Slovenija

Noveli zakonov o loteriji in kmetijskih zemljiščih potrjeni

Ljubljana, 20. 07. 2012 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so potrdili noveli zakonov o kmetijskih zemljiščih in o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, na kateri je državni svet izglasoval odložilni veto. Za ponovno sprejetje novel je bilo potrebnih vsaj 46 glasov poslancev DZ oz. absolutna večina.

Državni zbor (DZ) je danes znova potrdil noveli zakonov o kmetijskih zemljiščih in o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, na kateri je državni svet (DS) izglasoval veto. Novela o preoblikovanju loterije je bila potrjena z 51 glasovi za in 30 proti, novela zakona o kmetijskih zemljiščih pa je dobila podporo 49 poslancev, proti jih je bilo 17.

Državni zbor - 6
Državni zbor - 6 FOTO: Damjan Žibert

DZ je na današnji izredni seji potrdil obe noveli, na kateri je državni svet (DS) v sredo izglasoval odložilni veto. Za ponovno sprejetje novel je bilo potrebnih vsaj 46 glasov poslancev DZ oz. absolutna večina.

Novela zakona o kmetijskih zemljiščih znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Poleg tega se bo odškodnina odmerila le od tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča. Koalicija je ves čas izpostavljala, da je treba "neživljenjsko visoke" odškodnine znižati, pri čemer pa bo še vedno treba plačati odškodnino za najkakovostnejša kmetijska zemljišča.

DS je veto izglasoval tudi z argumentom, da so odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč ključnega pomena za zaščito kmetijskih zemljišč pred pozidavo. Opozicija pa je opozarjala tudi na nasprotovanje večjega dela stroke in nevladnih organizacij.

Novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport (FŠO), pa je po pojasnilu vlade namenjena zagotavljanju transparentnosti razdeljevanja javnega denarja za šport. Novela med drugim spreminja način izbora članov sveta FŠO ter združuje upravljanje sveta fundacije v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ).

DS je sicer veto podal zaradi bojazni, da želi vlada z novelo podržaviti šport. Opozicijski poslanci so podobno opozarjali na politizacijo športa in koncentriranje moči na resornem ministrstvu.

Posušena koruza
Posušena koruza FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
21. 07. 2012 09.51
filmček o loto denarju in Šuštaršiču ste si pogledali ?
HooplaToopla
21. 07. 2012 00.21
+2
Naj oba zakona združijo. In z loterijo na novo razdelimo kmetijska zemljišča po državi.
WikiX
20. 07. 2012 20.48
+1
Samooskrba po Slovensko, vsi državljani pokupimo pridelke, vsi kmetje vplačujejo v državno blagajno, kapital pa si bo razdelilo le nekaj največjih kmetov, da bi ustvarili še te primerjalne prednosti z državami, ki se jim slinimo. Ni čudno, da marsikdo ne verjame več niti v loto, eni imajo preveč neverjetno srečo, poleg tega sta se zgleda na mizi znašla dva pikova asa.
Uporabnik565636
20. 07. 2012 18.44
+3
Da mi ne bi potem slucajno kdo sanjal o nizki samooskrbi.
ognjenorezilo
20. 07. 2012 18.32
+3
naj obdavčijo spremembo namembnosti zemljišča ne pa pozidave !!!! mafija komunistična... proti samo zato, da bi prodali svoja nasedla betonska smetišča
MERDE-AVE-MERDE
21. 07. 2012 09.50
vezuv
20. 07. 2012 18.28
+3
Glede kmetijskega zemljišča in pozidave - pomembno je, da se na njih lahko zidajo blokovska naselja, trgovine, parkirišča, če si pa želi kakšna družina hišo postavit na zemljišču, na katerem sicer raste trnje pa mora plačati ogromno odškodnini. Dragi ministri in vsi tisti, ki ste glasovali za plačio osškodnine ne veste sledečih zadev: - ne želijo vsi živeti v bloku v samem betoni in đumbusu, - izkušnje kažejo,da so številna stanovanja zgrajena z številnimi napakami,(ker so gradbinci polovico pokradli zase) razen tega so zelo drage - in taka stanovanja z napakami ne želimo kupovati - nekateri uživajo življenje v naravi in pasji lajež, ptelinje kikirikanje jih ne moti - da niste nič storili za kmetijstvo: domači izdelki so precenjeni in jih ljudje ne kupujejo, posledično kmetje opuščajo kemtije saj "se ne izplača delati" - kmetijske izdelke, zelenjavo, povrtnino samo uvažamo, izvažamo pa je nič in vse propada - še malo pa boste zahtevali, da za delo z vilami in grabljami je treba imeti narejen tečaj in potrdilo, da ga obvladaš itd.... - žal vaša matematika še naprej se ne bo izšla - davki gor, dajatve gor -narod pa kmečko logiko, mladi pa namesto lastnih stanovanjskih hiš mama hotel - in prav je tako
ognjenorezilo
20. 07. 2012 18.31
+3
PS in SD so za to, da se ne gradi ker je treba prodati nasedle naložbe .. zakaj bi si zgradil hišico za 80.000€ če pa bi moral kupiti betonski čebelnjak za 150.000€ ??? tu je bistvo, ki ga nihče noče prikazati, sploh pa udbopankovič je prvi ki ima interese pri tem. o kakšni kmetijski proizvodnji se jim sanja ne
vezuv
20. 07. 2012 19.13
+1
saj mi je to jasno - jih ne morejo prodat ker je : predrago in nekvalitetno narejeno. se pa mi zdi, da moram plačat nek davek od zemljišča, ki je že od časa Marije Terezije evidentirano kot stavbno zemljišče, torej zazidljivo. kakšna sprememba zemljišča neki, kmetu je jasno, da nekaj more na njem rasti - največkrat trava. ja tiso o sanjanju pa si zadel 1000 %
Oberkrainer9
20. 07. 2012 18.16
+1
Loterija ja, ampak ne slovenska - slovenska zato ne, ker je to (že spet) ena velikanska mafija, ki si večino gnarcev, ki bi jih morali dobiti igralci loterije - dajo v žepe in seveda (z roko v roki) v malhe države. Saj nas v tej državi brezmejno goljufajo, beri: odirajo, ampak pri loteriji se pa da folk nategniti, da nikjer tako. Za glavni dobitek ne ve nihče, ker domnevnega človeka, ki ga je "zadel" ne objavijo, saj to ne bi bilo v interesu...............bla, bla, bla. Je pa tudi res, da bolj kot je država obubožana - več se igra. Žal!
Marija Krebs
20. 07. 2012 17.58
+3
Novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport (FŠO), pa je po pojasnilu vlade namenjena zagotavljanju transparentnosti razdeljevanja javnega denarja za šport. Mene pa bolj zanima transparentnost izžrebanja številk
vezuv
20. 07. 2012 18.31
+2
se strinjam. Nagrade niso pravilno razporejene in posledično je tudi manj davka v malho.