Slovenija

Novi predpisi - boljša varnost?

Ljubljana, 11. 10. 2007 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./V.L./STA
Komentarji
40

Ker je varnost na cestah po besedah ministra Žerjava nezadovoljiva, je v pripravi novela o varnosti v prometu.

Prometni minister Radovan Žerjav meni, da varnost na slovenskih cestah ni najboljša.
Prometni minister Radovan Žerjav meni, da varnost na slovenskih cestah ni najboljša. FOTO: POP TV

Varnost na slovenskih cestah ni najboljša, zato bo ministrstvo za promet skupaj z ministrstvom za notranje zadeve pripravilo novelo zakona o varnosti v cestnem prometu, ki naj bi bila še ta mesec deležna vladne obravnave, je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi aktualne problematiko s področja varnosti v prometu povedal prometni minister Radovan Žerjav. Ob tem je dodal, da zakon vsebuje rešitve, ki splošno in glavno odgovornost za varnost na cesti seli tudi na nekatere institucije.

Letos je bilo največ nesreč s tragičnimi posledicami na cestah v Pomurju, Podravju, na Gorenjskem, na Dolenjskem in Savinjski regiji, kjer je bilo v prvih osmih mesecih več mrtvih kot lani. Najbolj "nevarni" meseci pa so bili januar, februar, junij, julij in avgust. Ljubo Zajc, generalni direktor direktorata za promet

Tu gre predvsem za upravljalce cest, Družbo za avtoceste v RS (Dars), direkcijo za ceste, policijo, zdravstvo, šole in avto šole. Za upravljalce ceste se bo na primer dvignila raven minimalne zahteve za označbe gradbišč, policija bo okrepila nadzor nad kršitelji, ministrstvo za zdravje pa bo moralo posodobiti nujno medicinsko pomoč pri nesrečah na cestah. Tu gre tudi za hitrejši prihod reševalnih vozil na kraj nesreče, je poudaril minister Žerjav.

Ob tem se je minister ustavil pri označbah zapor na avtocestah in cestah, ki po njegovem mnenju niso zadovoljive, kar je pokazala tudi analiza, ki jo je opravilo ministrstvo. Pregledali so tudi 92 železniških prehodov oz. nivojskih križanj na cestah, od katerih bodo na 54 potrebni dodatni ukrepi. V večini primerov gre za pomanjkljivo prometno signalizacijo (36 primerov), pa tudi poškodovano signalizacijo (16 primerov), v 11 primerih pa je neustrezna vidnost prehoda.

Minister Žerjav je opozoril tudi na označbe zapor na avtocestah, ki niso zadovoljive.
Minister Žerjav je opozoril tudi na označbe zapor na avtocestah, ki niso zadovoljive. FOTO: Promet.si

Minister je dejal, da so se na podlagi opravljene analize odločili za določitev zelo kratkega roka, natančnega ni navedel, da se na železniških prehodih na trasi Ormož - Maribor in Sežana - Ljubljana opravi ustrezno zavarovanje oz. da bodo ti prehodi lahko v uporabi.

Za zmanjšanje števila nesreč

Za zmanjševanje števila nesreč je zato Ljubo Zajc, generalni direktor direktorata za promet, napovedal številne akcije, poleg akcije za varovanje pešcev in akcije za zmanjšanje vinjenih voznikov, je navedel tudi projekt varne vožnje, kakovostne nujne medicinske pomoči, prevetritev učnih načrtov v osnovnih šolah z večjim poudarkom na varnosti v cestnem prometu in aktivnejše soupravljanje ministrstva za promet in posameznih občin na nevarnih odsekih.

Ob tem je Zajc napovedal tudi finančno in drugo podporo civilnim združenjem, ki bi pomagala k večji varnosti v cestnem prometu.

Rošade na Darsu?

Ali bo naslednja "padla žrtev" vlade Rajko Siročič?
Ali bo naslednja "padla žrtev" vlade Rajko Siročič? FOTO: POP TV

Novi minister za promet Radovan Žerjav namerava izpeljati menjavo na vrhu Družbe za avtoceste (DARS), poročata časnika Dnevnik in Finance. V kratkem naj bi odstavil predsednika uprave Darsa, Rajka Siročiča.

Slednji je v sredo dejal, da o zamenjavi ni bil uradno obveščen, kar so za 24ur.com danes potrdili tudi na Darsu. "Govorice že nekaj časa poslušam in jih težko komentiram. Lahko rečem le, da težav s projekti, ki sem jih sam zagnal, nimam. Zapuščina, denimo predor Šentvid, ni lahka, a moram kot prvi mož Darsa nositi tudi to breme," je včeraj za Finance povedal Siročič.

SCT je lani za Dars opravil za okoli 215 milijonov evrov del.
SCT je lani za Dars opravil za okoli 215 milijonov evrov del. FOTO: Kanal A

Minister Žerjav naj bi se za razrešitev Siročiča odločil zaradi podražitve gradnje šentviškega predora, o katerem že leta tečejo vroče razprave na prometnem ministrstvu in Darsu, predvsem o SCT, ki ga vodi Ivan Zidar. Po mnenju poznavalcev naj bi bil namen zamenjav na Darsu ustaviti največjega graditelja avtocest, ljubljanski SCT, in preprečiti dosedanjo prakso Zidarja, ki naj bi z aneksi k pogodbam povečeval stroške gradnje avtocest.

Zidar sicer pravi, da mu vodstvo Darsa nikoli ni bilo naklonjeno, niti takrat, ko ga je vodil Janez Božič, njegov nekdanji podrejeni. ''Dars naj dela, kar hoče, jaz imam sklenjene pogodbe za gradnjo cest in jih moram izpolniti. Samo to me zanima,'' je za Finance dejal Zidar.

Več nadzornikov?

Pred menjavo direktorja uprave Darsa, Siročiča, naj bi prišlo do razrešitve nadzornega sveta. Šestim nadzornikom naj bi se pridružili trije – imena niso znana, šušlja pa se o Francu Capuderju (NSi).

Še pred menjavo vodstva Darsa bo predvidoma prišlo do razširitve nadzornega sveta v skladu s pred meseci sprejetimi statutarnimi spremembami. Sedanjim šestim nadzornikom bi se lahko tako že na današnji seji vlade pridružili trije novi, so poročale Finance. Vlada pa danes o razširitvi nadzornega sveta ni odločala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLoLLLL
12. 10. 2007 12.52
Bonsai - menjam, pa če mi takoj potem vzamejo izpit!! : )) Kaj praviš na skoraj nove hoferove, št. 42 z želejastim vložkom? Ne padeš s ceste niti s 5,9 promila, garancija 2 tedna.
kuhar.i@email.si
12. 10. 2007 12.21
Ko ste gospod minister pri čiščenju, predlagam, da zamenjate Zajca in Žlendra, morda še koga,ki že desetletje krojita prometno varnost in vse okrog nje. Rezultati so žal porazni......
fakinshit
12. 10. 2007 10.45
Dokler folk ne bo dojel, kaksen odnos je treba imeti do prometa ne bo nič boljše. Na nizozemskem in v avstriji so vozniki najbolj previdni, v nemčiji, belgiji, franciji malo manj samo to kar je pa v sloveniji to je pa idiotizem ljudje tu res mislijo da se jim v avtu ne more nič hudega zgoditi
xes
12. 10. 2007 10.22
Projekcija Slovenije ... pise se leto 2018 ... po novem zakonu za prekoracitev hitrosti vec kot 15kmh v naselju 18 kazenskih tock - odvzem izpita, 6000 EUR kazni ter dva meseca zapora. Stevilo smrtnih zrtev na cestah preseglo 1000 na leto. Ne vem kaj tem ljudem ni jasno... visanje kazni ne deluje! To lahko razberemo iz zadnjih 15 let. Treba bo najti drugacno resitev.
stane@jesenice.net
12. 10. 2007 09.02
pa še to sem pozabil, kaj pomagajo VISOKE KAZNI, če pa jih prepolovijo, če jo plačaš v 8 dneh, to je svet videl samo v Sloveniji pa nikjer drugje na svetu
stane@jesenice.net
12. 10. 2007 08.58
Minister je dejal, da so se na podlagi opravljene analize odločili za določitev zelo kratkega roka, natančnega ni navedel, da se na železniških prehodih na trasi Ormož - Maribor in Sežana - Ljubljana opravi ustrezno zavarovanje oz. da bodo ti prehodi lahko v uporabi. KAJ NAM POMAGAJO ZAVAROVANI PREHODI. ČE PA IMAMO BUDALE KOT SO V G7, KI JIH KAR OBVOZIJO, NE VEM PA ZAKAJ O TEM NISO NAREDIL NA POP TV SENZACIJE KOT SO TO DELALI ZA POTNI PREHOD V CIRKOVCAH
mcgregorslo@hotmail.com
12. 10. 2007 08.39
Glede na to da se je že podražilo mora biti še kaj drugega narobe, če se je število nesreč zvišalo??? A se sam delajo budale al so pač prirojeno neumni? Dam HINT: v 1 letu sem vidu sam 2x policaje na moji poti iz službe domov. Postavte miljon radarjev, mogoče obvezna blokada motorja na 130Km/h? Več itak nikjer nebi smel it ane?
makajjezvami
12. 10. 2007 01.19
Ja tole kar si je DARS dovolil v sredo na avtocesti Ljubljana - Vrhnika je bila le pika na i njihovemu idiotizmu. Jaz bi poleg uprave in nadzornega sveta zamenjal še pol zaposlenih, ker svojim nadrejeni ne povedo da so idioti; seveda na lep način. Poleg tega bi uzakonil, da se vsa dela cestah, katerih posledica so možni zastoji, opravlja v nočnem času, če je to mogoče. Glede novega ZVCP se mi pa zdi dobro predvsem to da se bo povečalo število prejetih kazenskih točk. S tem se ponavljajočim se prekrškarjem hitreje odvzame vozniško dovoljenje. Posledično bi vsem ki se jih zasači brez vozniškega dovoljenja (ne fizične knjižice) prepovedal opravljanje le tega vsaj prihodnjih 10 let in jim naložil plačilo kazni minimalno 1000 EUR. Mogoče bi bilo potrebno dodati le še to da je drugi odvzem vozniškega dovoljenja trajen.
srecnii
12. 10. 2007 00.23
DARS pa SCT pa itak na nelegalen način posluje, krade za svoje žepe, da se bodo lahko nekateri prej upkojil in z našim denrjam živel na karibih ali pa celo na hawajih. lp
srecnii
12. 10. 2007 00.20
Pozabil sem napisat, da to skozi naselje vozijo, povprečna hitrost je 70km/h.lp
srecnii
12. 10. 2007 00.18
Še nakaj bom tukajle napisal predno grem spat. Zadnje čase ugotavljam na cestah, da več kot 80 % ljudi sploh ne vozi po predpisih vsi vozijo nekako med 65-80km/h, povprečna je tam okoli 70km/h, zadnjič sem vozil 50km/h skozi to naselje zadaj se mi je nabralo nekaj več ko t 10 vozil, prvi zadnji avto me je prehitel ter še drugo ostali so nekako potrpeli teh par kilometrov, prvi avto mi je celo mahal pred prehitevanjem zakaj tako počasi vozim. Jaz pravim KAZNI GOR ZA 100 PROCENTOV. Tisti, ki bo vozil po omejitvah nebo plačeval kazni. lp
srecnii
12. 10. 2007 00.06
hahaha še dobr da mam vw golf 2 dizel, ki po regionalni cesti ne doseže 100km/h, danes pa sem šel na ac in nisem se upal peljati več kot 120km/h, v naselju pa vozim med 50-60km/h raje manj, ker več ne gre ampak res ta golf ne gre nikamor več, vrjetno je motor slab. Hvalabogu mi ne bo treba plačevat visokih kazni, sem pa imel prej 1.8 vw motor vw golf 3 in je šel ko raketa takoj si imel not 180-200km/h....mal offf topica ne škodi. BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! BTW zakaj niso uvedli kazni na dohodek !!!!!!!! lp
LazniviZares
11. 10. 2007 23.41
Visje kazni so potrebne za visje place na darsu in sct da bodo lako nadaljevali z gradnjo najslabsih cest v europi.
nemejugat
11. 10. 2007 23.36
Tranzitni tovorni promet s tovornjaki iz Kopra in Italije za Madžarsko, Ukrajino, Rusijo in obratno na vlak, pa bodo ceste bistveno manj obremenjene in s tem manj uničene. S taksami za okolje in cestninami jih v to prisilit, da pa bo vlakov dovolj naj vodilni na železnici ugotovijo kateri potniški vlaki so rentabilni in kdaj. Slovenija je zelo ekstenzivno poseljena, zato so vlaki bolj prazni, avtobusi pa vseeno vozijo. S tem bo tudi večja propustnost avtoceste, pa s tem manj nevarne. Nesreč pa je veliko manj na avtocestah kot na vaških, torej kontrole postavit na te sporne ceste. Alkoholikom za volanom pa strge kazni, mislim da jih čedalje več.
bonsai9@email.si
11. 10. 2007 23.34
Menjam AUDI A-6 3.0 Quattro TDi (kovinsko siva barva) za nove Peko 42 (črne barve, nerabljene). Pogoj, da imajo dobr oprijem na asfaltu. Boljša varna hoja kot nevarna vožnja.
kritika@email.si
11. 10. 2007 23.32
Joj, joj, joj... še več represije v prometu. Ali nas dosedaj izučilo, da to ne bo rešilo problema? Na koncu bomo morali za prekrške vzemati kredite, da jih lahko poplačamo....PA PROBLEMA ŠE VEDNO NE BOMO REŠILI! Kakršni smo Slovenci privatno, to potencirajte in takšni smo za volanom: agresivni, nepotrpežljivi in sebični. Problem je torej obče družbeni, promet je le ogledalo tega. Država nas je že zdavnaj zapustila kot enakovredne državljane, predvsem pa kot LJUDI! Jasno potem, da vsak gleda samo na svojo rit in se tako obnaša tudi na cesti!
mc_burek@email.si
11. 10. 2007 22.17
če na hitr na pamet rečem kako bojo vse to izvedl? z podražitvam cestnine in nabil bojo večje kazni za prekrške, denarja za popravila in obnove pa še kr in kr ne bo.......
Krbo?
11. 10. 2007 22.01
Večje kazni po mojem ne bodo zvišale varnosti na cestah. Problem so slabe ceste + slabi vozniki. V Sloveniji vsak dan doživljam riskantne manevre, kot so prehitevanje pred ovinkom, itd. Vozniki pri nas namreč pri vožnji nimajo nobene pameti. Seveda niso vsi vozniki za en koš, ampak na žalost imamo veliko neumnih na naših cestah :/.
surfordie
11. 10. 2007 21.40
BTW, a se je kdo peljal od zadnje čase po avtocesti od LJ proti Vrhniki po 16h? Ha ha ha :-))) Ne me j.... Sej včeri se nisem tkole smejal ampak skor unga na cestninski ubil, ker me je samo debelo gledal, ko sem ga vprašal, zakaj plačam polno ceno... jao jao
bonsai9@email.si
11. 10. 2007 21.34
Ja, nekaj bo potrebno storiti. Pa vsakih 10 let ponovno delanje izpita. Saj vsi Slovenci tudi niso za volan. Glede na toliko protiustavnih zakonov, ki jih je sprejela ta vlada in potrdilo ustavno sodišče, naj sprejme pa še enega. Se ne bo poznalo. Slovenci smo pa tko ovce in smo že na vse vajeni !