Slovenija

Novi zapleti pri plačah v javnem sektorju

Ljubljana, 24. 07. 2008 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.J./P.J./STA
Komentarji
16

Vlada pripravila novelo zakona plač v javnem sektorju. Sindikati že grozijo z odpovedjo kolektivne pogodbe in stavko.

Vlada je na dopisni seji pripravila novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki naj bi natančneje opredelila prenos števila razredov napredovanja v nov plačni sistem ter s tem omogočila nemoten prehod v nov plačni sistem. Temu so se takoj uprli sindikati, ki pravijo, da je to kršenje dogovora iz kolektivne pogodbe. V skrajnem primeru grozijo tudi z odpovedjo kolektivne pogodbe, s stavkami in ustavno presojo. Vlada pa odgovarja, da je sprememba minimalna in da hočejo z novelo le jasno določiti dikcijo, ki se tiče števila razredov napredovanj.

Hvalica: Vladni poseg zmanjšuje pravice iz napredovanja

Doro Hvalica, vodja sindikalne pogajalske skupine
Doro Hvalica, vodja sindikalne pogajalske skupine FOTO: POP TV

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Doro Hvalica je povedal, da je sprejetje te novele poseg v dosedanji socialni dialog, s katerim so se dogovorili za osnove in podpisali kolektivno pogodbo. Pojasnil je, da ta novela zakona pomeni spreminjanje temeljev pogodbe, saj manjša neposredno pravico posameznika ob vstopu v nov plačni sistem, pri prenosu dosedanjih pravic iz napredovanja v nov plačni sistem.

Ta novela zmanjšuje pravice posameznikom v vseh dejavnostih, "zagotovo pa največ na področju zdravstva in državne uprave“, je pojasnil Hvalica in dodal, da vlada sicer s to novelo ničesar ne odteguje zaposlenim v javnem sektorju, ampak skuša spraviti v zakon takšno razlago določil, ki bi bile manj ugodne za sindikate.

Posledice zakona bodo sindikati ocenili konec avgusta, potem pa se bodo tudi odločali o nadaljnih ukrepih. Na sredinem sestanku predstavnikov sindikatov pa je bilo, po besedah Hvalice, slišati predloge o odpovedi kolektivne pogodbe, za sproženje zahteve o ustavni presoji zakona in tudi stavki.

Rep: Novela ni nek večji vsebinski poseg v zakon

Sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep o noveli zakona o plačnem sistemu v javnem sektorju.
Sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep o noveli zakona o plačnem sistemu v javnem sektorju. FOTO: POP TV

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep pa je na nezadovoljstvo sindikatov odgovoril, da pomeni novela le minimalno spremembo zakona. Status pa bi spremenila majhnemu številu ljudi, predvsem tistim, ki so že dalj časa v rednem delovnem razmerju.

Rep je še dejal, da pri noveli zakona "ne gre za vprašanje finančnih posledic, temveč bolj jasno in opredeljeno dikcijo napredovanja in nedvoumno določbo zakona“. Meni tudi, da bi bila razveljavitev kolektivne pogodbe ali stavka nepotrebna ukrepa in da upa, da jim bo na ministrstvu v prihodnjih tednih uspelo s sindikati problem dodatno prediskutirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 07. 2008 16.36
M.K.priporočam, da preneha s komunikacijo na tem "nivoju" in se "prebaci" na strani SDS-ja, Demokracije, Družine in Reporterja, kjer so relevantni osebki, operirajo z dejstvi, vsi mislijo enak, razlike so le glede Bajuka in Drobniča, sicer pa velja načelo demokratičnega centralizma, podprtega z dejstvi, znanjem in argumenti! Nafta s ešač draži le v Sloveniji, to je dejstvo!!??
strogoff
25. 07. 2008 14.34
Birokracija razsaja..........
Ro-Zy-YoZi
25. 07. 2008 12.06
BRAVOOOOOOOO! ŠE EN HUD USPEH TE VLADE IN KOALICIJE KI SE JE DVA DNI NAZAJ HVALILA KAKO HUDIČEVO JE USPEŠNA........
politik70
25. 07. 2008 07.23
STM Manja-Tercijalka Ja kdo te pa sili v komunikacijio? Res ti privoščim kakšne tri tedne dopusta da si malo oddahneš in se bolj pripraviš na September.... Že take sekaš par dni da se z avijona vidi da to ni izpod prstkov Manje.... Pa lep dopust....
manjakranjc@hotmail.com
25. 07. 2008 07.10
Koliko neznanja "seva" iz vas in s takimi naj bi komunicirala?! M.K
Tonček Balonček
24. 07. 2008 19.34
Govorimo o endogenih, ne eksogenir razlogih! Nafra se draži na svetovnih trgih, tudi na Madžarskem, v Avstriji in Moldaviji. Žalostno je to, da smo s epo skoraj 20 letih svobode, ki nam jo he priboril Janez Janša s svojimi sodelavci, primerjamo z Moldavijo, Bolgarijo, atvijo, Estonijo itd., česar nismo počeli niti v časih največje komunistične torture, nihče nas ni takrat tolažil, da je v Romuniji in Albaniji še slabše, zdaj pa nam tu mahajo s plačamu v Moldaviji in nekaterih državah nam tako ljube evropske družine! V Evropi preživijo udi brez plač, to je gotovo dejstvo, gre za to, da je ljudi s podpovprečnimi plačami v Slovenijiblizu 70 odstotkov, kar pomeni totalno nemogočo porazdelitev, da ne govorim o disperziji, te podatke navajajo zelo poredkoma. Ustvari s ečisto dovolj, tudi produktivnost je dovoljšnja, pa kaj ti to pomaga, če si vodstvo podjetja z nekaj sto zapoislenimi razdeli po parstotisoč EUR "nagrade" za dobro poslovanje! Dostikrat ej to "dobro" poslovanje popolnoma fiktivno, prodaš pač pač kakšno parcelo ali kak hotel in imaš konec leta dobiček, če hočeš pa podjetje kupiti, pa malo prej kaj podobnega kupiš in s ezapufaš, p je podjetje vredno kakšne miloščine! Če bi merili produktivnost, bi naši poslanci morali vsak mesec na blagajno državnega zbora še prinesti kaj gotovine!! Ja menda da je produktivnost velika,če imamo pa gospodarsko rast neverjetno visoko. Iz česa torej? Verjetno iz raznih fiktivnih faktur (svetovanje, raziskave, nadzor, kontrola, nadgradnja sistemov, izdelave podlag, izhodišč in druge megle). Kako bo velika gospodarska rast, ko bodo izdelovalci sistemov satelitskega cestninjenja pričeli pošiljati račune!!
vv1
24. 07. 2008 18.38
manjakranjc: ko prebiram tvoje poste lahko rečem le da si usekana in imaš IQ na sobni temperaturi. Ne nakladaj kako se da s 400 EUR preživeti, ja preživeti oziroma životariti in rok v usta iz meseca v mesec. Ti verjetno serješ iz polne riti, tako da ne govori takšnih bedrij. In tiste ki imajo najnižje dohodke ne briga nakladanje JJ o gospodarski rasti, le preživeli bi radi dostojno vredno človeka. Pa še to o kupni moči izračunaj si preprosto kaj lahko za isti denar kupiš danes in kaj si lahko npr. leto nazaj.
kriss714@amis.net
24. 07. 2008 18.21
Na cesto naj zmečejo proklete parazite. Polno rit imajo vsega, pa bi še kar malo štrajkali. Golazen delomrzna naj gre raje delat v proizvodnjo, da bodo videli kako živijo tisti, ki morajo futrat njihove nenasitne birokratske tolste riti.
manjakranjc@hotmail.com
24. 07. 2008 18.00
Sem to spisala že pod temo o koaliciji, a tam bo redko kdo prebral, ker gre ža staro novico. Prilepila sem ponovno tu! M.K
manjakranjc@hotmail.com
24. 07. 2008 17.59
povečati plače v Sloveniji. Plače morajo biti vezane na produktivnost, vse preostalo je zgolj univerzalno škodljiva neumnost, ki je v Sloveniji še toliko bolj škodljiva, ker je na rast plač vezana tudi rast pokojnin. V nasprotnem bo pa takole: Kitajci kupujejo več nafte, ta se zato podraži, upokojencem pa se povečajo s plačami indeksirane pokojnine. Gre za poceni populizem, ki ga bodo demagogi seveda zagovarjali na tisoč in en način, ampak zadeva ne z ekonomsko logiko ne z osnovno pravičnostjo nima nobene zveze. Ne lažite in zavajajte, da se s 400 evrov mesečno ne da preživeti.! Še z veliko manj ste pod Kučanom in Drnovškom! Celo ob upoštevanju potrebnih popravkov za razlike v kupni moči so dohodki v Sloveniji, tudi dohodki večine nižjih slojev, lahko zgolj predmet zavidanja Makedoncev, Srbov ali Albancev (da o prebivalcih Moldavije ne govorimo), pa vsi ti preživijo z dosti nižjimi realnimi dohodki od slovenskih. Mi govorite, da je Slovenec manj iznajdljiv? Edini dopustni socialni ukrepi so v pomoči tistim, ki so v življenjskih težavah, in ne v vzdrževanju razkošja srednjega sloja. Vsi socialni ukrepi morajo temeljiti na preverjanju dejanskega, in neformalnega premoženjskega stanja . Glede na to, da je v Sloveniji po mednarodno primerljivih ocenah (Schneider, 2007) za prb. 27 odstotkov BDP sive ekonomije, je treba preveriti, kdo od formalnih revežev v resnici mastno služi na črno in hkrati laže, da s 400 evri na mesec "umira od lakote", a ne Prvo Borec!? Tako preverjanje je težavno, ampak zaradi velikega obsega sive ekonomije nujno. Pomoč potrebnim ne sme biti odvisna od glasnosti kričanja ob inflacijskih epizodah, delovati mora neprenehoma! Da pa se vsi razumemo, inflacija je težava, dolgotrajna inflacija znižuje dolgoročno gospodarsko rast. Ampak kjer gre za eksogene cenovne šoke, jih je treba pustiti pri miru in ne povečevati plač in drugih prejemkov, ter siliti neupravičene stavke le zato, ker niso naši gor! Pomagati je treba tistim, ki so res v težavah, ne pa izkoriščati inflacije za poceni demagogijo. Inflacija se bo umirila hitreje, če ne bodo demagogi in imbecili s svojimi bedastimi zgodbami napihovali inflacijskih pričakovanj. Toliko za sedaj! Želim konstruktivno debato! M.K
manjakranjc@hotmail.com
24. 07. 2008 17.59
# Pozdravljeni, Opažam, da je histerija o inflaciji je v javnosti zaradi stopnjevanja medijskih vulgarnosti v Mladininem slogu dosegla butalske razsežnosti. Če kaj te dni leti v nebo, je to vse večji idiotizem medijskih prispevkov o inflaciji in spremljajoča socialna demagogija. Zato bom napisala nekaj odstavkov, temelječih na ekonomski stroki, kot protistrup za medijske in populistične bedarije o inflaciji, v konkretne ukrepe ekonomske politike pa se ne bom spuščala, ker imamo zato »izobražene« levičarje. Koliko dejansko so prizadeti nižji sloji? Pa začnimo, verjamem, da ste to od mene že slišali in zavestno preslišali! Dejstvo je, da se bo Inflacija umirila hitreje, če ne bodo demagogi in imbecili s svojimi bedastimi zgodbami napihovali inflacijskih pričakovanj. Če imamo inflacija okrog 5,6 odstotka ali 0,46 odstotka na mesečni ravni. "Revežu", ki dobi na mesec cca. 400 evrov neto plače, je inflacija vsak mesec plačo "znižala" za prbl-1,8 evra; požrla mu je eno zgolj enga »tajkuna« na mesec in kot pravi Mičo, glede na razširjen alkoholizem v Sloveniji je bolje, da pivo požre inflacija, kot da ga lokajo "obubožani" Slovenci, mar ne Prvo Borec? Ekonomske veljaki iz linije old-boysov so že pred časom nadlegovali s svojimi nepreverjenimi idejami o deležu izdatkov za hrano, češ da nižji sloji zapravijo veliko predvsem za hrano, ki se je lani podražila za 13,5 odstotka, in jih zato naša inflacija posebno močno prizadene. Poglejmo nekaj realnih podatkov statističnega urada o porabi gospodinjstev. V prvem kvintilu (t.i reveži) je delež izdatkov za hrano 22 odstotkov vseh izdatkov, kar ob lanski podražitvi hrane pomeni tri odstotke manjše dohodke. Pri povprečnih gospodinjstvih delež izdatkov za hrano znaša 15,4 odstotka, inflacijska izguba pa 2,1 odstotka, pri "bogatih" v petem kvintilu je delež izdatkov za hrano 12 odstotkov in inflacijska izguba 1,6 odstotka. Tu je pomeben podatek, da je delež izdatkov siromakov iz prvega kvintila za tobačne izdelke in alkoholne pijače je 3,3 odstotka. Moj predlog je seveda, naj nehajo kaditi in piti, pa podražitev hrane ne bodo čutili in živeli bodo bolj zdravo. Danes 99% proizvodnjih delavcev kadi v prostem času pa pije( verjetno še iz časa socializma), to vidim tudi sama! Perverzno norčevanje iz zdravega razuma je, da se opisane malenkostne spremembe upodabljajo kot ekonomska katastrofa. Še več, leta 2007 so v Sloveniji plače rasle nominalno in (kar je pomembnejše) realno, decembra leta 2007 si je velika večina državljanov lahko privoščila več dobrin kot decembra 2006. To so vse preverljivi podatki! Le bolni umi lahko v času, ko je država doživela eno največjih stopenj realne gospodarske rasti in pravo ekonomsko ekspanzijo, trobijo o socialni katastrofi. Kakšen slaboumen teater se greste v deželici pod Alpami? Grozljivo je tudi, da nihče od novinarjev tu na popu, dnevniku, mladini, akanalu, večeru, indirektu… ni izračunal, kolikšne so zares izgube zaradi inflacije in napisal kakega treznega, pomirjujočega članka. Novinarji, je za vas osnovnošolsko računanje z odstotki prezahtevno!? Nekateri državljani pa podražitev mleka komentirajo z besedami "to je Darfur", tega ciničnega norčevanja iz žrtev genocida nihče od novinarjev ni raztrgal na drobne kose. Zakaj? Pa saj vas zdrav um ve , kaj narediti ob eksogenih cenovnih šokih? Ekonomska stroka, seveda resna, in ne tista brez mednarodnih objav, ki se zdaj po medijih postavlja na zadnje noge in brez dokazov trobi zgodbe o tem, da je naša inflacija fiskalne narave, ve povedati, da je škodljivo indeksirati plače tako, da se kompenzirajo eksogeni cenovni šoki. S tem se povečuje brezposelnost in upočasnjuje gospodarska rast. Stvar se da pojasniti tudi po domače, če se nafta podraži, ker jo Kitajci in Indijci kupujejo vse več, iz tega ne sledi, da je treba povečati p # pahorček 24.07.2
Tonček Balonček
24. 07. 2008 17.54
Bravo Virant, dobro si jiu nategnil, take rabimo, še en mandat!
Ro-Zy-YoZi
24. 07. 2008 16.31
Temu so se takoj uprli sindikati, ki pravijo, da je to kršenje dogovora iz kolektivne pogodbe A JE TA VLADA ŽE KDAJ DRUGAČE DELALA. DOGOVARJA SE VEDNO S FIGO V ŽEPU IN JE TAKO AROGANTNA DA SI KAJ TAKEGA UPA CELO V VOLILNEM LETU! PODCENJUJOČE.
Tonček Balonček
24. 07. 2008 16.12
Upajmo, da b nova vlada oredlagala, da ta resor za birokracijo spet ukinjejo!
Tonček Balonček
24. 07. 2008 16.12
Ampak tako dobrega ministra za javno upravo še nismo imeli, namreč tega resorja prej sploh ni bilo, saj toliko brokracije, kot se jo je razbohotilo v zadnjih štirih letih, tudi še nismo imeli! Take zmede, kot je pri plačah, napredovanjih in še je zdaj, ne pomnimo, minister orje ledino in ni vrag, da bo svoje vizije v naslednjem mandatu tudi uresničil, v dialogu seveda!
Lukeatluke
24. 07. 2008 15.36
Kmalu bodo volitve :)