Slovenija

'Brez arbitražnega sporazuma bi ogrozili varnost'

Zagreb/Ljubljana, 26. 11. 2010 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor je povedal, da je slovenska vlada že oblikovala ekipo pravnikov, ki bo pripravila predlog za arbitražni postopek o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. Slednja meni, da je tudi brez enostranske izjave dovolj zavarovana.

Uradna Ljubljana in Zagreb sta si včeraj izmenjala diplomatski noti o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o reševanju vprašanja meje med državama. Pri tem nista priložila enostranskih izjav, ki sta ju ob ratifikaciji sprejeli obe državi. Slovenski premier Borut Pahor je glede tega danes dejal, da so se z izmenjavo not zavezali, da bo sporazum začel veljati v ponedeljek, 29. novembra, brez dodanih izjav.

Evropska komisija je pozdravila izmenjavo not. Ta sporazum je "primer, kako se dvostranska vprašanja v regiji lahko rešijo v evropskem duhu", so sporočili iz Bruslja.

Pojasnil je, da je bil proces iskanja rešitve za vprašanje mej s Hrvaško začet v času krize, ko je med vladama, parlamentoma in političnima elitama obeh držav vladalo nezaupanje. Sprva sta odločitev sprejela na štiri oči, nato pa še skupaj z delegacijama. Po Pahorjevih besedah sta bila Ljubljana in Zagreb prepuščena sama sebi, saj je roke dvignila tudi mednarodna skupnost. Tako bi Slovenija, kot dodaja, trmasto vztrajala pri svojem, zavleklo pa bi se tudi hrvaško vstopanje v EU. Če take rešitve ne bi našli, bi bila po mnenju Pahorja tudi ogrožena varnost, kar pa bi bilo za obe državi zelo slabo, hkrati pa bi izgubili tudi ugled v očeh mednarodne skupnosti. Pahor se je še enkrat zahvalil državljanom, ki so junija na referendumu podprli sporazum.

V ekipi pravnikov tudi Drenikova

Premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor
Premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor FOTO: Miro Majcen

Dodal je še, da je vlada včeraj na seji potrdila ekipo pravnikov, ki bo sodelovala v procesu arbitraže, hkrati so pripravili tudi izhodišča, po katerih naj bi delovala ekipa. O imenih Pahor ni želel govoriti, je pa povedal, da gre za najboljšo mogočo ekipo in potrdil, da so "v ekipi štirje tujci, najboljši med najboljšimi ta hip". Potrdil je tudi, da sta med njimi tudi Simona Drenik, ki na ministrstvu za zunanje zadeve vodi sektor za mednarodno pravo Direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov in francoski strokovnjak za mednarodno pravo Allain Pellet, ki je bil med drugim tudi strokovni sodelavec Badinterjeve arbitražne komisije po razpadu nekdanje Jugoslavije.

Medtem pa po besedah Drenikove še poteka razprava glede kriterijev in profila pri izboru arbitrov – gre sicer za arbitre, ki jih bo predlagala Evropska komisija, in za slovenskega nacionalnega arbitra. Za ugibanja o imenih je po njenih besedah za zdaj še prezgodaj.

Hrvaška dovolj zavarovana tudi brez izjave

Glede dejstava, da notam nista bili priloženi enostrstanksi izjavi obeh držav, sprejeti ob ratifikaciji, to pa je bolj razburilo Hrvaško, pa je vir s hrvaškega zunanjega ministrstva sporočil, da je bil sporazum za Hrvaško "vedno tehnično vprašanje". "Menimo, da smo se dovolj zavarovali tudi brez enostranske izjave," je še dodal, več podrobnosti pa ni navajal.

Pristopna pogodba za Zagreb najpozneje prihodnjega septembra 

Slovenija in Hrvaška sta diplomatski noti o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med državama izmenjali v četrtek. Notama ni bila priložena nobena enostranska izjava, kar naj bi bila sicer glavna ovira pri tem, da je do izmenjave not sporazuma prišlo šele sedaj. Hrvaška je namreč sporazum, ki sta ga premierja obeh držav podpisala 4. novembra lani v Stockholmu, ratificirala še isti mesec, Slovenija pa po referendumu julija letos. 

Protest hrvaških ribičev
Protest hrvaških ribičev FOTO: POP TV

Sporazum, ki naj bi z arbitražo dokončno rešil vprašanje meje med državama, bo začel mednarodno-pravno veljati v ponedeljek. S podpisom pristopne pogodbe Hrvaške z EU, to naj bi se zgodilo septembra prihodnje leto, pa bodo začeli teči tudi roki. Državi bosta tako morali v 15 dneh od tega roka imenovati predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra z liste kandidatov, ki jo pripravita predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev, nato pa v 15 dneh še po enega svojega člana sodišča.

V mesecu dni od podpisa hrvaške pristopne pogodbe bosta morali državi tudi podrobneje opredeliti predmet spora oz. v 12 mesecih predložiti memorandum z utemeljitvijo svojih stališč. Nato pa bo sodišče lahko dejansko začelo z delom.

Sodišče bo razsodbo sprejelo z večino glasov, za pogodbenici bo zavezujoča in bo pomenila dokončno rešitev spora. Uveljaviti jo bosta morali v šestih mesecih po sprejetju razsodbe.

Minister Žbogar: Državi vzpostavili pravo partnerstvo

Z izmenjavo not o ratifikaciji arbitražnega sporazuma je bil narejen "pomemben korak v procesu reševanja mejnega vprašanja med sosednjima državama, v okviru katerega bi lahko kot največjo dodano vrednost ocenil prav vzpostavitev velikega zaupanja med sosedama", je danes dejal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki je dejal, da so "bila pogajanja težka, a sta Slovenija in Hrvaška v celotnem dosedanjem procesu reševanja mejnega vprašanja kot stranski produkt obenem vzpostavili pravo partnerstvo dveh držav, ki bosta kmalu sodelovali tudi znotraj Evropske unije".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iliški
02. 12. 2010 07.19
G Pahor in vsi njegovi podporniki so poteptali vse vrednote slovenskih potrijotov od karantanije naprej ,samo zamislite ,kaj bi komentiral Rudolf Maister.
hrast66
27. 11. 2010 20.21
Očitno, da naši politiki niso dorasli svoji vlogi, ne g.Pahor in ne g. Janša. G. Pahor ima za sabo iz svojih vrst večino slovenskih tajkunov. G. Janša mu je hotel parirati. Zašel je na stransko pot. Slovenski narod pa si želi bolj pravične porazdelitve dobrin in svobodni izhod na odprto morje.
Buena Vita
27. 11. 2010 18.20
saintjozef
27. 11. 2010 11.53
Brez arbitražnega sporazuma bi ogrozili varnost. Seveda, saj je Hrvate Janša oborožil.
M-teorija
27. 11. 2010 11.47
CSI-Morost27.11.2010, 10:56 Seveda mora pa najprej na demokratičen način dobiti večino glasov!
CSI-Morost
27. 11. 2010 10.56
Fantje, nič se bat. Rezultate koketiranj g. Pahorja bo pokasirala Janševa vlada v naslednjem mandatu. Učite se, kako se to dela!
papaaa!
27. 11. 2010 09.46
pod tako vlado, bi še združeni arabski emirati, objavili bankrot v štirih letih!
divus
27. 11. 2010 07.53
Zopet smo izgubili na celi fronti in ponižanj ne bo ne konca in ne kraja. Vegeto si pa naj nekam vtaknejo,sicer pa tako njihovih proizvodov ne kupujem že od nekdaj. In ta Pahor bi naj bil nek strasten ljubimec? Daleč od tega.
dule100
27. 11. 2010 07.26
24ur, ne vem zakaj niste objavili nobenega prispevka o zaslišanju sina Z,Jankoviča. Ali smo tako daleč, da ste zlizani tudi z njim ?
Danger_Mouse
26. 11. 2010 23.44
"Brez AS bi ogrozili varnost". Aha, aha, se že vnaprej opravičujemo. Uffff, kako bo udarila sodba na uboge Slovenceljne, ki so nasedli kvazilevi kamarili....
mamica55***
26. 11. 2010 21.06
A zato ste dal polovico Piranskega zaliva, da se tale puran, okol tele stare babe slin ?
playback
26. 11. 2010 21.04
Ne bom več nič komentiral, ker mi gre na bruhanje.
Uporabnik113189
26. 11. 2010 20.05
Slovensko morje je pač kolateralna škoda.
Uporabnik113189
26. 11. 2010 20.04
'Brez arbitražnega sporazuma bi ogrozili varnost' No, končno je Pahor priznal. Ker je politik je zopet izjavil natančno toliko, da nič ni jasno. Je pa jasno, če pri tej izjavi bereš tudi drobni tisk. Vprašanje se glasi, koga je najbolj skrbela varnost..Ja EU vendar. Tam so se jim tresle hlače, da se ne bi zopet skuhala kakšna vroča juha na balkanu. In so Pahorju dali glavo v primež in začeli privijat vijak. Po drugi strani pa so ga stiskali kapitalisti. Zmetali so tone in tone denarja v hrvaško, vse te investicije pa so ena sama izguba. Ker bi se radi dokopali nazaj do svojega cvenka, bodo pohiteli z vstopanjem hrvatov v EU v upanju, da bodo potem lažje iztisnili iz njih dolgove..Pa jih ne poznajo tako kot mi in se bodo krepko ušteli..
korintos1
26. 11. 2010 19.38
Savudrija je naša, zato Zmagota tako poslati tja za župana. Nek se vidi raskoš.
Slovenec1A
26. 11. 2010 19.37
Dejte no nehat nakladat... To bi moral rešit 1991 pa nismo, zato smo tle kjer smo. In zdaj lahko spor rešimo samo preko nekoga 3. In tut bomo z arbitražo. Pripravt dobre argumente, dobro ekipo in bomo zmagal :).
JagodkaNM
26. 11. 2010 18.55
Od leta 1991 smo se borili za samostojnost sedaj pa smo le prostitutska država, ki se prodaja oziroma podarja Hrvaški. Pahor naj s svojo vlado odstrani parlament in naj se odseli na Hrvaško, mi pa bomo zgradili nov parlament, in vselili ljudi, ki se bodo borili za pravico.
prehlad
26. 11. 2010 18.32
NO ČE JE TAKO VODI OPS ZAVOZIL POGAJANJA KO VODI DRŽAVO SE NAM SLABO PIŠE.. SKORAJ NE BOM MOGEL JIT VEČ SVOJO RIT V NAŠE MORJE NAMOČIT KAJ ,DA BI ŠE ZAPLAVAL .ŽIVELA REVOLUCIJA
Cepe
26. 11. 2010 18.17
Zgornja slika govori sama zase!
bnam 2707
26. 11. 2010 18.13
Take izjave sploh niso vredne komentarjev.