov. Na Slovenskem in Mestnem trgu so bele zimske rože, ulične svetilke imajo barvne lučke, na Krempljevi in Miklošičevi ulici so svetlobne verige. Velika smreka je dobila mesto na Slovenskem trgu, okrašena je z ledenimi zimskimi rožami in barvnimi odtenki, novoletno drevo je tudi pred mestno hišo. Silvestrovanje na Mestnem trgu se bo začelo ob 20. uri z mehansko glasbo. Nadaljevalo se bo z narodnozabavnim ansamblom Dinamika in končalo ob 3. uri z mehansko glasbo.

Lansko silvestrovanje v Ljubljani
Lansko silvestrovanje v Ljubljani FOTO: 24ur.com

Slovenj Gradec je okrašen podobno kot lani, strošek za decembrske prireditve pa se je zmanjšal iz lanskih 10.000 na 7000 evrov. Silvestrovanje se bo tradicionalno začelo z obiskom dedka Mraza in nadaljevalo z zabavo na prostem. Novost je, da bodo polnoč pričakali na prostem na Trgu svobode in ne v atriju graščine Rotenturn. Prirejajo poseben spektakel, tako imenovani svetlobni stolp v obliki videomaping projekcije na cerkev Svete Elizabete, ki bo ena izmed prvih tovrstnih animacij v Sloveniji. Sicer bo obiskovalce zabaval didžej.

Na Titovem trgu v Velenju je novoletna jelka, ki jo je podaril Marko Jeromel iz Cirkovc. Novoletna razsvetljava bo do 6. januarja. Zaradi varčevanja je letos manj lučk, okrasili so le središče mesta. Ocenjujejo, da bodo zato prihranili okoli 25.000 evrov, ki jih bodo nakazali na občinski podračun za dobrodelne namene in z njimi pomagali socialno šibkim občanom. Decembra bodo upravičencem razdelili 290 prehrambenih paketov, za katere bodo namenili 4417 evrov. V občinski upravi bodo varčevali tudi na račun prazničnih voščilnic in bodo pošiljali le elektronska voščila. Najdaljšo noč pripravljajo na Titovem trgu, kjer bo zabava z Natalijo Verboten.

Vreme bo primerno za silvestrovanje na prostem, ker ne bo hudega mraza. Temperature se bodo gibale okoli ničle in ne bo padavin.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aiidk
30. 12. 2011 22.40
+7
v LJ bo spet romski orkester haha
SONY77
30. 12. 2011 22.38
+5
u klet u sod pa vs cvičk spit... :P :D
djdj
30. 12. 2011 22.34
+9
Dokler imam za kurjavo ne bom zmrzoval zunaj.
Jules_Verne
30. 12. 2011 22.26
+15
Mogoče, bi pa lahko pripravili silvestovanja v nakupovalnih središčih, Hofer se mi zdi kar prava izbira. Zgleda, da se ljudje ob koncu leta najraje zadržujejo v trgovinah, zakaj jim potem nebi ustregli še na prehodu v novo leto, dvojne pike mogoče.
Jules_Verne
30. 12. 2011 22.18
+5
Zato pa je najbolj varno in sanjsko silvestrovanje doma v sobi pred računalnikom in 24ur. Če si lačen si pa lahko privoščič še pasulj z bio fižolom z domačega vrta.
Jules_Verne
30. 12. 2011 22.14
+3
Pri teh sivestrovanjih na prostem gre verjetno za Židovsko zaroto, verjetno imajo tudi iluminati kaj zraven. Bati se je treba predvsem ognjemetov, z njimi spuščajo v zrak podobne snovi kot s chemtrailli, zato da bi nas še bolj zasužnjili in vpeljali NWO.
choco_muffin
31. 12. 2011 00.44
Jules_Verne
30. 12. 2011 22.11
+9
Ta silvestrovanja so samo komercialni nateg s strani medijev pod taktirko kapitala. Ta silvestrovanja služijo samo interesom kapitala, seveda s pomočjo milijonov ovc, ki temu sledijo. Mi lahko kdo razloži kaj je na ta dan tako posebnega, razen tega, da je 31. december zadnji dan leta, 1. januar pa prvi dan v letu. Tako je že 500 let, in verjetno bo še nekaj časa.
MOSSAD003
30. 12. 2011 21.53
+8
Js se ga bom nametu do dile,in to od žalost...ejga ,-))
Lopahin
30. 12. 2011 21.51
+13
Važno je s kom si, pa se boš imel lepo kjerkoli! spat hodijo pa ljudje, ki bežijo pred realnostjo! ne glede na to kje boste se imejte lepo in uživajte v svojem življenju saj konec koncev ni tako slabo :)
guna
30. 12. 2011 21.46
+4
lublana je bolana
ke neki
30. 12. 2011 21.37
+6
ŠA ŠE MEGALA BO,AMPAK OGNEJEMET BO,PA BOJO ŠLI EVRI V ZRAK.
ke neki
30. 12. 2011 21.35
+8
JEST BOM ŠLA KR SPAT,FOLK PRETIRAVA MAL Z NAKUPI IN VSEM,V NE VEM KAKŠNEM PRIČAKOVANJU SO VSI,.03.01.1012 BOJO PA VSI DEPRESIVNI SPET.
casio3
30. 12. 2011 21.23
-3
čez jelene rozge je ni ;)
SloveniaSux
30. 12. 2011 21.20
+2
V Metliki so porabili 10€ za okrasevanje. Bozicnica: lopovska zupanja in propadla industrija. Obetavno leto,mar ne?
skodelica kave
30. 12. 2011 21.13
+12
• ˚❆˛•˚ * 。❉ ˚ ˚ ˛❈˛ • ❄ • ˚Happy★* 。 • ❇ ˚ ˛❉˛* ❅✧Holidays!✲ 。* • ˚。 ❆ ° ❉ ° ˛*˛❅ _Π_____*。*˚❈ ˚ ˛❆˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛ ˚ ˛•˛• ˚ | 田田 |門| ˚❄
modrix
30. 12. 2011 20.13
+8
preveč gužve u lj, pa megle, drgač pa ok.
Tone 12345
30. 12. 2011 19.19
+15
če greš po centru ljubljane ma.market centromerkur nama,ko sem vstopil notr nisem mogel verjet,od bivših normalnih trgovin samo še tekstilni hohštaplarski centri z bundami po 300 eur pa nobenga folka gotov obleke za delavce z 500 eur !Tud z povprečno plačo nimaš kej iskat tam!na konc mi je blo pa najbolj bedno in obenem smešno da imajo poštreščke ki ti odprejo vrata ko greš ven!kot v MOnaku ko se z rolsem vozjo!Pa 110000 brezposelnihhej !!!
korintos1
30. 12. 2011 19.24
-15
kaj pa ima delavec s svojo plačo tam za iskati?
nash.fido
30. 12. 2011 23.02
+5
kim llsung
30. 12. 2011 17.18
+17
bolje doma kot v ljubljani ker je obupno
OwnAge4x
30. 12. 2011 15.16
+18
Bolj kot kje, je pomembno s kom bomo silvestrovali...naj bodo to ljudje, katere imate radi, vam veliko pomenijo, in jih v prihajajočem letu ne bi radi izgubili. pa srečno novo leto vsem
alanford457
30. 12. 2011 12.58
+10
jas pa abramovič bova pa na njegovi ladji cukala špumante