Slovenija

Nove razrešitve na SŽ

Ljubljana, 11. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet SŽ je iz nekrivdnih razlogov razrešil še dva člana poslovodstva, pričakuje pa tudi ukrepe glede ponarejene diplome.

Odstavljeni generalni direktor SŽ Blaž Miklavčič
Odstavljeni generalni direktor SŽ Blaž Miklavčič FOTO: POP TV

Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice (SŽ) je razrešil člana poslovodstva SŽ Andreja Pagona in Andreja Godca zaradi nekrivdnih razlogov, na njuno mesto pa imenoval novega člana uprave, in sicer Ivana Hauptmana. Delavski direktor Albert Pavlič pa po ugotovitvi nadzornikov ni sodeloval pri podpisovanju pogodb, tako da za te ni odgovoren.

Ponarejena diploma mu je načela zdravje

Nadzorniki so na kratko govorili tudi o zaposlitvi nekdanjega generalnega sekretarja SŽ Igorja Šimenca na podlagi ponarejene diplome, SŽ pa so mu v dveh letih izplačale 42 milijonov tolarjev. Nadzorni svet je ugotovil, da ni v njegovi pristojnosti določanje specifičnih podrobnosti postopkov, ki jih mora uprava upoštevati, zato je slednji le naložil nadaljevanje začetih postopkov. Če se bo izkazalo, da mu je bilo izplačano preveč denarja, bo Šimenc del moral vrniti. Šimenc je sicer še vedno zaposlen na SŽ, vendar na bolniškem dopustu.

Srednješolec Igor Šimenc ima zdravniško spričevalo za svojo večmesečno odsotnost, zato ga še niso mogli odpustiti. Zbolel je v trenutku, ko so mediji objavili, da je položaj generalnega sekretarja na SŽ zasedel s ponarejeno diplomo.
Srednješolec Igor Šimenc ima zdravniško spričevalo za svojo večmesečno odsotnost, zato ga še niso mogli odpustiti. Zbolel je v trenutku, ko so mediji objavili, da je položaj generalnega sekretarja na SŽ zasedel s ponarejeno diplomo. FOTO: POP TV

Nadzor nad službenimi telefoni

Tudi glede nadzorov klicev s službenih mobilnih telefonov so nadzorniki SŽ sklenili, da mora uprava nadaljevati začete postopke. Že na prejšnji seji so nadzorniki ugotovili, da je urejenost tega področja na SŽ dokaj ohlapna, poslovodstvo pa jih je obvestilo, da bo odpravilo vse pomanjkljivosti.

Zaradi revizijskega poročila družbe Ernst&Young o pogodbah za izvajanje storitev, ki jih je poslovodstvo SŽ sklepalo z zunanjimi izvajalci, so nadzorniki v začetku decembra iz krivdnih razlogov že razrešili generalnega direktorja SŽ Blaža Miklavčiča in na njegovo mesto imenovali Borisa Živca, dotedanjega predsednika nadzornega sveta SŽ.

Sporne pogodbe, ki jih je sklenila uprava SŽ.
Sporne pogodbe, ki jih je sklenila uprava SŽ. FOTO: POP TV

Miklavčič, ki je vodstvo SŽ prevzel septembra 2002, je med pripravo strateškega programa razvoja podjetja Nova smer najel več zunanjih izvajalcev brez upoštevanja določil zakona o javnih naročilih.

Znesek, ki so ga doslej SŽ porabile za Šimenčevo plačo.
Znesek, ki so ga doslej SŽ porabile za Šimenčevo plačo. FOTO: POP TV

Nadzorni svet je izbral tudi novega predsednika in namestnika nadzornikov. Predsednik je po novem dosedanji namestnik predsednika nadzornega sveta SŽ Tomaž Babič, namestnik pa je postal Ivan Šenkiš.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja