Slovenija

Novo leto, enake težave

Washington, 12. 03. 2010 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ZDA so objavili letno poročilo o stanju človekovih pravic po svetu, ki bo brez dvoma deležno številnih kritik. Najhujši kršitelji ostajajo isti, prav tako pa ostajajo iste tudi najbolj sporne točke v Sloveniji.

Poročilo vsako leto kritizirajo številne države, ki menijo, da bi se morale ZDA osredotočiti na svojo datoteko zlorab človekovih pravic. Tokrat izpostavljajo predvsem neizpolnjevanje obljube predsednika Baracka Obame o zaprtju zapora Guantanamo na Kubi.

Ameriško zunanje ministrstvo je objavilo letno poročilo o stanju človekovih pravic po svetu, v njem pa pozornost namenilo zlasti njihovemu kršenju v Afganistanu in Iraku. Kritike so letele tudi na Kitajsko, Iran, Severno Korejo, Rusijo in Evropo. Za Slovenijo ugotavlja, da človekove pravice v splošnem spoštuje, še vedno pa so našli kar nekaj pomanjkljivosti. Več v nadaljevanju članka. 

Po svetu: Največji kršitelji so isti kot pretekla leta

V Afganistanu sta se varnost in stabilnost poslabšali, spopadi potekajo po tretjini ozemlja te nemirne države, zaradi česar trpijo zlasti civilisti. Za to so v poročilu okrivili predvsem upornike, ki onemogočajo vladi, da bi zavarovala državljane in razširila svoj nadzor nad državo. Posredno pa kritika leti tudi na ZDA, ki ima že dobrih osem let tam nameščene svoje čete. Nasprotno pa za Irak ugotavljajo, da se splošna varnost izboljšuje.

Kabul, Afganistan. Razmere so iz dneva v dan slabše.
Kabul, Afganistan. Razmere so iz dneva v dan slabše. FOTO: Reuters

Na Kitajskem se je položaj človekovih pravic v zadnjem letu po navedbah State Departmenta poslabšal, saj naj bi Peking omejeval pravice odvetnikov in aktivistov ter zatiral etnične manjšine v zahodni pokrajini Xinjiang, kjer je lani prišlo do smrtonosnih spopadov med večinskimi Hani in manjšinskimi Ujguri. Kitajska naj bi poostrila nadzor tudi nad Tibetanci, ki se soočajo z omejitvami na področju veroizpovedi ter z ostrimi kaznimi v primeru poskusa pobega v sosednji Nepal.

V Iranu se je po mnenju ameriškega zunanjega ministrstva že tako slab položaj človekovih pravic v letu 2009 "izrodil", še posebej zaradi zadušitve opozicijskih protestov po junijskih predsedniških volitvah. Takrat so oblasti nasilno zadušile proteste pristašev opozicije, poročilo pa navaja tudi podatke, da so do avgusta zadržali najmanj 4000 ljudi, več deset naj bi jih ubili. Iranske oblasti naj bi omejevale tudi svobodo govora in združevanja.

V Iranu se je stanje na področju človekovih pravic "izrodilo".
V Iranu se je stanje na področju človekovih pravic "izrodilo". FOTO: Reuters

V ruskih republikah na severu Kavkaza, Čečeniji, Ingušetiji in Dagestanu naj bi prihajalo do številnih zunajsodnih pobojev in izginotij ljudi. Poročilo poudarja, da Moskva nima več nadzora nad lokalnimi oblastmi.

Severnokorejske oblasti pa naj bi bile po podatkih ZDA vpletene v zunajsodne poboje, mučenja, celo umore otrok. Kljub pomanjkanju podatkov iz te države v poročilu poudarjajo, da obstajajo verodostojni podatki o resnih zlorabah vseh, ki kritizirajo voditelja Kim Jong Ila.

Ameriško zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost tudi zaradi diskriminacije muslimanov v Evropi, pri čemer so v ospredje izpostavili predvsem prepoved gradnje minaretov v Švici. Poleg tega naj bi se po Evropi in Južni Ameriki širil tudi novi val antisemitizma, v kar naj bi po podatkih poročila prerasle kritike Izraela in sionizma.

Slovenija zgledna, a z določenimi pomanjkljivostmi

Poročilo Sloveniji tako kot že vrsto let očita sodne zaostanke, izpostavlja pa tudi površne postopke pri prošnjah za azil, nasilje nad ženskami, trgovino z belim blagom, diskriminacijo Romov, nasilje nad istospolno usmerjenimi ter primer izbrisanih.

Sodni zaostanki so tema, ki se vleče že leta. Čeprav zakon zagotavlja pravico do sojenja brez nepotrebnega zavlačevanja, se ti primeri kopičijo. Do oktobra jih je bilo že 273.247, navaja poročilo. "Pravosodni sistem je preobremenjen. V številnih primerih sojenje traja od dve po pet let.“

Svoboda medijev in tiska: "V zadnjem letu je bilo manj poročil o posrednem vladnem vmešavanju v medije,“ ugotavljajo v poročilu in dodajajo, da lahko ljudje delo vlade kritizirajo brez strahu pred represijo. Težava pa še naprej ostaja državno lastništvo podjetij, ki imajo pomembne deleže v največjih medijih.

Korupcija je velik problem, česar se zaveda večina Slovencev, piše v poročilu.
Korupcija je velik problem, česar se zaveda večina Slovencev, piše v poročilu. FOTO:

Poročilo tudi opozarja, da muslimani v Sloveniji še vedno nimajo primernega prostora za izvajanje svojih obredov. Gradnja džamije se še vedno ni začela, čeprav je pogodba o nakupu zemljišča, kjer naj bi stala, že dobro leto podpisana. Nekaj napredka ameriški State Department Sloveniji priznava pri reševanju vprašanja izbrisanih. 

Kar nekaj besed je namenjenih korupciji, ki jo javnost – tako vsaj ocenjujejo v Washingtonu – dojema kot zelo razširjen problem. Ob tem izpostavljajo veliko vlogo Komisije za boj proti korupciji, ki se kljub temu sooča tako s finančno kot s kadrovsko podhranjenostjo. Posebej omenjajo en primer – preiskavo o nakupu oklepnikov patria.

Nasilje nad ženskami in pravice otrok

Poročilo se podrobno loteva nasilja nad ženskami, tudi za štirimi stenami. "Posilstvo, tudi v zakonu, ostaja problem,“ ugotavlja. Skrb zbujajoče so ugotovitve nevladnih organizacij za pomoč žrtvam: te ocenjujejo, da posilstvo doživi vsaka sedma ženska, prijavi pa ga le vsaka dvajseta. Vsaka četrta pa naj bi bila žrtev nasilja v družini.

Kot zelo razširjeno v poročilu izpostavljajo spolno nadlegovanje na delovnem mestu, dodajajo pa še podatek, da ženske v povprečju za enako delo zaslužijo manj kot moški. "Plače žensk v povprečju znašajo 93 odstotkov plač moških.

V poglavju o otrocih je v ospredju romska problematika. Čeprav je devetletka obvezna, številni romski otroci ne hodijo v šolo in je ne dokončajo. Med razlogi naštejejo revščino, diskriminacijo, jezikovne težave, pa tudi prepovedi s strani družine. Amnesty International celo ugotavlja, da je med Romi le 10-odstotna stopnja pismenosti.

Pod washingtonskim drobnogledom se je znova znašla tudi romska problematika.
Pod washingtonskim drobnogledom se je znova znašla tudi romska problematika. FOTO: Reuters

Velika težava so spolne zlorabe otrok, še piše v poročilu. To podkrepijo s podatkom, da je bil v letu 2009 prijavljen 201 primer domnevne zlorabe osebe, mlajše od 15 let. Slovenija poleg tega ostaja tranzitna država za tihotapljenje otrok, predvsem najstnic. Številne pristanejo v krempljih zvodnikov.

Slovenija največkrat tranzitna, včasih pa tudi izvorna država za tihotapljenje ljudi

Uradi za boj proti trgovini z belim blagom in različne nevladne organizacije ocenjujejo, da je po vsej državi okoli 80 barov in klubov, ki bi lahko bili vpleteni v prostitucijo.

S tem pa je tesno povezana trgovina z ljudmi, ki ji v tokratnem poročilu namenjajo največ prostora. Slovenija je tranzitna država, v manjšem obsegu pa tudi ciljna. Moški tu končajo kot poceni delovna sila, ženske pa kot prodajalke ljubezni. Največkrat prihajajo iz Ukrajine, Slovaške, Romunije, Moldavije, Bolgarije, Kolumbije, Dominikanske republike, Turčije, Albanije in Črne gore. "Obstajajo tudi sicer redka poročila, da je Slovenija izvorna država za tihotapljenje ljudi.

Diskriminacija istospolno usmerjenih je zelo razširjena, imeli smo tudi posamezne primere nasilja nad homoseksualci, opozarja poročilo. V njem je posebej omenjen napad na Mitjo Blažiča pred parado ponosa v Ljubljani.

Poročilo posebej omenja napad pred lansko parado ponosa.
Poročilo posebej omenja napad pred lansko parado ponosa. FOTO: Dare Čekeliš

Poročilo opozarja tudi na problem migrantskih delavcev, ki so bolj izpostavljeni izkoriščanju, predvsem pri nadurah, plačah, odmoru in dopustu. Navaja, da so inšpektorji odkrili številne kršitve delovne zakonodaje, zlasti v gradbeništvu, ki zaposluje približno polovico delavcev iz tujine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
14. 03. 2010 22.02
Res da ZDA niso noben zgled ,ampak opozarjati na napake ni slaba stvar! Kako bi sele bilo ,ce noben nebi gledal ,ne poslusal ,vsaka vlada bi pocela kar bi hotela!
sizif83
12. 03. 2010 13.12
GUANTANAMOOOOOOOOOOOO
DedekLakai
12. 03. 2010 12.25
Smešno. Da država z največ vojnami, z zakonom kjer so zelo omejene človekove pravice in kjer lahko vdirajo v zasebnost vsakega posameznika z samo malim sumom potem kritizira druge države... seriosly =o
SEBASTI
12. 03. 2010 09.16
Američani naj najprej pred svojim pragom pometejo, potem ko bodo doma imeli vse tipitopi, pa naj komentirajo druge !
beuchat
12. 03. 2010 08.45
europa je diskriminatorna,ker svica ne pusti gradnje minaretov...kolk sem se sam pri svicarskih kolegih pozanimal imajo za to dejanje zelo dobre argumente... To kar pa nekatere islamske skupine delajo v evropskih drzavah jih pa ne zanima...naj naredijo seznam ljudstev,religij,ver,...ki se najtezje vkljucijo v druzbo.itak je pa brezveze americane poslusat ko je govora o clovekovih pravicah.mislim da nimajo pojma o primeru izbrisanih in da ta porocila delajo na podlagi casopisnih clankov...
dre1
12. 03. 2010 08.23
Naj tile rajši pred svojim pragom prvo pometejp, sj ne pravim da ni res to kar piše, ampak mislim pa da američani najbolj kršijo človekove pravice, in tile sploh ne bi smeli ocenjevati drugih, ... brez veze da še pišem ko tako ali tako vsi vemo kako je
bean
12. 03. 2010 07.57
Hehe, "Slovenija največkrat tranzitna, včasih pa tudi izvorna država za tihotapljenje ljudi" Komedija. Seveda v tem poročilu niso zapisali, da vsi ti problemi, ki jih imajo "imamo" druge države jih Američani imajo vse in 3x več.
Freestyler_si
12. 03. 2010 07.41
popolnoma se strinjam s tabo odpri.oči. dodal bi še, da vodijo koncentracijska taborišča, kjer zapirajo in mučijo ljudi samo na osnovi sumnjičenj. To da so edina nacija, ki je odvrgla A bombo na ljudi pa itak vemo. Ameri brigajte se za sebe in počistite svoj sekret
Odpri.oci
12. 03. 2010 07.12
Največji državni terorist.... država, ki po celem svetu nastopa kot agresor, katere vojaki pobijajo in posiljujejo civiliste, uničujejo kulturne objekte, nastavljajo svoje pajace...... . In ta država izdaja poročilo o kršitvi človekovih pravic ????? . In naši BORAT-i potem ta pamflet jemljejo kot sveto resnico ?????? ,