Slovenija

Novela o tujcih prinaša možnost takojšnjega zaprtja meje in zavrnitev migrantov

Ljubljana, 04. 01. 2017 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada bo obravnavala novelo zakona o tujcih, je po seji sveta za nacionalno varnost povedal predsednik vlade Miro Cerar. Predlog, ki je sicer že nekaj mesecev v vladnem postopku, je namreč po njegovih besedah dobil politično podporo kot ustrezen, preventiven in sorazmeren ukrep. A s predlogom se ne strinjajo vsi, skeptična sta tudi pravosodni minister in podpredsednik državnega zbora.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zakon o tujcih
    04:05
    Iz SVETA: Zakon o tujcih
  • Iz 24UR: O zakonu o tujcih
    02:31
    Iz 24UR: O zakonu o tujcih
  • Iz 24UR: Vojaki na meji
    02:39
    Iz 24UR: Vojaki na meji
Položaj na področju migracij je skrb zbujajoč, je povedal predsednik vlade Miro Cerar.
Položaj na področju migracij je skrb zbujajoč, je povedal predsednik vlade Miro Cerar. FOTO: POP TV

Vlada bo jutri obravanavala novelo zakona o tujcih, ki je sicer že nekaj mesecev v vladnem postopku. Danes so po besedah predsednika vlade Mira Cerarja ugotovili, da je položaj na področju migracij skrb zbujajoč, saj se število ilegalnih migrantov povečuje, tudi nastanitev v sprejemnih centrih v Sloveniji je vedno več, kapacitete so ponekod že skoraj zasedene.

To po njegovih besedah terja odziv, zato je svet za nacionalno varnost tudi obravnaval predlog novele zakona o tujcih in ugotovil, da so spremembe potrebne.

Cerar je pojasnil, da smo v zadnjem času soočeni predvsem z ilegalnimi migracijskimi tokovi, ključno pa je, da struktura migrantov drugačna kot pred meseci, saj je med njimi veliko mlajših moških in ekonomskih migrantov. "Tveganje, da se med njimi pojavijo osebe, ki lahko predstavljajo varnostno tveganje, je vedno večje," je posvaril. Zato je po njegovih besedah pomembno, da so ves čas budni, ob humanitarnosti pa bo vztrajal tudi pri zagotavljanju varnosti.

Novela doživela veliko kritik

Novela zakona o tujcih je že doživela veliko kritik, o njej si zaradi vprašanja skladnosti s pravnim redom oziroma ustavo niso bili enotni niti v SMC. Kakšna natančno je zadnja različica oziroma ali je bil predlog notranjega ministrstva spremenjen, ni povsem jasno. Če bi se pojavili pomisleki glede ustavnosti, Cerar pričakuje, da ga bodo pristojne službe pravočasno opozorile.

Spomnil je, da so nekaj mesecev čakali, da se zakon tudi v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in ustavnimi pravniki dodela do take mere, da bodo odpravljeni vsi resnejši dvomi. "Imam zagotovila, da gremo lahko s postopkom naprej," je povedal premier.

Oceno ustavnosti prepušča pristojnim službam v vladi in DZ. Vendar ne verjame, da ustava ureja zadeve tako, da bi lahko denimo nepredvidljive migrantske razmere pripeljale do nenormalnega delovanja države. Zato meni, da je v skladu z ustavo vse tisto, kar zagotavlja človekove pravice in normalno delovanje države.

Število migrantov se povečuje, nastanitvene kapacitete so ponekod že skoraj zasedene. Za razliko od lanskih migracij se spreminja tudi struktura migrantov, saj je med njimi več mlajših moških in ekonomskih migrantov, ugotavljajo pristojni.
Število migrantov se povečuje, nastanitvene kapacitete so ponekod že skoraj zasedene. Za razliko od lanskih migracij se spreminja tudi struktura migrantov, saj je med njimi več mlajših moških in ekonomskih migrantov, ugotavljajo pristojni. FOTO: POP TV

O podrobnostih Cerar ni želel govoriti

O podrobnih rešitvah v zakonu Cerar ni želel govoriti. Je pa poudaril, da bi z novelo šele ustvarili zakonodajno podlago, da bi lahko DZ v primeru velikega povečanja ilegalnih migracij ter ogrožanja varnosti v Sloveniji z dvotretjinsko večino sprejel odločitev, da policiji podeli pooblastila za ustrezen odziv na take razmere. Zakon vsebuje številne varovalke, predvsem v smislu varstva človekovih pravic, je zagotovil premier.

Poudaril je še, da bo Slovenija ostala solidarna in humana, a bo predvsem dala poudarek varnosti, ki postaja v Evropi velik izziv. Po njegovih besedah je treba tudi poskrbeti, da vsi migranti, ki pridejo k nami, prejmejo ustrezno oskrbo.

Če Avstrija zapre meje za migrante, lahko Slovenija postane žep

Slovenija mora upoštevati tudi dejstvo, da se lahko ob povečanem migracijskem valu Avstrija odloči za zaporo meje za vse migrante, v tem primeru pa bi naša država, če bi migrante spuščala na svoje ozemlje, postala žep, opozarja Cerar. V tem primeru bi se pri nas nakopičilo na tisoče ljudi, za katere ne bi več mogli humanitarno poskrbeti.

Ob vprašanju najvišjega števila migrantov v Sloveniji je Cerar poudaril, da kriterija varnosti in integracijske sposobnosti ni mogoče opredeliti le s številko, temveč gre tudi za strukturo migrantov. Ob tem je spomnil, da v našo državo prihajajo migranti iz več varnih držav.

Notranja ministrica: Migracije so tudi varnostno vprašanje

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pojasnila, da je zakon pripravljen za primer, ko bi ostali mehanizmi EU popustili in bi se migracijske razmere spremenile do te mere, da bi ogrožale javni red in notranjo varnost. Kot je opozorila, so migracije tudi varnostno vprašanje, zlasti masovne in nenadzorovane migracije, ki nosijo tudi potencial za zlorabe azilnih sistemov.

Poslanec SDS Branko Grims je poudaril, da se ukrepi sprejemajo prepozno, ter ocenil, da je zakon bistveno prešibek.

Ukrepi, ki jih predlaga notranje ministrstvo, so tako usmerjeni v preprečevanje poslabšanja varnostne slike in zloma azilnega sistema. Kot še poudarja ministrica, Slovenija glede na zakonite možnosti prihoda v EU, ki jih imajo begunci, ni dolžna dopuščati masovnega nekontroliranega pritoka na svoje ozemlje, "kar je še posebej pomembno za delo slovenske policije, ki uživa ugled učinkovitega varuha zunanje schengenske meje".

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez, ki je bil doslej kritik novele, se o njej ne bo izrekal, dokler ne bo v DZ, so sporočili iz njegovega kabineta. Pomisleke ima tudi pravosodni minister Goran Klemenčič. Sporna naj bi bila predvsem 10. a in 10. b člen zakona o tujcih, ki v primeru ogroženosti državne varnosti policistom podeljujejo dodatna pooblastila, ki jih mora vlada potrditi z dvotretjinsko večino. Policisti bi lahko v skrajnem primeru zaprli meje in migrantom zavrnili vstop v državo, tudi če so denimo zaprosili za azil. To pa naj bi bilo v nasprotju s pravili EU.      

Grims: Ukrepi so prepozni, zakon pa bistveno prešibek

Predlog sta danes podprla tudi predstavnika koalicijskih DeSUS in SD, se bo pa koalicija temu vprašanju posvetila tudi pred četrtkovo sejo vlade.

Na seji sveta za nacionalno varnost je bil kot predstavnik največje opozicijske stranke prisoten tudi poslanec SDS Branko Grims. Tudi po koncu zasedanja je poudaril, da se ukrepi sprejemajo prepozno, ter ocenil, da je zakon "bistveno prešibak". Če se bodo razmere zaostrile do te mere, kot je realno pričakovati, je treba po njegovem mnenju še bistveno ostreje nastopati.

Svet za nacionalno varnost se je danes sicer seznanil tudi z aktualno oceno ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma. Ta po Cerarjevih navedbah ostaja nespremenjena, so pa "budni in aktivni". Cerar je povedal, da je ves čas v stiku z varnostnimi organi, saj mora biti budnost zaradi terorističnih napadov in drugih groženj v našem okolju na ustrezno visoki ravni.

V Cankarjevem domu okrogla miza o varnosti 

V cankarjevem domu pa so strokovnjaki za globalno, evropsko in nacionalno varnost na okrogli mizi opozorili na različne izzive varnosti, s katerimi se bo treba spopasti v bližnji prihodnosti. Zunanji minister Karl Erjavec je poudaril pomen varnosti in svobode: "Koncepta varnosti in svobode sta neločljivo povezana."

Erjavec upa, da kljub nizki oceni ogroženosti nimamo varljivega občutka, da je Slovenija zelo varna in da se ne more nič zgoditi. Med varnostnimi izzivi je izpostavil konflikte v svetu in bližini, ki so se zaostrili, ter tudi kibernetsko grožnjo. "Moramo se zavedati, da so migracije in drugi izzivi izjemno kompleksni in prepleteni. Potreben je celosten pristop k reševanju, ki pa mora v ospredje postaviti predvsem človeka," je še dejal.

Treba bo vlagati v varnost in obrambo 

Strokovnjakinja s področja evropske zunanje politike Sabina Lange je opozorila, da varnosti v Evropi ne morejo zagotavljati zgolj evropske institucije, ampak je pomembna tudi vloga držav članic. Treba bo premisliti tudi slovenski proračun ter začeti več vlagati v varnost in obrambo, je dejala in ocenila, da bi lahko Slovenija že sedaj za varnost in obrambno namenila 1,4 ali 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Strokovnjak za področje nacionalne varnosti in obramboslovja Iztok Prezelj je menil, da EU in zveza Nato ne bosta poskrbela za prave načine reševanja ogroženosti. Po njegovem je rešitev Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki lahko prek različnih mehanizmov vrne Evropo nazaj na stare poti. Med glavnimi grožnjami je izpostavil porast desnice, ki je sposobna uničiti EU in vse, kar je nastalo po drugi svetovni vojni.

Na zgodovinsko refleksijo je opozoril tudi strokovnjak za področje sociologije globalizacije Rudi Rizman. V zadnjih 26 letih so se po njegovem resno spremenile globalne razmere, svet pa je trenutno v času, ko umira star sistem, novega pa še ni na vidiku. Ocenil je, da je to lahko nevarno in svetoval, da se je treba učiti iz zgodovine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vertex
05. 01. 2017 19.16
+1
Cerar in orban branilca evrope!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SmetiSFRJ
05. 01. 2017 16.08
-3
In spet Cerar z zamudo sprejema nasvete JJ.
tron3
05. 01. 2017 12.58
-2
Akademski naslov prvega ministra je čisto navadna korupcija!!!
mallonge
05. 01. 2017 13.12
-3
Julijann
05. 01. 2017 10.40
-1
Novela zakona o tujcih je že nekaj mesecev v vladnem postopku in tudi sedaj se s predlogom vsi ne strinjajo, razcepljeni so v stranki smc, pravosodni minister ; da, to je lep dokaz, da ko imaš na kupu več pravnikov, tudi nekdanjih sodnikov, si vsak tolmači zakon po svoje ; zanimivo, da predsednik vlade, kot doktor ustavnega prava ne ve ali je novela skladna z ustavo ali ne in potem nam vladajo in odločajo takšni !
mallonge
05. 01. 2017 10.47
+0
On ni bil postavljen iz razloga, da kaj ve, ampak iz vedenja, da nič ne ve in je zlahka vodljiv in sicer precej drago kupljiv.
ONniON
05. 01. 2017 09.54
+10
višegrajske države niso in tudi ne bodo sprejele nobenih migrantov ,nobenih socialnih oportunistov,niso multiukulti ker se zavedajo kaj pomeni beseda varnost in red, beseda begunec je tukaj povsem neprimerna ! preglejte slovar in si preberite definicije
wolfterier
05. 01. 2017 10.00
+6
ONniON
05. 01. 2017 10.16
-1
SMC skupaj z mavričarji ne ve kaj pomeni beseda varnost in red, alternativa za državo je samo SDS , prej boste volili in ugotovili boljše za narod
wolfterier
05. 01. 2017 10.38
-3
Včeraj sem napisal,da si je nacionalka privoščila pobalinsko in neokusno šalo,ko neka klošarka svojo psico kliče Melanija...pa ste me zbrisali ! Od kdaj podpirate sovražni govor,de...
srebrnibreg
05. 01. 2017 14.14
+3
SDS sekto lahko voli pristaš korupcije, laganja, ponarejevanja, manipuliranja z državljani in njih zaničevanje. Vsak normalen in pošten beži daleč vstran od te pokvarjeno hinavske sekte.
SmetiSFRJ
05. 01. 2017 16.08
+0
Srebrnogovno podpira lopove kot je Mramor.
mallonge
05. 01. 2017 09.17
-2
To pa je načelnost. Kot ste ihtavo zagovarjali sprejem migrantov, tako ste kasneje zagovarjali ograjevanje in s tem služili, tako sedaj zagovarjate zavračanje in popolno zapiranje mej. Cerar in feni svojo nesposobnost prilagajate potrebam gospe Angelce. Žal lastne pameti niste, nimate in ne boste imeli. Se je ne da kupiti z dodatki in korupcijo.
mallonge
05. 01. 2017 09.20
-3
Baje jih je postalo strah za položaje in zaslužke.
mallonge
05. 01. 2017 09.22
-1
Vi kar volite tega s polnimi hlačami drreka in glavo polno misli in navodil iz ozadja.
mallonge
05. 01. 2017 10.03
-2
Vedno se morajo ugrizniti v jezik ti podporniki praznoglavca.
žellž
04. 01. 2017 22.42
+20
Ogabno pristransko poročanje! Vi niste novinarji...
mallonge
05. 01. 2017 09.19
+2
Novinarji v 98% niso novinarji so plačanci in priveski vlade.
pizzamargerita
05. 01. 2017 10.37
+2
novinarji uradnih medijev SLO so pač izdelki fdv, leftardne anarholiberalne provenience.
rde?kar
04. 01. 2017 22.30
+3
A so to Cerarjeva žlahta ,ki tako za njih skrbi. Aja fotr je okol hodil.
Kollerik
04. 01. 2017 22.42
+6
.....vaš šef se baje strinja s kvotami. Si si že nabavil kakšnega zapečenkota v svoj cimer?... ;)
rde?kar
04. 01. 2017 22.26
+0
Cmero osebni avto in po njih si boš lahko kako kiklo za sebe pripeljal
dzek.the.ripper
04. 01. 2017 22.23
+1
KrucefixKarabol
04. 01. 2017 22.09
+78
Leto nazaj, ko smo gledali gruce samskih moskih, ki ilegalno vstopajo v eu, ste nas oznacevali za rasiste...refuges welcome pa to...danes policija in vojska varujeta bozicne zabave????? BRUH in hvala vsem, ki ste k temu prispevali...
darlok
04. 01. 2017 22.26
-19
Ti, ki so vas/nas označevali za rasiste bi ti odgovorili: "Ne bodi nestrpen. Ljudje smo. Moramo si pomagati. Seveda bo tu pa tam kakšen problematičen. In proti tej problematični PEŠČICI varujemo božične zabave. Nehaj biti takšen homofob in rasist". Verjetno se nisem dosti zmotil. Kaj naj rečem, folk je bil in bo butast. Večina v življenju ni uspela (ne mislim zgolj materialno, tudi duhovno) in pač hoče biti "nekaj več", zato gredo v smer: "Mi smo svetovljani, strpni, nismo nazadnjaški kot vi".
korintos23
04. 01. 2017 21.35
-5
Kdo ve kje je in kaj je z našim velikim vodjem, to je pa že malo sumljivo!
heello
04. 01. 2017 21.37
+1
srebrnibreg
04. 01. 2017 21.38
+2
NiVzdevka76
04. 01. 2017 21.44
+3
srebrnibreg
04. 01. 2017 21.45
+2
Pozdrav tudi tebi. Jaz sem še samo to prvo.
mallonge
04. 01. 2017 21.49
+2
A veliki vodja parlamenta Brglez? Študira svoj boj z naravnim pravom. Tudi njega čaka teta s koso.
srebrnibreg
04. 01. 2017 21.54
+5
mall- tudi ti ji ne boš ušel z mano vred. Se je pri sebi tako veseliš kot pri drugih?
MIZANTROP
05. 01. 2017 14.33
+0
MIZANTROP
05. 01. 2017 14.34
korintos23
04. 01. 2017 21.33
+5
Ta vlada ni ravno najboljša, je pa edina, boljše ni, leta 2018 pa se vidimo na volišču!
srebrnibreg
04. 01. 2017 21.38
+5
Takrat bo Primorc kandidiral. Moj glas že ima. Po dveh letih bo že Švica pri nas kredit najemala.
darlok
04. 01. 2017 21.50
+1
korintos23, žal menim, da nimamo neke dobre izbire. Bi pa z veseljem volil stranko, ki bi imela politike tipa: Marjan Poljšak, Ivo Hvalica,
darlok
04. 01. 2017 21.50
+2
korintos23, žal menim, da nimamo neke dobre izbire. Bi pa z veseljem volil stranko, ki bi imela politike tipa: Marjan Poljšak, Ivo Hvalica, morda tudi Sašo Lap ali pa Matej Lahovnik. No, pol se že neha. Zadnja dva nista bila ne vem kaj, a vseeno boljša kot tile naši kandidati.
srebrnibreg
04. 01. 2017 21.56
+3
Prvi trije so navadni nakladači ta zadnji pa še večje gobezdalo. Imel je priložnost nekaj narediti pa je pobegnil iz vlade verjetno zato, ker bi kot takratni politik moral delovati za zaprtje gradbišča TEŠ 6 tega pa ni hotel, ker je iz tistih krajev.
darlok
04. 01. 2017 22.04
+6
srebrnibreg, ne vem. Meni so se zdeli OK. So morda nakladali, a so vsaj govorili resnico. Poljšaka sem osebno spoznal in se mi je zdel pošten tip. Zadnji je res pobegnil, a mu ne zamerim. Za "vzore" sem jemal slovenske politike. To je bilo najbolje, kar sem našel. Žal. Bi dosti raje videl politike tipa Putin, Gadafi, Churchill (kot obrambni minister, ne kot premier), Katarina Velika, Aleksander Makedonski.... Žal naši niso niti senca slednjih.
bojer
04. 01. 2017 21.24
+23
10 a in b člen sta kar na mestu. Kdo pravi, da mi državljani nimamo ustavne pravice se obvarovati pred navalom in destabilizacijo in tako naprej.
korintos23
04. 01. 2017 21.33
-4
mallonge
04. 01. 2017 21.17
+10
Cerar podrobnosti še ne ve. Še čaka navodila od angelce in svojega ta zadnjega strica,
mallonge
04. 01. 2017 21.21
+2
Ta zadnji stric pa ne lajsta nobene tuje šprahe in zato gre bolj počas.
korintos23
04. 01. 2017 21.24
+1
mallonge
04. 01. 2017 21.26
+0
On je poslušen gospodarju; ga je mama tako učila. Svojo pokornost zna pa tudi dobro zaračunati. Tudi dvojno.
korintos23
04. 01. 2017 21.27
+1
To si pa lepo napisal, imel tri predstavnike vlade za petokolonaše in še je v parlamentu!
mallonge
04. 01. 2017 21.29
+3
Je zadel v piko. Uničit svojo vojsko zna samo peta kolona,
korintos23
04. 01. 2017 21.32
+5
mallonge
04. 01. 2017 21.33
+0
Namesto naše vojske bodo za našo varnost skrbeli dezerterji iz Sirije. Po mišljenju Mirkota namreč.
korintos23
04. 01. 2017 21.34
+3
mallonge
04. 01. 2017 21.38
+1
Na Kotnikovi čakajo na povelja z marosta.
mallonge
04. 01. 2017 21.44
-2
skydrol7
04. 01. 2017 21.17
+8
D.Trump za predsednika !!!!
mallonge
04. 01. 2017 21.19
+3
korintos23
04. 01. 2017 21.28
+2
Trump je ostal sam, na kronanju bo imel samo tri svoje ženske in kopico otrok.
mallonge
04. 01. 2017 21.36
+5
Zmagovalec je vedno sam. Razen pri nas, ko ima polno podrepnikov in koristolovcev.
korintos23
04. 01. 2017 21.09
+0
Mejo bomo zaprli če bo potreba! Če pa Angela spet reče wilkomen, pa bomo vse vlake napolnili in jih vozili v A vstrijo! Kaj tu ni dobrega?
minnaema@yahoo.com
04. 01. 2017 20.45
+43
Kakorkoli že obrnemo POTREBNO je skrbeti predvsem in v prvi vrsti za lastne državljane, ko imamo mi vsi dovolj dela in zaslužka bomo tudi drugim pomagali, če bo potrebno a kaj, ko večina "potunka" manjšino in pri naši majhni deželici se to lahko zgodi-zato je ukrep naših najvišjih adlatusiv v državi pravočasen in na mestu z odločanji; prvo moramo maximalno poskrbeti za sebe - to NI egoistično rečeno-temveč REALNO in življensko !
korintos23
04. 01. 2017 20.49
-2
Najbolj nas to tepe da smo v NATU in smo tam spodaj sodelovali da je sploh do tega prišlo! Sokrivci smo bilo kako obrneš pa sploh tam nismo bili.
mallonge
04. 01. 2017 21.46
+2
srebrnibreg
04. 01. 2017 20.42
+39
Naj se javi kdo je proti zaprtju mej v primeru navala in vračilu migrantov.
Netajkun
04. 01. 2017 20.46
+20
Sej si jih videl pred časom na Kotnikovi . . . s transparenti " dobrodošli in hvala vam " .
korintos23
04. 01. 2017 20.50
+11
srebrnibreg
04. 01. 2017 20.59
+12
To so bili v glavnem takšni kateri so s. p. (socialni problem)
Netajkun
04. 01. 2017 21.13
+3
srebrni . . ti si pa za hece , drugače pa lahko B. vprašaš in ti bo naštel nekaj eminentnih s takratnega zbora v podporo .
wolfterier
05. 01. 2017 10.06
+3
korintos23
04. 01. 2017 20.40
+0
fljfo, kdaj pa vi mislite s svojo stranko priti v parlament ali celo prevzeti?
srebrnibreg
04. 01. 2017 20.43
+3
korintos23
04. 01. 2017 20.44
+1
fljfo
04. 01. 2017 20.44
-1
GorenjskiMornar Cerkev se nima kaj mešati v politiko!!!
korintos23
04. 01. 2017 20.45
+1
srebrnibreg
04. 01. 2017 20.45
+1
Gorenjski mornar si ti, ker si v Tržiču ladje videl.
korintos23
04. 01. 2017 20.46
+1
Zato pa tako je če v Tržiču na glavo v morje skačejo!
fljfo
04. 01. 2017 20.47
+0
Hahahaha Srebrni, geografija pod nulo...Še danes se nasmejim, ko se spomnim najinega tedanjega dialoga
srebrnibreg
04. 01. 2017 20.58
-1
Saj se lahko smejiš, ker si še mene lepo zabaval. No ja saj sem se tudi jaz samo zabaval in te vlekel za jezik. Hec pač mora biti kdor ga razume je prav kdor pa ne pa tudi.
fljfo
04. 01. 2017 21.00
+1
Zdaj si se pa hecal...daj nehaj tako smo se ven vlekli v osnovni šoli...no pustiva to, ker je izven konteksta...si si pač prisluži nov prisrčen nadimek
srebrnibreg
04. 01. 2017 21.02
-1
V glavnem jaz sem kar nekajkrat bil v Tržiču pa nisem videl ladij kot ti. Morda nisem bil na pravem hribu.
korintos23
04. 01. 2017 21.05
-1
srebrni, zadnjič je mene tudi vlekel pol ure za eno besedo, natančen kak satan!
fljfo
04. 01. 2017 21.08
+0
Hočem pač, da smo na določenem nivoju...
korintos23
04. 01. 2017 21.10
-1