Slovenija

Novemu direktorju ŠOU v Ljubljani 5800 evrov bruto plače?

Ljubljana, 06. 05. 2011 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/Nina Šašek Kocbek
Komentarji
156

Novi direktor ŠOU v Ljubljani se bo s svojo plačo lahko postavil ob bok predsedniku vlade in državnega zbora. Če bo študentski zbor potrdil pogodbo o zaposlitvi, bo dobil kar 5800 evrov bruto mesečne plače.

Iz vzorca pogodbe, ki jo direktorji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) dobivajo v podpis, je razvidno, da bo novi direktor ŠOU v Ljubljani imel kar 5800 evrov bruto mesečne plače. Poleg visoke plače mu pogodba prinaša še številne druge bonitete. Po zaključku štiriletnega mandata mu pripada 12 mesečnih plač odpravnine, če bo brez krivdnih razlogov predčasno končal mandat, pa mu jih pripada kar 24 oziroma kar slabih 140.000 evrov.

Vzorec pogodbe o zaposlitvi novega direktorja ŠOU v Ljubljani.
Vzorec pogodbe o zaposlitvi novega direktorja ŠOU v Ljubljani. FOTO:

Novi direktor si bo 40 ur na teden lahko razporedil samostojno in sprotno, nadur pa ne bo imel plačanih. Bo pa imel mesečno plačanih 100 evrov pogovorov prek službenega telefona.

Kot je znano, bo novi direktor ŠOU v Ljubljani maja postal Rok Sotlar, njegov mandat pa naj bi trajal štiri leta. O pogodbi o zaposlitvi bo razpravljal še študentski zbor, in sicer na prihodnji seji. Pogodbo z direktorjem namreč lahko potrdijo le študentski poslanci. Bo pa ta seja najverjetneje že prihodnji teden, saj je iz vzorca pogodbe, ki smo ga pridobili, razvidno, da naj bi se delovno razmerje začelo 13. maja.

Novi direktor ŠOU v Ljubljani se bo, če bo pogodbo potrdil študentski zbor, z zaslužkom izenačil s premierjem Pahorjem in predsednikom DZ Gantarjem.
Novi direktor ŠOU v Ljubljani se bo, če bo pogodbo potrdil študentski zbor, z zaslužkom izenačil s premierjem Pahorjem in predsednikom DZ Gantarjem. FOTO: Reuters

Z zneskom 5800 evrov bruto plače na mesec se bo novi direktor ŠOU v Ljubljani postavil ob bok predsedniku Državnega zbora Pavlu Gantarju ter predsedniku vlade Borutu Pahorju, ki zaslužita okoli 6000 evrov mesečno. Podobni mesečni znesek dobi tudi predsednik države Danilo Türk.

Vodstvo poslalo skop odgovor

Seveda smo se s številnimi vprašanji obrnili tudi na vodstvo ŠOU v Ljubljani. Med drugim smo jih prosili, če lahko potrdijo, ali je vzorec pogodbe pravi, kako komentirajo višino mesečne plače in vse bonitete, ki jih pogodba prinaša novemu direktorju. Dobili smo skop odgovor predsednika ŠOU v Ljubljani Marka Hozjana: "Predsedstvo ŠOU v Ljubljani ni podpisalo nobene pogodbe z Rokom Sotlarjem, jo je pa predlagalo v sprejetje Študentskemu zboru ŠOU v Ljubljani. Pogodbo z direktorjem ŠOU v Ljubljani namreč lahko v skladu z akti organizacije potrdi le Študentski zbor ŠOU v Ljubljani, torej študentski poslanci. Ti bodo o tem odločali na prihodnji seji."

"Razmetavanje s študentskim denarjem"

Predstavnike študentov v Študentskem zboru ŠOU Ljubljana pozivamo, da naj naredijo vse, da preprečijo tajkunizacijo študentskega organiziranja. Mladi forum SD Ljubljana

Prvi so se odzvali v Mladem forumu SD Ljubljana, kjer menijo, da je plača direktorja ŠOU Ljubljana le vrh ledene gore razmetavanja s študentskim denarjem. Opozarjajo na nebrzdano in neracionalno porabo denarja. "Denar, s katerim razpolagajo študentske organizacije, je denar vseh študentk in študentov. Študentski denar tudi mora biti porabljen v skladu z vsesplošnimi študentskimi interesi in nameni, kar pa tajkunska plača direktorja ŠOU v Ljubljani nikakor ne more biti.“

V Mladem forumu Ljubljana so izračunali, da bi lahko samo s tajkunsko direktorsko plačo mesečno dobivalo štipendije v višini 300 evrov kar 19 študentov, odpravnina pa bi zadoščala še za dodatnih 39 štipendistov. "Kot kaže, se ponavlja enaka zgodba, ko je ŠOU Ljubljana razmetaval s študentskim denarjem za svetovanja za nakup nočnih lokalov, nakup jadrnice, lansko uničenje parlamenta, VIP-zabave za 40.000 evrov ipd.,“ še poudarjajo.

Sedež ŠOU v Ljubljani
Sedež ŠOU v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Ogorčeni so tudi v Mladi Sloveniji – podmladku NSi. "Gre za tajkunizacijo študentskega organiziranja na račun študentov. Gre za sramotno dejanje, ki terja odgovore celotnega vodstva ŠOU v Ljubljani in tudi njihove odstope, v kolikor bo znesek direktorju tudi dejansko izplačan. Takšne plače nimajo niti poslanci državnega zbora. Ob tem naj poudarimo, da je vodstvo ŠOU v Ljubljani prepleteno tudi z vladno politiko. Svetovalec predsednika ŠOU Marka Hozjana je nekdanji predsednik podmladka stranke Zares Matic Vidic. Mar je res naključje, da je podjetje Ultra dobilo na razpisu za elektronizacijo študentske prehrane?"

Prepričani so, da bi moralo delovanje študentskih organizacij temeljiti na prostovoljni bazi oziroma na minimalnih izplačilih za opravljena dela. "Namesto tega si študentski funkcionarji izplačujejo bajne vsote denarja in tako bogatijo na račun študentov. Ker je študentsko organiziranje v Sloveniji prešlo vse meje dobrega okusa, v podmladku NSi predlagamo spremembo zakonodaje in uvedbo prostovoljnega članstva v študentske organizacije. Le tisti študenti, ki postanejo prostovoljno člani, morajo nato ŠOU financirati z naslova študentskega dela. To je najboljši ukrep, da se prepreči nadaljnje bogatenje študentskih funkcionarjev in tajkunizacijo študentskega denarja," so dodali.

Tudi v Slovenski demokratski mladini so ogorčeni. "Prepričani smo, da se s tem kvazi in kvari pomen prostovoljstva in pomen študentskega organiziranja, saj je namen študentske organizacije delo za dobro študentov in ne za dobro funkcionarjev,“ so zapisali.

Po njihovem mnenju bi bilo smiselno razmisliti o reorganizaciji, ki bi privedla do tega, da bi v študentskih organizacijah delali prostovoljci, ne pa tisti, ki v študentskem organiziranju vidijo možnost za lahko prislužen denar. Ta oseba naj nato postane oseba javnega prava, saj je "transparentnost ŠOS ob takšnih aferah vedno manjša, prav tako kot tudi njihova legitimnost".

Študentski zbor in vse študentske poslance so pozvali, naj predlagane pogodbe novemu direktorju ŠOU v Ljubljani ne sprejmejo.

Vzorec pogodbe, ki jo direktorji ŠOU v Ljubljani dobijo v podpis
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VonFaust
08. 05. 2011 00.20
@morana & agram jaz sem kriv da je pravilnik o poslovanju in gospodarski kriminaliteti tako slabo spisan? Če bi si vidva prebrala nekaj členov bi videla, da uradno je odgovoren za to vse kaj naštevata, vendar obstajajo luknje katere omogočajo nekaznovanost ... to, da pa se lahko gredo takih igric pa je čist država kriva. In ja sem glasoval proti malemu delu ker zakon je bil zelo slabo spisan z velikimi luknjami s katerimi so se že spogledovali v primeru, da je sprejet ... Če pa bi naša pametna vlada končno enkrat poslušala ljudi, kateri hočemo enako kot oni vendar brez teh napak, bi tudi dobila ta zakon... jaz mam mnenje tako kot imam ker so pač argumenti taki kot so ... država pa je sama kriva da so servisi pridobili tako moč ... lobiranje in "podmazovanje" stara tehnika, ki je v uporabi še danes in bo dokler nebodo politi začeli študirat za ljudi ne za svoj žep ...
prašek
07. 05. 2011 16.48
logos 07.05.2011, 10:26 4. člen (razporeditev delovnega časa) Direktor je dolžan opravljati poslovodno funkcijo praviloma v minimalnem obsegu 40 ur tedensko, pri čemer si samostojno in sprotno razporeja dnevni in tedenski delovni čas. Morda je popravljeno in je bilo prej napisano drugače !
hubbabubba
07. 05. 2011 12.23
Kaj je zdej popovci?!?! 40 ur na mesec al teden? Pri tako vroči temi, bi mogli mal pazit na besede, da se narod ne razburja za brezveze!
DAVOR P.
07. 05. 2011 10.26
Ne se hecat, podmladki se oglašajo... A so celo dobili končno spet svojih 5 min. Pejte raje kej drugega delat, da ne boste isti kot vaši starejši tovariši...
Morana7
07. 05. 2011 09.33
VonFaust Ko je kriza je kriza za vse za študente brez štipendije pa je še toliko večja...če nekdo dela za njih..je plačan od njih bi za moje pojme moral pokazati solidarnost...če pa je ni zmožen bi ga pa ostali višje udeleženi v teh krogih morali prisiliti. Pa res bogi bošček se bo ja čisto zlajhal v teh 10ih urah na teden ..HALO....Kak delavnik je pa to za tako plačo....meni je kuj slabo res... Ja ne kako so vsi krivi in odgovorni pri nas a ne....če bi dejansko imeli sistem po katerem bi za slabo poslovanje direktorčki odgovarjali še posebaj v državnih ali semi državnih firmah...tudi potem ti ne bi dala prav...ogromna plača zakaj ??? Da dela po regelcih? Ker če ne bo bo preganjan? Mislim da je že davno jasno, da sistem nagrada za poštenje ne dela, ker le tega je več kot očitno treba izsiliti in ga odtlej imeti pod kontrolo.
agram
07. 05. 2011 09.23
@VonFaust - "in kaj koli gre narobe si ti kriv"..LOL..veš da..povej mi enega ki je odgovarjal za svoje napake :) fant dobro jutro..se nahajaš v sloveniji ne pa v pravljici...
est
07. 05. 2011 07.59
Bog mu daj zdravja,dolgo življenje in večni status študenta. Si predstavljate, da se prerine do predsednika vlade ali države, bo želel 10x večjo plačo.
Grazia Ursic
07. 05. 2011 07.52
Je bil čas z zakonom o malem delu, dragi moji. Niso se zamanj repenčili.
VonFaust
07. 05. 2011 07.49
In zakaj je direktorsko mesto v ŠOS ŠOU ŠOUM manj vredno od direktorskega mesta kakega drugega podjetja firme? Ne podpiram študentskih organizacij ker glede na pridobljeni denar med študente porazdelijo le nekaj % ostalo majo zase... Vendar kot direktor imaš vseeno odgovorno in kaj koli gre narobe si ti kriv ... vsi vidite samo plače kaka odgovornost se pa z takimi pozicijami prevzema pa ne... Sicer sem pa pozabil da bo počasi spet referendum in treba začet po študentih pljuvat ...
makajjezvami
07. 05. 2011 03.00
Ma te študentske organizacije je vse za ukinit, ker samo zrak mešajo.
cyklon
07. 05. 2011 01.03
Kaj,ko bi pokazali vzorec pogodbe ,ki jo dobijo v podpis direktorji kakšne druge zaposlitvene agencije. Večinoma so v privat lasti in poslujejo v navezi z zavodi za zaposlovanje. Denarci,ki se stekajo vanje na račun delavcev morajo biti enormni. A o tem nobene ne rečejo.Že vedo zakaj.
LazniviZares
07. 05. 2011 00.15
Pa saj to se dogaja v sloveniji.... Nic kaj takega za to beznico.
MihaMo?nik
07. 05. 2011 00.01
ma če mu jo podpišejo, mu dam za rundo! Vprašat se bo pa treba, kaj je narobe s temi študentskimi poslanci, če mu to odobrijo!
z1v2e3z4dica
06. 05. 2011 23.37
24 ur ne zavajajte ljudi...ogromno direktorjev v slo. Ima taksno ali vecjo placo..nvm zakaj ta novica potrebna? Ob bok preds. Vlade-dont think so! ...on ima z vsemi dodatki kr krepko vec kot 5.000 eur...in smesni so mi tisti,k se pritozujejo nad njegovo 3000 eur visoko placo in temu verjamejo...sploh pa: veliko od njih-direktorjev,si zasluzi te place-saj so v sluzbi dan in noc,tako psihicno kot fizicno...
M-teorija
06. 05. 2011 23.30
-Malo delo -Delo na črno -Pokojninska reforma so pomanjklivi zakoni, a še zdaleč ne tako slabi, da se jih kasneje ne bi dalo aneksirati, še najjjjbolj daleč pa ne tako slabi kot je sedanje stanje, bogatenja na račun študentov, delo na črno..., vse kar bi odpravili predvideni zakoni!
M-teorija
06. 05. 2011 23.25
In kaj je narobe če članek pomaga zaslepljenim, da spregledajo?!
freexgirl.
06. 05. 2011 23.21
Kakšno plačo pa ima direktor 24ur in podobni? ... isto ali večjo. Jaz poznam malo direktorjev z nižjo plačo. Saj mi gredo študentski servisi na živce... ampak ta članek je nastavljen zaradi prihodnjih referendumov
modelx
06. 05. 2011 23.16
nadaljevanje: ampak začet morajo pri ta starih, ker ga niso vzgojili
_alpe_
06. 05. 2011 23.05
Uau, nagrada za to če te spoznajo za krivega! Ej 24ur, zmotli ste se - tole spada pod črno kroniko!
JANKO HABERMUTH
06. 05. 2011 23.00
Za 40 ur na mesec 5.800euro. Marsikje pa za 176 ur na mesec pa od 400 do 650 euro. In to še z dodatki na no- čno delo.