Slovenija

Kangler o Fištravcu: Če bo prišel na občino z revanšizmom, bo imel pri vodenju velike težave

Maribor, 18. 03. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Franc Kangler je izrazil dvom o dejanski neodvisnosti zmagovalca mariborskih županskih volitev Andreja Fištravca. "Če ne nosi strankarske izkaznice, še ne pomeni, da je neodvisen," je dejal. Prav tako sporna se mu zdita volilna udeležba in število ljudi, ki so glasovali za Fištravca.

Na nedeljskih nadomestnih volitvah so Mariborčani izbirali naslednika Franca Kanglerja, ki je bil po množičnih protestih konec lanskega leta prisiljen odstopiti. Že v prvem krogu volitev si je zmago zagotovil nestrankarski kandidat Andrej Fištravec, ki je prejel slabih 53 odstotkov glasov.

Matevž Frangež je po porazu na županskih volitvah odstopil s položaja predsednika mestne organizacije SD Maribor. »Naša volilna kampanja je bila izraz visokih političnih standardov, ki so predpogoj, da bodo ljudje ponovno zaupali v politiko. Visokih političnih standardov pa ne moremo terjati od drugih, če jih ne spoštujemo sami. Zato se njihovo uresničevanje in spoštovanje začne pri nas. Pri meni. Zato odstopam s položaja predsednika mariborske SD," je zapisal v odstopni izjavi.

Kot so sporočili iz njegovega volilnega štaba, se Fištravec zahvaljuje vsem Mariborčankam in Mariborčanom za izkazano podporo in njihov glas na županskih volitvah – izpričano zaupanje razume predvsem kot ogromno obvezo in odgovornost za delo v mandatu, ki zaradi prevzete dediščine ne bo enostaven. Zato se bo tudi v prihodnje trudil, da bo zaupanje vzdrževal in širil v skladu s svojim geslom, da je treba mesto vrniti ljudem. Kot edini neodvisni kandidat se zahvaljuje tudi sokandidatom v kampanji za korektno sodelovanje.

Dosedanjega župana, podžupana, direktorico občinske uprave in direktorje vseh uradov in samostojnih služb MOM je javno pozval, da se do formalnega prevzema županskih pooblastil vzdržijo vseh dejanj zunaj rednega poslovanja občine in njene uprave, še posebej sklepanja zavezujočih pogodb, kadrovskih odločitev ter pogajanj, iz katerih bi izhajale kakršne koli obveznosti demokratično izvoljenega novega župana.

Fištravec je tudi v prvi izjavi za medije po razglasitvi volilnih izidov priznal, da je breme zanj zdaj težko, a če si človek ne naloži težkega bremena, nikoli ne ve, kako je močan. Kot je dejal, se bo po volilni zmagi najprej skušal naspati, nato pa namerava takoj začeti delo. Čas do uradne razglasitve rezultatov namerava izkoristiti za sestavo svoje ekipe ter potrditi prioritete, ki so jih določili že pred volitvami.

56-letni sociolog, ki je v politiki novinec, je ob tem poudaril, da ne želi biti revanšističen, Maribor namreč tega zdaj ne potrebuje, potrebuje pa pamet, stroko in skupno delo, pa tudi nekaj odpuščanja.

Slavje po zmagi
Slavje po zmagi FOTO: Marko Pigac

Frangež Fištravcu ponudil pomoč, Mikla razočarala skromna volilna udeležba

Drugouvrščeni županski kandidat SD Matevž Frangež, ki je zbral nekaj manj kot 25 odstotkov glasov, je novoizvoljenemu županu Maribora čestital za zmago in mu ponudil pomoč.

Čestital mu je tudi razočarani Kanglerjev županski kandidat Milan Mikl (SLS), ki je zbral šest odstotkov glasov. Slednjega je razočarala tudi skromna 31-odstotna volilna udeležba. Mikl, ki je po odstopu Kanglerja začasno prevzel županske naloge, bo tudi tisti, ki bo Fištravcu predal posle. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni znano.

Kangler ne verjame, da je Fištravec neodvisen

Kangler pa je izrazil dvom o dejanski neodvisnosti Fištravca. "Če ne nosi strankarske izkaznice, še ne pomeni, da je neodvisen," je dejal. Misli, da je "politično deklariran".

Prav tako sporna se mu zdita volilna udeležba in število ljudi, ki so glasovali za Fištravca. Pri tem je izpostavil, da so njemu osebno nekateri očitali, da ni legitimni župan mesta, ker ga je na volitvah leta 2010 podprlo nekaj več kot 20.000 volivcev, zdaj pa je Fištravec prejel 15.500 glasov: "Me zanima, kaj bodo danes rekli tisti, ki so meni v preteklosti to očitali, ali je gospod Fištravec legitimen župan ali ne." Sam meni, da je. "Vsake volitve je treba spoštovati, pa tudi če pride na volišče samo eden od 100.000 volilnih upravičencev," je pojasnil.

Franc Kangler - 12
Franc Kangler - 12 FOTO: Miro Majcen

V napovedi, kako bo Fištravec vodil mesto, se Kangler ni spuščal v podrobnosti. "Če bo počenjal to, kar je na soočenjih govoril, in če bo prišel na občino z revanšizmom, potem bo imel pri vodenju mestnega sveta in občine velike težave," je dejal.

Primopredajo poslov bo opravil podžupan in v. d. župana Mikl, saj Kangler, kot je dejal, od 31. decembra 2012 nima več nobenega opravka z občino. Prepričan je, da je ob odstopu pustil občino v dobrem stanju. "Občina je v dobri kondiciji. V preteklosti je bilo realiziranih 50 evropskih projektov. V mojem šestletnem mandatu je knjigovodska vrednost občine narasla za okoli 230 milijonov evrov. Bomo videli, koliko bo novi župan dvignil knjigovodsko vrednost v letu in pol," je dejal.

O kandidaturi na rednih županskih volitvah predvidoma jeseni prihodnje leto Kangler ne razmišlja, čeprav je še vedno prepričan, da bi si v primeru nastopa na nedeljskih volitvah zagotovil zmago že v prvem krogu. "Glede na to, da sem odstopil, je politična higiena, da nisem kandidiral. Prav je, da Mariborčani preizkusijo tudi drugega župana," meni.

Odstopa z županskega položaja ne obžaluje, saj je županska funkcija zelo naporna. "Moram reči, da se prav dobro počutim, ko nisem več župan," je dodal. "Kuham, pospravljam, kmetujem in še kaj drugega zraven."

Štirje nadomestni svetniki iz vrst SD

Hkrati z županskimi so v nedeljo potekale tudi volitve za štiri izpraznjena svetniška mesta, ki so se jim zaradi zahtev protestnikov po razpustitvi mestnega sveta decembra lani odpovedali v SD. A volivci so prav vsa štiri svetniška mesta poverili nazaj tej stranki. Nova so le imena, saj bodo v mestnem svetu poslej delovali Aleksandra Kalacun, Metod Dolinšek, Jadranka Barbarić in Miroslav Blažič.

Dan po volitvah morajo volilni odbori sicer predati volilno gradivo mestni volilni komisiji. Ta ugotavlja tudi izid glasovanja po pošti, medtem ko mora končno poročilo o izidu volitev sestaviti do petka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragulj4
19. 03. 2013 09.47
-1
SLOVENC SLOVENCA VABI DA GA ZA PRAŠNIKE ZGRABI..BILI SMO HLAPCI IN BOMO OSTALI
godhead
19. 03. 2013 10.26
+2
seveda ste hlapci, vsi, ki verjamete v enega in edinega plešastega firerja
dragulj4
19. 03. 2013 09.43
-1
JOHANCA..KAKI BOGI POGLEJ KO HODIJO PO EVROPI PA SE HVALIJO Z SVOJO POHORSKO BOSNO IN SO POREPOTENTNI NA PRIMORSKEM SO ZAMENJALI ŠTAJERCI BALKANCE 1OO%
godhead
19. 03. 2013 10.23
+3
sem iz maribora, pa še nisem slišal za pohorsko bosno, verjamem pa, da imaš ti žarko cresner bosno kar doma pri sebi.
johanca123
19. 03. 2013 08.37
-1
En klovn je zamenjal drugega. Bogi Mariborčani!
godhead
19. 03. 2013 08.41
+0
johanca123
19. 03. 2013 08.43
+0
človek ki ne more narediti poštenega faksa ni omembe vreden
godhead
19. 03. 2013 08.44
+2
johanca123
19. 03. 2013 08.45
-3
Ne o sociologu fištiovcu - Kangler je bil vsaj dober policaj, tale pa bluzator
godhead
19. 03. 2013 08.45
+2
pa ne skrbi ti za nas, nismo bogi, kot tukaj cinično provociraš in če nisi iz mb in nisi bil/a na protestih, je bolje, da sploh ne komentiraš in se držiš tem, ki se tičejo tvoje občine, boga duša
johanca123
19. 03. 2013 08.47
-6
Bogi ste res imeli ste na izbiro unga SDjevca in tega bogega socioliga- če je to vse kar v MB premorete, pola pa raje ostanite za Dravo
dragulj4
19. 03. 2013 08.05
+0
NAMESTO DA DELATE STADIJONE .ZA DODAJ LOPTU ČUVAJ LEDŽA,ŠTAJERCI NAREDITE NASIP NA DRAVI DA SE VAM POL ŠTAJERSKE NE BAVI Z WATERPOLOM.,POL PA SAMO JOKATE IN SE SELITE PO SLO KOT PALESTINCI.ČE SLO UKINE POLICIJO VOJSKO BODO VSI ŠTAJERCI NA KARITASU
godhead
19. 03. 2013 08.42
+4
M_teorija
19. 03. 2013 06.56
+5
Od kdaj je čiščenje nesnage revašizem!?
Angela Franko
19. 03. 2013 06.52
+4
G Kangler je slišal mnenje volivcev na ulici ,zato naj ne soli pameti in govori bedarij .Potrebno bo ta "" njegov MESTNI SVET ZA ROKE PRIJET in dobesedno odpeljat na cesto !!!!!
Jasnovidec Cosmos
18. 03. 2013 23.28
+2
Udeležba je bila takšna zaradi tega,ker ni bilo pametnega kandidata kateri bi se lahko volil.Že iz njihovih govoric in reklam na radiu se je takoj videlo navadno bluzenje.Zagotovil bom delovna mesta in bla,bla,bla,bla. Kaj boš zagotovil,če več ničesar ni.Tako nakladanje je vsko krat ko so volitve pozneje pa totalna nula.Na taka mesta mora povsem nova elita in ne privrženci Kanglerjev ter ostale stare elite katera se samo menjava že ogromno let.
Janina Stankovi?
18. 03. 2013 22.35
+4
Če želimo sprememb, jih ne moremo uresničit iz kavča in jamranjem na kavah.. Na proteste ogromno ljudi, na volitve porazno število.. dobrodošla sprememba.
dragulj4
19. 03. 2013 00.08
-6
DELAJTE ŠTAJERCI NE SAMO JAMRAT ,PA SAMI DOKTORJI Z MB DIPLOMO KUPLJENO POL PA HODITE V LUKO KOPER ZVIJAT BANANE POPOLDAN IN PONOČI PA ČISTIT PERILO KI SE SUŠI NA ŠTRIKU PO SLO
Marwell
18. 03. 2013 22.06
+3
Gospod Kangler sodi po sebi - kar se revanšizma tiče. Boji se (za druge, zanimivo) tistega, kar njemu nikakor ni bilo tuje!
3per
18. 03. 2013 21.01
+2
fištravec.... W.T.F
dragulj4
18. 03. 2013 20.57
-6
OSTALI SLOVENCI RESNIČNO UPAMO DA BO SEDAJ PRAVI ŽUPAN V MB KER POL NEBODO MB PO CELI SLOVENIJI KOT PALESTINCI IN BO ZAŽIVELO GOSPODARSTVO IN SOCIJALA,SAJ NA OBALI SO ŽE VSE PROSTITUTKE KLOŠARJI POLICAJI VOJSKA IZ POHORSKE BOSNE ,MB .UPAMO DA POL NEBODO VSAKE 2 DNI GORELE HIŠE,NEKREPI ITD ITD.NOVEMU ŽUPANU VELIKO SREČE POGUMA ,TAKO TUDI ŠTAJERCEM DA BO MANJ LJUDI NA KARITASU V VRSTI ZA PASJE KONZERVE
F-Minus
19. 03. 2013 02.06
+4
Ne se sekirat, takšni kot so Žarko so v 99% kvečjemu srednje šolci, ki dobijo potisnjeno vse v rit od svojih staršev - pišejo pa seveda v imenu ljudstva, kate gospod Žarko predstavlja - v resnici predstavlja neizobražene primitivce, ampak tega se še ne zaveda.
godhead
19. 03. 2013 08.43
+4
verjetno so starši tudi goreči oboževalci lika ivana janšata
rko
18. 03. 2013 20.40
+1
ma pljunem na vse te vaše nastavljene politike.. res smo bedaki ni kej, demokracija nam bo pomagala
olyca
18. 03. 2013 20.05
+9
pa kaj ta glupi Kangler govori bedarije. Zapomne si naj da barabe so nadomestljive, ampak bolj je problem v tem da bodo pod drobnogled vzete njegove finančne mahinacije in prodaja bal sena na katerih je človek obogatel. Bravo mariborčani, takšne in podobne je treba zrušiti in pozapreti, da bo v Sloveniji zavladal enkrat red in disciplina !!!
Kopriva60918022
18. 03. 2013 18.48
-2
porazna volilna udeležba!..sramotna! glede na to kako si želijo sprememb jih je lahko sram..potem bojo pa spet jamrali kdo jim vlada. Slovenija bo v politični krizi vse dokler volilna udeležba ne bo OBVEZNA! navalite z minusi ampak to je res..
F-Minus
18. 03. 2013 18.52
+9
Nima veze, kandidati v izboru so bili vsi popolnoma porazni, edino Fištravec je bil najbolj solidn, pa še ta je del porazne izbire. Če bi bila udelžba 80% bi še vedno zmagal Fištravec, ker noben pač ne bo volu za ostale izmečke politike - enostavno. Skratka udeležba ne bi spremenila rezultata, kvečjemu govori, da je folku poln k. enih in istih kandidatov. Če nima folk izbire, se mu še na volišče ne splača, to da bo pa Fištravec zmagal je pa bilo tako ali tako jasno. Med drugim bi lahko kandidiral/a najboljši možni kandidat za to pozicijo, dokler bo mestni svet poln starih parazitov ne bo noben novi imel šanse kaj spremenit. Tukaj so potrebne korenit spremember, šele nato bo sistem deloval normalno, brez korupcije in podobnega.
ina5785
18. 03. 2013 19.56
+4
F-Minus Praviš, da je Fištravecd del porazne izbire! Zakaj? Čamu? Če si takšen pesimist, zakaj se nisi sam podal v župansko tekmo, ne da samo kritiziraš!!!!! Pa če bi mi na soočenjih povedal, pokazal. . . . . kako dober si, bi te volila! Najlažje je pa res vedno po nekom pljuvat, a ne?
br.0001s
18. 03. 2013 21.08
+1
F-Minus
19. 03. 2013 02.01
+2
Ina, vsakič ko ti kaj ne bo všeč si postavi eanko vprašanje, mogoče kdaj ne boš zadovoljna s postrežbo v gostilni pa se vprašaj "zakaj jaz ne postanem kelnarca, zakaj se samo kritiziram?" 1. Ni poanta tega, da bi jaz rad bil župan, niti opcije ni, prvo kot prvo bi moral zbrat podpise, ker pa nisem medijska prostitutka jih tudi ne bi imel šanse zbrat, ker me noben ne pozna. 2. Jaz ne potrebujem politike, da si nabijam ego, tako kot 95% intelektualcov, ki vidijo kakšna opičja kletka je slovenska politika, še 30 let od nivoja evropske politike in v takšni se jaz žal ne vidim, preveč debilno bi se počutil me 90% politiki, ki lažejo, kradejo, in ko se jih dobi, še dostojanstva nimajo da sami odstopijo - zame je to navaden cirkus ne politika. 3. Bomo vidli kaj bo naredu g. Fištravec, moti me njegova sigurnost oziroma prepričanost, da mu bo vse uspelo, ne omenja pa drugih plati, zadoženosti občine in drugih reči. Kot sem reku, bij je najboljša opcija med slabimi opcijami, njegov pristom mi je tudi napačen, če na teh volitvah ni bilo primernega kandidata, kateri bi bil boljša izbira od g. Fištravca še ne pomeni, da ne obstaja - in seveda obstaja ampak ni kandidiral.
texranger
18. 03. 2013 18.44
+6
Kangler = qurtzoleezets
Angela Franko
19. 03. 2013 06.59
+3
Kangler nima pravice niti komentirati izhoda volitev po vseh njegovih berabijah je lahko srečen da ne rabi varnostnika !!!!
johanca123
18. 03. 2013 18.31
-4
Pravi da bo postavil svoje ljudi na svoja mesta - bravo! res je neodvisen. Spet klapo socioloigov, filozofov, kvazi menažerjev...
Kopriva60918022
18. 03. 2013 18.49
+5
pa bi šel volit in si izbral župana po svoji volji! Narobe je da tistih 20% volilcev odloča o županu..
mackon08
18. 03. 2013 20.19
+1
Nič ni narobe, tisti ki ne gredo volit jih pač ne zanima kdo bo in prav je da odločijo tisti katere zanima kdo bo župan.
Angela Franko
19. 03. 2013 07.02
+1
Sedaj naj naprej sedijo in tiho !! Na volitve bi šli !!!
johanca123
18. 03. 2013 18.28
-3
Fištrovec ali pa Frangež istro pakovanje. Eden brez faksa drug pa sociolog - a ni nobenga inženirja v Sloveniji sami neki bleferji
pkorosec
18. 03. 2013 19.09
+10
inzenirji so šli preko meje. Dobrodošli v realnosti.
ROMELS
18. 03. 2013 18.07
+5
Potek dogodkov v mariboru spominja na francosko revolucijo. Poraz jakubincev in napad žironde z zmago fištravca. Na kratko: Nastaja nova zatohla malomeščanska združba v kateri se proletarjat žrtvuje in potegne takrajšo. Proletarjat je bil vedno orodje(vile, lopata,kramp, metla, grablje)" odrinjene" elite, katera ne more legalno na oblast,ki neprestano preži in čaka na ugodno priložnost.
brabusednet
18. 03. 2013 17.17
+13
Je pa golobučni Frangež pogrnu,je neumnež mislu,da narod ne ve čigav je.Tako se bo zgodilo še marsikomu iz stare politike.Fištravec pa mora dobrega mačka pripeljat v občinsko stavbo,da prežene štakorje.
Tanja Lebar
18. 03. 2013 16.50
-19
Upam da ste sedaj mb-čani dobr izbral, da se spet ne bo cela Slovenija ukvarjala z vami.
TayEk
18. 03. 2013 16.55
+11
Tanja Lebar
18. 03. 2013 16.59
-9
Jaz se nisem imaš prav , vedno sem govorila tisto kar ste volili tisto ste imeli
texranger
18. 03. 2013 18.50
+12
Hvala za tvojo skrb. Očitno imaš doma vse optimalno porihtano.
Janina Stankovi?
18. 03. 2013 23.10
+5
mislim, da je maribor začel, nadaljevala slovenija.. ti pa si očitno iz afganistana.. če se nisi obremenjevala ali pa si od Janše =)